| Andreea_Brandus_1995 a întrebat:

Viza de flotant e acelasi lucru cu buletin de Iasi? Pt ca eu momentan am flotant in Iasi si vreau sa fac aceasta dovada pentru a depune cateva cereri la judecatoria din Iasi. Tocmai am sunat la Poltie si mi-a zis ca admininstratorul caminului trebuie sa trimita o cerere la Evidenta Populatiei sau a Persoanelor(una din astea 2) insa eu nu as vrea sa spun ca vreau sa le folosesc pentru judecatorie, asa ca dati-mi va rog o alta idee!

10 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Viza de resedinta (flotant) nu este acelasi lucru cu domiciliul in Iasi (CI de Iasi).
Si ca poti depune ori nu cereri la Judecatoria Iasi depinde de obiectul procesului si cine este paratul, avand in vedere ca regula generala in materie de competenta teritoriala a instantelor de judecata este ca aproape toate cererile se depun la judecatoria domiciliului paratului. De la aceasta regula exista mai multe exceptii, conform Codului de procedura civila, citez:
"ART. 107.Regula generală
  (1) Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.
  (2) Instanţa rămâne competentă să judece procesul chiar dacă, ulterior sesizării, pârâtul îşi schimbă domiciliul sau sediul.
  ART. 108.Cazul pârâtului cu domiciliul sau sediul necunoscut
  Dacă domiciliul sau, după caz, sediul pârâtului este necunoscut, cererea se introduce la instanţa în a cărei circumscripţie se află reşedinţa sau reprezentanţa acestuia, iar dacă nu are nici reşedinţa ori reprezentanţa cunoscută, la instanţa în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, sediul, reşedinţa ori reprezentanţa, după caz.
  ART. 109.Cazul persoanei juridice care are dezmembrăminte
  Cererea de chemare în judecată împotriva unei persoane juridice de drept privat se poate face şi la instanţa locului unde ea are un dezmembrământ fără personalitate juridică, pentru obligaţiile ce urmează a fi executate în acel loc sau care izvorăsc din acte încheiate prin reprezentantul dezmembrământului ori din fapte săvârşite de acesta.
  ART. 110. Cererile îndreptate împotriva unei entităţi fără personalitate juridică
  Cererea de chemare în judecată împotriva unei asociaţii, societăţi sau altei entităţi fără personalitate juridică, constituită potrivit legii, se poate introduce la instanţa competentă pentru persoana căreia, potrivit înţelegerii dintre membri, i s-a încredinţat conducerea sau administrarea acesteia. În cazul lipsei unei asemenea persoane, cererea se va putea introduce la instanţa competentă pentru oricare dintre membrii entităţii respective.
  ART. 111. Cereri îndreptate împotriva persoanelor juridice de drept public
  Cererile îndreptate împotriva statului, autorităţilor şi instituţiilor centrale sau locale, precum şi a altor persoane juridice de drept public pot fi introduse la instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului ori la instanţa de la sediul pârâtului.
  ART. 112.Pluralitatea de pârâţi
  (1) Cererea de chemare în judecată a mai multor pârâţi poate fi introdusă la instanţa competentă pentru oricare dintre aceştia; în cazul în care printre pârâţi sunt şi obligaţi accesoriu, cererea se introduce la instanţa competentă pentru oricare dintre debitorii principali.
  (2) Dacă un pârât a fost chemat în judecată numai în scopul sesizării instanţei competente pentru el, oricare dintre pârâţi poate invoca necompetenţa la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate în faţa primei instanţe.
  ART. 113.Competenţa teritorială alternativă
  (1) În afară de instanţele prevăzute la art. 107-112, mai sunt competente:
  1. instanţa domiciliului reclamantului, în cererile privitoare la stabilirea filiaţiei;
  2. instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază creditorul reclamant, în cererile referitoare la obligaţia de întreţinere, inclusiv cele privind alocaţiile de stat pentru copii;
  3. instanţa locului prevăzut în contract pentru executarea, fie chiar în parte, a obligaţiei, în cazul cererilor privind executarea, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui contract;
  4. instanţa locului unde se află imobilul, pentru cererile ce izvorăsc dintr-un raport de locaţiune a imobilului;
  5. instanţa locului unde se află imobilul, pentru cererile în prestaţie tabulară, în justificare tabulară sau în rectificare tabulară;
  6. instanţa locului de plecare sau de sosire, pentru cererile ce izvorăsc dintr-un contract de transport;
  7. instanţa locului de plată, în cererile privitoare la obligaţiile ce izvorăsc dintr-o cambie, cec, bilet la ordin sau dintr-un alt titlu de valoare;
  8. instanţa domiciliului consumatorului, în cererile având ca obiect executarea, constatarea nulităţii absolute, anularea, rezoluţiunea, rezilierea sau denunţarea unilaterală a contractului încheiat cu un profesionist sau în cererile având ca obiect repararea pagubelor produse consumatorilor;
  9. instanţa în a cărei circumscripţie s-a săvârşit fapta ilicită sau s-a produs prejudiciul, pentru cererile privind obligaţiile izvorâte dintr-o asemenea faptă.
  (2) Când pârâtul exercită în mod statornic, în afara domiciliului său, o activitate profesională ori o activitate agricolă, comercială, industrială sau altele asemenea, cererea de chemare în judecată se poate introduce şi la instanţa în circumscripţia căreia se află locul activităţii respective, pentru obligaţiile patrimoniale născute sau care urmează să se execute în acel loc.
  ART. 114. Cereri în materie de tutelă şi familie
  (1) Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie se soluţionează de instanţa în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana ocrotită.
  (2) În cazul cererilor privind autorizarea de către instanţa de tutelă şi de familie a încheierii unor acte juridice, când actul juridic a cărui autorizare se solicită priveşte un imobil, este, de asemenea, competentă şi instanţa în a cărei circumscripţie teritorială este situat imobilul. În acest caz, instanţa de tutelă şi de familie care a pronunţat hotărârea va comunica de îndată o copie a acesteia instanţei de tutelă şi de familie în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cel ocrotit.
  ART. 115. Cererile în materie de asigurări
  (1) În materie de asigurare, cererea privitoare la despăgubiri se va putea face şi la instanţa în circumscripţia căreia se află:
  1. domiciliul sau sediul asiguratului;
  2. bunurile asigurate;
  3. locul unde s-a produs riscul asigurat.
  (2) Alegerea competenţei prin convenţie este considerată ca nescrisă dacă a fost făcută înainte de naşterea dreptului la despăgubire.
  (3) În materia asigurării obligatorii de răspundere civilă, terţul prejudiciat poate introduce acţiune directă şi la instanţa domiciliului sau, după caz, a sediului său.
  (4) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică însă în materie de asigurări maritime, fluviale şi aeriene.
  ART. 116.Alegerea instanţei
  Reclamantul are alegerea între mai multe instanţe deopotrivă competente.
  ART. 117. Cererile privitoare la imobile
  (1) Cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanţa în a cărei circumscripţie este situat imobilul.
  (2) Când imobilul este situat în circumscripţiile mai multor instanţe, cererea se va face la instanţa domiciliului sau reşedinţei pârâtului, dacă aceasta se află în vreuna dintre aceste circumscripţii, iar în caz contrar, la oricare dintre instanţele în circumscripţiile cărora se află imobilul.
  (3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, prin asemănare, şi în cazul acţiunilor posesorii, acţiunilor în grăniţuire, acţiunilor privitoare la îngrădirile dreptului de proprietate imobiliară, precum şi în cazul celor de împărţeală judiciară a unui imobil, când indiviziunea nu rezultă din succesiune.
  ART. 118. Cererile privitoare la moştenire
  (1) În materie de moştenire, până la ieşirea din indiviziune, sunt de competenţa exclusivă a instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului:
  1. cererile privitoare la validitatea sau executarea dispoziţiilor testamentare;
  2. cererile privitoare la moştenire şi la sarcinile acesteia, precum şi cele privitoare la pretenţiile pe care moştenitorii le-ar avea unul împotriva altuia;
  3. cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului împotriva vreunuia dintre moştenitori sau împotriva executorului testamentar.
  (2) Cererile formulate potrivit alin. (1) care privesc mai multe moşteniri deschise succesiv sunt de competenţa exclusivă a instanţei ultimului domiciliu al oricăruia dintre defuncţi.
  ART. 119. Cereri privitoare la societăţi
  Cererile în materie de societate, până la sfârşitul lichidării sau, după caz, până la radierea societăţii, sunt de competenţa exclusivă a instanţei în circumscripţia căreia societatea îşi are sediul principal.
  ART. 120. Cereri privitoare la insolvenţă sau concordatul preventiv
  Cererile în materia insolvenţei sau concordatului preventiv sunt de competenţa exclusivă a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul debitorul.
  ART. 121. Cererile împotriva unui consumator
  Cererile formulate de un profesionist împotriva unui consumator pot fi introduse numai la instanţa domiciliului consumatorului. Dispoziţiile art. 126 alin. (2) rămân aplicabile."

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In completare la primul meu raspuns iti mai spun ca, daca esti reclamant, nu conteaza unde ai tu domiciliul sau resedinta, conteaza unde are domiciliul paratul, asa ca acolo trebuie sa depui cererea. Daca paratul domiciliaza in Iasi vei depune cererea la Judecatoria Iasi, daca domiciliaza in Bacau la Judecatoria Bacau, etc.

| Andreea_Brandus_1995 explică (pentru Ioandelasal):

Si sa zic ca nu ma pot deplasa personal pana la Bacau, pot trimite cererea prin posta? Banuiesc ca da.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Andreea_Brandus_1995):

Da, se poate sa trimiti cererea prin posta.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Andreea_Brandus_1995):

Unde vrei sa trimiti cererea?

| mihai69 a răspuns:

Daca ai "viză de flotant" înseamnă că nu ai c.i. de Iași, ci de locul de unde ai obținut documentul.
Ca să îl schimbi pe Iași, trebuie să fii luat în spațiu de către cineva.

| Andreea_Brandus_1995 explică (pentru mihai69):

Pe cartea mea de identitate e trecuta adresa din Suceava(orasul natal), insa acum 2 luni m-am mutat la un camin privat in Iasi, orasul studentiei.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru Andreea_Brandus_1995):

Ai fost la politia Iasi sa-ti declari resedinta.

| CodrutElian1990 a răspuns:

Daca vrei sa trimiti o cerere de chemare in judecata, o poti face prin posta. Intocmesti cererea in atatea exemplare cate chemi in judecata si una pentru instanta, Daca este o singura persoana chemata in judecata trimiti cererea in doua exemplare la care atasezi documentele justificative, cate un exemplar la fiecare exemplar de cerere. Nu trimite originale, ca nu le mai poti lua inapoi. Pe documentele pe care le trimiti in copie trebuie scris - intr-un loc gol - pe prima sau ultima fila "Conform cu originalul" si semnat. Pe celelalte file le semnezi pe manseta de jos.
In cerere poti sa treci "Cu adresa de corespondenta" sau "Cu resedinta" in loc de domiciliu. Dar sa nu uiti sa treci CNP-ul.

| Gabryel85 a răspuns:

Tu intrebi de fapt daca are aceeasi valoare juridica cu cea a unui buletin. Interesanta intrebare, nu stiu daca confera titularului chiar toate drepturile.