| Mayhem666 a întrebat:

Cum definiti voi personal "pacatul"?

Nu vreau definitii de pe net, vreau parerea voastra personala.
Cum vedeti voi acest pacat?
Ce e pacatul pentru voi?

23 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Pacatul este cand faci rau altuia pe nedrept, atat, in rest nimic nu e pacat.

| Wr3nch a răspuns:

Sa ii faci rau unui om intenționat când poți sa nu faci nimic.

Răspuns utilizator avertizat
| LoveSleep a răspuns:

Il definesc fix cum il defineste religia.
Asta daca aleg sa cred in ea.

Daca nu, nu-l definesc nicicum.
Cred ca exista doar actiuni si consecintele actiunilor tale.

De altfel si notiunea de bine si rau nu exista, daca nu ne-am nascut cu un set de instructiuni lasate de creator. Din partea mea, sa ucizi 10 oameni e doar o alegere.
Buna sau rea, depinde de tine. Intr-un sistem de referinta mai intalt - habar nu avem ce inseamna.

Nici macar nu avem certitudinea ca "sa ucizi" e undeva clasat sub "sa mananci castraveti murati".

| Hammurabi a răspuns:

Păi cred că atunci când Adriana m-a invitat pe la ea, pentru că era singură, iar eu i-am spus "ce PĂCAT că nu pot veni".
Pentru că eram la vreo 300 km distanță.

| halogen001 a răspuns:

Eu consider ca e păcat, atunci când se face un lucru rău.
Din punct de vedere religios înțeleg ca păcat înseamnă atunci când omul naiv, credul și neștiutor încalcă poruncile omului viclean, mincinos, necinstit și nesimțit care a scris poveștile primitive, puerile, fanteziste și absurde pentru a controla și pentru a profita de omul naiv, neștiutor și credul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru halogen001):

"când se face un lucru rău". Ok. Dar de unde știi ce e rău și ce e bine, fără un reper obiectiv? Poate că ce e rău pentru tine pentru altul e bine. big grin Vine cineva și îți fură mașina. Pentru tine e rău, că nu o mai ai. Pentru el e bine, că are mașină nouă. Deci mai e păcat sau nu?

| halogen001 a răspuns (pentru anonim_4396):

Reperul nu poate fi o poveste sau o minciuna primitiva, puerila si absurda. Realitatea trebuie sa fie reperul. Oamenii sunt fiinte sociale si de aceea e normal sa se ajute.
E evident ca cel care imi fura masina face un lucru rau. La fel face si cel care incearca sa ma minta si sa ma determine sa fac lucruri inutile sau daunatoare pentru mine. Asa e si in cazul omului mincinos, necinstit si nesimtit. El cand spune o minciuna si cand inseala oamenii face un lucru rau.
In societate exista reguli. Unele minciuni si inselatorii sunt acceptate pentru ca sunt de folos unor oameni, dar nu sunt lucruri bune. Asa sunt si oamenii, la fel ca orice vietuitoare. Asa cum un leu mananca o caprioara, tot asa si un om mincinos minte si inseala omul naiv si nestiutor. E ok. Daca societatea permite asa ceva atunci e in regula.

| anonim_4396 a răspuns (pentru halogen001):

Realitatea văzută prin ochii cui? Nici măcar dacă vorbim de societate nu e în regulă...pentru că societatea poate greși. Hai să luăm exemplul comunismului.

| halogen001 a răspuns (pentru anonim_4396):

Hai sa luam exemplul inchizitiei, sclavagismului, razboaielor, comunismului, capitalismului si asa mai departe.
Intotdeauna realitatea e vazuta prin ochii oamenilor, pentru ca personajele imaginare nu intra in calcul.
Avem de ales intre realitatea vazuta de intreaga societate, democratic si realitatea vazuta de omul mincinos, creator de povesti primitive si absurde.
Realitatea bazata pe povesti e realitatea vazuta prin ochii omului primitiv, mincinos, necinstit si nerusinat care nu se da inapoi de la a minti pe toti oamenii considerandu-i drept fiinte inferioare, lipsite de ratiune, de discernamant, de capacitatea de a face distinctie dintre realitate si minciuna.
Realitatea bazata pe povesti e o realitate de tip Bau-Bau fara suport real. Pedeapsa si rasplata e una imaginara, deci avem in fata o inselaciune in masa.
De asta avem in societate legi bazate pe realitate. Pedepsele si recompensele sunt reale si eficiente.
Cand vedem realitatea prin prisma unor povesti absurde, puerile si primitive suntem neseriosi si irationali.
Functioneaza si realitatea de tip inselaciune Bau Bau, dar nu e ceea ce trebuie. Daca e sa fim seriosi, trebuie sa ne bazam pe realitatea adevarata, ca cea de tip Bau-Bau nu tine. E mai mult de forma.

| Holiday a răspuns (pentru anonim_4396):

"Dar de unde știi ce e rău și ce e bine, fără un reper obiectiv?"

Misticismul crestin/iudaic/musulman nu are repere obiective. Pacatul e o notiune care apare doar in scrieri religioase cu sorginte iudaica, deci este relevant doar pentru mistici. Pentru crestini aceasta notiune, de-a lungul timpului, a avut diverse intelesuri, diverse pacate aparand si disparand. De asemenea, nu a existat niciodata un acord general intre diversele grupari religioase crestine in ce priveste ce e, si ce nu e pacat. Practic pacatul reprezinta incalcarea dogmelor valabile la un moment dat in cadrul gruparii religioase din care faci parte. Pentru toti ceilalti e egal cu zero.

| Lukasssz a răspuns:

Pacatul e cand faci pe cineva sa sufere.

| mastadont a răspuns:

După părerea mea, păcatul e un concept inventat de cultele religioase care exprimă lucrurile pe care nu ai voie să le faci dacă ești adept al acelei religii. Fără religie nu există păcat, există doar pozitiv și negativ, ceea ce asociem datorită condiționării religioase cu bine și cu rău. Păcatul nu este decât o încălcare deliberată sau nu a unor precepte religioase impuse asupra individului de secta de care aparține acesta. De exemplu, pentru evrei și musulmani e păcat să mănânce carne de porc, pentru noi nu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru mine păcatul înseamnă rana Conștiinței, întristarea Duhului Sfânt. E ca și cum cineva te iubește mai mult decât pe el însuși și are niște așteptări de la tine (pentru că te vede perfect, chiar dacă nu ești asa), iar tu îi înșeli acele așteptări. Imaginează-ți că acel cineva este Dumnezeu, iar păcatul este înșelarea acelor așteptări. Desigur...e doar o ilustrație, oricum Dumnezeu nu poate fi dezamăgit pentru că El cunoaște viitorul.

O definiție interesantă a păcatului este "ratarea țintei", care provine de la termenul grecesc.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| Anjaa a răspuns (pentru anonim_4396):

Foarte frumoasă explicație, felicitări!

| Valkyrie95 a răspuns:

Nu cred deloc in notiunea de pacat privita religios.
Cred ca fiecare om actioneaza la nivelul de constiinta pe care il are.Cred ca raul este complementar cu binele, nu opus, astfel ca are rolul lui necesar.
Pentru mine este pacat sa produc in jurul meu emotii de frecventa joasa (durere, suferinta).In rest nu simt ca exista ceva ce as putea face, care sa fie pacat pe lumea asta.

| Mayhem666 explică (pentru Valkyrie95):

Cred ca raspunsul tau imi place cel mai mult pana acum.

P.S. Legat de numele tau de utilizatior, Valkyrie95, e cumva o referinta la Rachel A.K.A Valkyrae, youtuberita care mai face si stream-uri pe Twitch?
Sau e doar o pura coincidenta, si iti place cum suna numele?

| Valkyrie95 a răspuns (pentru Mayhem666):

Buna,
Username-ul meu vine de la un personaj feminin din mitologia vikinga.In povestile lor, valkiriile erau zeitati feminine care alegeau sufletele razboinicilor cei mai curajosi si le calauzeau in Vallhala (un fel de rai).

| Mayhem666 explică (pentru Valkyrie95):

Aaaah, stai, mi se pare ca am auzit de asta. Nu mai stiu daca in serialul The Vikings, sau in alta parte, dar acum imi amintesc.
Multumesc de explicatie!

| Valkyrie95 a răspuns (pentru Mayhem666):

Da, mi-a placut serialul ala.winking

| Theologos a răspuns:

Acesta: https://www.chilieathonita.ro/2021/07/16/definitia-pacatului/. Eu l-am scris, bazat pe Sfinții Părinți, desigur, însă chiar trăiesc acestea. Dacă e ceva neclar și are cineva ceva să întrebe în mod constructiv, sunt la dispoziție.