| LanguageMaster a întrebat:

Care este diferența dintre o biserică romano-catolică și o biserică greco-catolică?

Răspuns Câştigător
| oykoj98 a răspuns:

Biserica Romano-Catolică este cea la care te gândești atunci când auzi "Catolic". Aceștia sunt creștini ce urmează o tradiție liturgică vestică, dezvoltată în Europa de vest și ale căror liturghii au fost sau încă sunt în limba Latină. Catolicii considera că ei sunt prima biserica, Sfânta Biserică Apostolică Universală, și că Papei îi este dată autoritatea de a ghida creștinii pe pământ până la revenirea lui Hristos.
În anul 1054, în urma a mai multor neînțelegeri atât administrative cât și doctrinale are loc Marea Schismă, când biserica din Roma (catolicii) și Biserica din Constantinopol (Ortodocșii) se rup în două.
Greco-Catolicii sunt Ortodocși care ulterior s-au reunit cu Roma (în România denumirea oficiala a greco-catolicilor chiar este "Biserica Română Unită cu Roma"), adică au acceptat autoritatea și supremația Papei, pe langă alte doctrine romano-catolice (purgatoriul, transsubstanțierea, etc...), însă și-au păstrat tradițile vechi (grecești), printre care și liturghia Bizantină. Vei vedea la biserici greco-catolice că seamănă cu ortodocși: au un iconostas în fața altarului, preoții pot să se însoare, nu au statui ci icoane în stil bizantin etc...
Biserica Greco-Catolică din România își are originea în Transilvania prin anii 1700, când Transilvania intră sub stăpânire austriacă. Dacă până atunci ungurii (majoritari catolici) și turcii (musulmani) au mai oferit libertate religioasă minorităților din regiune, atât protestanților cât și ortodocșilor, autoritățile austriece (care erau catolici) impun catolicismul în regiune. Bisericile protestante sunt persecutate iar bisericile române ortodoxe din zonă sunt oarecum constranse să accepte unirea cu Roma și de aici cultul greco-catolic care a supraviețuit până în ziua de azi.
În 1948 autoritățile comuniste i-au obligat pe greco-catolici să se unească la loc cu ortodocși, lucru pe care l-au facut, dar după revoluția din 1989 s-au scindat iar, însă pierzând mulți adepți în proces (majoritatea enoriasilor au rămas la ortodocsi).
Greco-catolici sunt și în alte țări, fiecare având propria lor istorie și motiv pentru care s-au desprins de biserica ortodoxă și au intrat în comuniune cu biserica catolică deși sunt mai apropiați de ortodocși.
La final, un fel de rezumat: greco-catolicii sunt creștini cu teologie catolică și tradiție ortodoxă

| LanguageMaster explică (pentru oykoj98):

Mulțumesc pentru explicații!
Din curiozitate ești preot?

| oykoj98 a răspuns (pentru LanguageMaster):

Nu, sunt doar un creștin extrem de pasionat de diferențele interconfesionale și istoria bisericii happy

| TheStrategist a răspuns (pentru oykoj98):

Un răspuns inteligent.

3 răspunsuri:
Întrebări similare
Întrebări recente