|

De ce Stefan cel Mare a fost canonizat cand el a ucis atatia oameni si in decalog spune "sa nu ucizi"?

33 Raportează Evaluează
33 răspunsuri:
| a răspuns:

Ai perfecta dreptate,daca nu era Sf Stefan cel Mare,astazi erai musulman Se pare ca nu prea ai dat pe la scoala, sa aflii ce obiceiuri aveau pe vremuri turcii, cind plecau in pelerinaj in Moldova, Problema se pune ca nu se osteneau ei sa pupe icoane sa ia cuvint de invatatura sau sa dea acatiste.Ei (turcii) aveau un prost obicei sa plece cu tot ce le pica in mina, acest lucru il stiau si moldovenii si ii asteptau cu parul, sa le dea pe spinare sa le vina mintea la cap rolling on the floor. Este adevarat mai mureau 2-3 turci, dar nu mureau de sabie sau de maciuca mureau de suparare rolling on the floor, asa ca eu zic sa te faci om de treaba si sa mai dai pe la scoala.Nu rezolvi tu pe TPU canonizarea Sf Stefan cel Mare

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Urzi23):

Intrebarea mea face referire la religie nu la istorie din cate vezi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Pai chiar din punct de vedere religios am raspuns, deoarece moldovenii cunosteau si vechiul testament si cind vedeau ca treaba este groasa aplicau ce mai stiau de acolo si puneau mina pe prepeleac, stiau si ei ca trebuie intors obrazul de 2 ori sa incaseze cite o palma dar Mintuitorul nu pomeneste si de a 3 a asa ca ei interpretind foarte corect cele spuse puneau si ei mina pe par si ii mai cocosau pe invadatori Sunt convins ca si ei stiau ca au calcat porunca, dar credinciosi cum ii stim dadeau fuga la Sf Biserica si se marturiseau, incaltau un Canon si erau dezlegati de pacate ca au omorit pe fratii musulmani venit ca oaspeti nepoftiti. Probabil tu esti mai Crestin ca Patriarhul si Papa pusi la un loc si daca dau hotii peste tine in casa, ii lasi sa fure tot ce pot daca este printre ei si un poponar tu o sa stai cuminte, hai ca esti,,,,,,,

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ștefan cel Mare, a făcut multe biserici.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru MMihai):

Si daca Gigi Becali o sa faca multe biserici il face sfant?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Nu ar fi exclus, să îl facă și pe ăsta sfânt.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Dupa ce moare o sa il faca.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Nu crezi ca si-a pus viata in joc in toate razboaile duse pentru neam si credinta?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca a construit foarte multe biserici judeo-crestine. Nu fiindca era un mare crestin, ci pentru ca vroia sa le ia din averile boierilor, obligandu-i sa investeasca in biserici.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna.A ucis pentru a-si apara tara.Se numeste legitima aparare iar Dumnezeu ne cere sa ne aparam corpul pentru ca el ni l-a creat si l-a sfintit. Datoria fiecarui conducator e sa-si apara tara astfel incat corpurile poporului sa fie la fel ca trupul lui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru scumpik99):

In decalog nu spune de legitima apararetonguespune doar sa nu ucizi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Da dar Biblia e mai complicata si nu se judeca dupa aparente.De retinutbig grinecalogul face parte din Bibilie.Deci revenind Biblia nu e doar la suprafata, trebuie sa gandesti mai profund, trebuie sa te lasi inspirat de Dumnezeu.A nu ucide se refera si a nu ucide trupul tau, pentru ca a fost creat de Dumnezeu ca sa-l pastram sfant si sa ni-l aparam.
In plus gandeste logic:normal ca trebuie sa-ti aperi tara de vreme ce vin dusmani asupra ta.Adica tu daca esti conducator si vine unu si vrea sa iti ai tara tu stai cu mainile in san?tongue Fiecare conducator are datoria asta, dar nu numai fiecare om are datoria de a-si pastra trupul. Daca vine cineva si vrea sa ne faca rau Dumnezeu nu ne interzice sa sa ne aparam.Adica cum asa? Unu vrea sa te loveasca puternic si tu nu faci nimic? In primul rand ascultam de porunca lui Dumnezeu care spune sa avem grija de corpul nostru si apoi ne aparam si pe noi.E un fel de sinucidere daca nu ne aparam pentru ca ne facem rau.
P:S:Acum nu stiu, cred ca a avut mai multe motive sa-l faca sfant pe Stefan ce Mare, aici nu intru in detalii, numai Dumnezeu stie cu adevarat cum este.Eu doar am dorit sa-ti explic faza cu apararea corpului nostrubig grin

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru scumpik99):

Unde iti cere Dumnezeu asa ceva? Ia sa il citez pe Dumnezeul tau:


Aţi auzit că s-a zis: „Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte." Dar Eu vă spun: să nu vă împotriviţi celui ce vă face rău. Ci, oricui te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i şi pe celălalt.
Matei 5: 38-39

Dumnezeul tau iti spune sa renunti la instinctele de autoaparare si sa fi suspus ca un miel la taiere.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Serenade):

Buna.Deci te citez eu pe tinetongue
Dumnezeu se refera la faptul ca daca cineva are cineva cu tine,ti-a a facut vreun rau dar nu fizic tu nu trebuie sa te razbuni pe el, ci sa sa il ierti. Dumnezeu se refera ca nu trebuie sa faci lui ceea ce ti-a facut tie.Dar asta depinde:daca ti-a facut vreo pagupa trebuie sa te duci la politie normal ca sa primesti despagubiri, de exemplu ti-a spart casa normal ca trebuie sa te duci la politie pentru ca altfel nu ai cum sa traiesti daca de exemplu ti-a furat banii, pentru ca tu ai muncit pentru bani dar nu trebuie sa ii spargi si tu casa.Dar daca de exemplu iti spune o vorba jignitoare sau te face de ras in cazul acesta tu nu trebuie sa te razbuni, ce poti face e sa-ti repari statutul si demnitatea.Dar daca de exemplu un om te ia la bataie ia spune nu trebuie sa te aperi? Dumnezeu ne-a cerut sa ne aparam trupul si sa ne ingriim de el. Binenteles dupa asta mai tarziu nu il luam noi la bataie ca se ne razbunam.Intelegi gresit Biblia.Biblia este foarte profunda si nu o poti judeca dupa aparente.Deci porunca sa nu ucizi spune sa nu ne ucidem nici corpul.La citatul:"sa nu va impotriviti celui ce va face rau" inseamna sa nu te razbuni pe el daca ti-a facut vreun rau.
Mediteaz mai mult si fa diferenta intre legitima aparare si razbunare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru scumpik99):

Se pare ca interpetezi dupa bunul plac si nu te mai intereseaza si alte versete care fac referire la acelasi lucru, plus ca e cam fortata interpretarea ta.
"Oricui vrea să se judece cu tine şi să-ţi ia haina, lasă-i şi cămaşa." Bun asta e referire la tara, daca cineva vrea sa iti ia un oras sa-i dai toata tara.

Bun sa ne facem mai intelesi: "
Şi iată, unul dintre cei ce erau cu Iisus, întinzând mâna, a tras sabia şi, lovind pe sluga arhiereului, i-a tăiat urechea.
52. Atunci Iisus i-a zis: Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri."
matei 26:51-52
Asta a fost cand Isus era dus la judecata si apoi la moarte, ei bine uite ca nu si-a aparat corpul, inca nu mi-ai dat nici un verset unde iti spune Isus sa iti aperi corpul, pe cand eu pot sa iti dau zeci de versete care te indeamna la supunere in fata abuzului, asa ca lasa interpretarile care nu au nici o legatura cu teologia si doar cu modul tau de viata.
Plus ca pe voi va va razbuna "domnul", ca doar razbunarea este a domnului si va va mai da si rasplata eterna pentru batjocura indurata.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Serenade):

Buna.Se pare ca nu ai inteles nimic din ce ti-am zis.Tu interpretezi versetele cum doresti.Cum ti-am mai zis e legitima aparare dar daca nu vrei sa intelegi problema ta.Si Isus special a venti pe pamant ca sa salveze lumea si sa se dea drept jertfa.Intelegi gresit Biblia.Tu iei din Biblie numai ce iti convine tie care oricum nu au legatura cu ce spui tu ca Biblia este muult mai profunda, nu e doar la suprafata. Oricum nu vreau sa mai discut pentru tu ca tu ai ideile tale, eu pe ale mele si nu vom ajunge niciodata la un compromis. Daca ai nevoie de mai mulat indrumare discuta cu un preot.
P:S:Mediteaza mai mult si cand cineva o sa te atace tu sa nu faci nimictongue

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns (pentru scumpik99):

Nu mai e nimic de discutat sau meditat, tu ti-ai creat un Dumnezeu dupa propia ta minte, intalnesc foarte des asa ceva. Dumnezeul tau nu este de acord cu legitima aparare, daca vrei sa ma contrazici sa imi dai un verset din NT in care Dumnezeu spune ca e bine sa te aperi impotriva asupritorilor, si nu iti mai spune opiniea personala ca ea nu are nici o relevanta intr-o discutie teologica daca nu are si suport biblic.Dar acum stiu ca majoritatea crestinilor nici macar nu si-au citit biblia, ca de aia sunt crestini.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Serenade):

Buna.De fapt am citit Biblia, cred ca tu o stii mai bine.Problema este ca tu nu stii ce vrea sa spuna si o iei doar la suprafata. Dumnezeu ne-a interzis sa ne luptam intre noi prin porunca :Sa nu ucizi.Dar aceasta porunca are mai multe intelesuri, nu doar la suprafata.Se refera si sa nu iti distrugi corpul, si sa incerci sa-l aperi in fata dusmanului. Legitima aparare are 2 declansari:prima)te aperi si iti aperi corpul care ti la daruit Dumnezeu
a doua)ii provoci rau celuilalt.Prima este cu vointa, a doua nu.
Dar asta nu inseamna ca daca cineva are chef de bataie tu ii raspunzi.Nu,te departezi sau mai greu incerci sa il linistesti. Sau daca cineva iti face vreun rau, tu nu te razbuni! Asta vrea sa zica Dumnezeu sa nu te aperi impotriva asupritorilor.
Totusi daca esti atacat, fara sa faci nimic pentru a-i da motiv de bataie, esti decent si linistit, normal ca trebuie sa te aperi. Dumnezeu iti porunceste sa iti aperi corpul.
Isus a venit pe pamant pentru a se da ca jertfa de ispasire pentru pacatele noastre, de aceea nu s-a aparat.
Uite iti spun un argument din Biblie:28 Toţi cei din sinagogă, când au auzit aceste lucruri, s-au umplut de mânie.
29 Şi s-au sculat, L-au scos afară din cetate şi L-au dus până în sprânceana muntelui pe care era zidită cetatea lor, ca să-L arunce jos în prăpastie.
30 Dar Isus a trecut prin mijlocul lor şi a plecat de acolo.Luca 4.
In opinia ta Isus trebuia sa se lase sa fie aruncat, nu? Deci Isus s-a aparat, a plecat din mijlocul lor, croindu-si drum.Deci Dumnezeu ne porunceste sa ne aparam corpul astfel incat sa ne aparam si pe noi dar si sa nu ne razbunam nici pe celalat care vrea sa ne faca rau, pe cat este posibil.
Deci nu mai lua versetele doar care iti convin tie, daca ma gandesc mai bine sunt mai multe verste care demonstreaza ca trebuie sa pretuim ceea ce ne-a dat Dumnezeu.Biblia este profunda si nu trebuie sa ne luam dupa ce ne convine mai mult,trebuie sa judecam,sa ne lasam inspirati,nu dupa aparente.
...2005 - 2116 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Era conducator al norodului, uns al Domnului pe pamant, stapan al omului, robului si al dobitocului. sper ca vom fi judecati dupa vremurile traite si ispitele infruntate in viata.el nu ucidea. judeca si facea dreptate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Mai of of...El macar a ucis din cauze nobile, deoarece isi apara pamantul natal.Sa nu ucizi cand sti ca nu e bine ar fi trebuit sa scrie, si mie mi se pare cam stupid asa... Sa nu ucizi.Pai niste oameni ucid efectiv pentru a se apara sau pentru a salva familia.Nu este un pacat daca este facut cu buna stiinta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Motivul principal a fost că a apărat credința ortodoxă.
Fără el probabil unirea n-ar mai fi avut loc și moldovenii ar fi fost musulmani.
Apoi mai sunt bisericile și mănăstirile zidite, înțelepciunea lui, și credința care a fost destul de mare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AlexeHellsing):

Si Dumnezeu i-a aprobat ca poate sa ucida in scopul unirii?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

1 Ștefan era uns ca împărat/voievod al Moldovei, deci avea responsabilitate peste zeci de mii de suflete.
2 Aproape toți locuitorii erau creștini ortodocși.
3 Un rege trebuie să lupte pentru popor și nu numai, pentru numele lui Dumnezeu întrucât țara slujea Sfintei Treimi.
4 Ca să prevenim discuții care ne-ar lua amândurora din timp voi da exemple din Biblie.
În Vechiul Testament Dumnezeu îl alege pe Saul rege peste Israel să-l conducă și să-l apere.
Mergem la Constantin cel Mare care prin simbolul Sfintei Cruci face vărsare de sânge și eliberează adevărata credință.
Și n-a zis nimeni că Ștefan cel Mare a ucis pentru unire, ci am spus că dacă n-ar fi luptat nu s-ar fi produs unirea.
Te rog, liniștește-te și nu mai poza drept troll. Sper că te-am ajutat!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Oricine poate deveni sfant. Trebuie doar sa vrei si sa-ti gatesti sufletul pentru o asemenea sarcina.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru AlexeHellsing):

Nu am motiv sa fac pe trollu, pun intrebari destul de rar. Si in legatura cu ajutorul.Din ce mi-ai/mi-ati spus, decat treaba cu vechiul testament nu o stiam. Oricum nu imi permit sa tin la discutie o persoana care poate e mai inaintata ca varsta decat mine. Voiam doar sa stiu daca ce scrie in decalog se poate interpreta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru DorDeL):

Se poate dar nu oricum și nici nu poate fi neinterpretat.
E un paradox în care trebuie să intrăm și să-l înțelegem.
Nu ca alții, intră în paradox, nu înțeleg nimic, se sperie și ies spunând că înăuntru nu e nimic.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Fiindca a fost roman, si a aparat tara
mai mult decat atata, ai aduc omagiu prin al sarbatori.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru ca asa merge "politica", Stefan a fost un "smecheras" moldovean, care a facut multe chestii nu tocmai crestine. A omorat oameni, a facut copii, chiar foarte multi. DAR, a facut biserici... aaaaaaa... nu mai conteaza ce a facut, hai sa-l facem SFANT (de parca ar conta asta la ceva anume).
Cum a sfarsit nenea ala care era tot prin zona, si a vrut sa-si destepte poporul, sa le dea carti, sa-l puna la studiu, mai exact, Dimitrie Cantemir? IN EXIL. Puneti-va intrebarea "de ce?".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai el a aparat tara.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează