anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As avea nevoie de o îndrumare.
Situatia sta în felul următor: Aș dori să devin "nașa" unei fetițe deja botezată. Aceasta are vârsta de 1 an si 10 luni si a fost botezată în februarie 2019. Chestia e ca in acea perioada nu eram aproiata mai deloc de respectiva familie, dar ulterior ea mi-a devenit " fina", iar eu ei "nașa ", verbal venind. M-am atasat extrem de mult de ea, zilnic vine la mine sau invers si cumva in toata aceasta perioada am devenit "nana". As dori niste îndrumări. Stiu ca primul botez ramane si ultimul, dar ma gândeam ca poate măcar la biserica sa faca ceva preotul sau o rugaciune. Eu oricum ma simt nașa ei, dar as dori totusi si o ceremonie ceva doar așa, sa ma simt aproape de ea si spiritual, nu doar fizic. Țin sa precizez ca suntem ambele de religie ortodoxă.
Mulțumesc!

7 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"Aș dori să devin nașa unei fetițe deja botezată...As dori niste îndrumări"

titlul e onorific, nu ai diplomă pentru așa ceva. Apropo, cine a fost "nașa" de botez?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Isus nu a avut nașa la botez. Nici ucenicii, nici cei 3000 care s-au botezat de Rusalii. Ceea ce face biserica ortodoxa nu e biblic.

| Depoka a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Întotdeauna m-am considerat o persoană pașnică, o persoană care accepta toate religiile, toate tradițiile și manifestările tuturor cultelor posibile. Eu nu deranjez, atunci de ce altul o face? Eu nu am stat sa analizez religia dumneavoastră, nu am stat sa verific minuțios ce e ok sau nu, pentru că nu ma interesează, dar nici nu mă complac. Puteți să mă ajutați cu un sfat, ok, îl accept cu cel mai mare drag, dar să veniți și să vă arătați dezacordul cu privire la ceva la care nu v-am cerut, nu accept. Tind să cred ca religia dumneavoastră vă îndeamnă la cu totul si cu totul altceva decât să stati și sa comparați cultele fiecare in parte.

| gratargratar a răspuns:

Nu se poate schimba nasul/nasa de botez. Al doilea nas il capata omul doar daca se calugareste, si atunci nasul trebuie sa fie tot un calugar/calugarita (se numeste nas de calugarie).

Nu se poate pentru ca taina este irepetabila. Adica botezul se face o singura data. A-l mai face o data (cum fac pocaitii), e blasfemie - caci e ca si cand ai spune ca botezul in numele sf. Treimi nu este valabil sau corect.

Eventual ii poti deveni nasa de cununie, cand va veni vremea sa se casatoreasca.

| Depoka a răspuns (pentru gratargratar):

Nu dorim să schimbăm nașii si automat ca nu se pune in discutie sa repetăm Taina Sfântului Botez.
Dar voi lua in considerare propunerea ta. Mulțumesc!

| anonim_4396 explică (pentru gratargratar):

"Pocăiții" nu îl fac de două ori...ci o singură dată la maturitate, când copilul nu mai este copil și devine responsabil de credința și alegerea lui. Botezul este și o mărturisire...dar în cazul unui copil cât o mânuță cine mărturisește? Nașii? Ar trebui ca persoana botezată să o facă. Nu așa ar fi normal?

| gratargratar a răspuns (pentru anonim_4396):

Il fac de doua ori, pentru ca de cele mai multe ori omul pe care ei il "boteaza" este deja botezat.

Marturiseste nasul, dupa cum marturiseste Tatal cand Iisus s-a botezat de catre Ioan. Pruncii intra in imparatia cerurilor, nu adultii pocaiti. Viata ulterioara este intoarcere la nevinovatia prunciei. Duhul Sfant se salasluieste in copil de la inceput - dar voi, cand tipati ca apucatii prin salile voastre de adunari, ce duhuri aveti? Pana faceti voi "botezul", ce duh este in voi? Caci Duhul Sfant nu poate fi, caci se primeste la botez. Daca moare copilul pana ajunge la "maturitate" (care o fi si aia?), atunci ce faceti?