anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

- Există sau nu Dumnezeu? Vreau si eu vă rog un răspuns logic la această intrebare. Dar vă rog să veniti cu argumente clare si logice, ca să mă pot convinge si eu despre această controversă.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Dumnezeu este necuprins. Cum crezi ca o sa poti cuprinde ceva necuprins intr-o minte limitata? Esti tinerel bag sama, fiindca o arzi pe aici cu abureli logice si argumente. Lasa-te de prostii si cauta-ti raspunsurile iar daca sunt de negasit, schimba-ti intrebarile, fiindca probabil sunt puse gresit si nepotrivite.

21 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

Depinde ce intelegi prin dumnezeu. Daca il iei ad-literam pe ala din biblie, atunci iti dai seama singurel ce ineptie de concept reprezinta. Altfel, un dumnezeu in sensul de forta cosmica universala fara personalitate... poate. Nu exista argumente clare si logice intr-o astfel de discutie, exista doar teorii.

| doctorandus a răspuns:

Dumnezeu e natura, natura exista, deci Dumnezeu exista.

| danay72 a răspuns:

Sper sa îți fie util acest articol.
Cine deţine brevetul?
În ultimii ani, cercetătorii şi inginerii s-au lăsat literalmente învăţaţi de plante şi de animale (Iov 12:7, 8). În dorinţa de a inventa lucruri noi şi de a îmbunătăţi performanţele celor deja existente, ei studiază şi încearcă să copieze diverse caracteristici ale organismelor vii. Acest domeniu se numeşte biomimetică. Pe măsură ce veţi analiza exemplele următoare, întrebaţi-vă: Cui i se cuvine în realitate meritul de a fi proiectat toate acestea?

Înotătoarele balenei
Ce pot învăţa inginerii aeronautici de la balena-cu-cocoaşă? Multe, se pare. Ajunsă la maturitate, o balenă-cu-cocoaşă cântăreşte circa 30 t, cât un camion încărcat. Deşi are un corp rigid, acest mamifer lung de 12 m şi înzestrat cu înotătoare mari, asemănătoare unor aripi, este de-o agilitate remarcabilă în apă.

Ceea ce i-a nedumerit pe cercetători este modul în care reuşeşte această vieţuitoare marină cu corp rigid să descrie în apă cercuri foarte strânse, aparent imposibil de efectuat. Ei au descoperit că secretul stă în forma înotătoarelor. Muchia anterioară a acestora nu este netedă, asemenea aripilor unui avion, ci este serată, prevăzută cu un rând de protuberanţe, numite tuberculi.

În timp ce balena înoată tăind apa, aceşti tuberculi sporesc forţa ascensională şi reduc rezistenţa la înaintare. Cum? În revista Natural History se spune că fiecare tubercul dă naştere la vârtejuri care accelerează trecerea apei peste înotătoare, chiar şi atunci când balena se înalţă aproape perpendicular.10

Ce aplicaţii promite această descoperire? Dacă aripile avioanelor ar imita modelul înotătoarelor acestei balene, ar fi nevoie de mai puţine flapsuri sau de alte dispozitive mecanice care să modifice fluxul de aer. În plus, astfel de aripi ar fi mai sigure şi mai uşor de întreţinut. John Long, specialist în biomecanică, este de părere că, foarte curând, „nu vom mai vedea decât avioane cu aripi prevăzute cu protuberanţe, asemenea înotătoarelor balenei-cu-cocoaşă".11

Aripa pescăruşului
E bine ştiut că aripile aparatelor de zbor imită forma aripilor unei păsări. De curând însă, inginerii au făcut progrese în copierea designului acestora. „Cercetătorii de la Universitatea Florida au realizat un prototip al unui aeromodel care imită capacitatea pescăruşului de a plana, de a plonja şi de a se înălţa rapid", se spune în revista New Scientist.12

Remarcabilele acrobaţii ale pescăruşilor se datorează unei mari flexibilităţi a articulaţiilor aripilor. Construit şi el cu aripi flexibile, „aeromodelul de 60 cm are un motor mic ce pune în mişcare o serie de tije de metal, care, la rândul lor, pun în mişcare aripile", precizează revista. Aceste aripi meşteşugit proiectate permit micului aparat de zbor să plonjeze şi să planeze între clădiri înalte. Oficialii militari sunt nerăbdători să dezvolte un aparat de zbor de o asemenea manevrabilitate, pentru a-l folosi la depistarea armelor chimice şi biologice în marile oraşe.

Piciorul pescăruşului
Pescăruşul îşi păstrează căldura corpului chiar şi atunci când stă pe gheaţă. Cum reuşeşte el acest lucru? În parte, datorită unei caracteristici uluitoare cu care sunt înzestrate mai multe animale din regiunile reci. Ea are la bază principiul schimbului de căldură în contracurent.

În ce constă acest principiu? Pentru a-l înţelege, imaginaţi-vă două ţevi prinse laolaltă. Printr-o ţeavă circulă apă caldă, iar prin cealaltă, apă rece. Între cele două lichide are loc un schimb de căldură: dacă ele circulă în acelaşi sens, se transferă doar jumătate din căldură de la apa caldă la apa rece; însă dacă ele circulă în sensuri opuse, aproape toată căldura se va transfera de la apa caldă la cea rece.

Când pescăruşul stă pe gheaţă, „schimbătoarele de căldură" din picioarele lui încălzesc sângele care urcă dinspre laba rece a piciorului păsării. Acestea conservă căldura în corpul ei, prevenind pierderea de căldură prin picioare. Arthur Fraas, inginer mecanic şi aeronautic, a spus despre „schimbătorul de căldură regenerativ [al pescăruşului] că este unul dintre cele mai eficiente sisteme de acest fel din lume".13 Este atât de ingenios, încât inginerii n-au ezitat să-l copieze.

Cui i se cuvine meritul?
NASA (Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiul Cosmic, SUA) lucrează la realizarea unui robot cu mai multe picioare care să imite mersul unui scorpion, iar proiectanţii din Finlanda au realizat deja un tractor cu şase picioare, ce poate trece peste obstacole asemenea unei insecte uriaşe. Alţi cercetători au proiectat un material prevăzut cu solzişori ce imită modul în care se închid şi se deschid conurile de brad. Acest material îşi modifică structura în funcţie de temperatura corpului celui ce îl poartă. O companie producătoare de automobile a realizat un autoturism care imită cu fidelitate designul hidrodinamic al peştelui-cufăr. Iar alţi specialişti studiază proprietatea cochiliilor urechilor-de-mare de a amortiza şocurile, cu scopul de a realiza veste antiglonţ mai uşoare, dar mai rezistente.

Natura e sursa atât de multor idei geniale, încât cercetătorii au creat o bază de date care cuprinde informaţii despre mii de sisteme biologice. Oamenii de ştiinţă o pot accesa pentru a găsi „soluţii inspirate din natură la problemele pe care le întâmpină în realizarea unor proiecte", precizează revista The Economist. Sistemele naturale din această bază de date sunt denumite „brevete biologice". În mod normal, titularul unui brevet este persoana sau compania căreia i se recunoaşte prin lege calitatea de inventator. Iată ce se spune în The Economist despre această bază de brevete biologice: „Numind «brevete biologice» ideile ingenioase preluate din natură, cercetătorii nu fac altceva decât să scoată în evidenţă că, în realitate, natura este titularul brevetelor".14

Dar cum de există în natură toate aceste idei strălucite? Mulţi cercetători sunt de părere că modelele aparent ingenioase existente în natură sunt rezultatul a milioane de ani de loterie evolutivă. Alţii însă au ajuns la o altă concluzie. Microbiologul Michael Behe a scris următoarele în ediţia din 7 februarie 2005 a ziarului The New York Times: „Dovezile incontestabile ale existenţei [în natură] a unui proiect lasă loc unui argument pe cât de simplu, pe atât de convingător: dacă — aşa cum spune zicala englezească — arată ca o raţă, merge ca o raţă şi măcăie ca o raţă,... avem toate motivele să credem că e o raţă". Concluzia lui? „Dovezile existenţei unui proiect nu trebuie trecute cu vederea doar pentru că sunt atât de evidente."15

Cu certitudine, meritul pentru realizarea unei aripi de avion mai sigure şi mai eficiente i se cuvine proiectantului ei. În mod asemănător, meritul pentru crearea unui material de îmbrăcăminte mai comod sau a unui motor mai eficient îi revine inventatorului. De fapt, cel ce copiază proiectul cuiva fără a recunoaşte dreptul de autor al inventatorului este pasibil de pedeapsă.

Acum gândiţi-vă: Cercetători de seamă imită, în linii mari, diverse sisteme din natură pentru a rezolva probleme dificile de proiectare. Totuşi, unii atribuie evoluţiei oarbe genialitatea ideilor originale pe care le copiază. Vi se pare logic acest lucru? Dacă o copie presupune existenţa unui proiectant inteligent, ce putem spune despre original? Cui i se cuvine în realitate meritul: ucenicului, care îşi imită maestrul, sau maestrului, care inventează?

O concluzie logică
După ce analizează dovezile care atestă că natura este opera unui Proiectant, mulţi oameni sunt în asentimentul scriitorului biblic Pavel: „Calităţile... nevăzute [ale lui Dumnezeu], da, puterea sa eternă şi dumnezeirea sa, se văd clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile făcute" (Romani 1:19, 20).

Cum aţi răspunde?

▪ Vi se pare logic să credeţi că proiectul genial evident în natură este rezultatul întâmplării oarbe?

▪ Ce contraargumente aţi aduce ipotezei că viaţa este doar în aparenţă opera unui Proiectant?

[Text generic pe pagina 14]

Cine deţine brevetul pentru natură?

[Chenarul/Fotografiile de la paginile 16, 17]

Opera unui Proiectant?

Dacă o copie presupune existenţa unui proiectant inteligent, ce putem spune despre original?

Fibre

▪ Copie: Kevlarul este o fibră rezistentă, obţinută artificial, ce intră în alcătuirea unor articole precum vestele antiglonţ. Este produsă la temperaturi înalte şi cu ajutorul unor solvenţi toxici.
▪ Original: Păianjenii-ţesători produc şapte tipuri de fire de mătase. Cele mai puternice dintre ele, care formează scheletul pânzei, sunt mai uşoare decât bumbacul şi, totuşi, la aceeaşi greutate, sunt mai tari decât oţelul şi mai rezistente decât kevlarul. Dacă ar fi de mărimea unui teren de fotbal, o pânză de păianjen ale cărei spiţe ar avea grosimea de 1 cm şi ale cărei cercuri concentrice ar fi la distanţă de 4 cm unele de altele ar putea opri din zbor un avion de pasageri! Păianjenul îşi produce mătasea la temperatura camerei, folosind ca solvent apa.
[Legenda fotografiei]

Fir de mătase secretat de păianjen (imagine la microscop)

[Provenienţa fotografiei]

Copyright Dennis Kunkel Microscopy, Inc.

Navigaţie

▪ Copie: Unele aeronave comerciale au sisteme computerizate de pilotare automată, care pot dirija aeronava nu doar în timpul zborului, ci şi în timpul aterizării. Computerul unui pilot automat experimental este de mărimea unui card de credit.
▪ Original: Având creierul de mărimea unei gămălii de ac, fluturele-monarh migrează din Canada până într-o pădurice din Mexic, parcurgând o distanţă de 3 000 km. El navighează orientându-se după Soare şi are capacitatea de a-şi corecta direcţia de zbor în funcţie de poziţia acestuia pe cer.
Lentile

▪ Copie: O echipă de bioingineri a realizat un ochi compus artificial care are peste 8 500 de lentile şi nu depăşeşte 2, 5 mm în diametru. Astfel de lentile ar putea fi folosite la realizarea unor detectori de mişcare de mare viteză şi a unor videocamere ultrasubţiri şi multidirecţionale.
▪ Original: Ochiul libelulei are în componenţă circa 30 000 de lentile. Imaginile produse de fiecare dintre ele formează o imagine panoramică, asemănătoare unui mozaic. Ochiul compus al libelulei este extrem de eficient în detectarea mişcării.

| RAY a răspuns:

Existenta lui iisus nu poate fi dovedita stiintific nici existenta lui dumnezeu asta tine de credinta,omul find o fiinta care traieste din sperante normal ca crede in credinte care i dau o speranta, acuma cu exista sau nu depnde de credinta ta si asa majoritatea nici macar nu stiu cam nimic de iisus,totul e sa inveti ceva bun din ceea ce spune fie ca a fost inventat sau nu e o filozofie de unde poti invata sau nu, iisus si buddha au multe in comun desi multi neaga asta,iisus promova o viata in saracie, sa fi bun cu toti,sasi iubesti aproapele,sa nu ai incredere in nimeni si multe altele
credita nu o convingere e o speranta atat, ce sperantele omului cer dovezi? ratiune? fara speranta omul nu poate trai mai ales in Romania unde saracia e foarte mare omul se roaga la ceva mai bun, multi vad in dumnezru o speranta un prieten, practic e o nevoie emotionala, o nevoie emotionala nu are nevoi de dovezi, tu ai nevoi de dovezi ca sa o iubesti pe mama ta?

| Mayhem666 a răspuns:

Noi nu te putem ajuta in acest sens, doar tu iti poti da seama pentru tine de existenta sau non-existenta lui, noi putem veni cu foarte multe argumente pro sau contra existentei lui Dumnezeu, dar de tine depinde daca o sa crezi sau nu, nu depinde de noi, dar intrebarea ta nu e bine pusa, tu ai spus : "exista sau nu Dumnezeu?", nimeni nu poate stii sigur daca exista sau nu, unii iti vor spune ca da, altii ca nu, dar raspunsul nu il putem stii sigur, deci mai bine spuneai : "Credeti ca exista sau nu Dumnezeu?", eu personal nu cred in existenta lui, si nu pot sa iti aduc argumente ca el nu exista, pentru ca nici cei care spun ca exista nu pot aduce argumente, argumentele pe care ti le vor spune cei care cred si cei care nu cred, sunt doar teorii, foarte posibile sa fie adevarate sau nu, ti-am spus, totul depinde de tine daca vrei sa crezi, sau nu. Nimeni nu iti poate spune in ce sa crezi sau in ce sa nu crezi, tu trebuie sa crezi ce vrei si sa cercetezi mai mult, pentru a afla adevarul, sau macar sa fii cat mai aproape de adevar, cum spuneam, eu nu cred, deci sunt ateu, dar eu nu cred din diverse motive, pe care le-am aflat singur prin propria experienta si prin faptul ca am cercetat singur, deci iti sugerez sa faci si tu la fel, sa cercetezi si sa aflii ce ai nevoie sa stii ca sa te convingi daca exista sau nu. Prin experienta ta proprie in viata iti vei da seama, fii curios, pune intrebari, cerceteaza, asta e cel mai bun sfat pe care ti-l pot da in acest moment. Bafta!

| Proton a răspuns (pentru Mayhem666):

Merci pentru răspuns...Am simtit nevoia sa-mi expun gândurile aici,pentru că aceste gânduri care fac referire la scopul vietii noastre pe pământ,la o Fiinta Atotputernică si la multe alte lucruri care par asa de mărete,mă frământă zi si noapte. Ce să fac? Sa cred ca există, astfel riscând-umi viata de pe pământ, sau sa cred ca nu există, astfel riscând-umi viata din ceruri? (Dacă ar exista una) Dar o sa fac cum ai spus tu, o sa cercetez.

| sublime89 a răspuns:

Deocamdata e bine ca tot mai multi au curajul sa-si puna aceasta intrebare. Nu cu mult timp in urma era un subiect tabu. Dar odata ce apar intrebarile si indoiala, e greu sa mai crezi orbeste, cum faceau oamenii in trecut. Iti eliberezi mintea, iar asta e foarte important.

| Proton a răspuns (pentru sublime89):

Generatia de astazi are o mentalitate foarte impresionanta față de cea din trecut, parcă văd lucrurile cu alti ochi, suntem intr-un moment de trezire mentala si spiritruala, dar cineva de acolo din umbra nu prea ar fi bucuros, sa ne trezim mental.

| mentholinks a răspuns:

Exista si numele lui este Domnul.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Trebuie sa-ti extinzi cercetarile.
Cel din Biblie a fost un simplu elohim in carne si oase.
Sumerienii spuneau ca zeul Dagon era seful unui panteon de 200 de Elohim.
Cel biblic a fost de profesie militar si doar s-a razboit cat timp a administrat propriul popor pe care l-a mostenit.
Dar de la un elohim de la tara pana la unul universal este cale lunga.
A fost divinizat de niste ignoranti.

https://www.youtube.com/watch?v=T5-LsYLN9SM

http://www.secretelezeilor.ro/misterele-bibliei-elohim/

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Păi, tu ce crezi? Eu îți pot spune doar că tu singură trebuie să-ți dai seama de asta. Eu sunt sigură că există. De mică am fost învățată să mă rog, să merg la biserică regulat. Tu crezi că toate aceste lucruri au fost degeaba? Nu, pentru că Mântuitorul mi-a răspuns la rugăciuni de multe ori și m-a ajutat în multe momente grele. Eu sunt foarte tânără, dar sunt sigură că ceea ce zic este adevărat. Eu îți recomand un scurt interviu, despre un actor cunoscut ce a trecut la ortodoxie.

https://www.youtube.com/watch?v=tsSAtgpWZOY

Începe pe la minutul 1.30. Aș aprecia dacă te uiți la el, pentru că ai să înțelegi ce vreau eu să spun. Dacă te interesează subiectul, am să-ți mai trimit materiale. Noapte bună!

| blAster85 a răspuns:

Http://www.filmedocumentare.com/......t-pe-isus/

daca ai timp/rabdare sa vizionezi documentarul, te vei convinge de multe chestii...

| Idris a răspuns:

Da, Allah (Dumnezeu) sau cum vrei tu sa il numesti exista. El a pogorat minuni, a trimis profeti si revelatii pentru a ne oferi dovezi clare ca exista si mai important, ne spune ce trebuie sa facem dupa ce ne convingem de existenta Sa. Quranul este cea mai bună dintre dovezi pentru existența lui Allah. Au fost trimisi profeti cu miracole ce au fost facute la timpul lor, in fata popoarelor lor pentru ca oamenii sa vada si sa se convinga de existenta Lui, insa astazi, un miracol clar care ii este accesibil oricui si care poate dovedi existenta Lui este Quranul. Nu trebuie să vedem artistul pentru a recunoaște o pictură, corect?

| Proton a răspuns (pentru Idris):

Ar fi trebuit sa mentionez in intrebare ca fac referire la Iisus Hristos, dar oricum, apreciez cuvintele tale.

| Idris a răspuns (pentru Proton):

Frate, Isus Hristos nu e Dumnezeu, de aceea mi-am permis sa raspund, nu credeam ca faci referire la Isus(Pacea lui Allah fie asupra sa!)

| YouDieAsYouLived a răspuns (pentru Idris):

Vezi ca confunzi ismana cu sarmaua. Allah este zeul musulmanilor si nu are legatura cu Dumnezeul crestin cum coranul ( biblia musulmana) nu are legatura cu bilbia crestina. Sunt doua invataturi total diferite care n-au treaba una cu alta cum specifici tu. Religia este strict geografie, daca te nasteai in Islam, erai musulman cum am spus mai sus. Daca te nasteai in India, apartineai religiei hindus, daca te nasteai in Grecia antica atunci cand nici una dintre religile de mai sus nu existau credeai in zeus. Dar cum te-ai nascut in Romania intr-un timp contemporan crezi in Dumnezeu cum un musulman care s-a nascut in Islam crede in Allah. Exista peste 4000 de religii si zeci de mi de culte. Daca plecam de la premisa ca toate au sansa sa fie adevarate, atunci care este sansa ca religia ta sa fie cea adevarata? E simplu, probabilitati ( matematica ) 0.01 %.

| Idris a răspuns (pentru YouDieAsYouLived):

Hai sa incerc te fac sa intelegi. Allah inseamna Dumnezeu in limba araba, de exemplu crestinii arabi nu spun dumnezeu si spun Allah. Religia nu e geografie, sunt multi indieni care sunt musulmani si sunt si multi arabi care au diferite religii, eu nu m-am nascut in Romania si sunt musulman, cred in Allah, dar pentru intelesul tuturor cateodata in loc de Allah folosesc Dumnezeu si nu e rau in asta.

| Drimmero a răspuns (pentru Idris):

Se refera la altceva, poate asa ii spuneti voi, asta stiu. Allah inseamna Dumnezeu in araba, dar userul se referea strict la faptul ca ai zis-o in asa fel incat sa para ca religia musulmana si cea crestina sunt una si aceeasi si au aceleasi porunci si aceleasi biblii!

| Cliar a răspuns:

Subiectul e versatil. Pentru unii exista pentru altii nu. Degeaba ceri argumente de la altii, deoarece o sa fie 1000 pro si 1000 contra. Cel mai bine vezi ce ai de pierdut daca crezi si ce ai de pierdut daca nu crezi, respectiv si ce castiguri ai, si iei singur o hotarare.

| Miruna_Miru_1972 a răspuns:

Exista.In rugaciuni, in icoane peste tot ezista Dumnezeu.El a creat pamantul omul.Totul.Tu doar crede in El, fiindca Dumnezeu este Atotputernicul. Crede.

| RAY a răspuns (pentru Miruna_Miru_1972):

Dumnezru a poruncit sa nu ne inchinam unor idoli, mai citeste biblia