|

Am o intrebare:

Care sunt principalele diferente intre Vechiul Testament si Noul Testament. Si daca poti intelege perfect Noul Testament fara sa citesti Vechiul Testament?

7 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Noul Testament este o revelatie.Ne vorbeste despre Mantuitorul Iisus Hristos si despre viata si jertfa lui.Iar Vechiul Testament vorbeste despre Israel, evrei si pregatirea lor pentru venirea lui Mesia(Iisus Hristos). Iata mai jos detalii mai amanuntite:
Vechiul Testament pune bazele pentru învăţătura şi evenimentele găsite în Noul Testament. Biblia este o revelaţie progresivă. Dacă săriţi peste prima parte a unei cărţi bune şi încercaţi s-o terminaţi de citit, va fi greu să înţelegeţi personajele, intriga/subiectul şi încheierea. În acelaşi mod, Noul Testament este înţeles în întregime atunci când este văzut ca şi împlinire a evenimentelor, personajelor, legilor, sistemului sacrificial, legămintelor şi a promisiunilor din Vechiul Testament.

Dacă am fi avut doar Noul Testament, am fi început să citim Evangheliile şi nu am fi ştiut de ce Iisus era asteptat ca Mesia (Un rege salvator). Fără Vechiul Testament, nu am fi înţeles de ce a venit acest Mesia (vezi Isaia 53) şi nu am fi avut capacitatea de a-L identifica pe Iisus din Nazaret cu Mesia, pentru că ne-ar fi lipsit numeroasele şi detaliatele profeţii făcute cu privire la El: naşterea Lui (Mica 5:2), moartea Lui (Psalmul 22, în special versetele 1, 7-8, 14-18; Psalmul 69:21), învierea Lui (Psalmul 16:10) şi multe alte detalii despre misiunea Lui (Isaia 52:19, 9:2).

Fără Vechiul Testament, nu am putea înţelege obiceiurile evreieşti care sunt menţionate în Noul Testament. Nu am înţelege pervertirile făcute de farisei la Legea lui Dumnezeu adăugând la ea tradiţiile lor. Nu am înţelege de ce Iisus era atât de tulburat când a curăţat Templul. Nu am înţelege că putem folosi aceeaşi înţelepciune pe care a folosit-o Hristos când răspundea adversarilor Săi.

Evangheliile şi Faptele Apostolilor înregistrează multe împliniri ale profeţiilor care au fost scrise cu sute de ani înainte în Vechiul Testament. În descrierile...2010 - 6780 + Vezi răspunsul întreg

6 răspunsuri:
| a răspuns:

Vechiul Testament cuprinde legea lui Moise si modul in care s-au comportat evreii. Apoi Noul Testament vorbeste despre venirea lui Isus si crestinismul timpuriu. Cele doua parti ale Bibliei au o foarte mare legatura si se completeaza reciproc.Nu se poate intelege Biblia daca nu sunt analizate amandoua. 2Timotei3:16,17

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poti citi linistit, e chiar recomandat sa nu citesti vechiul testament, mai ales ca exista niste psalmi cu blesteme, si cum crestinii cred in blesteme...
VT - rautate, razbunare, crima, genocid, pornache laughing, misoginism, si ce mai era thinking
NT - iubire, pace, iertare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vechiul testament este foarte diferit de nt, in primul rand si pentru ca sunt foarte multe povesti, si pentru ca ne arata un zeu care isi indruma poporul spre tara cea promisa lor
yahve este zeul razboiului desi se comporta ca un zeu razboinic
ordona de foarte multe ori crime asupra dusmanilor, isi pedepseste poporul foarte rau cum e potopul, sadoma si gomora etc
yahve e un zeu tribial
ca mitologie din vechiul testament putem invata multe si buna si rele

noul testament este foarte diferit prezinta un nou tip de mesia care promoveaza pacea, iubirea nicidecum ca yahve in vt care promova opusul
daca vrei sa intelegti citeste ambele nu doar nt

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pe scurt si cat se poate de clar:
VT - este prezentat Dumnezeu si schimbarile Sale de comportament
NT- viata lui Isus si invataturile hipiotice

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"Care sunt principalele diferente intre Vechiul Testament si Noul Testament."
Scripturile ebraice (VT) au avut ca scop să îndrume poporul lui Israel care intrase în legământ cu Dumnezeu şi să pregătească calea pentru venirea lui Mesia.
Întrucât după venirea lui Isus Dumnezeu a respins naţiunea iudaică şi a încheiat un nou legământ cu o naţiune spirituală (continuatorii lui Isus) Scripturile Greceşti(NT) au ca obiectiv să ofere îndrumare acestui nou popor.

"poti intelege perfect Noul Testament fara sa citesti Vechiul Testament?"

2 Timotei 3:16 - "Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna."

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai noul Testament sint doar extrase din V TESTAMENT SI ANUMITE COMENTARII.Cum ai putea sa intelegi perfect daca nu cunosti sursa extraselor? Si scopul cu care a fost dat.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează