| andreisergiu123456789 a întrebat:

De ce catolicii si ortodocsii nu sarbatoresc pastele in aceeasi zi?
Inteleg ca i diferenta de calendar, dar Iisus nu a fost rastignit de 2 ori.(prima oara si apoi o saptamana mai tarziu).

37 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

După cum scrie la evanghelii, Isus a fost crucificat în ziua dinainte de masa de Paște și ulterior în ziua după masa de Paște.

| Mayhem666 a răspuns:

Eu ma intreb de ce oamenii sarbatoresc ziua in care idolul lor a fost torturat.

| halogen001 a răspuns:

Catolicii și ortodocșii nu sărbătoresc paștele în aceeași zi pentru că zeul e un personaj imaginar. Dacă era un personaj real, puternic, inteligent și iubitor, atunci le-ar fi spus tuturor data exactă când trebuie să sărbătorească pastele și toți ar fi sărbătorit paștele în aceeași zi.

| CostinAlamariu a răspuns:

Pai n-a fost rastignit de 2 ori. A fost rastignit doar o data si Biserica Ortodoxa comemoreaza aceasta rastignire impreuna cu patimile Mantuitorului. Catolicii in schimb isi fac damblaua lor separata fiind schismatici si deci in afara Bisericii

| andreisergiu123456789 explică (pentru CostinAlamariu):

Nu consider data corecta de sarbatorire a niciuneia dintre secte, deoarece data nu i mentionata in biblie.In rest da bun raspuns fiecare secta cu data ei.

| andreisergiu123456789 explică (pentru andreisergiu123456789):

Totusi asta arata ca fiecare secta a decis data mortii lui Iisus, parerea mea e ca fiecare crestin ar trebui sa si aminteasca zilnic ca a murit iisus.

| oykoj98 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Te contrazic, data este chiar menționată în Biblie, este prima zi a Praznicului Azimilor, sărbătoare evreiască care este pe 15 Nissan. Problema este cum translatezi luna Nissan din calendarul evreiesc în calendarul gregorian. Calendarul evreiesc este un calendra lunar (se orientează după lună) deci nu este de aceași natura ca cel gregorian care este solar. O zi fixă într-un calendar lunar variază ca dată într-unul solar.

| andreisergiu123456789 explică (pentru oykoj98):

Sa adopte atunci toti acelasi calendar si sa nu mai traiasca divizati, nu de alta, da asta il manie Dumnezeu.Clar nu i convine asta.

| Wr3nch a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Nenea, catolicii au fost primii, nu ortodocșii laughing

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Ce secta? Poate catolicismul. Ortodoxismul e creștinismul pur.

| doctorandus a răspuns (pentru Wr3nch):

Timp de multe secole, nu s-ar fi inteles deosebirea intre catolici si ortodocsi.

Plus ca multe secole dupa schisma, credinciosii de rand habar n-aveau ca s-a produs o schisma.

| iurii75 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

Ținând cont de cuvintele lui Isus - "Prin aceasta vor şti toţi că sunteţi discipolii mei: dacă aveţi iubire între voi", - cum crezi, este ortodoxia "creștinismul pur"?
Majoritatea rușilor sunt ortodocși, ca si cei din Ucraina, totuși se urăsc si se ucid reciproc. Chiar si la nivel oficial, biserica ortodoxă rusă e la cuțit cu cea din Ucraina si nici nu o recunoaște, chiar daca a fost recunoscută de ceilalți. La fel au stat lucrurile și in Transnistria.
Deci, astfel procedează discipolii lui Isus, adică creștinii?

| iurii75 a răspuns (pentru oykoj98):

Un pic greșit, paștele evreiesc se ținea pe 14 nisan, tot in aceiași zi, pe 14 nisan, Isus și-a dat viața ca răscumpărare.

| andreisergiu123456789 explică (pentru iurii75):

In sfarsit un crestin care intelege ca decat sa se hotarasca care ramura e mai buna, ar vrea unirea si comuniunea.Bravo respectele mele.

| iurii75 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Mulțumesc, dar nu prea am înțeles de ce ai tras această concluzie...
Cand mai multe afirmații/convingeri se contrazic, să le declari pe toate corecte nu e soluția cea mai bună, chiar din contra...
2+2 =4, faptul ca cineva afirmă cu tarie ca este 6, altul 7, altul 10, nu poți să-i împaci spunând că toți au dreptate...

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru iurii75):

Si, dupa logica ta, si catolicii ar fi la fel, caci ei au facut multe crime impotriva amerindienilor.
Eu vorbesc despre ortodoxism in sine, in ce presupune dogma sa, care respecta cel mai bine creștinismul lui Iisus.
Creștinismul, in general vorbind, nu trebuie confundat cu cei care fac greseli in numele sau.

| iurii75 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

Nu după logica mea ci a Bibliei.
"ce presupune dogma sa, care respecta cel mai bine creștinismul lui Iisus." - păi te-am întrebat direct, a-ți ucide frații de credință înseamnă a respecta învățătura lui Isus? Sau poate faptul că se ucid reciproc din arme care au fost "sfințite" de popi cumva anulează porunca lui Isus de a-ți iubi fratele?
"Creștinismul, in general vorbind, nu trebuie confundat cu cei care fac greseli in numele sau." - da, dar o religie este ceia ce sunt/fac membrii ei. De aceia, dacă cineva susține că crede in Isus dar își ucide fratele, el demonstrează ca nu are nimic comun cu Isus.

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru iurii75):

"aceia"

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Wr3nch):

Numeroase inovatii și abuzuri liturgice și dogmatice cum ar fi clauza Filioqve, introducerea dogmei imaculatei conceptii, suprematia papală, etc nu au existat în primele secole creștine, fiind ulterior adăugate de catolici.
"Nenea" citește istorie ecleziastică.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Religia Creștină nu a fost în întregime cuprinsă în Scriptură. Sunt lucruri care au fost înmânate din generație în generație de la apostoli la episcopi și care constiuie Sfânta Tradiție

| iurii75 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

?

| iurii75 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

"Religia Creștină nu a fost în întregime cuprinsă în Scriptură. " - de fapt chiar Scriptura te contrazice. 2 timotei 3:16 Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte lucrurile*, să disciplineze în dreptate, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie pe deplin competent, complet pregătit pentru orice lucrare bună.
...pe deplin competent, complet pregătit...
"lucruri care au fost înmânate din generație în generație de la apostoli la episcopi și care constiuie Sfânta Tradiție" - anume acest lucru făcuseră si fariseii, au adăugat o mulțime de tradiții, dar tocmai pentru aceasta au și fost condamnați de Isus. Matei cap.15 El le-a răspuns: „Dar voi de ce încălcați poruncile lui Dumnezeu din cauza tradiției voastre? Astfel, ați anulat cuvântul lui Dumnezeu din cauza tradiției voastre.; 7 Ipocriților, bine a profețit Isaia despre voi când a zis: 8 «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este foarte departe de mine. 9 În zadar mi se închină ei, fiindcă predau porunci omenești ca doctrine»".
In plus, scrie direct 1 corinteni cap.4 Fraților, am spus aceste lucruri, folosindu-mă de exemplul meu și al lui Apolo, spre binele vostru, pentru ca, astfel, să învățați regula aceasta: „Să nu treceți peste ce este scris".
Întotdeauna Dumnezeu a avut grijă ca legile sale să fie scrise, nu transmise prin "telefonul stricat".

| CostinAlamariu a răspuns (pentru iurii75):

De fapt chiar Scriptura te contrazice pentru că este scris că dacă s-ar fi scris toate lucrurile pe care Hristos le-a spus și le-a făcut întreaga lume nu ar cuprinde acele cărți

| andreisergiu123456789 explică (pentru CostinAlamariu):

Da sa stii un raspuns bun, dar cu siguranta nu ar fi drept pentru noi oamenii sa nu stim acele lucruri daca sunt la adresa noastra, asa poate acele lucruri nescrise in biblie sunt despre cum a facut universul. Faza e ca biblia cu acele informatii chiar era credibila, asa tot a poveste primitiva suna.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Nu inteleg la ce te referi prin "primitiva"

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

E greu ce? De explicat? De ce iti e greu sa explici un concept așa de ușor? Nu e mare filozofie. Daca nici măcar nu știi să explici ce e aia "primitiv" de ce faci religia primitivă?

| andreisergiu123456789 explică (pentru CostinAlamariu):

Nu ma e greu pentru tine

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Nu e deloc greu pentru mine. Vreau să-mi explici ce înțelegi tu prin "primitivă" pentru că nu sunt deloc de acord că e primitivă, dar înainte să dezbatem problema asta trebui să înțeleg ce exact vezi tu primitiv la Biblie ca sa stiu exact cum sa te contrazic

| andreisergiu123456789 explică (pentru CostinAlamariu):

Poveste fantezista si primitiva.
Gandita de oamenii de la acea vreme fara niciun sens in zilele noastre.
Totul de la cum s-a creat lumea si pana acum. Daca nu ai de gand s aporti mai departe o discutie civilizata si egala o sa te tratez cu "seen". Te pup.

| andreisergiu123456789 explică (pentru CostinAlamariu):

Bafta la contrazis.
Ce e primitiv in biblie, cam tot vechiul testament. Nu doar biblia ci si restul religiilor.
N ai tu carti citite la activ, comparativ cu numarul d ereligii prin care am trecut.
Toate sunt la fel povesti fanteziste, puerile, primitive in care exista un zeu sau mai multi, iar tu esti robul sau sclavul lor.
Nu sunt sclavul nimanui si nici nu voi fi. NU exista niciun zeu si nici nu va exista.
Pur si simplu transmitei bolnavului tau mintal denumit Dumnezeu ca nu particip la jocul sau. Te pup, noapte buna. (p. S. Astept raspunsul, pardon, amenintarea cu nu participi la joc, ajungi in iad)

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Am citit întreg Vechiul Testament și nu am găsit nicio formă de primitivism. E drept că în Vechiul Testament există brutalitate și suferință, dar lucrurile astea sunt văzute într-o lumină negativă, nu pozitivă. Dacă chiar ai citit VT ai fi stiut că brutalitatea și răutatea prezente la oameni sunt păcate și un afront la adresa lui Dumnezeu. Ai ratat complet mesajul textului.
Iar Iisus nici măcar nu ne spune că suntem sclavi. Ne spune că dacă ne botezăm și trăim asemenea Lui ne vom numi frații Lui. Nu sclavi ci frați.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Nu e deloc inteligent sa folosesti insulte. A spune că e "primitivă" nu înseamnă nimic. E doar o insultă ieftină și nu un contra-argument inteligent

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Nici măcar o singură definiție din dex nu li se potrivește creștinilor. Tu vrei sa zici că 4 miliarde de oameni sunt primitivi?

| oykoj98 a răspuns:

Cum se calculează data Paștelui este destul de complicat dar în mare (deși cu anumite excepții) se reduce la: Duminica de după prima lună plină de primăvară (observată la Ierusalim). Acum problema care apare e: care e prima lună plină de primăvară?

Lumea în timpul Imperiului Roman au folosit un calendar solar numit Calendarul Iulian. Acesta se lua după soare și ca să remedieze erorile de calcul al anilor, avea la fiecare 4 ani, un an cu o zi mai mult (366 de zile). Acest calendar s-a tot folosit până când oamenii au observat că primăvara pare să vină mult prea repede față de data când venea primăvara acum câteva secole.

În 1582, Papa Gregori al 13-lea a adunat mai multi astronomi ca să revizuiască calendarul și să descopere ce era în neregulă. Aceștia au venit cu Calendarul Gregorian, care, pentru a remedia eroarea, păstra aceași regulă (la 4 ani un an bisect) însă mai adăuga condiția ca acel an să nu fie multiplu de 100. Dacă este multiplu de 100 trebuie să fie neapărat și multiplu de 400 ca să fie bisect, dacă nu, și e doar multiplu de 100, atunci nu e an bisect. Astfel anul 1600 a fost bisect, 1700 nu a fost, 1800 nu a fost, 1900 nu a fost și 2000 a fost.

Lumea catolică a acceptat acest calendar imediat, însă ortodocșii nu. În România, Calendarul Gregorian va fi acceptat abia în 1919 de stat, iar Biserica Ortodoxă Română îl va accepta în 1925, alături de mai multe biserici ortodoxe din Europa, inclusiv Patriarhia Constantinopolului. Totuși, Bisericile Ortodoxe, deși își vor sărbătorii de acum în colo sărbătorile în funcție de calendarul Gregorian, au căzut de acord să continue să calculeze Paștele după calendarul Iulian.

Calendarul Iulian este actualmente cu 13 zile în urma calendarului Gregorian. În 2100, diferența va crește la 14 zile. Paștele ortodox și cel catolic pică uneori în aceași zi atunci când prima lună plină de primăvară este la mai mult de 13 zile distanta de echinocțiul de primăvară, astfel încât să treacă și de data echinocțiului de primăvară din calendarul Iulian. Când așa ceva nu se întâmplă, bisericile ortodoxe și catolice calculează în funcție de luni pline diferite și de aici discrepanța.