| fllu07 a întrebat:

Cand se intampla dezastre (cutremure, tsunami, atacuri teroriste etc) multi il acuza pe Dumnezeu, zicand ca nu exista, sau ca nu ii pasa, sau chiar ca el este vinovat de astfel de tragedii.
Dar a adus Dumnezeu vreoada peste oameni tragedii? toate sunt opera lui, sau doar unele? daca doar unele, a fost indreptatit sa le aduca? si cum le putem recunoaste pe cele create de Dumnezeu si cele care doar sunt permise de El?

39 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

"multi il acuza pe Dumnezeu, zicand ca nu exista"
laughing
Cine face asta?

| fllu07 explică (pentru Inferno):

Pai cei care nu cred in el.
stii vreun astfel de cetatean?
eu cunosc destui. :d

| RainmakerX a răspuns:

Hey!

Eu unul cred ca toate lucrurile sunt permise intrucat prin fiecare greseala facuta omul ajunge mai departe.

Invatam din greseli, daca nu ar mai fi dezastre atunci din ce am invata?

Este ca la un test. Un elev dupa ce ia o nota mica incearca sa traga mai tare ca sa si-o indrepte.
Este doar parerea mea. Succes!

| fllu07 explică (pentru RainmakerX):

Multumesc pentru parerea ta, dar in urma unui test la care elevul a luat o nota mica, nu mor oameni, sau zeci sau sute de oameni.
un test la care elevul a luat o nota mica, nu este rezultaul lacomiei oamenilor, si un test la care ai luat o nota mica, il poti corecta.
dar cand iti moare un copil, sau parintii, sau te imbolnavesti incurabil, exista tratament pentru boala ta, dar se face numai ghici unde, si costa 150.000 euro, nu mai prea ai ce sa faci.
intelegi? cine se face vinovat de situatiile asta?

| VelaJohnny a răspuns:

Dumnezeu inainte sa aduca vreo nenorocire a anuntat oamenii inainte de a o face, rare exceptii cand lucrurile erau prea scapate de sub control, gen Sodoma si Gomora. Inainte ca israelitii sa ajunga dominati de o alta natiune si sa fie cuceriti Dumnezeu trimitea profeti si ii avertiza pe israeliti ca daca nu se intorc de la faptele lor rele vor ajunge captivi de razboi. Astfel, mereu cand ajungeau captivi isi aduceau aminte de Dumnezeul stramosilor lor si de profetii care le-au spus ca vor patii lucrul care li se intamplase. Asa ajungeau sa se caiasca si sa se intoarca de la calea lor. Plus ca Dumnezeu e indreptatit sa le ia viata celor care duc rautatea la exces, peste ce e acceptabil intrucat el a dat-o. Apoi, stramosii israelitilor, cei care au intrat in Tara Promisa au facut un juramant ca vor respecta poruncile lui Dumnezeu, si vor primi binecuvantari, si in caz ca le paraseau vor primi blestemul. Ei au ales lucrul asta, si-au dat cuvantul. Daca Dumnezeu nu avertizeaza cu nimic, nu e de la el. Toata lumea se afla in puterea celui rau, nu e guvernata de Dumnezeu. Deasta suntem indemnati sa ne rugam sa se faca vointa lui Dumnezeu pe pamant. Cand se va face, atunci oamenii vor avea ocrotirea divina. Daca Dumnezeu ar interveni la toate rautatile, in sistemul condus de Satan, oamenii nu ar simti nevoia sa fie condusi de Dumnezeu, si ar spune ca sistemul lui Satan e foarte bun. Tocmai de asta le permite Dumnezeu, pentru ca Satan e neputincios si nici nu vrea sa faca ceva spre binele omenirii. Deci reiau, Dumnezeu a adus tragedii asupra oamenilor, niciodata asupra celor buni, pe Lot si familia sa iau salvat din Sodoma si Gomora. Cele pe care le-a adus a fost indreptatit sa le aduca, intrucat el este creatorul, si este un Dumnezeu drept, pe baza juramantului israelitilor a adus toate acele blesteme. In cazul altor natiuni, Dumnezeu le-a adus tulburari pe motive ca il batjocoreau desconsiderandul (exemplu e cu Egiptul si plagile, dupa acele evenimente celelalte natiuni l-au respectat pe Iehova/Iahve si s-au temut de el) sau erau prea pline de lucruri rele, ritualurile lor la zeii lor presupuneau jertfe umane, chiar prunci.

| anonim_4396 a răspuns (pentru VelaJohnny):

"niciodata asupra celor buni"... vezi ca in biblie apare o mini "poveste" in care dumnezeu si satana pun un pariu iar satana se apuca sa-l tortureze pe unul bun.

Cat despre "niciodata asupra celor buni", asta e discutabila mai ales ca in biblie apar multe pasaje care duc la asa ceva. Dar desigur, in acest caz tu alegi doar ce coincide cu punctul tau de vedere si ignori restul la fel ca userul care a pus intrebarea.

Uite, iti ofer si tie cateva scenarii :

1 - Sa zicem ca treci pe langa un viol in devenire iar victima striga dupa ajutor. Ce faci in acest caz daca poti sa te bagi si nimeni nu o sa pateasca nimic. Daca te bagi, salvezi victima si prinzi persoana care violeaza. Ajuti victima sau nu?

2 - Sa zicem ca tu esti persoana violata si strigi dupa ajutor. La ce te gandesti daca vezi ca persoana respectiva chiar daca poate sa intervina, alege sa nu o faca? Dar daca te intalnesti dupa un timp cu acea persoana si iti zice "sunt de la politie, dar stai linistit/a ca o sa prindem noi persoana care v-a violat si sa vezi atunci ce-i facem"?

Ti se pare ca decizia persoanei X de a respecta libertatea celui / celei care violeaza e o decizie buna?

Scenariu bonus care pleaca de la premiza ca zeul tau exista, e bun, iubitor, atotorice, etc.

3 - Zeul tau e prezent la locul unui viol in devenire DAR la fel ca tine in p1 (presupunand ca o sa zici ca nu ajuti) sau la fel ca politistul din p2, alege sa NU intervina si alege sa respecte libertatea persoanei care violeaza. Ba mai mult de atat, din moment ce el este omniprezent, el asista la viol.

Ti se pare ca acest zeu este unul bun, iubitor, etc? Daca da, inseamna ca si politistul din p2 este bun, iubitor, etc.

Alt bonus :

Daca tu alegi sa salvezi victima dar zeul tau decide sa nu o faca, care din voi 2 a gresit?

| AndyKama a răspuns (pentru VelaJohnny):

Wooow,fara suparare insa esti pe langa...incerci tu sa faci conexiuni dar te pierzi mult in amanunte...

| VelaJohnny a răspuns (pentru AndyKama):

Explica-mi tu prietene

| VelaJohnny a răspuns (pentru anonim_4396):

Prietene, stiu ce vorbesc, stiu despre ce e vorbte aceste intamplari sunt de la Dumnezeu, insa dupa a inteles de fapt cum stau lucrurile, cand i-a vorbit Dumnezeu. Legat de un alt verset care poate fi inteles in felul tau de gandire, Iov 2:3 „El tot mai ţine cu tărie la integritatea lui, deşi tu mă stârneşti împotriva lui, ca să-l nimicesc fără motiv". - daca Iov l-ar fi blestemat pe Dumnezeu sau ar fi facut orice alta actiune de razvratire, ar fi fost intr-adevar nimicit, insa din context nu se arata ca Dumnezeu era suparat pe Iov, ci chiar era mandru de el, „„Ţi-ai îndreptat inima spre slujitorul meu Iov? Ai văzut că nu este nimeni ca el pe pământ, un om ireproşabil şi drept, care se teme de Dumnezeu şi se abate de la rău? El tot mai ţine cu tărie la integritatea lui"

Biblia afirma ca „Întreaga lume zace în puterea celui rău" (1 Ioan 5:19). Si daca meditam la asta, nu asa stau lucrurile? Lumea de astazi reflecta personalitatea acelei creaturi invizibile care „induce în eroare întregul pământ locuit" (Apocalipsa 12:9). Satan e plin de ura, mincinos, crud si nepasator la suferinta celor din jur. Nu poti spune ca oamenii din ziua de azi nu sunt la fel. Asta e primul motiv pentru care exista atat de multa suferinta.

Al doilea motiv e ca in urma razvratirii din Eden, oamenii au mostenit imperfectiunea si pacatul. Oamenii pacatosi se lupta pentru putere, ceea ce duce la razboaie, oprimare si suferinta. Eclesiastul 4:1 spune ca „Şi m-am întors să văd toate asupririle care se fac sub soare şi iată că cei asupriţi plângeau, dar nu era cine să-i mângâie; puterea era de partea asupritorilor, de aceea nu era cine să-i mângâie."

Alt motiv e ca lumea nefiind condusa de Dumnezeu, nu are ocrotirea lui. Oamenii ajung sa sufere daca se afla intr-un moment nepotrivit la momentul nepotrivit. Ies afara din casa si stau cateva minute acolo. In timpul ala imi care o tigla in cap. E vina lui Dumnezeu ca am stat acolo cand nu trebuia si ca acoperisul era subred? Eclesiastul 9:11 afirma „căci timpul şi evenimentele neprevăzute îi ajung pe toţi."

Totul a plecat din gradina Eden. Cand Satan i-a determinat pe Adam si Eva sa nu asculte de Iehova, a aparut acea controversa. Satan nu a pus la indoiala puterea lui Dumnezeu, deoarece stia ca puterea lui Dumnezeu e fara limite, ci a contestat dreptul lui Dumnezeu de a guverna. Lasand sa se inteleaga ca Dumnezeu este mincinos si ca isi priveaza supusii de ceva bun, Satan l-a acuzat pe Iehova ca e un conducator rau. Uite versetele de la 2 la 5 din Geneza 3:
„Femeia i-a răspuns şarpelui: „Putem să mâncăm din rodul pomilor din grădină.  Dar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a spus: «Să nu mâncaţi din el, nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi»".  Atunci şarpele i-a zis femeii: „În mod sigur nu veţi muri.  Căci Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul".

Observi? Dumnezeu spusese ca in urma neascultarii aveau sa moara, Satan spusese ca nu vor muri, ci dinmpotriva, va fi spre binele lor. Din moment ce ei au ascultat de Satan, practic au parasit guvernarea lui Dumnezeu si s-au lasat guvernati de Satan, ascultand de el. Dumnezeu trebuia sa se dovedeasca a fi drept, si trebuia sa dovedeasca ca Satan e cel mincinos si ca modul sau de guvernare nu era unul bun. Multi spun ca trebuia sa fi fost distrusi acei razvratiti. Dar problema era rezolvata daca erau distrusi? Se ajungea la o concluzie care e mai bun conducator, si care e mai drept? Sa ilustrez:

Profesorul explica clasei rezolvarea unei probleme complicate. Un elev insa se ridica din banca si il acuza pe profesor ca e incompetent si ca elevul stie o rezolvare mai buna a problemei. Profesorul ce trebuie sa faca? Sa il scoata afara? Daca ar face asta, clasa ar zice ca elevul avea dreptate, si profesorul a scapat de martori. Asa ca cel mai bine e sa ii dea creta in mana si sa il puna sa dovedeasca ce afirma. Astfel clasa ar vedea ca profesorul il scoate afara de la ora pe elev pe buna dreptate pentru obraznicia lui. Asa a procedat si Dumnezeu. Ingerii au privit toate cele intamplate, daca erau distrusi oamenii si Satan ar fi crezut probabil ca Satan are dreptate, intrucat nu a fost lasat sa dovedeasca.

Dar de ce dureaza atat de mult timp pana sa se dovedeasca lucrul asta? De ce nu intervine Dumnezeu cand are loc o nenorocire? Primul lucru e ca nu l-a impiedicat pe „elevul" razvratit sa dovedeasca ce sustine. Al doilea lucru, nu l-a ajutat pe „elev" sa rezolve problema.
Pentru ca Satan sa incerce sa demonstreze ca avea dreptate, era nevoie de timp. Gandeste-te numai cate forme de guvernare au existat de-a lungul timpului: monarhii de tot felul, comunism, nazism, tot felul de ideoligii politice, in prezent e democratia, toate s-au dovedit incapabile sa conduca oamenii. Toate lasa sa se observe clar ca omul are nevoie de o conducere divina, el fiind incapabil de a o face. Nu poate omul sa nu respecte poruncile lui Dumnezeu si sa traiasca bine si fericit, trebuie sa ii fie supus Creatorului. Apoi, daca Dumnezeu l-ar fi ajutat pe Satan sa guverneze lumea, ce ar fi facut bun in asta? Oamenii ar fi zis ca se pot guverna singuri pentru ca le e foarte bine asa, intrucat nu e nici o tragedie sau suferinta in jur. Ajutandu-l pe Satan sa guverneze, ar fi fost complice la minciuna lui, insa „este imposibil ca Dumnezeu să mintă" (Evrei 6:18)."

Oke, o alta intrebare reiese din intamplarea din Eden: Nu s-ar fi putut evita toata suferinta daca Dumnezeu i-ar fi creat pe Adam si Eva in asa fel incat sa nu se razvrateasca? Ei. oamenii au fost creati cu liber-arbitru. Ei au capacitatea sa faca ce vor, au libertatea asta de exprimare. Nu am fost creati ca niste roboti. Am fi fost fericiti daca eram ca unii? Dumnezeu nu vrea sa ii slujim din constrangere. 2 Corinteni 9:7 spune „Fiecare să facă aşa cum a hotărât în inima lui, nu cu părere de rău, nici din constrângere, fiindcă Dumnezeu îl iubeşte pe cel ce dă cu bucurie." De exemplu, cand se bucura un parinte? Cand copilul ii spune „te iubesc" doar cand cineva il pune sa faca asta, sau daca o face pentru ca asa simte el, alege el singur lucrul asta. La fel, Adam si Eva puteau sa fie recunoscatori pentru ca au fost creati si binecuvantati de Dumnezeu si sa ii respecte din iubire si recunostinta poruncile.

Daca iar o sa ti se urce tensiunea, imi cer scuze, ce am scris aici e din punct de vedere crestin, si am dat copy paste la ce e necesar din ce am discutat cu altcineva, poate o sa fie exprimarea cam nepotrivita dar na, nu am scris pe moment textul asta. Oricum, stiu ce vorbesc prietene, am cercetat lucrurile astea, e mult mai complexa situatia, dar nu ma vad sa explic in intregime totul, nu vad rostul, mai ales pe un site plin de critici ca tine, e usor sa spui mereu „de ce?" si sa pui la indoiala totul. Si te rog, nu imi mai da copy/paste la fiecare afirmatie si sa pui intrebari "de ce?" sau "cum?" sau sa negi cu alte explicatii. E cel mai enervant mod de discutie si nu faci decat sa fi o persoana respingatoare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru VelaJohnny):

O sa-ti citesc comentariul DUPA ce imi raspunzi la acele scenarii. Incearca de data asta sa nu aberezi fara rost, sa nu deviezi de la subiect si sa n schimbi subiectul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Hai ca sa facem treaba si mai simpla deoarece presimt ca aberezi iar. Raspunde cu un simplu DA sau NU la urmatoarele 3 intrebari :

1 - Daca esti la locul violului si alegi sa nu ajuti victima, esti o persoana buna?
2 - Daca esti victima si trece cineva pe langa tine dar alege sa nu te ajute, e o persoana buna?
3 - Daca zeul tau e prezent la locul faptei si alege sa nu intervina (ba mai mult de atat, se si uita), e un zeu bun?

| VelaJohnny a răspuns (pentru anonim_4396):

1. NU
2. NU
3. Iehova DA - citeste-mi comentariul sa vezi de ce este un Dumnezeu bun happy

In prezent nu intervine, afli tu de ce, dar in viitor a promis ceva „Atunci am auzit un glas puternic de la tron care zicea: „Iată! Cortul lui Dumnezeu este cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi popoarele sale. Şi Dumnezeu însuşi va fi cu ei. El va şterge orice lacrimă din ochii lor şi moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut" - Apocalipsa/Revelatia 21:3, 4

| VelaJohnny a răspuns (pentru VelaJohnny):

Legat de viitor*

| anonim_4396 a răspuns (pentru VelaJohnny):

Perfect.

De ce la 1 si la 2 ai raspuns cu NU iar la 3 cu DA?

La p3 nu comite exact aceleasi lucruri ca in p1 si p2?

"in viitor a promis ceva"... pai am zis si eu in p2 ca politistul promite in viitor ceva (ca printe faptasul). Cu toate acestea, ai zis ca nu e o persoana buna. Nu observi problema?

La p2 am zis "dar stai linistit/a ca o sa prindem noi persoana care v-a violat si sa vezi atunci ce-i facem".

----------------

Zeul tau este prezent si chiar se uita la un viol dar decide sa nu intervina zicand dupa ce s-a terminat totul "da las' ca prind eu persoana in viitor si sa vezi atunci ce-i fac" si cu toate astea, culmea, el este bun dar politistul e rau.

Daca el decide sa ucida persoane la intamplare, persoane care nu au facut nimic rau, poate chiar si bebelusi, conform tie e ok si moral nu?

Sa inteleg ca indiferent de imoralitatile comise, zeul tau este nevinovat? Cine anume zice ca e nevinovat? El? Pai unde e corectitudinea in acest caz?

| VelaJohnny a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti greu de cap? Ai citit mai sus explicatia desteptule? Aici se incheie discutia cu tine pe subiectul asta, căposule. Acuzi fara sa cunosti lucrurile, ti-am lasat „mură-n gură" totul si tot degeaba. Treaba ta

| AndyKama a răspuns (pentru VelaJohnny):

Bun prietene.
In primul rand nu ti-ai gasit spatiul perfect pentru propovaduire.I
In al doilea rand vorbeste in special pe o ramura a VECHIULUI TESTAMENT care dupa cum stii si tu este extrem de interpretabila...si tu o interpretezi la o extrema profunda.
Modul tau de a-ti spune parerea este monoton, fara tema comuna, ceea ce face citirea textului scris de tine foarte incomoda.

DIN POSTURA DE CRESTIN CARE CREDE IN DUMNEZEU, NU INSA SI IN CEI CARE IL SLUJESC(MAJORITATEA FARA NICI UN FEL DE PRINCIPII MORALE), EU ITI REAMINTESC CA RELIGIA CRESTINA ESTE "RELIGIA IUBIRII"...MAREA INTREBARE: OARE SA FIE DEZASTRELE UN SEMN AL IUBIRII LUI DUMNEZEU?!?!

P.S.-Stiu ca ma vei contrazice mereu, venind cu argumente deloc plauzibile, asa ca nu mi-as dori reply-uri in cazul in care ai de gand sa te prezinti cu "LECTIA INVATATA".

| VelaJohnny a răspuns (pentru AndyKama):

Nu te contrazic eu prietene, ci Biblia. Uita-te mai sus la un comentariu de-al meu, cred ca e cel mai lung de pe aici happy

| AndyKama a răspuns (pentru VelaJohnny):

Am observat ca ai cele mai lungi comentarii, stai linistit.
Biblia sa ma contrazica?(va sunt specifice astfel de "lamuriri" cand ramaneti fara scuze).

Hai, m-am jucat si cu tine...
SANATATE!

| VelaJohnny a răspuns (pentru AndyKama):

straight face sti sa citesti? Ce am scris eu mai sus? In fine, treaba ta, succes!

| fllu07 explică (pentru AndyKama):

Cum ai defini tu, religia iubirii?
ce inseamna pentru tine iubire. (resping orice aluzie sexuala, sau sentrimente romantice)

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Si mor de curios ce raspunzi:
sa presupunem ca Iehova, Dumnezeul adevarat, nu exista. prin urmare, daca nu exista nu poate sa faca bine oamenilor, sub nici o forma, pentru ca nu exista.
cine ii vinovat pentru raul care exista?

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

"cine ii vinovat pentru raul care exista?"... defineste "raul".

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

RĂU, REA, răi, rele, adj., s. n., adv. I. Adj. Care are însușiri negative; lipsit de calități pozitive. 1. (Adesea substantivat) Care face, în mod obișnuit, neplăceri altora. ◊ Expr. Poamă rea sau soi rău = persoană cu deprinderi urâte. Rău de mama focului = plin de răutate, foarte înrăit. ◊ Compuse: rea-voință s. f. = purtare sau atitudine neprietenoasă, ostilă față de cineva sau de ceva; lipsă de bunăvoință; rea-credință s. f. = atitudine incorectă, necinstită; perfidie. (Loc. adj. și adv.) De rea-credință = incorect, necinstit, rău intenționat. ♦ Care exprimă, care denotă răutate; care este contrar binelui. 2. Care nu-și îndeplinește îndatoririle morale și sociale legate de o anumită circumstanță, care nu e potrivit unui anumit lucru, unei anumite situații; necorespunzător, nepotrivit.

ai si sursa aici:
https://dexonline.ro/definitie/rau

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

Tot nu ai raspuns la ce am cerut.

Repet ce am cerut mai sus : defineste "raul".

Ok, presimt ca esti clar depasit de subiect si esti incapabil sa intelegi de ce ti-am cerut sa definesti "raul". Hai ca ofer mai multe detalii, poate asa reusesti si tu sa intelegi cat de cat.

Ai zis "raul care exista"... care rau? Da exemple.

Esti constient de faptul ca "rau" nu exista? Ce e "rau" pentru tine poate e bine pentru altul.

Spre exemplu, martorii lui iehova zic ca e rau sa primesti transfuzii de sange iar catolicii zic ca e ok.

Cine are dreptate si cine greseste? Dupa ce criterii alegi ce e rau si ce e bine?

Sper totusi ca doar faci pe prostul acum.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"Cand se intampla dezastre"... asta pentru ca voi afirmati mai tot timpul atunci cand se intampla ceva bun ca e meritul zeului respectiv. Pai daca e meritul lui cand se intampla bine, e si vina lui cand se intampla rau. Nu merge sa zici "daca e bine e meritul lui dar daca e rau e vina oamenilor".

Luam o operatie drept exemplu. Daca pacientul se face bine, culmea, e meritul acelui zeu dar daca se face rau, e vina doctorului. Pai cum vine asta? Ori suntem golani ori nu mai suntem.

"a adus Dumnezeu vreoada peste oameni tragedii"... conform bibliei, da.

"a fost indreptatit sa le aduca"... nu. Putea sa se gandeasca la multe alte optiuni nu doar crime si alte chestii de genul acesta.

Apropo, intrebarea e pusa prost.

"care doar sunt permise de El"... pai stai asa, daca sunt permise inseamna ca sunt mai putin rele? Daca zeul tau e prezent la locul unui viol si decide sa nu intervina, e ok? E ok daca permite un viol chiar daca e prezent la locul faptei?

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Cu tine am mai discutat subiectul.ca sa il intelegi, trebuie sa fii spiritual, si tu nu esti.

URMATORUL!

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

Iti sugerez sa iei un pumn de somnifere si sa o arzi spiritual si sa te rogi zeului tau sa nu functioneze. Ia zi, tin cont ele de spiritualitatea ta?

Imi place ca te-ai rtras din discutie cand ai vazut ca ai dat de pericol.

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

Nu e destul de "spiritual" laughing
Ce asa spiritual in a admite ca Dumnezeu permite tot felul de nenorocire, ba le mai si porunceste, acte precum crime, sclavie si violuri.

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Nu..nu m-am retras.
doar acum am avut timp sa intru.
sincer, prefer sa nu fac polemica cu tine, nu ca mi-ar fi frica, dar consider ca este o pierdere de timp.
deoarece tu vezi doar inainte, nu si "in lateral".
daca ma intelegi.

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Poti te rog sa imi arati in biblie unde Dumnezeu a poruncit ca femeile sa fie violate?
si, vreau sa te intreb: ce stii despre sclavia care a fost aprobata de Iehova Dumnezeu?
din moment ce ai atacat atat de dur subiectul, cred ca ai si dovezi biblice, nu?

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

Desigur, poftim:
"Sclavul tău sau sclava ta să fie din naţiunile care sunt în jurul vostru. De la ele puteţi să cumpăraţi un sclav sau o sclavă. Mai puteţi cumpăra şi de la fiii locuitorilor temporari care stau la voi ca străini, de la ei şi de la familiile lor care se află alături de voi şi care li s-au născut în ţara voastră; ei să fie proprietatea voastră. 46 Să-i lăsaţi ca moştenire fiilor voştri după voi, ca să le fie proprietate pe timp indefinit. Pe ei puteţi să-i folosiţi la muncă, dar pe fraţii voştri, pe fiii lui Israel, să nu-i asupriţi în mod tiranic; să nu vă asupriţi unul pe altul." Levitic 25: 44-46
"Si au zis:,, Iata, în fiecare an este o sarbatoare a Domnului la Silo, care este la miaza noapte de Betel, la rasaritul drumului care suie din Betel la Sihem, si la miaza-zi de Lebona.``
Apoi au dat urmatoarea porunca fiilor lui Beniamin:,, Duceti-va si stati la pînda în vii.
Uitati-va, si cînd veti vedea pe fetele din Silo iesind sa joace, sa iesiti din vii, sa va luati fiecare cîte o nevasta din fetele din Silo, si sa va duceti în tara lui Beniamin.
Daca parintii sau fratii lor vor veni sa se plînga la noi, le vom spune:,, Dati-ni-le noua, caci n'am luat cîte o nevasta de fiecare în razboi. Nu voi li le-ati dat: numai atunci, ati fi vinovati.
Fiii lui Beniamin au facut asa: si-au luat neveste, dupa numarul lor, dintre jucatoarele pe cari le-au RAPIT; apoi au plecat si s'au întors în mostenirea lor; au zidit iaras, cetatile, si au locuit acolo."
Judecatori 21: 19-23
"Dar sa iei pentru tine nevestele, copiii, vitele, si tot ce va mai fi în cetate, toata prada, si sa manînci toata prada vrajmasilor tai, pe cari ti -i va da în mîna Domnul, Dumnezeul tau." Deutronom 20:14
Mai vrei si alte exemple de versete care sustin violul si sclavia, ca sunt multe.

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Iehova, a aprobat pentru o vreme sclavia. este adevarat. insa cand vine vorba de sclavie nu te gandi ca cei care erau sclavi, erau maltratati, infometati, nedreptatiti. nu. Sclavii care erau ai natiunii israel, antica natiune, aveau un statut privilegiat, sa spun asa.
in capitolul 25, din Leveticul, daca il citesti cu atentie vei vedea care sunt aceste drepturi:
- in primul rand, nu erau vanduti ca sclavi pe viata (la fiecare 7 ani trebuiau eliberati pentru a se intoarce la propietatile si familile lor (vs 10)
- nu erau nedreptatiti. prin expresia semenul tau, din vs 17, erau inclusi si sclavii.
- era o masura speciala, daca ajungeai sarac, si vindeai o proprietate, sau pe tine ca sclav, o faceai doar pentru o perioada, vs 10 si vs 25-28
- Relatarea paralela din cartea biblica Deuteronomul capitolul 15, arata ca atunci cand se sfarseau cei 6 ani in care cineva slujea ca sclav, trebuia eliberat, insa nu trebuia lasat sa plece cu mana goala, "patronul" trebuia sa ii dea o parte din animalele lui, din turma, din vin si din ulei, si din proviziile lui. Deuteronomul 15:13, 14
- dar de departe, cea mai clara directiva in aceasta privinta, este cea consemnata in Deuteronomul 15:16, 17
aici Iehova ii indemna pe cei care aveau sclavi sa se poarte bine cu ei. observa te rog: daca venea vremea de eliberare, si sclavul nu voia sa mearga acasa, pentru ca IA MERS BINE CA SCLAV, trebuia sa ii spuna patronului, si aceasta facea un legamant cu sclavul, ii impungea urechea cu o sula, si ramanea sclavul sau sclava lui toata viata.

deci iata in ce conditii aprobat Dumnezeu sclavia. O sclavie condusa de principii iubitoare, si drpte, nu de tiranie si ceea ce vezi tu in filme.

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Pentru trimiterea din judecatorii 21:19-23,
observa te rog ce se spune in judecatorii 21:25.

| fllu07 explică (pentru anonim_4396):

Ideea este simpla: daca vrei cu adevarat sa intelegi biblia, daca vrei cu adevarat sa cunosti modul de gandire si de actiune al lui Dumnezeu, trebuie sa sapi adanc, sa spun asa, in biblie. adica sa cauti aceiasi relatare din mai multe prespective, sa cauti detalii, sa meditezi, sa incerci sa intelegi contextul evenimentului, etc.
daca tu citesti ca un om a fost omorat cu pietre, pentru ca strangea leamne in sabat, si zici vai, Dumnezeu este un tiran, vai, ce barbarie.
gata, asta ii personalitatea lui Dumnezeu, nu ai nici o sansa sa afli de ce a permis sau in in unele cazuri, de ce a ordonat anumite lucruri, la prima vedere, si scoase din context, de o barbarie iesita din comun.

| anonim_4396 a răspuns (pentru fllu07):

Dar stii ca conform Bibliei, ei erau condusi direct de Dumnezeu nu? Adica nu prea aveau nevoie imparat ca aveau Judecatori care judecat in numele sau... Apropo faza cu anul jubileu o stiam, se pare ca era un mod de-a economisi...

| Idris a răspuns:

Din perspectiva islamica, Dumnezeu permite sa se intample lucruri "rele" pentru a obtine un bine mai mare. Dumnezeu ii afecteaza pe supusii Lui cu suferinta pentru a-i transforma in tipul de persoana dorit de El.Prin suferinta, persoanele pot dezvolta calitati care dureaza pentru totdeauna, cum ar fi rabdarea in fata marilor adversitati, precum si umilinta si blandete.Si mai important, suferinta face ca persoanele sa se intoarca spre Dumnezeu in cautare de ajutor, stabileste si diferentiaza credinciosii adevarati de cei falsi.
Suferinta face ca persoanele sa isi aduca aminte de Dumnezeu
Oamenii tind sa uite de Dumnezeu cand le merge bine si isi aduc aminte de El doar cand dau de greu.Coranul da exemplul unei corabii:cand barca navigheaza fara probleme, pasagerii nu isi amintesc de Dumnezeu, dar cand vantul puternic ameninta cu rasturnarea ei, acestia incep sa se roage sincer la Dumnezeu.Coranul spune: "Domnul vostru este cel care vã mânã corãbiile pe mare, pentru ca voi sã cãutati ceva din harul Lui. El este Îndurãtor cu voi [Rahim].Si când rãul vã va ajunge pe mare, rãtãcesc departe aceia pe care voi îi chemati, afarã de El. Dar dupã ce El vã mântuieste aducându-vã pe uscat, voi vã întoarceti (de la El) cãci omul este nerecunoscãtor!"( Coran 17:66-67)
Putem aplica acest exemplu in viata noastra de zi cu zi.O persoana poate uita de Dumnezeu cand situatia lui economica este buna, dar daca este dat afara de la serviciu, dintr-o data, s-ar intoarce spre El ca sa-I ceara ajutorul.
"Ori, se poate [întâmpla] ca voi sã urâti un lucru care este bun pentru voi si sã iubiti un lucru care este rãu pentru voi. Dar Allah stie, în vreme ce voi nu stiti."(Coran2:216)
Acest concept poate fi mai bine inteles daca analizam o casnicie.Un barbat isi poate iubi sotia si ii poate fi credincios cand toate merg bine, dar daca lucrurile devin dificile, el o poate abandona.Acest lucru arata ca el nu o iubea cu adevarat.In acelasi fel, oamenii trebuie sa Il iubeasca pe Dumnezeu, atat in momentele bune cat si in cele dificile.
Profetul Muhammad (saw) a spus:"Nu este musulman lovit de o calamitate si care mai apoi spune ceea ce Allah a poruncit:Suntem ai Lui Allah si la El ne vom intoarce; o Allah recompenseaza-ma pentru nenorocirea asta si compenseaza-ma cu ceva mai bun, pe care Allah sa nu il compenseze cu ceva mai bun pentru el."
Credinciosul nu trebuie sa dispere niciodata de Mila Lui Dumnezeu, nu trebuie sa se gandeasca la faptul ca nu va iesi niciodata din mlastina in care se afla.De fapt numele lui Satana in araba -Iblis- provine din radacina cuvantului "ablasa" care inseamna "a dispera".Pe Satana l-a lovit o calamitate iar el in loc sa creada ca era ceva bun ce provenea de la Dumnezeu, si-a pierdut speranta in Mila Lui Dumnezeu.In acelasi fel, atunci cand sunt lovite de nenorociri, unele persoane recurg la bauturi alcoolice sau alte mecanisme pacatoase pentru a le usura suferinta.Dar credinciosii nu cad in disperare ci se intorc spre Dumnezeu pentru a-L adora. Dumnezeu ii asigura pe oameni:
"Pe ziua luminoasã si pe noapte, când se întunecã!
Domnul tãu nu te-a pãrãsit si nu te urãste!
Viata de Apoi va fi pentru tine mai bunã decât prima!
Si Domnul tãu îti va dãrui si vei fi tu multumit!"(Coran 93:1-5)

| fllu07 explică (pentru Idris):

Iti inteleg punctul de vedere.
dar nu sunt de acor cu el. de exemplu un tata care din cand in cand le trage copiilor cate o bataie sora cu moartea, asa, ca, copii sa aiba iubire mai mare de el. crezi ca va reusi acesti parinte sa-si apropie copii de el?
Crezi ca Dumnezeu aduce suferinta ca sa scoata ce ii mai bun din oameni?
crezi ca le distruge avutia de o viata printr-o calamitate naturala, crezi ca le omoara un copil, sau copiilor parintii pentru a-i invata credinta?

| famrussu a răspuns:

Sa zic eu mai simplu si cat de cat sa intelegi. Vezi aici e o chestie: Dumnezeu nu face nimica rau el incearca sa faca doar bine. dar acuma pamantul e controlat de cel rau si face anumit chestii rele si le baga la oameni in minte ca Dumnezeu face.
Dar de ce face asa? doarece Satana il uraste pe Dumnezeu si vrea ca si oamenii sa il urasca. Tot raul vine de la Cel Rau si Binele de la cle Bun. Daca citesti Biblia o sa afli chestii mai multe si interesante. Numai bine

| fllu07 explică (pentru famrussu):

Interesant.
poti dovedi ceea ce spui cu Biblia?