| Owll a întrebat:

Exista preoți ortodocși care ar putea cununa religios o persoană ortodoxă cu o persoana nebotezată in nicio religie? Stiti ceva situatii in care a fost posibila o cununie intre doua persoane de genul?

5 răspunsuri:
| ania a răspuns:

De ce nu e mulțumită persoana cu cei de la sarea civila? Sau de ce nu se botează dacă crede în Dumnezeu?

| anonimg a răspuns:

Relația cu Dumnezeu este mai importantă decât relația cu viitorul parter de viață.
De aceea nu trebuie să căutăm să intrăm pe ușa din dos în Împărăția lui Dumnezeu, pentru că nu se poate. Poate că ne vom liniști conștiința; dar Dumnezeu nu va accepta ca în parabola Sa un om la nunta Sa îmbrăcat cu o haină de nuntă (adică un altfel de caracter) decât aceea care o oferă ascultarea în totalitate de Legea Sa.
Noi nu trebuie să căutăm să Îl îmbunăm pe Dumnezeu. Dragostea pentru El este singura care ne va duce în Împărăția Sa, căci aceasta ne va schimba caracterul și-l va transforma pentru cer.
Urmează sfatul Mântuitorului: "Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Sa, și toate celelalte lucruri vi se vor da pe deasupra."
Dacă nu aveți amândoi aceleași convingeri religioase, biblice, atunci Dumnezeu nu va putea fi îmbunat să-Și calce Legea Sa și să ofere binecuvântare într-o relație ce nu o acceptă.

Depărtează-te de granița cu păcatul, pentru că dacă vei zăbovi în această zonă îi vei ridica bariera și vei trece dincolo. Și în loc de binecuvântare, te vei trezi într-o situație mai rea decât ai fost mai înainte. Nu puține familii, în loc să fie un colț de rai în ele se găsește o atmosfera de iad, chiar și dacă acestea au încheiat cununia religioasa la biserică. Asta pentru că dorințele oamenilor când cer binecuvântarea lui Dumnezeu sunt de natură egoistă, egocentrice. Pentru că cei căsătoriți religios nu caută să reprezinte slava, caracterul lui Dumnezeu. Ei se căsătoresc doar pentru că le place lor, inimilor lor nesfințite. Pe când Dumnezeu cere prin apostolul Pavel astfel: "Fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți orice altceva, să faceți spre slava lui Dumnezeu."
Și pentru că oamenii nu fac așa, de aceea societatea în mijlocul căreia trăim și care este formată din familii, este lipsită de chipul și slava lui Dumnezeu, de caracterul Său care este dragoste.

| carevaescu a răspuns:

Nu au voie să fac asta.
Dar dacă nu îl deranjează puțin apă se poate boteza.
Sau mă rog poate minți

| EestiSodalane a răspuns:

Nu este posibil așa ceva și sper din suflet să nu existe niciun preot ortodox care să facă așa ceva

| LigaFlorin a răspuns:

Răspunsul poate fi simplu și complex in același timp. Ideal este ca cei doi parteneri să aibă o orientare religioasă similară, însă noi nu ne căsătorim cu o religie, ci cu un partener, cu o ființă umană care are dreptul la o opinie diferită despre viață. Depinde cât de rigid este partenerul ortodox și cât de flexibil este partenerul nereligios. Dacă ambii parteneri își propun ca să își continue dezvoltarea personală din punct de vedere educațional, social, emoțional, spiritual vor putea găsi un echilibru și in viața de cuplu chiar dacă nu aparțin aceluiași rit de credință. În schimb, dacă nu sunt interesați de o creștere holistică, chiar dacă au credințe identice (ăsta este doar un mit) și sunt botezați în aceeași biserică, vă asigur că nu vor ajunge prea departe. Ca soluție practică nu aș recomanda nici botezul formal, nici minciuna și nici despărțirea de o persoană cu care te potrivești însă nu crede ca tine. Mai degrabă ar trebui căutat un pastor protestant (cum ar fi unul adventist) care deși nu poate oficia o cununie religioasă intre un membru al bisericii lui și un ne-membru, totuși statutul îi permite o flexibilitate și cu siguranță poate căsători doi ne-membrii ( care pot fi credincioși sau necredincioși) dispuși să participe la câteva ședințe de consiliere maritală înainte de oficierea cununiei. Dumnezeu nu este bigot, ci are plăcere în soluțiile inteligente și eficiente pentru copii lui.