| IsărescuAndrei a întrebat:

Am o întrebare. Dacă vreau să comercislizez filme, muzică și jocuri și fac contract de furnizare cu acea casă de producție, mai trebuie să fac contract de drepturi de autor nu? (Nu de alta, dar vreau sa fie legal).

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Este vorba de un contract de cesiune a drepturilor patrimoniale, respectiv acela de a comercializa opera. Poate fi incheiat cu autorul sau cu persoana care detine drepturile patrimoniale, indiferent ca este persoana fizica sau juridica.
Conform L.8/1996, cu md. si compl. ulterioare, citez:
"ART. 39.(1) Autorul sau titularul dreptului de autor poate ceda prin contract altor persoane numai drepturile sale patrimoniale.
  (2) Cesiunea drepturilor patrimoniale ale autorului poate fi limitată la anumite drepturi, pentru un anumit teritoriu şi pentru o anumită durata.
  (3) Drepturile patrimoniale ale autorului sau ale titularului dreptului de autor se pot transmite prin cesiune exclusiva ori neexclusivă.
  (4) În cazul cesiunii exclusive, însuşi titularul dreptului de autor nu mai poate utiliza opera în modalităţile, pe termenul şi pentru teritoriul convenite cu cesionarul şi nici nu mai poate transmite dreptul respectiv unei alte persoane. Caracterul exclusiv al cesiunii trebuie să fi expres prevăzut în contract.
  (5) În cazul cesiunii neexclusive, titularul dreptului de autor poate utiliza el însuşi opera şi poate transmite dreptul neexclusiv şi altor persoane.
  (6) Cesionarul neexclusiv nu poate ceda dreptul sau unei alte persoane decât cu consimţământul expres al cedentului.
  (7) Cesiunea unuia dintre drepturile patrimoniale ale titularului dreptului de autor nu are nici un efect asupra celorlalte drepturi ale sale, dacă nu s-a convenit altfel.
  (8) Consimţământul menţionat la alin. (6) nu este necesar în cazul în care cesionarul, persoana juridică, se transforma prin una dintre modalităţile prevăzute de lege.
  ART. 40. În cazul cesiunii dreptului la reproducere a unei opere se prezumă că dreptul la distribuirea copiilor unei astfel de opere a fost, de asemenea, cesionat, cu excepţia dreptului la import, dacă nu se prevede altfel prin contract.
  ART. 41.(1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă drepturile patrimoniale transmise şi să menţioneze, pentru fiecare dintre acestea, modalităţile de utilizare, durata şi întinderea cesiunii, precum şi remuneraţia titularului dreptului de autor. Absenta oricăreia dintre aceste prevederi da dreptul părţii interesate de a cere rezilierea contractului.
  ART. 42. Existenţa şi conţinutul contractului de cesiune a drepturilor patrimoniale se pot dovedi numai prin forma scrisă a acestuia. Fac excepţie contractele având drept obiect opere utilizate în presa.
  ART. 43.(1) Remuneraţia cuvenită în temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileşte prin acordul părţilor. Cuantumul remuneraţiei se calculează fie proporţional cu încasările provenite din utilizarea operei, fie în suma fixa sau în orice alt mod."

0 răspunsuri: