anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce reprezinta tunderea motului?

14 răspunsuri:
| Urzi23 a răspuns:

Urzi23 a raspuns cu intelepciune:

Obicei respectat din mosi stramosi, taierea motului se practica pe toate meleagurile tarii noastre, diferentele de la zona la zona fiind foarte mici.

Se practica la un an de la nasterea copilului in mod obisnuit, dar si la trei ani sau chiar la cinci, obligatoriu insa in an cu numar fara sot.

Motul se taie baietilor, iar la fete rareori, cum doresc parintii deoarece asta implica cel putin o masa de pranz, dupa cat de instarita este familia. In unele zone ale tarii deasupra capului fetitelor se rupe turta.

Se obisnuieste insa sa se dea o petrecere la care sunt invitati pe langa nasii copilului si rude si vecinii sau cei apropiati, intocmai ca la botez cu bucate alese cum sunt supa, fruptura, cozonacul.

In unele locuri se mai practica taiatul motului acasa la nas, caruia i se aduce asa-numitul „plocon", un dar constand dintr-un vitel, o oaie sau pasari.

Nasul trebuie sa dea copilului cadou ori un animal ori bani sau ambele.

Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari.

Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul.

De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc.

Se zice ca pana la taiatul motului nu se ia deloc din parul copilului care in acea zi este impletit cu funda albastra la baiat si rosie la fata.

Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: „De ce ti-e motul, finule?" la care cei de fata raspund: „De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte".

Motul taiat se pastreaza ca amintire laolalta cu lumanarea de la botez si se arata copilului cand acesta implineste sapte ani dupa care se ingroapa la radacina unui pom fructifer. Unii parinti prefera sa pastreze motul taiat in forma de cruce pe un banut cu o picatura de ceara.

Sau se mai obisnuieste ca motul sa fie ingropat in ziua taierii motului intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat.

Un alt obicei la taierea motului este sa se puna diferite obiecte pe o tava in fata copilului, cum ar fi: carte, creion, paine, carbune, cosmetice, lana si pamant si este lasat sa aleaga de trei ori cate un obiect. Ce va alege arata la ce va avea noroc in viata.

Indiferent de zona si de varietatea obiceiurilor, esenta e aceeasi. Taierea motului este un prilej de bucurie si veselie pentru familia celui mic, pentru parintii spirituali ai copilului adica nasii si pentru toti cei apropiati acestora.

Nu te lua dupa ei ca sunt rai si vorbesc cu punga in cap Niste snobi asta sunt, ei admira exagerat tot ce este nou fara sa deranjeze mintea sa gindeasca, iar ce nu pricep zic ca nu este bun.

Fetita cu chibriturile scuze mistourile vezi sa nu dai de necaz

| fetitaCUPiscoturile a răspuns (pentru Urzi23):

Hahaha big grin

| Urzi23 a răspuns (pentru fetitaCUPiscoturile):

Tu esti experta T/A rolling on the floor

| Dumnezău a răspuns:

Unul din cel mai basit căcat existent in Romania, o traditie complet lipsita de logica, ce are ca singur argument placa ''asa e traditia''. Peniblu!

| mgtow a răspuns:

Nimic special, e o tunsoare simpla numai ca e inclus si acel mot.

| fetitaCUPiscoturile a răspuns:

Un obicei babesc prostesc. Asa sunt romanii. daca in biblie scria ca trebuie sa-i tai o ureche la nastere, fi sigur ca toti am fi avut doar o ureche!

| RXN a răspuns:

Motiv sa mai bei ceva cu neamurile, s-o pui pe nevasta-ta sa gateasca oale cu mancare si sa stresezi vecinii cu manele.

| RockaruL a răspuns:

Chelia.

| stejara2 a răspuns:

Ce se intampla efectiv, cu mici variatiuni, este ca: "Astfel, atunci cand copilul implineste un an, o festivitate aparte este dedicata taierii motului, adica a unei suvite din parul copilului, dupa care o turta este rupta peste capul lui si cateva obiecte ii sunt lasate la indemana. Primul obiect pe care copilul va pune mana este considerat determinant pentru viitorul sau, astfel ca daca va pune mana pe o moneda, de exemplu, lumea crede ca va duce o viata imbelsugata. Insa daca aceasta din urma credinta este oarecum transparenta, am constatat ca in legatura cu motul si turta romanii nostri inclinati catre superstitie nu prea stiu mare lucru. Desi tin cu incapatanare si teama la respectarea acestor practici, cei mai multi parinti nici macar nu au o explicatie pentru ele, iar copilul oricum nu se poate opune." Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul. De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc. Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: "De ce ti-e motul, finule?" la care cei de fata raspund: "De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte".

| Kazimir a răspuns:

Care moţ? Din cap sau de la nivelul chilotului?

| InVisible99 a răspuns:

Atatea generatii respecta aceasta traditie, inclusiv marea majoritate dintre voi "au trecut prin asta", dar va treziti voi desteptii pamantului sa o catalogati ca "prostie"...noua generatie atotcunoscatoare, dar care sufera de prostie grava[unii]

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

O porcarie clasica religioasa

| SuperNovaaaaa a răspuns:

O tundere a motului.

| neugirigA a răspuns:

Da, de fapt taierea motului are o semnificatie religioasa, dar a fost data uitarii. acum e pur si simplu un obicei stupid, pentru cei mai multi.
reprezinta renuntarea la omul cel vechi pentru a face loc "omului nou", adica omului care il primeste pe Hristos. totodata, capul fiin locul de plecare a tuturor reactiilor corpului, se insemneaza oarecum locul si se binecuvanteaza. am invatat toate astea la religie happy