| Electrizatu a întrebat:

As vrea sa imi raspundeti la o intrebare;
Credeti ca inchinarea la icoane este sau nu benefica?

25 răspunsuri:
| William a răspuns:

Avand in vedere minunile care s-au infaptuit dupa ce oamenii s-au rugat la icoane facatoare de minuni sunt sigur ca acest lucru este benefic.

| Musique a răspuns:

Nu ajută la nimic.
Dacă eu vreau să mă rog lui dumnezeu, o fac și fără să am în cameră sau în apropiere bucata aia de lemn.

| Mădă0611 a răspuns:

Rau nu are ce sa faca, daca nu te poti gandi la dumnezeu & co. (gaşca) altfel, e ok. Cica un nene era inchis, pe nedrept, desigur, si nu si-a mai vazut familia de mult, iar dupa multi ani cineva i-a dat o fotografie cu toti membrii familiei, atunci el a inceput sa planga si sa-o pupe. Ce pupa in mintea lui, hartia sau familia? Asa e si cu icoanele. Bine ca cei reprezentati nu (mai) exista, ca poate ar fi probleme, eu m-as supara sa spuna cineva ca ma iubeste si sa adoarma cu poza lui Megan Fox sub perna. waiting

| milan9 a răspuns:

Este un lucru esenţial faptul că ICONELOR li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie)!

Au doar valoare simbolică şi harică, sunt doar obiecte de cult, tot la fel cum evreii nu se "temeau" de zecile de feluri de obiecte de cult adoptate la recomandarea profeţilor şi chiar a lui Dumnezeu...

| milan9 a răspuns:

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului "inchinare", polisemie care conduce la confuzii. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

Ori, ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…

| milan9 a răspuns:

Ştie cineva ce se afla deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI? Se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu! thinking thinking

Asta ce poate înseamna? Doar faptul că porunca a II-a se înţelegea doar în anumite contexte! Contexte care ţineau de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau obiecte de cult…

Şi câte confuzii se nasc din IGNORANŢĂ şi din eludarea contextelor istorice. Aproape 40000 de secte au luat naştere doar pe această cale, a "SFINTEI IGNORANŢE"…

| milan9 a răspuns:

Benefica. Si evreii aveau zeciu de obiecte de cult (LA PORUNCA LUI DUMNEZEU).

HERUVIMII – "chipurile cioplite de deasupra Chivotului Legii", sunt tot "ASEMĂNARE A VREUNUI LUCRU DIN TOATE CÂTE SUNT ÎN CER"! Şi totuşi, ridicarea lor a fost PORUNCITĂ DE DUMNEZEU! Cum este posibil acest lucru?

Simplu. Era chiar şi pentru evrei, o mare diferenţă între CEEA CE ERA DESTINAT LUI DUMNEZEU (chiar obiecte de cult) şi IDOLATRIE (făcea trimitere doar spre alte religii, alte divinităţi- cele false!).

Încurajându-i să facă acele CHIPURI CIOPLITE "speciale", Dumnezeu i-a ajutat să facă diferenţa între folosirea obiectelor de cult (care îndreptau atenţia la Dumnezeu) şi folosirea idolilor (falsele zeităţi păgâne).

Heruvimii din jurul chivotului, acele statui din aur, chiar pentru asta erau destinate: să mijlocească în conştiinţa iudeului sentimentul apropierii lui Dumnezeu! Evreii rămâneau astfel la Unicul Dumnezeu!

| sublime89 a răspuns:

Da, este benefica. Pentru biserica, nicidecum pentru cel care se inchina.

| Exilee a răspuns:

Benefica in sensul ca te poate ajuta sa realizezi o legatura ( chiar daca este "minuscula") cu Dumnezeu? Desigur. Daca esti sigur pe tine si pregatit ( fara nici macar o urma de bataie de joc mentionez) vei observa ca este un mijloc prin care poti sa-ti marturisesti problemele si chiar ca dragostea ta sa avanseze big grin

| Exilee a răspuns:

SI inca ceva. Nu uita sa-ti oferi icoanele preotului pentru a le sfinti :d

| Someonewhoappreciatelife a răspuns:

Iată ce spune Biblia despre acest subiect:

(Exodul 20:4, 5) Să nu-ţi faci chip cioplit sau imaginea vreunui lucru care este sus în ceruri sau jos pe pământ sau în apele de sub pământ. Să nu te pleci înaintea lor şi să nu te laşi convins să le slujeşti...

(Faptele 17:29) Aşadar, pentru că suntem urmaşii lui Dumnezeu, nu trebuie să credem că Fiinţa Divină este asemenea aurului, a argintului sau a pietrei, asemenea vreunui lucru sculptat prin arta şi imaginaţia omului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred ca este benefica. Inchinarea la icoane este ca o rugaciune adresata acelui sfant prezent in icoana.

Numai lucruri bune pot sa se intample ca urmare.

| gingergirl1 a răspuns:

Una din cele 10 porunci zice sa nu te inchini la chip cioplit...

| dragos38 a răspuns:

Da,e ca si cum te-ai inchina la un stalp de telegraf, de la anul se taxeza stalpii de telegraf ce m-as bucura sa se taxeze si inchinarea la icoane.

| Johndoe2023 a răspuns:

Inchinarea la icoane este la fel de benefica precum masturbarea cu geamul deschis. adica nu are nici o relevanta.
poti sa te inchini si la copaci din partea mea ca este o alegere de-a ta.
fiecare se inchina si face ce il duce capul

| costis a răspuns (pentru Johndoe2023):

Pai daca-i la fel de benefica, noi ne inchinam la icoane iar tu masturbeaza-te cu geamul deschis. fiecare cu ce il duce capul.

| cupydo0n a răspuns:

Eu nu cred ca este benefica si am sa explic de ce.
In primul rand daca esti crestin ortodox si ai citit biblia stii ca este interzis sa te inchini la altcineva decat la Dumnezeu.
De ce sa te inchini la icoane cand poti sa te rogi direct la El.

O zi buna.

| Exilee a răspuns (pentru cupydo0n):

Vezi ca stai cam prost cu informatiile.

Crestinismul ortodox accepta cinstirea icoanelor, ele fiind considerate de catre Sfintii Parinti ca fiind o "icoana spre cer" sau 'biblia nestiutorilor de carte".

NU SE CHEAMA IDOLATRIE!

Ca urmare a luptelor dintre iconoclasti ( sfaramatori de icoane) si iconoduli ( cei care cinsteau icoanele), s-a hotarat la sinodul al 7-lea ecumenic ca :" Cinstirea care sa de chipului trece la prototip, iar cele ce se inchina icoanei se inchina sfantului reprezentat pe ea".


NU orice reprezentare poate fi icoana, ci doar acelea care respecta normele de pictare ale icoanei.
IN randul ortodoxiei, inchinarea la Moaste si la icoane a dus la noi miracole in vietile credinciosilor, iar daca lecturezi cartea Viata Maicii Domnului editura agapia 1995 ( pe langa maximele ce apartin unor sfinti), vei gasi si minuni care s-au intamplat chiar cu Ioacana Maicii DOmnului.


De-asemmenea in oras Patra(s) din Grecia, in anul 1989 s-a petrecut ceva nesteptat si anume ca pe cand se rugau elevii ale unei scoli din clasa a 4-a, icoana Mantuitorului Iisus Hristos a inceput sa se miste, in sensul ca IIsus hristos ii putea vedea, si ei pe Dansul, martori fiind si profesorii. ( o gasesti tot in cartea Viata Maicii Domnulu). Dar sa cauti!

Acum daca esti de alta confesiune, nu pot decat sa-ti prezeint argumentele...

Icoanele eixsta deoarece OMUL ARE NEVOIE SI DE O CONFIRMARE PRIN SIMTURI, iar acestea, icoanele, reprezinta locul unei prezente reale, dar TAINICE.


In Noul Testament, prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu, ni s-a oferit darul de a-L vedea pe Dumnezeu. In Vechiul Testament, cand Moise a poruncit - si din indemnul lui umnezue desigur- construirea celor 2 heruvimi din aur, acesttia nu reprezentau idoli, ci UN MOD DE INTELEGRE a divnitatii.

Prima icoana a fost realizata de catre Sfantul Evanghelist Luca ( care din cate stiu a si lacrimat cateva secole mai tarziu daca nu ma insel...)

Totusi, putem sa remarcam distinctia intre icoanele ortodoxe cu unele "repreznetari" ale celor catolice, dar oricum nu vreau sa fac propaganda.

Eh. mai mult au fost niste enumeratii si imi cer scuze dar am fost mult prea obosit pentru a-mi evidentia argumentele prin niste conectori logici.

| Exilee a răspuns (pentru cupydo0n):

Icoanele sunt reprezentari sensibile ale lui Dumnezeu in Treime, ale Maicii Domnului, ale Domnului Iisus Hristos si chiar sfintilor, dar repet nu orice reprezentare poate fi icoana.


AAAAA stai. Deci tu vorbesti de icoane ca sunt idoli. Dar fumatul, alcoolul, desfraul ( fiecare viciu) de care am fost sau suntem ( ma rog, unii si ma incadrez si eu) stapaniti, ei nu sunt idoli? De ce incercati oarecum sa acordati mai mare importanta atacului cu argumente asupra icoanelor, decat a celor enumerate mai sus?


Ataca-mi tu mie argumentele si demonstreaza-mi ca putem tine un dialog decent, fara conflicte, ca icoanele reprezinta idoli.

Ignora ideea ca 'Dumnezeu a zis." Stiu ce a zis.

| PreaDulcePreaFin a răspuns (pentru Exilee):

Si totusi te inchini la altcineva, in afara de zeul tau, esti pe langa biblie, daca te rogi la sfinti

| cupydo0n a răspuns (pentru Exilee):

Si atunci daca stii ce a zis de ce inventezi lucruri ca sa duci lumea in eroare. Chestia asta cu icoanele se bate cap in cap cu moastele alt lucru dupa parerea mea idiot. De ce ai merge sa te impingi si sa te calci in picioare ca sa pupi un schelet putrezit. Si daca tot sunt in zona asta sa iti mai spun o treaba.
Aceste oase se spune ca ar fi ale sfintilor. Explicami si mie cum au rezistat oasele alea timp de mii de ani si nu au putrezit si nu incepe sa spui ca sunt sfinte pentru ca astea sunt povesti.
Aratami o davada ca oasele alea ar fi a unui sfant. A facut cineva un test, lea analizat cineva sa vada de cand sunt. Ar putea sa fie oasele unui om normal. Iti spun eu ca nimeni nu a facut treaba asta si oameni din necunostinta de situatie ii cred pe preoti. Preoti care ar fi de povestit si de ei foarte multe. Eu din cauza lor nu am mai intrat in biserica de ani de zile. Da sunt crestin ortodox si nu regret ca sunt dar imi pare rau ca in ziua de azi nu mai poti avea incredere in astfel de oameni care isi spun preoti. Am o poveste personala despre acest lucru, un lucru pe care l-am trait si nu o sa il uit. Nu am spus povestea nimanui si nu o voi face. Doar eu si Dumnezeu stim lucrul asta.
Asa ca daca pretinzi ca esti crestin adevarat nu ar trebui sa fii pe TPU ci la biserica. Ai citit si tu un articol scris de cine stie ce idiot si acum spui si la alti. Nu este frumos ai fi putut sa faci o rugaciune in timpul in care l-ai pierdut pentru a raspunde la aceasta intrebare.
Sper ca am demostrat ca pot tine un dialog decent desi cand este vorba despre asfel de lucruri ma aprind pentru ca mai sunt oameni care cred orbeste in preoti, preoti care nu fac altceva decat sa minta. Isi fac averi pe spatele oamenilor saraci care duc si ultimul leu pe care il au la biserica. Trezitiva oameni buni. Bani aia nu ajung la Dumnezeu, nu ajung nici la biserica, ajung la popi.
Si daca tot stii atat de multe despre biblie explica-mi si mie pentru ca eu nu stiu unde scrie ca de fiecare data cand te apropii de un popa trebuie sai dai bani.
Te botezi = bani la preot
Mergi la biserica = vine cu cutia si cere sa ii dai
Te spovedesti = bani la preot
De boboteaza iti sfinteste casa = bani la preot
Te insori = bani la preot
Mori = bani la preot
De ce? Pentru ca noi i-am invatat dar acum daca nu ii dai se uita urat.
Preoti primesc banii de la stat pentru ca slujesc la biserica. Deci ei ca si noi au un salariu. De ce sa ii mai dai si tu ca sa il imbogatesti. Iti spune ca te ajuta si se roaga pentru tine si tu pac iai bagat milionu in buzunar. Daca tu ai lucra la o banca de exemplu si ar veni cineva care nu stie un lucru si ii spui ca o sa cauti, o sa te interesezi si o sa ii comunici, pai iti baga milionu in buzunar? Nu. Atunci de ce noi le bagam preotilor bani in buzunar? Raspundemi si mie la intrebarea asta.
M-am cam indepartat de subiect dar asta este daca vrei sa discutam pe tema asta asa facem.

Astept un raspuns.

| SteinZer0 a răspuns:

Daca pe acel om il face sa se simta mai bine...este benefica. Dar nu are nici un efect masurabil.

| Toader_Alex_1989 a răspuns:

Inchinarea la orice sau oricine nu este benefica! citeste si carti de filisofie, istorie, stiinta, evolutie

| OInimaCurata a răspuns:

Da, este benefica... de ce nu ar fi?
Biserica ne invata ca icoanele sunt reprezentari harice ale sfintilor care au menirea de a pastra vie legatura dintre credinciosi si cei reprezentati in ele; se mai numesc: ferestre deschise catre cer, chipuri ale vietii de apoi, podoabe ale frumusetii divine..etc
"In ratacirea lor, unii spun ca nu e bine sa cinstim si sa ne inchinam la icoane pentru ca sunt idoli, ca nu e bine sa te inchini la o bucata de lemn sau hartie. Dar cestinii nu se inchina la lemn sau hartie. Cine-si poate inchipui ca mamele si bunicile noastre ingenuncheaza, se roaga si plang in fata unor bucati de lemn, aceia se inseala amarnic si isi dau in felul acesta masura intunecimii mintii lor. Cel mai simplu exemplu care este la indemana tuturor ne poate lamuri asupra acestui lucru: in fata fotografiei unei persoane dragi, ceea ce ne bucura si ne emotioneaza nu este bucata de hartie oricat de frumoasa ar fi acesta, ci este chipul celui drag. Adeseori, de prea mult dor, sarutam fotografia persoanei indragite. Aceasta nu inseamna ca sarutam hartia, ci chipul celui drag. Fotografia ne este draga si o pastram cu sfintenie mai ales cand cel din fotografie este departe de noi. Daca am pierde fotgrafia respectiva sau daca cineva ne-ar rupeo, de exemplu, ne-am supara foarte tare su ne-ar parea rau. Nu prentru ca am pierdut o bucatica de hartie, ci pentru ca am pierdut un semn, o prezenta a celui drag. Cu cat ne este mai draga persoana respectiva cu atat pretuim mai mult si fotografia si o tinem la loc de cinste. Tot asa si cu icoanele. Cu cat ne sunt mai dragi Mantuitorul, Maica Domnului si sfintii, cu atat iubim si cinstim mai mult icoanele. Cine nu iubeste icoanele nu iubeste cu adevarat nici pe cei care sunt infatisati in icoane. Altfel cum s-ar putea lipsi de chipurile celor dragi!"
Arunca o privire:
http://www.financiarul.ro/......tru-sfinti
http://www.youtube.com/watch?v=3sUsquhh478

| DenisaLuana1997 a răspuns:

Pai, eu una nu as face asta. De ce? In primul rand, pentru cine a citit biblia, scrie foarte clar sa nu te inchini la idoli, iar icoanele practic asta sunt. Deci Dumnezeu nu cred ca e de acord cu asta. Sa nu mai zic ca toti bolnavii pupa lucrurile alea si te trezesti cu ceva infectie, si dupa te intrebi de unde ai luat boli.