| AvalohAlyn a întrebat:

Cum vedeti voi ora de religie din scoli?
E benefica si interesanta sau ba?
Bineinteles aici conteaza si aptitudinile profesorului de religie pentru a face ora interesanta si atragatoare.
Cum comentati de exemplu, ca in orasul Galati 90% din parinti au facut cerere de studiere a religiei?
Considerati ora de religie utila sau inutila? De ce?
Cum comentati campania vedetelor romanesti de promovare a religiei in scoli?
Nu credeti ca religia poate fi o ora buna pentru a dezbate probleme existentiale,subiecte interesante, discutii constructive? Cel putin la mine e o ora foarte relaxanta in care se abordeaza diverse teme nu numai religioase.
Pot fi orele de religie altfel de cat sunt acum? Se poate face din ora de religie o ora atractiva? Cum?

9 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

O consider inutilă, neinteresantă şi dăunătoare.
Motivele cred că sunt evidente.

| milan9 a răspuns:

Ora de religie presupune în primul rând educaţie morală şi mai puţin prezentare a unui specific dogmatic. Cel puţin, aşa cum ştiu din toate sursele pe care le am, cam pe această educaţie morală se insistă cel mai mult.

Eficienţa educaţiei morale nu constă atât într-o asimilare a unei culturi generale (lucruri care în general sunt cunoscute din familie), cât mai ales în punerea în discuţie a temelor morale generale, practice şi esenţiale pentru echilibrul psiho-fizic al persoanei umane...

| milan9 a răspuns:

Se mai pierde uşor din vedere şi faptul că începutul învăţământului în fiecare din cele trei Principate Româneşti a început în spaţiul moral al Bisericii, al mănăstirilor şi a continuat în cadrul unor şcoli ridicate prin grija directă a marilor mitropoliti ai acelor vremuri: Veniamin Costache, Dosoftei, Antim Ivireanu, Andrei Şaguna.

Numai ultimul dintre ei a ridicat prin iniţiativa proprie peste 400 de şcoli în Transilvania... thinking

| sublime89 a răspuns:

Da, e foarte "benefic" si interesant sa invete elevii mici despre cum d-zeu a omorat copiii egiptenilor, sau ca daca lucrezi ceva in zi de sarbatoare, da masina peste tine. Sunt niste lectii atat de profunde si pline de intelepciune divina incat chiar trebuie sa fiu de acord cu religia nu doar in scoli, dar chiar si incepand din gradinita. Doar astfel vom depasi tari precum Fiji, Ghana, Somalia sau Afganistan la nivelul de fanatism religios si incultura. Macar la asta sa fim si noi pe primul loc in lume.

| Ibrahimovic a răspuns:

Fiecare cu parerea lui, dar eu consider ca cei mici ar trebui sa stie catusi de putin de cultul de care apartin si de ceea ce inseamna Iisus Hristos, Maica Domnului, Duhul Sfant, rugaciuni, etc. Deci cred ca ora de religie e importanta macar in clasele mici si in gimnaziu. Iar in liceu cred ca ar trebui sa se puna accent pe istoria religiilor si de modul in care acestea au evoluat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

"ora de religie din scoli"... din pacate, in scoli nu se invata "religie".
"benefica si interesanta"... ce este predat acum nu este nici benefic nici interesant.
" 90% din parinti au facut cerere"... nu ma mira. Ma intristeaza insa ca au facut cerere pentru "religie" dar cand ii intrebi ce inteleg prin "religie" spun "doar crestinism".
"utila sau inutila"... ora de "religie" e utila. Ora de "doar crestinism" care poarta in mod abuziv numele de "religie" nu e utila.
"o ora buna pentru a dezbate"... repet, daca boracii ar fi invatat "religie", atunci puteai sa porti "dezbateri" dar asa, dezbati ce? Am intalnit persoane care habar n-aveau de existenta altor religii si de alti zei.

Cam ce crezi ca o sa-mi zica asemenea persoane cand eu le zic "religia asta spune ca oamenii au fost facuti din trunchiul unor copaci, a ta zice ca omul a fost facut din pamant iar femeia din coasta omului"? Cam ce crezi ca pot ei sa-mi spuna cand ii intreb "care varianta crezi tu ca e corecta si de ce"? Afirmatiile lor o sa fie clar bazate pe favoritism si ignoranta.

"altfel de cat sunt acum"... sigur ca da, mai ales daca o sa se invete "religie".

Problema insa cu "religia" e ca nu multe persoane sunt capabile sa predea acea materie (religie). Cam 90% din profesorii actuali de "doar crestinism" nu sunt capabili.

| Teardrop a răspuns:

E probabil ora în care contează cel mai mult atitudinea profesorului. Dacă e un nebun/nebună (şi îi plin de ei în şcoli), ora, va fi, pentru majoritatea, prilej de caterincă şi/sau enervare fără sens, în acest caz, pierdere de timp.
Dacă profesorul e deschis la discuţii şi atrage elevii în tot felul de dezbateri pe diferite subiecte, atunci ar putea fi profitabil.

| Cezar2009 a răspuns:

Fiecare elev are nevoie de repere morale pe care le ofera ora de religie.