| AlexDorinel a întrebat:

Stiti cu toti ce s-a vorbit la stiri.Ca se scumpesc gazele,apa,internetul,curentul, dar nu stiu daca o sa se mareasca salariile. Dupa voi cine o sa iasa mai bine, bugetarii sau parlamentarii? Intreb asta deoarece mi se pare ca o sa se mareasca salariile

23 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Si parlamentarii sunt bugetari si parlamentarii au deja indemnizatii foarte mari si alte inlesniri fata de alti bugetari.
Degeaba se maresc salariile daca se maresc, uneori chiar mai mult, si preturile, astfel ca salariul real ramane cam acelasi si chiar poate fi mai mic din cauza inflatiei.

| RAY a răspuns:

Salarile mai marite inseamna ca statul ia mai multe taxe atat, da se va scumpi totul

| Panamax a răspuns:

Iti dau cu o mana si iti iau cu doua.
Asa a fost dintotdeauna.Istoria doar se repeta.

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Cine da cu o mana si ia cu doua? Statul mareste salariul minim. Patronul mareste preturile. Ce legatura este intre ei? Eu cred ca patronii-s lacomi!

| Panamax a răspuns (pentru Salontanul):

Statul nu produce nimic, doar consuma ce produc altii.
Au marit salariile si pensiile bugetarilor au dat zile libere si cineva trebuie sa plateasca.
Chici cine?
Patronii aia lacomi.

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Da, dar interesant ca patronii aia "buni" sunt din strainatate si nu au profit nici cand. Stau sa ne ajute de ce suflet bun au. Maresc preturile desi platesc mai putin decat in strainatate. Zilele trecute a venit copilul unui prieten din strainatate si imi arata o napolitana cu ciocolata care la noi este peste un Euro si la ei sunt 3 napolitane (pachet) la doi Euro. Si de ce? Pentru ca avem cele mai mici taxe si impozite? Ia mai documenteaza-te si apoi le ia apararea acestor borfasi! http://bit.ly/2ESIo5W

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Uite si un grafic: http://bit.ly/2ESJgI7 Dar numai cei din vest, cei bogati, au dreptul sa puna impozite mari si sa aiba preturi mici. Egalitatea nu-i pentru catei!

| Panamax a răspuns (pentru Salontanul):

Cand ai votat cu PSD-ul ce ti-au dat, ulei Floriol sau Bunica?

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Intreaba-ti mama! Stie si ea.

| Panamax a răspuns (pentru Salontanul):

Maica-mea a zis ca i-a dat cu geanta in cap unuia cu accent de ungur care o sfatuia sa voteze cu PSD-ul.
Tu erai?

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Pai stie si ea ca am fost impreuna.

| Panamax a răspuns (pentru Salontanul):

Cine era batranul care te-a injurat cand l-ai sfatuit sa voteze cu PSD-ul?

| Salontanul a răspuns (pentru Panamax):

Bravo! Era vorba de taica-tau.

| christine99 a răspuns:

Cei de la conducere vor doar sa arate bine pe hartie. Daca se maresc salariile, sigur cresc si preturile pentru ca patronul o sa aiba nevoie de mai multi bani ca sa plateasca angajatii si de unde sa-i ia. Deci oricum o sa fie naspa, daca lucrezi in privat, gen la fel de rau ca acum sau mai rau.

| SingPlicti a răspuns:

Si parlamentarii sunt bugetari
or sa mareasca salriile dar de unde or sa ia banii? te-ai intrebat vre-odata de unde ia statul bani? chiar daca bursa a crescut cu 7% dupa ce domnii m
psd-isti au aruncat in aer veniturile pe anul asta veniturile de care statul nevoie nu sunt nici pe departe acoperite (si statul roman e cel mai mare investitor pe BVB).
pe termen lung or sa se scumpeasca toate si marirea de salarii sau dobanzile la banci nu o sa tina pasul cu scumpirile.
ti-as sugera sa nu te bucuri asa mult de marirea de salar (e normal sa te bucuri dar nu crede ca te va scoate statul din nevoi) si apucate sa inveti ceva economie. ce sungt banii, de unde vin, ce e bursa "cu ce se manaca", cum poti profita de ce se intampla in/pe piata, cum iti poti creste veniturile, ce e si cum functioneaza sistemul de pensii... etc

| anonim_4396 a răspuns (pentru SingPlicti):

Îmi arăți și mie niște calcule? că tu știi economie...
Eu încă n-am ajuns să plâng eu de mila băncilor

| SingPlicti a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu inteleg ce fel de calcule vrei? nici eu nu sunt asa bun si din pacate nu de mult timp am inceput sa ma interesez si eu ce se intampla cu banii mei. pana acum vreun an jumate - doi ma bucuram si asteptam si eu orice marire de salar si credeam ca e datoria statului sa face si sa dreaga (cu alte cuvinte sa aiba grija de bunastarea mea).
eu nu plang de mila bancilor. chiar deloc (inca mai am mari resentimente pentru ele). insa au si ele un rol important in econimie. inca. astept cu nerabdare ziua aia cand bitcoin sau orice alt sistem necentralizat va prelua locul bancilor. s-au macar sistemul va fi condus de reprezentantii poporului (inca mai sper ca nu psd)
recitind intrebarea ta in timp ce scriam mi-a venit un calcul in minte.
inflatia in ro e undeva 5%. dobanda la banci e undeva de 2%. nu stiu daca gasesti cu 3% (n-am cautat ca nu-s interesat)) deci daca pui 1k (1000) de; ei la banca si-i tii acolo un an la sfarsit de an calculezi asa. 1k + 2% =1020. scazand inflatia de 5% 1020 -5% = undeva la 970 poate putin mai putin de atat (ai putea lua un calculator daca vrei sa stii exact). acum sa nu crezi ca in contul tau va fi suma de 970+-. nu tu vei vedea 1020 dar puterea lor de cumparare va fi exhivalentul a 970 lei anul trecut

| anonim_4396 a răspuns (pentru SingPlicti):

Păi cum ai ajuns la concluzia că ieșim pe - fără să calculezi? Ai visat tu? Ți-a spus Rareș Bogdan?
Și cine te obligă să duci banii la bancă?

| SingPlicti a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu stiu cine e rares bogdan
e vorba de inflatie. ea iti manaca banii si ii fac sa isi piarda valoarea (unul din factorii importanti care duc la cresterea preturilor)
nimeni nu te obliga sa duci banii la banca. de exemplu statul roman a emis nu demult obligatiuni de stat cu dobanda de 4.5% (parca), mult mai bine ca la banca dar trebuie sa tii banii acolo mai mult de 1 an (vreo trei cred). primaria Bucuresti are obligatiuni cu dobanda mult mai mare ca dobanda bancara. (si aste-s printre cele mai sugure)
nu mai spun de actiuni unde poti avea castiguri mai mari dar cu riscuri mai mari (NU SFATUI PE NIMENII SA INVESTEASCA fara sa stie in prealabil ce fac si riscurile ce implica)

| anonim_4396 a răspuns (pentru SingPlicti):

E 4% inflația și e în scădere continuă

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

3,4% am șters din greșeală cred

| SingPlicti a răspuns (pentru anonim_4396):

Semne bune anul are.
nu te contrazic caci nu am cercetat exact si exemplul de calcul care ti l-am dat a fost doar sa exemplific cum anume pierdem pe termen lung care sa te ajute sa vezi ca ce faceai cu 1000 lei (echivalentul in RON) acum 10 ani nu mai faci astazi.
nu am intentionat sa te invat economie sau altceva ci doar sa iti ridic semne de intrebare care sa te faca sa cercetezi singur. in primul meu mesaj asta am si recomandat.
si poate ar trebui sa mentionez ca nu mai traiesc in Romania de ceva ani buni si nici nu am bani in banca sau investesc in Romania. dar daca tu traiesti acolo ar trebui sa fii interesat de situatia mai exacta de acolo unde esti. si faptul ca ai dat un search acum pe net sa vezi care e rata reala a inflatiei (si nu ai luat de bun ce zic eu) e un semn foarte bun.
sper ca te-am putut ajuta in vreun fel.
Mult succes si sarbatori fericite in continuare

| anonim_4396 a răspuns (pentru SingPlicti):

Ce spui tu nu are cum să fie luat de bun fiindcă oricum pleci de la o idee greșită: inflația e aproximativ aceeași și când depui banii în bancă, deci nu pierzi decât fluctuația, care poate fi și în scădere, caz în care ai câștiga.