| allexusha a întrebat:

Care's icoanele facatoare de minuni?

Răspuns Câştigător
| KlaraWeiss a răspuns:

Uite aici; mai sunt, cu siguranta, si altele http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9988

13 răspunsuri:
| Esperança a răspuns:

In buzunarele popilor. cat exista prosti nu murim de foama, zicala popii laughing

| aliceinchains a răspuns:

Eu știu de Gerontissa și Prodromița... chiar azi am vorbit la religie despre astea. Asta din urmă, cică s-a pictat singură. laughing Pe mine m-a bufnit râsul când am auzit.

| Hombre a răspuns:

Icoane facatoare de minuni nu stiu, doar facatoare de minciuni.

| WhiteWolf7 a răspuns:

Imediat, stai sa-ti dau o poza cu mine.

| ForJesus a răspuns:

Lasa prostiile astea!
Dumnezeu e singurul care face minuni!

| ForJesus a răspuns:

Tate dătătoarele îs la mine!hee hee

| Ecou a răspuns:

Acelea de pe desktop!

| liviuz a răspuns:

Nu exista icoane facatoare de minuni, ci doar trucuri cu obiecte care sunt facute de oameni ca mine si ca tine care se numesc preoti sau calugari sau mai stiu eu cum care pentru castiguri banesti sunt capabili sa minta si sa faca trucuri... porunca a doua din Biblis spune clssr despre aceste asa zise obiecte de cult:"4 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul.
5 Să nu te închini înaintea lor şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii, până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc,"...asa ca trebuie sa decidem singuri cum vrem sa fim in relatia noastra cu Dumnezeu...

| KlaraWeiss a răspuns (pentru liviuz):

Si cam cum fac acei calugari si preoti "trucurile"? Minunile sunt de tot felul, inclusiv vindecari de boli grave. Pe astea cum or fi reusit sa le faca? Icoane facatoare de minuni sunt in intreaga lume ortodoxa, din Muntele Athos, pana in Serbia, Romania, Rusia, Bulgaria samd. Faci parte din vreo secta sau din tagma iconoclastilor? Dupa cum vorbesti, mi se pare ca nici pe Maica Domnului si pe Sfinti nu ii cinstesti, nu-i asa? Oi fi crezand ca noi, ortodocsii, ne rugam la icoana in sine? La lemnul pictat? Nu, draguta, ne rugam la persoana care e zugravita pe lemn. Apoi noi, ortodocsii, nu ne inchinam si nu slujim icoanelor, nu le consideram pe acestea Dumnezeu. Ca sa fiu sincera, chestia aia cu chipul cioplit se aplica si persoanelor care stau in nestire, zeci de ore pe zi la TV sau calculator. Aia e inchinarea la chip cioplit, de exemplu. Ai dat o interpretare extrem de simplista si alandala versetului respectiv. "Porunca a-II-a: "Sa nu-ti faci chip cioplit…"
Care este porunca a doua?

Porunca a doua este aceasta: "Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor" (Ies. 20, 4-5).

Ce invata porunca aceasta?

Porunca a doua invata ca crestinul nu trebuie sa se inchine la idoli, adica la lucruri facute de maini omenesti sau la alte fapturi ale lui Dumnezeu, pe care sa le socoteasca inzestrate cu puteri dumnezeiesti. Se opreste adica idololatria, atat de raspandita pe vremea cand Dumnezeu a dat poporului evreu cele 10 porunci.

Dar ce inteles poate sa aiba aceasta porunca la crestini?

Este drept ca crestinii nu se mai gandesc astazi la zei mincinosi, adica la idoli, asa cum credeau unele popoare din vechime. Dar cuvantul "idol" a primit in crestinism si un alt inteles. De pilda, iubirea de argint, este numita de Sfantul Apostol Pavel "inchinare la idoli" (Col. 3, 5); tot asemenea lacomia la mancari si bauturi, caci dumnezeul lacomului este pantecele (Filip. 3, 19). Deci, banii, mancarea, hainele si alte lucruri care l-ar face pe credincios rob al lor, pot fi considerate pe buna dreptate ca idolii lui. De aceea, ca sa nu fie invinovatit de idololatrie, crestinul trebuie sa iubeasca pe Dumnezeu mai presus de orice.

Nu cumva prin cinstirea icoanelor crestinii calca in vreun chip porunca aceasta?

Nu, caci – precum s-a aratat – crestinii nu se inchina materialului din care sunt facute icoanele, nici zugravelilor de pe lemn, ci persoanelor al caror chip este zugravit pe icoane.

Porunca aceasta nu opreste cinstirea sfintelor icoane, care sunt reprezentari ale unor fiinte reale (Dumnezeu, sfintii) si despre care cel de al VII-lea Sinod Ecumenic a hotarat: «Este permis si chiar bineplacut inaintea lui Dumnezeu a face icoane. Acestor icoane sfinte nu li se da insa adorarea (inchinarea) care se cuvine numai lui Dumnezeu, ci venerarea sau cinstirea care se aduce persoanei infatisate pe icoana, iar nu materiei icoanei sau chipului de pe ea»."

| Esperança a răspuns (pentru KlaraWeiss):

Va inchinati chipurilor? Pai Dumnezeu zice sa nu te inchini la nimeni decat Lui! numai prosti zici auzi tu cica"«Este permis si chiar bineplacut inaintea lui Dumnezeu a face icoane." tu te auzi ce spui? Ai citit vreodata Biblia sa vezi ce scrie acolo?

| KlaraWeiss a răspuns (pentru Esperança):

Draguta, daca te uitai, vedeai ca de la "Porunca a II-a" pana la "chipului de pe ea" e scris intre ghilimele; ceea ce inseamna ca am citat din intelesul acestei porunci conform teologiei ortodoxe. Uite, de aici http://catehism.ortodoxiatinerilor.ro/? p=858#more-858 Ca tu nu esti de acord cu ortodoxismul e treaba ta, dar sa stii ca el nu e stupid, asa cum ai votat tu. Toti teologii ortodocsi sunt de acord cu acest lucru. Faptul ca tu oi fi facand parte din cine stie ce secta si nu esti de acord cu ce spun acestia, nu inseamna ca nu e adevarat. Da, am mai citit Biblia, teologii si Sfintii aceia au citit-o si ei, chiar mai bine decat noi. Oi fi fiind mai desteapta/destept decat Sfantul Ioan Damaschin si restul? CITAT : "Impotriva iconoclasmului a scris Sfantul Ioan Damaschin. Respingand invinuirea ca prin venerarea icoanelor s-ar comite o erezie, el concepe icoana ca sim­bol si mijlocitor cu sfantul reprezentat. Astfel icoana are un rol mul­tiplu : de a impodobi locasul de inchinare (estetic); de a invata din istoria Bisericii (pedagogic); de a insoti cultul divin (latreutic) si de a mijloci harul divin (haric). " Pe scurt, despre ideile generale cele 3 tratate impotriva iconosclaastilor ale Sfantului Ioan Damaschin ( pun doar linkul, caci ar fi mult de scris si oricum nu sunt sigura ca o sa citesti sau daca da, ii dai iarasi stupid Sfantului) http://www.crestinortodox.ro/......9559.html;

| Esperança a răspuns (pentru KlaraWeiss):

Oricum nu are rost sa dezbatem tema asta... sunt multe de spus despre credinta voastra "dreapta" ortodoxa! dar vreau sa o lasam pe pace. Dumnezeu sa te binecuvanteze!