| Doctorfishadi a întrebat:

Salutari!
Am citit undeva ca daca distanta dintre tine si locul de munca este de peste 50 km se da in jur de cateva sute de lei lunar in plus angajatului respectiv.
Distanta dintre mine si locul de munca unde urmeaza sa ma angajez este de 54 km happy. Costul transportului este catastrofal! Daca fac abonament la masina imi pot primi inapoi o parte din bani?
Exista sanse ca patronii sa deconteze transportul angajatului, sau fiecare pe cont propriu?
Cine imi poate deconta transportul si cum? Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este o prevedere legala ci o intelegere intre angajator si salariat, ce se prevede in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.
Va trebui sa-ti intrebi angajatorul si sa negociezi inlesniri privind transportul. Altcineva decat angajatorul nu-ti va deconta cheltuielile cu transportul de acasa la locul de munca si inapoi.
Cheltuielile cu transportul se deconteaza obligatoriu doar daca esti trimis in delegatie.

| Doctorfishadi explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru lamurire!
Vreau sa te intreb inca ceva:-Daca un magazin are program de la 8:30 la 22:00 si sambata si duminica se lucreaza, angajatul de acolo va lucra tot acest program? Sau va mai avea pe cineva alaturi in alta tura?
Bineinteles ca nu poti stii cu exactitate, dar de obicei cum se face?
Mi se pare prea mult sa lucrezi de unul singur atat si fara nici o pauza sau weekend.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Doctorfishadi):

De regula, la acest program, se lucreaza in 2 schimburi sau o zi se lucreaza si una este libera. Orele suplimentare trebuiesc platite si pentru cele lucrate sambata si duminica trebuie sa se acorde timp liber in cursul saptamanii.

| Doctorfishadi explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc pentru informatie happy.Te mai intreb ceva si iti dau funda:Stiu ca la interviu nu-i bine sa intrebi de salariu! Totusi cum pot sa imi fac si eu o idee? Merci mult happy! Am experienta pentru ce vreau sa ma angajez, isa nu m-am mai angajat pana acum si nu stiu in ce consta.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Doctorfishadi):

La sfarsitul interviului poti intreba de felul muncii si de salariu, este normal asta. De altfel, inainte de semnarea contractului, trebuie sa-ti puna la dispozitie anumite informatii, conform Codului muncii, citez:
"ART.17.(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
  (2) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
  (3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
  a) identitatea părţilor;
  b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
  c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
  d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;
  e) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
  f) riscurile specifice postului;
  g) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
  h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
  i) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
  j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
  k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
  l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
  m) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
  n) durata perioadei de probă.
  (4) Elementele din informarea prevăzută la alin. (3) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
  (5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
  (6) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).
  (7) Cu privire la informaţiile furnizate salariatului, prealabil încheierii contractului individual de muncă, între părţi poate interveni un contract de confidenţialitate."

| PeFuga a răspuns (pentru Doctorfishadi):

Nu este nici o problema daca discuti despre salariu la interviu, chiar este recomandat. Si pentru tine ca sa stii daca accepti sau nu postul, dar si pentru angajator ca sa vada daca iti cunosti valoare si daca isi poate permite sa te angajeze. Inainte sa mergi la interviu te sfatuiesc sa te informezi cam care sunt salariile obisnuite pentru jobul la care aplici, pentru ca daca angajatorul ridica problema remuneratiei sa poti da un raspuns ferm.

5 răspunsuri: