| Melly5 a întrebat:

Urgent! Funda! Mama mea a facut un imprumut bancar si unul de la Icredit, nu a mai platit banii iar acum i-a venit o fisa de la tribunal, a dat-o in judecata. Pe fisa scrie ca in ziua cand a ajuns foaia sa platim 4000 de lei ( 40 de milioane ) sau daca nu in 15 zile se va face executie silita bla bla. ne va lua mobila din casa tot, si mai zicea ca trebuie sa dam 30 de milioane ( 3000 de lei ) tin sa mentionez ca mami pe contractul de munca scrie ca are doar 200 de lei ( 2 milioane ) si a facut un imprumut la icredit de 400 lei ( 4 milioane ) iar la banca 30 milioane ( 3000 lei ). Eu vreau sa stiu daca imi pot lua cei 3 pechinezi?! Mobila?! Telefoane? Haine? Incaltaminte, bijuterii, parfumuri?! Ce pot lua? Si mai spune ca trebuie sa le platim 8 milioane ca cheltuie benzina si mai multe prostii sa vina sa ne goleasca casa. Ppff, daca nu le deschidem usa ce ne pot face?! Tin sa mentionez: banii nu avem de unde sa ii dam! Mami poate ajunge la inchisoare?! Va rog dati-mi multee detalii am nevoie!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Esti foarte prolixa.
Nu toate bunurile mobile pot fi urmarite si, in primul rand, se va face poprire pe salariu.
Conform Codului de procedura civila, citez:
"ART.727. Bunurile neurmăribile
  Nu sunt supuse urmăririi silite:
  a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului şi familiei sale şi obiectele de cult, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel;
  b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap şi cele destinate îngrijirii bolnavilor;
  c) alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de 3 luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obţinerii mijloacelor de subzistenţă şi furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă;
  d) combustibilul necesar debitorului şi familiei sale socotit pentru 3 luni de iarnă;
  e) scrisorile, fotografiile şi tablourile personale sau de familie şi altele asemenea;
  f) bunurile declarate neurmăribile în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.
  ART.728. Bunurile destinate exercitării ocupaţiei sau profesiei debitorului
  (1) Bunurile mobile care fac obiectul unei diviziuni a patrimoniului afectate exerciţiului unei profesii autorizate nu pot fi urmărite decât de către creditorii ale căror creanţe s-au născut în legătură cu exercitarea profesiei respective. Dacă bunurile nu sunt afectate unui patrimoniu profesional individual, însă servesc la exercitarea ocupaţiei sau profesiei debitorului persoană fizică, pot fi supuse urmăririi silite numai dacă nu există alte bunuri urmăribile şi numai pentru obligaţii de întreţinere sau alte creanţe privilegiate asupra mobilelor.
  (2) Dacă debitorul se ocupă cu agricultura, nu vor fi urmărite, în măsura necesară continuării lucrărilor în agricultură, inventarul agricol, inclusiv animalele de muncă, furajele pentru aceste animale şi seminţele pentru cultura pământului, în afară de cazul în care asupra acestor bunuri există un drept real de garanţie sau un privilegiu pentru garantarea creanţei.
  ART.729.Limitele urmăririi veniturilor băneşti
  (1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
  a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
  b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
  (2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
  (3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
  (4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
  (5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
  (6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 864 şi următoarele.
  (7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii."
Fata de aceste prevederi nu o sa va goleasca toata casa si nici mama ta nu o sa ajunga la inchisoare pentru datorii civile, fapta nu constituie infractiune, decat daca a mintit ori a folosit acte false pentru obtinerea creditelor.

1 răspuns:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ceva nu se leaga acolo? eC banca i-a dat credit pentru salariu de 2 milioane?

Primul pas e sa ii puna poprire pe salariu.