|

Nefiind credincioasă pot avea indicii şi mai clare de atât ale existenţei ori inexistenţei lui Dumnezeu?

40 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Filosofic se poate demonstra atat existenta cat si inexistenta lui Dumnezeu. Stiintific nu se poate demonstra nici existenta, nici inexistenta lui Dumnezeu. Existenta lui Dumnezeu nu e o problema stiintifica, deoarece nu poate fi validata/infirmata prin experimente. Fiecare poate crede ce vrea in privinta asta, sigur nu putem sti. Sigur, daca definim Dumnezeu=natura, atunci Dumnezeu exista cu certitudine, dar altii pot zice ca nu l-am definit corect pe Dumnezeu.

Despre Biblie e clar ca se contrazice si contine aberatii, preotii catolici americani si pastorii protestanti americani invata asta la facultatea de teologie. Contradictiile Bibliei sunt o problema cu care se ocupa istoricii, teologii, studiile religioase, contradictiile pot fi demonstrate stiintific (adica analitico-empiric), textul (sau mai bine zis textele) Bibliei fiind un material empiric destinat activitatii oamenilor de stiinta. Atat ca falsitatea sau scaparile Bibliei nu implica inexistenta lui Dumnezeu.

| a răspuns (pentru doctorandus):

Dupa modul cum ai pus problema la fel putem spune si de existenta sau inexistenta lui Harap Alb.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Harap Alb e personaj de basm, credeam ca asta e deja clar. Problema e ca despre Dumnezeu nu se poate spune in mod cert daca e personaj de basm sau e real.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

Ce scrie in biblie sunt numai basme si o parte a istoriei romanţate a evreilor. Pai arca lui Noe cu potopul lui peste nu e poveste fratioare si multe alte fantazme care se vrea sa fie adevarate. Sa inteleg ca orice bazaconie de poveste daca este asociata cu Dumnezeu iese din categoria basme?!?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Nu, dimpotriva, chiar am afirmat ca falsitatea Bibliei nu implica inexistenta lui Dumnezeu. Am zis ca, spre deosebire de Harap Alb, nu e cert ca Dumnezeu e personaj de basm. Nu m-am referit la Noe, Avraam, Moise si alte povesti vanatoresti.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

Bravo, ai dat un raspus pe placul celui ce a pus intrebarea DAR ai facut o greseala capitala, NIMIC din Biblie nu se contrazice. Poti spune asa ceva DOAR atunci cand NU CUNOSTI tematica Bibliei. Spunand ca Biblia are contradictii NEGI existenta lui Dumnezeu deci TE CONTRAZICI in afirmatii. Ce stdiaza catolicii si protestantii care-i urmeaza pe primii nu are nici o relevanta deoarece sunt atat de stiutori in ale Bibliei ca si cei ce n-au citit-o vreodata. Oare de ce nu pune-ti voi cei ce nu intelegeti nimic din cele sfinte cate o intrebare de genul: 1... si altul asemanator voua sa spuna da sau nu si cel ce a pus intrebarea sa-l premieze? Este mai lesne, rapid si fara efort pentru cei ce au ceva UTIL de spus.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Eu nu neg existenta lui Dumnezeu, ci afirm faptul obiectiv ca Biblia are contradictii si aberatii. Poate stai prost cu logica, de-aia nu mi-ai inteles punctul de vedere: din erorile Bibliei nu rezulta ca Dumnezeu nu exista. Numai unul care are o minte de doi bani poate trage o asemenea concluzie din premiza data.

Uite un citat dintr-un cercetator care cunoaste mai mult despre Biblie decat toti utilizatorii TPU la un loc: „Bănuiala mea e că majoritatea studenților care vin în primul an de seminariu teologic nici nu știu la ce să se aștepte de la cursurile cu privire la Biblie... Fiecărui student i se cere să urmeze cursuri introductive și apoi avansate în studii biblice. Cei mai mulți studenți se așteaptă ca aceste cursuri să fie predate dintr-o perspectivă pioasă, arătându-le lor, ca viitori pastori, cum să aplice Biblia în viețile oamenilor în predicile lor săptămânale.

Astfel de studenți trebuie să se aștepte la o trezire foarte dură la realitate: seminariile protestante principale din SUA sunt vestite pentru a nega convingerile dragi ale studenților cu privire la Biblie, chiar dacă aceste convingeri sunt o idee vagă și caldă că Biblia este un ghid minunat pentru credință și practică, care trebuie tratat cu respect și pietate. Aceste seminarii predau studii serioase și profunde de analiză a Bibliei. Ele nu flatează pietatea studenților, ci sunt predate de universitari care sunt la curent cu ceea ce cercetarea de limba germană și de limba engleză a scris despre Biblie în ultimii trei sute de ani.

Abordarea Bibliei din aproape toate seminariile principale protestante (iar acum și din cele catolice) este ceea ce se numește metoda «critico-istorică». Ea este complet diferită de abordarea «devoțională» a Bibliei care se învață din biserici."
—Bart D. Ehrman, Jesus, Interrupted: Revealing the Hidden Contradictions in the Bible (And Why We Don't Know About Them)

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

Ai raspuns ca un ins care HABAR nu are de SCOPUL Bibliei. Sunt in tara noastra mii si zeci si sute de mii de oameni care sunt cu multe "clase" peste acel individ care zici tu ca ar fi "specialist" in Biblie. Nu spun ca nu ar fi un specialist DAR nu in studiul INDICAT de AUTOR ci cum "vrea muschii lui", acel "studiu" este un ZERO ABSOLUT din punct de vedere Scripturistic. Ca sa faci un studiu real al Bibliei trebuie sa indeplinesti anumite "conditii" ceea ce dpdv uman nu este posibil. Nu vreau sa produc nervozitate dar sigur nu ai inteles NIMIC din SCOPUL scrierilor Biblice si nici forma de interpretare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Amice, esti ce spunea Caragiale. Arogant, ignorant, inchis la minte, anti-intelectual, iti dai singur dreptate (tie si sectei tale).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

Atata poti (intelegi), atata "produci" (gandesti). Apropos, nu stiam ca intelectual inseamna fara Dumnezeu sau cu unul zugravit dupa "puterile" mintii tale, tare dom-le "intelectual".

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Hai, las-o balta. Se vede de la o posta ca urasti stiinta de carte si ai arde toate cartile de istorie si de teologie care zic altfel decat secta ta.

Sigur ca istoricii pot fi de orice credinta religioasa, dar istoria are o metodologie naturalista si cine se abate de la ea inceteaza sa scrie istorie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

"Se vede de la o posta ca urasti stiinta de carte si ai arde toate cartile de istorie si de teologie care zic altfel decat secta ta."
Cum zice unu altfel decat aberatile pe care le varsati din prea plinul vostru intelect, cum i-ati atarnat "eticheta" de gat (vezi vomitura de pusti ignorant scrisa mai sus). Si acu dupa mintea ta isteata, ce e aia: "o metodologie naturalista", aia a unora care se invart dupa coada lor "stiintifica" pana cad lati sau cea lasata de CREATOR? P.S. Se vede de la o posta ca ai fost lipsit de studiul unor carti de istorie reala ci ai avut acces in cel mai bun caz de cea contemporana, iti recomand ceva carti de istorie de pe la inceputurile perioadei moderne (daca oi fi stiind ce inseamna "epoca moderna") si apoi mai discutam despre "metodologii". Cat despre religie lasa copy si paste deoparte si treci si citeste Biblia pentru a putea face comentarii. P.S.2 Vezi ca pe langa istoria si religia asa zis oficiale mai exista si altele paralele a celor ce au fost in opozitie si care au alte opinii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru danut):

Aia la care te referi nu e istorie, e pseudo-istorie. Istoricii seriosi nu se ocupa cu asemenea aberatii.

Cate manuscrise ale Bibliei au trecut prin mana lui Ehrman dumneata nu le stii nici dupa nume, asa, macar din auzite. In comparatie cu Ehrman esti un paduche care face gat.

Ca urasti stiinta de carte e clar din afirmatii precum "cloaca de la Princeton" si "acel 'studiu' este un ZERO ABSOLUT din punct de vedere Scripturistic." Prostul daca nu ar fi fudul, parca n-ar fi prost destul. Pe urma mai esti badaran si tipi in mesajele pe care le scrii.

Iti lipsesc cunostinte elementare de logica, daca erai scolar ti-as fi recomandat un manual de logica, dar la varsta dumitale lipsa de logica nu mai are niciun leac. Faci niste greseli de rationament pe care numai retardatii sau psihoticii le pot face.

Dai niste argumente de fantast (citeste: suferind de mitomanie). Asa e, cum zicea Rick Roderick, de la Freud incoace nu mai stii niciodata daca ceea ce spui e un argument bun sau un simptom prost.

Faci parte dintre crestinii care proclama "noi ii iubim pe toti" dar pe urma soptesc cu un ranjet sadic pe fata: "va veni si vremea noastra!"

Sa mai vii sa raspunzi cand or apare scheletele dragonilor vanati de bunica-tu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
39 răspunsuri:
| a răspuns:

Cauta si vei gasi. Citeste Biblia si vei primi lumina. Ea este singura Carte a carei Autor este prezent atunci cand o citesti. Ea nu este lipsita de putere. Ea a transformat viata a milioane de oameni din toate categoriile sociale si o poate transforma si pe a ta. Iti poate da un sens, o directie si iti poate schimba destinul pentru eternitate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru EmaS):

Da, a transformat milioane de oameni, pe unii chiar ia ars pe rug si a indobitocit pe cat se poate omenirea cu povesti nemuritoare din cartea cu cele mai mari bazaconii scrise si a fost ridicata la rangul de "Cartea cartilor", Isus a hranit cu cateva paini si cativa pesti 5 000 de oameni, pai cat de dus cu capu' sa fiu sa cred asemenea idiotenie.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Tu nu poti sa crezi pentru ca ti-ai impietrit inima, dar eu prin credinta am experimentat puterea lui Dumnezeu si am vazut mari minuni.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru EmaS):

Intotdeauna spui doar vorbe goale, se intelege daca ai vazut mari minuni.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Hombre):

Cuvintele acestea sunt ca niste pietre pretioase, in care tu dai cu piciorul.,, Vai de cel care lasa o vorba de aur sa cada fara sa o adune in traista mintii lui.,, Tu pierzi!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu se poate dovedii nimic.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Se numeste credinta, de-aceea nu se bazeaza pe dovezi.Crezi ca orbul.Eu prefer sa cercetez, nu sa cred. Vorba aia, prostii cred, desteptii se intereseaza.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pentru a crede în el nu e nevoie de știința, dovezi, indicii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Duucu):

Problema e ca exista n-spe mii de credinte despre Isus, asa ca n-ai de unde sti ca ai ales-o pe cea corecta.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru doctorandus):

Zici de credințe despre Iisus? Te referi la culturile din creștinism?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Duucu):

Ma refer la teologii diferite.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"Cum putem crede în mod rezonabil că Isus Hristos a existat şi mai ales că a făcut minuni extraordinare, atunci când niciun istoric, niciun scriitor contemporan n-a vorbit de el, cu sau fără minuni?
Tacit, care a trăit între anul 54 şi 140, a cărui istorie abundă în detalii de mică importanţă, l-a ignorat pe Isus Hristos. Suetoniu (65-135), istoricul minuţios al doisprezece Cezari, l-a ignorat pe Isus Hristos. Quntilian, ilustrul orator, născut în timpul lui Claudius, l-a ignorat pe Isus Hristos; el a cărui carte „De l’Institution oratorie" (Despre oratorie), unul dintre cele mai frumoase monumente din literatura latină, a analizat toţi oratorii, avocaţii şi sofiştii-predicatori. Pliniu cel Bătrân, născut în timpul lui Tiberius, mort în timpul lui Titus, a fost un admirabil naturalist, îmbinând ştiinţa naturii cu povestiri ale faptelor celebre din timpul său şi el l-a ignorat pe Isus Hristos; şi nepotul său, Pliniu cel Tânăr, ale cărui nenumărate scrisori, vioaie şi instructive ca acelea ale Doamnei de Sévigne, acoperă totul, nu ştia nimic de Isus Hristos, chiar şi în scrisorile sale către Traian, unde pomeneşte creştinii ca pe o sectă desprinsă din Iudaism. Epictet, marele moralist, filozoful de analiza căruia nicio credinţă religioasă nu a scăpat, l-a ignorat pe Isus Hristos; el care s-a născut în Asia Mică, care a venit la Roma în timpul lui Nero şi a fost exilat în timpul lui Dominiţian, el ale cărui lucrări au fost păstrate de discipolul său Arrian. Pomponius Mela, care a scris în anul 43 (la zece ani după miracolele nemaipomenite din Vinerea Mare) marea si savanta sa lucrare „Descrierea Pământului", a scris geografia în maniera lui Strabon, adică a alăturat descrierii fiecărei ţări studiate de el principalele evenimente care s-au petrecut; şi este complet mut pe subiectul Isus Hristos, atunci când vorbeşte de Iudeea!
Şi Plutarh? S-a născut în anul 50, la ...2004 - 2210 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru RAY):

Http://ro.wikipedia.org/......el_istoric
http://en.wikipedia.org/wiki/Christ_myth_theory

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Credinta e peste logica si ratiune.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru besleaganicolaecosmin):

Dincolo de ratiune, intervine credinta.Cred ca Dumnezeu intrece orice pricepere omeneasca. Mintea noastra nu Il poate cuprinde.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu putem sa demonstram ca Dumnezeu NU exista, dar nu avem nici cea mai mica dovada care sa ii confirme existenta.
Sunt mai multe indicii ale inexistentei decat ale existentei.
Eu unul, sunt 10% sigur ca exista si 90% sigur ca nu exista.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Zenit313):

Procentajul meu e diferit: 99% nu există şi 1% există.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru PedoBarbie):

Interesant! happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Numa daca bagi doua deste in priza.vei vedea un tunel de lumina.intri in el si te convingi.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bună, PedoBarbie.
Eu voi alege dovezile că Dumnezeu NU există:
1. Mulţi spun că Dumnezeu este alături de noi şi că ne ajută. Atunci, de ce copiii din alte ţări mor de foame? De ce nu cad găleţi cu peşti din cer, cum s-a prezis în biblie? De ce nu vine Iisus pe pământ ca să îi ajute? Oare?
2. Niciodată nu s-a arătat. Este doar o lumină, este dat de gol chiar şi în filmele cu Iisus Hristos. Nu a apărut niciodată ca o persoană. (Eu nu neg existenţa lui Iisus Hristos.)
3. Ştiinţa a fost întotdeauna calea care ne-a dus la o tehnologie mai avansată, ne-a dat sfaturi.
Eu nu sunt atee. Nu pot să neg ceva ce nu ştiu. Însă, cel mai probabil, trebuie să am un motiv prea avansat ca să pot deveni din nou credincioasă.
Multe dovezi m-au făcut să nu mai cred tot felul de speculaţii spuse în biblie.
Aceasta este părerea mea.

Baftă.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nimeni de aici nu te poate convinge sa-ti schimbi religia sau sa crezi in ceva, de asta va trebui sa-ti dai seama singura.
Tu ce simti? intreaba-ti inima, ea ce-ti zice?
Stai 5 minute si contempleaza, intreaba-ti sufletul, apeleaza la ratiune si raspunde-ti singura. happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru WhiteAndProud14):

Inima îmi spune foarte clar că sunt atee, dar am văzut că mulţi cred şi parcă îmi vine să cred şi eu. Acum ştiu că nu trebuie să fac ca lumea. Însă faptul că sunt singură la părinţi mă împinge să îmi imaginez că există vreo divinitate.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru PedoBarbie):

E usor sa crezi in ceva in care cred majoritatea, la fel de usor este sa si nu crezi, dar este greu sa crezi in ceea ce simti. happy
Mai cauta, mai intreaba, fi rationala.
Eu nu-s ateu, cred cu tarie intr-o Divinitate, nu am nici o problema cu biserica, dar uneori mai am si eu chestii, cand ma gandesc, daca chiar exista sau nu. Nu-ti intreba inima acum, pentru ca intervine creierul, laughing, esti debusolata punand intrebarea asta aici, acum nu e momentul sa te intrebi pentru ca nu vei primi un raspuns exact si cald.

Fiecare face ce crede/simte cu viata lui, eu am ales sa cred in ceea ce simt. Succes in contemplare. happy

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru PedoBarbie):

Pentru ca altii cred nu trebuie sa crezi si tu, lasa spirirtul de turma pentru altii, gandeste rational, care sunt posibilitatile ca o zeitate sa existe din totdeauna, care sunt posibilitatile sa existe o religie care stie ''adevarul'' tinand cont ca sunt vreo 40.000 de religi si toate s-au copiat intre ele

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Da si nu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca ar veni intr-o seara Dumnezeu si ti-ar aparea in fata ca sa-ti demonstreze tie ca exista, ar strica echilibrul dintre rau si bine(liberul arbitru). Ai dreptul sa crezi in ce vrei tu iar la finalul vietii vei avea raspunsulhappy.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Bogdannnnnnnnnnnnnnn):

Explica-ne si noua de ce ar strica echilibrul daca i-ar aparea pur si simplu in fata.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează