| danut a întrebat:

Istoria religiei crestine, cine sunt catolici si cine ortodocsi, cum au aparut? Cine sunt protestantii? Pe scurt.

Răspuns Câştigător
| AC4S4 a răspuns:

Primii crestini se adunau in casele lor, unde tineau "slujba". Ei nu erau catolici sau ortodocsi. Dupa multi ani de persecutie, religia crestina a fost impusa in anul 380 in Imperiul Roman. Pentru a le fi mai usor cu crestinizarea, s-au introdus elemente necrestine (pagane) in ceea ce se numeste azi Sfanta Traditie. Traditia nu a fost la fel peste tot. Practicile bisericii evident nu erau la fel in occident si orient, asa ca s-au impartit in Biserica Ortodoxa si cea Catolica in 1054. Fiecare se considera pe sine Biserica crestina pura, neschimbata.
Inchizitia a fost folosita si inainte de separarea bisericilor, dar s-a observat mai tare dupa, prin Biserica Catolica. Toti cei ce nu se supuneau Bisericii, erau omorati. Papa a dat ordin ca doar preotii sa se atinga de Biblie si sa o citeasca. Ordinul a prins ceva timp, dar Europa intra in perioada Umanismului si ordinele s-au ignorat.
In 1517 Bazilica Sfantul Petru din Roma era in constructie. Pentru a strange bani, Papa si toata biserica vindea abuziv indulgente. Martin Luther afiseaza cele 95 de teze si se declanseaza Reforma Protestanta. Bisericile protestante considerau ca in Biblie scrie deja tot ce trebuie sa stim (Sola Scriptura), iar Traditia si deciziile Bisericii nu trebuie urmate. Asa s-au format biserica Luterana si cea Calvina, iar putin mai tarziu cea Metodista, Anglicana, Prezbiterana. Conducatorii reformei au ajuns la final sa faca si ei aceleasi lucruri pe care le condamnau, sa omoare pe cei ce nu se supuneau legilor bisericii lor.
In acest timp au mai fost oameni care considerau ca botezul trebuie facut la perioada maturitatii, nu la copii, dar erau considerati eretici. Cam asa a inceput mai tarziu Reforma Radicala. Erau protestanti care considerau ca reforma nu a fost completa. Acesti protestanti astazi se numesc Protestanti Evanghelici (Baptisti, Penticostali, Adventisti) sau neoprotestanti. Botezul adultilor este principala diferenta dintre Protestanti si Evanghelici. Diferenta se mai observa si in slujbele bisericii, protestantii Istorici au pastrat "atmosfera" de liturghie, pe cand cei Evanghelici au facut o slujba mai simpla. Exista si biserici metodiste, prezbiteriene care au slujba de "tip evanghelic".

| milan9 a răspuns (pentru AC4S4):

- "Fraţilor, vă laud că în toate vă aduceţi aminte de mine şi ţineţi tradiţiile cum vi le-am dat." I Corinteni 11, 2
- "Deci, dar, fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi tradiţiile pe care le-aţi învăţat, fie PRIN CUVÂNT, fie prin EPISTOLA noastră." II Tesaloniceni 2, 15 ( apostolii se referă la conţinuturi şi învăţături date suplimentar, în afară de cele conţinute în Biblia formată -adunată- mult mai târziu de Biserică.)

Din Noul Testament vedem că apostolii îi LAUDĂ pe cei care respectă "tradiţiile"! Deci depinde despre ce fel de Tradiţii vorbim, pentru că fiecare religie, fiecare credinţă şi cult are "tradiţiile" lui, istoricul lui…
Biserica a păstrat în mod obsesiv caracterul neschimbat al acestor tradiţii (predanii) ale sale.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Fiecare cult crestin are o "TRADITIE" a intelegerii Scripturii, Evangheliei, Crestinismului. Acesta este un fel de "manual de instructiuni" inevitabil. Acest "manual de instructiuni" este o traditie, o marturie istorica a intelegerii crestinismului de catre respectiva confesiune sau denominatiune. happy happy

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Exista insa URIASE diferente.
Una e ca "manualul tau de instructiuni" sa fie literatura teologica a PRIMULUI SECOL CRESTIN, si atunci credinta ta se cheama Biserica Ortodoxa/Catolica iar "manualul" se intituleaza sugestiv "Sfanta Ttraditie" (neschimbata),...

SI CU TOTUL ALTCEVA este ca "manualul tau de instructiuni" sa apartina unui eretic dintr-un tarziu si obosit de secol XX happy si sa ti se ofera titulatura neplacuta de "protestan/neoprotestant" sau secta. thinking

| AC4S4 a răspuns (pentru milan9):

In Amos 5:21, 22 Dumnezeu spune ca uraste sarbatorile si jertfele pe care le aduceau evreii. Dar, de fapt, El a cerut aceste lucruri, nu? Doar ca evreii au inceput sa le faca fara credinta, doar ritualuri. Tot asa astazi se dau bani la preoti, pomenii pentru morti pentru ca "asa trebuie" si "asa e bine".
In Corinteni se vorbeste despre ce trebuie sa faca crestinii in anumite situatii, se vorbeste despre tinuta femeii in adunare, se vorbeste despre casatorie si divort, despre curvie, despre Cina, etc.
S-au pus la punct anumite lucruri, acele lucruri trebuiau tinute.
Sunt traditii care au aparut mult mai tarziu de secolul 1, care sunt tinute si astazi.

9 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

Dintre cele două Biserici (Ortodoxă şi Catolică) ce se suprapun peste istoria creștinismului, cea care a făcut pasul în "lateral", cea care a adus schimbări și a inovaţii (lipsite de baze biblice), este Biserica Romano-Catolică. Ea adus schimbarea și "mărul discordiei" înainte de Schisma din 1054!

Anul 1054 este anul ei oficial de "naștere", facand prima modificare fata de ceea ce a lasat Biserica apostolica.

Denumirea de "catolică" a fost introdusă în 1054, iar deosebirile (inovaţiile, schimbările) faţă de ortodocşi, le aparţin catolicilor şi au fost introduse cu aproape un secol înainte de despărţire! Chiar aceste schimbări ale învăţăturilor creştine autentice, au reprezentat puncte de discuţii, tensiuni şi în final, separare! 

Iată o parte dintre ele:
1.Papa a început să fie considerat locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque în crez;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);

| Holiday a răspuns:

Pe scurt:
Religia crestina = marele ciolan
Ortodocsii si Catolicii = primii care nu s-au mai inteles cum sa roada la el
Protestantii si celelalte culte si secte = altii care au vrut sa-si traga cate o bucata din marele ciolan.

| xerxes1 a răspuns:

1.Romanii aveau nevoie ca popoarele cucerite sa-si plateasca taxele:
Sa-i dai Cezarului ce-i al Cezarului,
2.Sa fie pasnice:
Sa-ti iubesti dusmanii sa intorci celalat obraz, sa dai si haina daca unul iti cere camasa.
3.Sa nu fie prea bogati ca sunt mai greu de controlat
Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie
Si uite asa pe spinarea lui Iisus, un zelot aspirant la tronul Iudeii, un mesia ratat dupa spusele evreilor, s-a creat una dintre cele mai de succes religii.Are aceleasi puncte tari ca o telenuvela sud-americana cu priza buna la public.
Prin 1054 s-au certat sefii si si-au impartit oitele in catolice si ortodoxe.

| JesseH a răspuns:

Dacă îi întrebi pe catolici:
- ei sunt creștinii originali, urmași ai apostolilor
- ortodocșii sunt foști frați până la 1054
- protestanții sunt secte care au deviat de la credința strămoșească

Dacă îi întrebi pe ortodocși:
- ei sunt creștinii originali, urmași ai apostolilor
- catolicii sunt foști frați până la 1054
- protestanții sunt secte care au deviat de la credința strămoșească

Dacă îi întrebi pe protestanți:
- creștinismul a apostaziat încă din primele secole (împrumutare de obiceiuri păgâne, Constantin cel Mare)
- a venit Evul Mediu, Biblia interzisă, persecuții, întuneric spiritual
- au existat oameni care au redescoperit Biblia, au pecetluit cu sânge traducerea ei în limbile vorbite de popor și predicarea adevărurilor uitate (cum ar fi: iertarea păcatelor nu se cumpără cu bani și nu e dată de oameni)
- în principiu: fiecare protestant crede că reforma care a declanșat mișcarea în care e membru are o înțelegere corectă a Scripturilor și în general se spune: Sola Scriptura - numai din Biblie ne luăm doctrinele, nu din tradiții.

Dacă întrebi istoria vei obține răspunsuri multiple.
Dacă întrebi Biblia e mai simplu.