| adina2006 a întrebat:

Sotul meu are dintr-o relatie anterioara un copil, caruia ii plateste pensie.In urma casatoriei noastre a rezultat un copil.As vrea sa stiu daca la recalcularea pensiei se tine cont ca sotul are 80% din venit rate la banci si daca procentul de 1/6 din venit este fix sau depinde de decizia judecatorului.La cate luni consecutive de neplata a pensiei poate fi considerat abandon familial? Exista vreo consecinta juridica daca se plateste suma stabilita insa o data la 2 luni?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In Codul Familiei, art.94 se prevad urmatoarele, citez:
"ART.94. Întreţinerea este datoratã potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmeazã a o plati.
Instanta judecãtoreascã va putea mari sau micşora obligaţia de întreţinere sau a hotãrî, încetarea ei, dupã cum se schimba mijloacele celui care da întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Când întreţinerea este datoratã de pãrinte sau de cel care infiaza, ea se stabileşte pana la o pãtrime din câştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumãtate pentru trei sau mai mulţi copii."
Avand in vedere aceste prevederi legale rezulta ca aceasta cota-parte de intretinere, stabilita din venit, nu este fixa, limita stabilita este cea maxima, judecatorul putand stabili si o suma mai mica decat cea stabilita in functie de limita maxima.
Pe de alta parte nu spui cum a ajuns sotul tau la 80% din venit rate la banci, din cate stiu procentul nu poate depasi 50% din venitul net lunar.
Conform Codului penal, art.305, alin.2, se considera abandon de familie daca nu s-a platit obligatia de intretinere, cu rea-credinta, timp de 2 luni. Daca nu se depaseste acest termen nu exista vreo consecinta juridica, doar una morala. Gandeste-te si la zicala sugestiva: Ce tie nu-ti place, altuia nu face! Numai bine!

2 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Eu te întreb pe tine, acel copil din prima căsătorie mănâncă o dată la 2 luni? Trebuia să-ți dai seama la ce te hami, soțul este obligat prin lege să plătească pensie alimentară, lunar, până la vârsta de 26 de ani dacă copilul își continuă studiile. Nu are relevanță că aveți datorii, el trebuie să plătescă, nu puteți reține acea sumă minimă de plată care i se cuvine minorului. Ori dacă stau bine să mă gândesc, și tu trebuie să ai un venit că procentajul este foarte mare ca datorie bancară!
Așa cum copilul tău are nevoi, așa are și primul, nu ai niciun drept să-i îngrădești acest lucru minim de existenă, nu fi rea sau orgolioasă.
Pa, pa.

| harciog a răspuns:

Eu nu ma mai bag pentru ca trebuie sa-mi descurc nelegitimii mei.Sa fie sanatosi este tot ce imi doresc si traditionala urare de sanatate cu bors.Am sa clachez cind n-am sa mai gasesc nici o femeie dar, deocamdata, eu sint cel gasit.Cum vrea omul o viata de ascet si cum il recuperati voi...