|

Iisus Hristos si apostolii au propovaduit Evanghelia (Noul Testament)

De ce nu a propovaduit Biblia?

15 Raportează Evaluează
15 răspunsuri:
| a răspuns:

Noul Testament a aparut la cateva decenii dupa moartea lui Iisus.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ionut1492):

De unde a aparut?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Mircea08):

S-au apucat niste straini sa scrie despre niste evenimente despre care au auzit de la altcineva care si el a auzit la randul lui.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ionut1492):

Nimeni nu poate sa stie mai mult decat a fost scris in Biblie, ori in Noul Testament scrie clar ca apostolii, cei care au trait impreuna cu Iisus, ei au propovaduit Evanghelia. Ei au si scris-o! Poate vrei sa spui ca nu stiau sa scrie, dar intreb si eu, cum au scris epistolele? Ceea ce era scris in epistole nu era altceva decat Evanghelia (parti din ea ), cu alte cuvinte Evanghelia este formata din cele 4 evanghelii plus epistolele

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Mircea08):

Treaba cu transmiterea din generatie in generatie este traditia, cea care spun ortodocsii ca ar face parte din Evanghelie, dar numai ei cred in asa ceva. Se stie clar ca ceea ce este transmis din om in om este TOTAL INCORECT - uite iti dau un eperiment pe care oricine il poate face :
La niste cursuri unde cursantii erau unii cu studii medii, altii cu studii superioare s-a facut un experiment. Au fost scosi afara din clasa 4 cursanti, si sa-i numim C-1, C-2, C-3, si C-4. La cei ramasi in sala de curs li s-a spus o poveste scurta de cateva fraze, dupa care au fost chemati si cei de afara. Unul din cursantii care a auzit povestea a iesit impreuna cu C-1 afara si i-a povestit ce auzise, dupa care au intrat in sala de curs.A iesit apoi C-1 cu C-2 ca sa-i spuna povestea, apoi C-2 cu C-3, apoi C-3 cu C-4. Cand a intrat C4 inapoi in sala a fost pus sa povesteasca acea poveste. A fost cam greu deoarece toti din clasa radeau de se prapadeau deoarece ceea ce povestea C-4 era cu totul altceva decat povestea initiala. Acest experiment il poate face oricine. Mai poate traditia sa fie o informatie corecta?, poate fi aceasta cuvantul lui Dumnezeu? Apostolul Pavel ne avertizeaza sa nu luam in seama ceea ce nu este scris in Evanghelie

"Şi acestea, fraţilor, le-am zis ca despre mine şi despre Apollo, dar ele sunt pentru voi, ca să învăţaţi din pilda noastră, să nu treceţi peste ce e scris, ca să nu vă făliţi unul cu altul împotriva celuilalt."
(Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel – 4/6)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Mircea08):

Asa crezi tu.
Istoricii sunt de alta parere.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ionut1492):

Cei care au scris Biblia nu sunt tot istorici? De cand istoria este o stiinta exacta? Cu ce este mai grozav unul care crede in istorici decat unul care crede in Dumnezeu si in istoricii care au trait acum 2.000 de ani, au fost contemporani cu Iisus si care au lasat ca document istoric Evanghelia?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Mircea08):

Niciunul dintre anonimii care au scris Evangheliile canonice nu l-a cunoscut pe Iisus.
Nici Pavel.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Ionut1492):

Asta deja este o aberatie atat de mare incat nu mai vreau sa ascult alta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Biblia cuprinde atat vechiul cat si noul testament, cum adica biblia?

Poate vrei sa zici de vechiul testament, dar deja daca nu stiai, NOUL testament e NOUL, te-ai prins?
Vechiul e cel vechi...
Biblia le contine pe amn2, intrebarea ta e eronata.
Nu aveau cum sa faca si vechiul daca deja era, intalegi?
Tocmai de aia au facut NOUl testament, na ti-am explicat mo-ta-mo laughing

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Vechiul Testament era pentru evrei.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"De ce nu a propovaduit Biblia?" - probabil ai vrut să zici "și vechiul testament". E și normal ca pe măsură ce scopul lui Dumnezeu înaintează să fim în pas cu el, nu să ne întoarcem în urmă. Dar nici să nu uităm ce ne învață "istoria", adică ce a fost mai înainte. Și Pavel și ceilalți citau des scripturile ebraice (vechiul t.) și-l foloseau în argumentație.
Faptele 17:2 Și, potrivit obiceiului său, Pavel a intrat la ei și, în trei sabate, a discutat cu ei din Scripturi. 3 El a explicat și a dovedit cu citate că Cristosul trebuia să sufere și să se scoale din morți.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru temporarPE5minute):

Iisus nu ar fi fost recunoscut ca fiid Fiul lui Dumnezeu daca nu ar fi fost scris despre venirea lui in vechiul testament ' De aceea Iisus a si insistat sa indeplineasca tot ceea ce era scris ca va indeplini pentru ca sa certifice ca El este Mesia - aceasta e o alta discutie, si am raspuns in linii mari doar ca sa dau raspuns nu ca sa lamuresc problema
Eu cred ca NU ERA NECESAR NIMANUI vechiul testament si de aceea nu a fost propovaduit. Cei din acea vreme carora le-a fost propovaduita numai Evanghelia cum argumentau ceea ce invatau? Pe de alta parte, desi Evanghelia este logica, noi trebuie sa credem nu sa cercetam sa vedem daca este buna si corespunde cu alte scrieri cum ar fi vechiul testament. Daca nu crezi in Evanghelie esti tentat sa o respingi de la inceput deoarece este greu de inteles cum Iisus statorniceste niste lucruri exact invers decat a spus Dumnezeu
"...Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească"
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 19/21)
"Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău. Purtaţi grijă de cele bune înaintea tuturor oamenilor."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 12/nu mai stiu exact)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Mircea08):

"sa indeplineasca tot ceea ce era scris ca va indeplini pentru ca sa certifice ca El este Mesia", "noi trebuie sa credem nu sa cercetam sa vedem daca este buna si corespunde cu alte scrieri cum ar fi vechiul testament. " - Vechiul testament nu conține doar "legea mozaică" și profeții despre venirea lui Isus. Din ea înțelegem (cum am mai zis înainte) cum a apărut păcatul, de ce a permis Dumnezeu suferința, cum va fi remediată problema, înțelegem mai bine personalitatea Tatălui și ce cere dreptatea absolută ("...Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească"). În plus mai sunt și alte profeții, cele care s-au împlinit deja ne întăresc convingerea că și cele care sunt de domeniul viitorului la fel se vor împlini ( de ex. Isaia 65:21 Vor construi case şi le vor locui, vor sădi vii şi le vor mânca rodul. 22 Nu le vor construi ca altcineva să le locuiască, nu vor sădi ca altcineva să mănânce. Căci zilele poporului meu vor fi ca zilele copacului şi aleşii mei se vor folosi din plin de lucrarea mâinilor lor. 23 Nu se vor osteni în zadar, nici nu vor aduce pe lume copii pentru necaz, căci ei sunt descendenţa alcătuită din cei binecuvântaţi de Iehova şi urmaşii lor vor fi cu ei.
35:5 Atunci ochii orbilor se vor deschide şi urechile surzilor se vor destupa. 6 Atunci şchiopul va sări ca un cerb şi limba mutului va striga de veselie. Căci în pustiu vor ţâşni ape, iar în câmpia aridă torente. 7 Pământul ars de căldură se va preface într-un iaz cu trestii, iar pământul însetat, în izvoare de apă. În locuinţa şacalilor, în locul lor de odihnă, va fi iarbă verde cu trestii şi papirus.
11:6 Lupul va sta uneori cu mielul, leopardul se va culca cu iedul, iar viţelul, leul puternic şi animalul bine hrănit vor fi toate împreună şi le va mâna un băieţel. 7 Vaca şi ursoaica vor paşte, puii lor se vor culca împreună. Chiar şi leul va mânca paie ca...2004 - 2220 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru temporarPE5minute):

Nu am studiat Vechiul Testament, pe mine ma intereseaza ce trebuie sa fac eu sau alti ca sa ne mantuim. Mai multe cunostinte decat sunt in Evanghelie nu sunt necesare, ele pot avea o anume importanta pentru cei care cerceteaza totul. Am auzit si eu multe dar am ales ceea ce imi este de folos asa cum de altfel ne invata si Evanghelia :
"Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine;"
(Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel – 5/21)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează