anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Care este procedura pentru a deveni călugăr/măicuță?

Îți mai poți face toate plăcerile culinare dacă te călugărești? Acolo toată mâncarea este cu porția?
Dar muzică pământeană se mai poate asculta? Măicuțele au voie măcar să cânte la pian sau chitară sau la vreun instrument?

Dacă totuși nu vrei să porți sultana, se poate locui la Mănăstire? Acum ceva vreme, cineva mi-a spus că se poate sta la Mănăstire și ca civil.

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Raspunsurile tale sunt cam NU la toate.

Ce placeri culinare sa iti faci? Mananci de post si in rest mancare la gramada, ca de unde bani sa mananci ce vrei tu

| dullcat a răspuns:

În primul rând, vârsta minimă pentru primirea în casa Domnului este de 16 ani, cu acordul părinților sau al tutorelui care are grijă de minor.
Aprobarea episcopului este cea mai importantă pentru alegerea oamenilor care vor intra în mănăstire.
Conform regulamentului, starețul este obligat să cerceteze scopul venirii: vocația, decepția sau interesele persoanelor, starea fizică, cunoștințele religioase, temperamentul, aptitudinile sau formarea spirituală. În perioada de la intrarea în mănăstire și până la călugărie va trece o perioadă de ispitire canonică care are 3 stadii:
– De la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor
– De la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama)
– De la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire)
Cei interesați de viața monahală, trebuie să prezinte următoarele documente:
a) certificatul de naştere;
b) certificatul de botez;
c) actul de studii (solicitantul, dacă este minor, să fie absolvent al şcolii generale, cel puţin şi să aibă acordul părintelui sau tutorelui;
d) cazier judiciar;
e) certificat de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei;
f) recomandarea preotului paroh
g) act privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa donând-o rudelor sau mânăstirii;
h) fişa medicală privind starea sănătăţii fizice şi psihice. Călugării și măicuțele din țara noastră primesc salariu din partea statului, întrucât fac parte din categoria bugetarilor. Suma pe care o primesc aceste categorii de persoane, lunar, este puțin peste salariul minim pe economie.
Conform regulamentelor bisericești, monahii salarizați sunt obligați să depună la casieria mănăstirii jumătate din salariu sau pensie în folosul obștii.

sursa : https://evenimentvalcean.ro/cum-sa-devii-calugar-sau-maicuta/

De citit si :
https://doxologia.ro/......-04-220701

https://playtech.ro/......nti-334946

https://tigerdoor.ru/......hnyi-opyt/

| TheGentleman a răspuns (pentru dullcat):

Depinde, uite, Mitropolitul Ardealului a fost căsătorit, are copii și s-a călugărit după moartea soției (altfel nu avea cum să ajungă mitropolit. Si sunt multe cazuri de maici, călugări cu copii

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ehem... nu mai bine te apuci de niste vizite regulate la psiholog, o dieta cum trebuie, si sport cit cuprinde?

| Freya1 a răspuns:

Eu nu o sa iti spun în termeni juridici sau din dex, o sa îți explic din ce am văzut și auzit eu.

Eu de fel frecventez mănăstirea pentru a spune o rugăciune, a aprinde o lumânare, ba chiar mai schimb o vorba cu măicuțele (ma duc des la manastirea de maici).
Și din câte știu indicat e sa merg la mănăstire când nu depinzi de cineva sau ai alte obligații cum ar fi când ești minora.Nu e interzis,dar în general sunt bătăi mari de cap și e mai dificil.
Pe urma trebuie sa fi sigura în sufletul tău ca asta este ceia ce îți dorești,ca asta e drumul tău. Daca tu nu simti ca poți sa locuiești la o mănăstire,sa ți post și rugăciune,sa nu ai contact intim cu nimeni (indicat nici cu tine dacă intelegi),sa nu te îmbraci după moda,sa nu consumi alcool,droguri,sa nu fumezi,sa nu stai pe internet la TV sau cu telefonul în mana pentru a butona Facebook-ul,sa poți sa stai într-un loc mai izolat dacă e cazul,intr-o chilie,sa faci treburi casnice,treburi gospodărești (grădinărit,avut grija de animale,gătit,spălat etc...), sa îți păstrezi cumpătul și calmul și sa fi o persoana ce nu înjură, tipa, nu are rabdare și multe altele nu prea ai ce cauta acolo.

Mâncare este, acum depinde și de mănăstire și oricum, nu e ok din punct de vedere religios sa mănânci pana te saturi.Se spune ca e păcat.
Dar,iti pot spune eu ca in afara de zilele în care se tine post și se fac salate,leurda,spanac,urzici,ciorbe de legume etc ce sa mănâncă în post fara carne și produse de la animale mănâncă ok. Poti încerca să mergi la o mănăstire când e hram ca se întind mese pline cu mâncare.Dar cum ti-am spus, nu te aștepta la crap, somon, paste italienești sau alte nebunii ca suntem în România și mergem pe tradițional.

Legat de haine și muzica, am menționat mai sus.
Se poarta haine de maicuta/călugăr.Iar ca muzica se asculta colinzi, pricesne și slujbele.
Se pot folosi instrumente pentru cele menționate.

| Verginic?Vac?Gras? a răspuns:

Intreat direct la mănăstire