| Diamond5 a întrebat:

Penticostalii sunt o secta? Vorbirea in limbi este insuflata de Duhul Sfant? Funda pentru cel mai bun raspuns!

Răspuns Câştigător
| Esperança a răspuns:

Sunt o ramura a crestinismului, fiind neoprotestanti!
Vorbirea in limbi este insuflata de Duhul Sfant, scrie si in Biblie despre ea, este un dar de la Dumnezeu!
17 Iată semnele care vor însoţi pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci; vor vorbi în limbi noi; -Marcu 16:17

1.Corinteni:12 Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh;

...10. altuia,(i se da) puterea să facă minuni; altuia prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor.

Prin vorbirea in limbi, fiecare credincios se zideste pe sine:" Cine vorbeşte în altă limbă se zideşte pe sine însuşi; dar cine proroceşte zideşte sufleteşte Biserica."(1 Corinteni 14:4)
Vorbirea in alte limbi este un semn al botezului cu Duhul Sfant:" Şi toţi s-au umplut de Duh Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, DUPA CUM LE DA DUHUL SA VORBEASCA" "Fapte 2:4"

Foarte multi, certati cu oranduiala penticostala spun ca este interzisa vorbirea in alte limbi in bisericile penticostale, dar lucrul acesta nu este adevarat, pentru ca in 1 Corinteni 14 cu versetul 39 gasim:"Astfel dar fratilor,ravniti dupa proorocie, fara sa impiedicati vorbirea in alte limbi."

"Pentru ca oricine vorbeste in alta limba, vrbeste nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, pentru ca nimeni nu-L intelege, ci cu Duhul el spune taine." 1 Corinteni 14:2

Unii teologi spun ca vorbirea in alte limbi a fost numai pentru ziua Cincizecimii.
Daca lucrurile ar fi asa, nu am intalni acest fenomen si la zece ani dupa Cincizecime in casa sutasului Corneliu "Caci ii auzeau vorbind in limbi si marind pe Dumnezeu..."Fapte 10:46

Dupa 20 de ani limbile se fac auzite din nou, cand la Efes Pavel isi pune mainile peste ucenicii lui Ioan: "Cand si-a pus Pavel mainile peste ei Duhul Sfant s-a pogorat peste ei si vorbeau in alte limbi si prooroceau. Fapte 19:6

Sunt foarte multe de spus, sunt multe dovezi ca vorbirea in limbi este reala, dar pe un site este mai dificil de scris toate aceste lucruri!
Si app.de raspunsul lui kira30 tin sa anunt ca se vorbeste si in limbi intelese de oameni, daca este cazul,iar atunci cand vorbesti intr-o limba neinteleasa,spui taine tu si Dumnezeu.
Daca zici ca este doar o bolboroseala,atunci incearca tu sa bolborosesti timp de o ora, sa vedem reusesti? Dar fara sa repeti aceleasi cuvinte!
Dar in Faptele Apostolilor este scris destul de clar ca omul vorbeste dupa cum ii da Duhul sa vorbeasca!
Ce sens ar mai fii fost ca Dumnezeu sa instaureze darul talmacirii, daca vorbirea in limbi ar fi fost acea limba cunoscuta de oameni?

Si daca ai curaj, cauta o adunare de prooroci, o adunare in care se vorbeste in limbi si intra in ea!

19 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

În secolul I, darurile miraculoase ale spiritului, inclusiv capacitatea de ‘a vorbi în limbi’, au demonstrat că Dumnezeu îşi retrăsese favoarea de la sistemul de închinare iudaic şi o acordase congregaţiei creştine nou instituite (Evr. 2:2–4). Întrucât acest obiectiv a fost atins în secolul I, mai este necesar să se demonstreze acelaşi lucru şi astăzi?
În secolul I, capacitatea de ‘a vorbi în limbi’ a impulsionat lucrarea internaţională de mărturie pe care Isus le-o încredinţase continuatorilor săi (Fap. 1:8; 2:1–11; Mat. 28:19). Cei care astăzi „vorbesc în limbi" îşi folosesc această capacitate în acelaşi scop?
În secolul I, când creştinii ‘vorbeau în limbi’, ceea ce spuneau ei avea sens pentru cei ce cunoşteau acele limbi (Fap. 2:4, 8). Dar astăzi ‘vorbirea în limbi’ se reduce de obicei la o înşiruire de sunete neinteligibile, rostite într-o stare de extaz, nu-i aşa?
După cum arată Biblia, congregaţiile din secolul I trebuiau să limiteze numărul celor ce ‘vorbeau în limbi’ la doi sau trei creştini cu ocazia fiecărei întruniri; aceştia trebuiau să ia cuvântul „pe rând", iar dacă nu era prezent niciun interpret, trebuiau să tacă (1 Cor. 14:27, 28, BG). Aşa se petrec lucrurile astăzi?
Deci, vorbitul in limbi nu e o caracteristica a crestinilor adevarati.

| Esperança a răspuns (pentru danay72):

Evrei 2:2-4
2 Căci, dacă Cuvântul vestit prin îngeri s-a dovedit nezguduit şi dacă orice abatere şi orice neascultare şi-a primit o dreaptă răsplătire,
3 cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători faţă de o mântuire aşa de mare, care, după ce a fost vestită întâi de Domnul, ne-a fost adeverită de cei ce au auzit-o,
4 în timp ce Dumnezeu întărea mărturia lor cu semne, puteri şi felurite minuni şi cu darurile Duhului Sfânt, împărţite după voia Sa!
Ai dat niste versete care demonstreaza contrariu a ceea ce ai spus, adica nu a retras, ci din contra, a intarit!

| RAY a răspuns (pentru Esperança):

Imi dai un singur verset in care isus vb in limbii sau urla cand se ruga?

| danay72 a răspuns (pentru Esperança):

Am fost clara, in secolul 1 aveau un rol, iar azi nu mai e facut acelasi lucru.Nu se intelege nimic din ce vorbesc in limbi, iar crestinii timpuri intelegeau.
În 1 Corinteni 13:8 este vorba despre mai multe daruri miraculoase: darul profeţirii, al limbilor şi al cunoştinţei. Versetul 9 menţionează din nou două dintre aceste daruri, cunoştinţa şi profeţirea, spunând: „Căci cunoaştem parţial [în parte, BC] şi profeţim parţial [în parte, BC]". Apoi, în versetul 10 se afirmă: „Dar când va veni ce este desăvârşit, acest «în parte» se va sfârşi" (BC). Cuvântul „desăvârşit" este traducerea termenului grecesc téleion, care redă ideea de ceva pe deplin dezvoltat, complet sau perfect. NW redă acest termen prin „complet". Să reţinem că nu despre darul limbilor se spune că este „în parte", sau parţial, ci despre „profeţire" şi despre „cunoştinţă". Cu alte cuvinte, chiar dacă posedau aceste daruri miraculoase, primii creştini nu aveau decât o înţelegere parţială a scopului lui Dumnezeu. „Ce este desăvârşit", sau complet, urma să vină odată cu împlinirea profeţiilor, când scopul lui Dumnezeu avea să fie realizat. Este limpede, aşadar, că Pavel nu spune aici cât timp avea să continue ‘darul limbilor’.
Totuşi, Biblia arată cât timp urmau să aibă creştinii ‘darul limbilor’. Potrivit cu ceea ce este scris, acest dar al spiritului, ca şi celelalte, era întotdeauna transmis prin punerea mâinilor apostolilor lui Isus Cristos sau în prezenţa lor (Fap. 2:4, 14, 17; 10:44–46; 19:6; vezi şi Faptele 8:14–18). Aşadar, după moartea lor şi a celor care au primit darurile spiritului în felul acesta, darurile miraculoase primite prin acţiunea spiritului lui Dumnezeu au luat sfârşit.

| Esperança a răspuns (pentru danay72):

Am explicat mai sus cum sta treaba cu intelesul si neintelesul limbilor!

| 4b a răspuns:

Prin revarsarea Duhului Sfant, biserica a fost imputernicita sa faca pentru Hristos ceea ce nu incercase niciodata mai inainte si anume predicarea vestii celei bune pentru popoarele pamantului.
Am vazut cum sta treaba intr-o biserica penti(sa ma iertati cei care impartasiti aceasta religie) si m-a lasat rece; frate, te rogi in gand nu tipi ca...e pacat si sunt multi care nu studiaza Biblia ci se las condusi de cei din jur, ca asa e traditia, ca toata familia are religia asta, ma nasc si mor da' nu-mi schimb religia, blabla... fa ce sta scris si cinsteste-ti Dumnezeul, da' nu te lasa amagit.

| RAY a răspuns (pentru 4b):

Daca nu sa revarstat sfantul duh penticostal in tine de aia nu poti vb in limbi si sa tpi fa execriti acasa, uitate la un film de groaza http://www.cinemagia.ro/filme-horror/voturi/?&pn=17
inainte de a merge la biserica

| besleaganicolaecosmin a răspuns:

Da, e o religie intemeiata de un anume Tomilson in 1906

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt o sectă, iar vorbirea în limbi este insuflată de Duhul Sfânt. Acum să fim realişti că nu toţi care intră într-o Biserică sunt creştini, cum nici toţi cei care ies din Bucureşti sunt bucureşteni... Există fel şi fel de oameni, autenticitatea unui creştin se vede după vorbele, faptele şi roadele sale. E clar! În rest te-a lămurit Esperança cu tot, sper că ai înţeles ceva bun. Fi binecuvântat înger al "nopţii". happy

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| KaterinaРомановский a răspuns:

Da, sunt o sectă.
Vorbirea în limbi nu e nimic altceva decât o stare subiectivă halucinatorie cu substrat neurologic activată de hipnoza în grup, condusă de pastorul adunării. Aceste mesaje venite de undeva care provoacă manifestările respective sunt produse de celulele cerebrale în sine, nu vin prin aer sau mai știu eu prin ce cale de la Dumnezeu!
Oare nu v-ați întrebat niciodată de ce „crizele" lor de vorbire în limbi se aseamănă într-o oarecare măsură cu epilepsia? Ciudat, în timpul acestor experiențe se activează în creier regiunile care se activează și în timpul crizelor de epilepsie (mai exact în arii extinse corticale din ambele emisfere, predominant în lobul temporal și frontal). Ținând cont de faptul că aceste experiențe mistice și transcedentale pot fi reproduse în laborator, la orice persoană, fie ea religioasă sau atee, tind să cred că vorbirea asta în limbi nu e nimic altceva decât o stare activată de creier la apariția unor stimuli!
Cu dezamăgire pentru voi dragi penticostali, nu e nimic divin sau nemaivăzut, nu e darul suprem primit de la Dumnezeu, ci doar o activitate halucinatorie produsă de creierele voastre prea mici pentru a înțelege unele fenomene! happy
Așa că, să mă contrazică cine are o bază puternică de contraargumente științifice! Pe alea biblice nu au cum să le iau în considerare din moment ce RMN-ul îmi arată adevărul happy

| kira30 a răspuns:

Off Topic big grinragi atei, va rog sa nu comentati la raspunsul meu in caz ca cititi aici.Multumesc anticipat.

Da, sunt protestanti. Vorbirea in limbi in nici un caz nu e insuflata de Duhul Sfant!

"Limbile bolborosite de penticostali nu sunt insuflate de Duhul Sfânt pentru urmatoarele motive:

1.1. Daca ar fi intr-adevar insuflate de Duhul Sfint, atunci ele ar trebui sa aiba rosturile si scopurile dumnezeiestii chibzuinte, pe care le-au avut si cele biblice, pe când limbile penticostalilor sunt foarte departe, si chiar impotriva celor biblice.

2.2. Daca penticostalii, prin vorbirea in limbi, ar avea scopul pe care l-au avut Apostolii la Cincizecimea Pogoririi Duhului Sfint, de a uni pe strainii de alte limbi si de a-i face prin aceasta sa cunoasca si sa primeasca si ei invatatura crestina, atunci am intelege ca se cuvine sa pretuiasca si sa foloseasca acest dar in lui Hristos.Nu exista o mie de Biserici. Una este: Biserica Soborniceasca masura cit mai mare. Deoarece ei insa incearca sa faca ce faceau crestinii din Corint, ceva fara de rost, nu intelegem de ce se folosesc ei intre ei peste masura de acest fel de a vorbi si de a se ruga. Sfinta Scriptura arata ca pe Corinteni, Apostolul i-a oprit sa intreaca masura si trebuie sa credem ca ei l-au ascultat, caci mai tirziu istoria nu ne mai aminteste ca prin Corint sau pe altundeva, crestinii ar fi folosit in predica si la rugaciunile lor din adunari, vorbirea in limbi. De ce astazi crestinii din Corint nu mai vorbesc in limbi? Pentru ca vorbirea in limbi a incetat, asa cum a prezis acest lucru Sfintul Apostol Pavel (I Corinteni 13, 8). Penticostalii insa, dupa 10 veacuri de crestinism, se intrec care mai de care sa vorbeasca in limbi si nu pentru straini necredinciosi, ci chiar pentru credinciosii lor.

3. In Ierusalim, la Cincizecime, a fost deplina rinduiala. Nu ni se spune si nu rezulta din nimic ca ar fi fost cea mai mica neorinduiala, caci altfel nu s-ar fi inteles nimic din ceea ce se predica acolo. In Corint insa, prin vorbirea in limbi era neorinduiala si de aceea Apostolul Pavel cere sa se inlature harmalaia care facea ca rugaciunea sa se faca in chip necuviincios, pentru ca: "Dumnezeu nu este al neorinduielii" (I Corinteni 14, 27-35). La penticostali este ceva mai mult decit cum trebuie sa fi fost in Corint pina in momentul cind a intervenit Apostolul. Ei vorbeau in limbi mai multi deodata si nu numai ca nimeni nu intelegea, dar in harmalaia cuvintarilor unii mai bateau si in palme, altii sareau in sus, ridicau miinile, cadeau in genunchi, tremurau, plingeau s.a., fiind o atmosfera generala care semana a bilci mai mult decit a rugaciune si care numai seriozitate si ordine nu putea dovedi. Cine i-a vazut vreodata pe acesti coplesiti de "dar" s-a putut convinge de aceasta; or neseriozitatea si dezordinea nu vine de la Sfintul Duh.

4. In adunarile penticostale, predicatorii adeseori gasesc prilejul, fie inainte, fie dupa ce au vorbit "in limbi" de a adresa cuvinte glumete, de batjocora si de ris, la adresa noastra, cum adeseori s-a intimplat, dupa care cad iarasi coplesiti de "dar" si vorbesc "in limbi". Oare este cu putinta ca intr-o astfel de atmosfera sa fie de fata Duhul Sfint, Care, in astfel de oameni sa-si risipeasca darurile Sale? Oare este Duhul Sfint si la indemina batjocoritorilor, care se fac judecatori trufasi ai altora, in locul Singurului Judecator, Dumnezeu? Cine poate crede asa ceva, injoseste sfintenia Duhului Sfint.

5. Oare prin astfel de mijloace cauta Dumnezeu sa-si raspindeasca darurile si adevarurile Sale si sa-si descopere tainele Sale? O bolborosire neinteleasa nu poate sa uimeasca, ci cel mult sa amageasca si nu poate convinge pe pagini de superioritatea crestinismului si de adevarurile Evangheliei daca nu este inteleasa. Avem doar mintea treaza si graiul limpede, cu inteles si Dumnezeu le-a dat tocmai pentru a ne da putinta sa descoperim prin ele adevarul si pentru a-I aduce laude. Dar cind El vrea sa ne descopere ceva ce n-am putea afla altfel, sau atunci cind ne cere sa ne rugam cit mai cu caldura, oare alege El cai intunecate si neintelese de noi? In loc de a ne deschide mintea si de a ne dezlega cit mai mult limba, sa le intunece si sa le lege El oare pe amindoua? Ce minte sanatoasa ar putea crede ca sa fie aceasta placerea cea mai mare si semnul celei mai mari iubiri catre noi?

« Si-a omorat fiul de un an, prin infometare, pentru ca a refuzat sa spuna Amin! Convertirea minunată la Ortodoxie a lui Georges Lesier »
Limbile bolborosite de penticostali nu sunt insuflate de Duhul Sfânt
4 martie 2009 de admin
Limbile bolborosite de penticostali nu pot fi insuflate de Duhul Sfint pentru urmatoarele motive:

1. Daca ar fi intr-adevar insuflate de Duhul Sfint, atunci ele ar trebui sa aiba rosturile si scopurile dumnezeiestii chibzuinte, pe care le-au avut si cele biblice, pe când limbile penticostalilor sunt foarte departe, si chiar impotriva celor biblice.

2. Daca penticostalii, prin vorbirea in limbi, ar avea scopul pe care l-au avut Apostolii la Cincizecimea Pogoririi Duhului Sfint, de a uni pe strainii de alte limbi si de a-i face prin aceasta sa cunoasca si sa primeasca si ei invatatura crestina, atunci am intelege ca se cuvine sa pretuiasca si sa foloseasca acest dar in lui Hristos.Nu exista o mie de Biserici. Una este: Biserica Soborniceasca masura cit mai mare. Deoarece ei insa incearca sa faca ce faceau crestinii din Corint, ceva fara de rost, nu intelegem de ce se folosesc ei intre ei peste masura de acest fel de a vorbi si de a se ruga. Sfinta Scriptura arata ca pe Corinteni, Apostolul i-a oprit sa intreaca masura si trebuie sa credem ca ei l-au ascultat, caci mai tirziu istoria nu ne mai aminteste ca prin Corint sau pe altundeva, crestinii ar fi folosit in predica si la rugaciunile lor din adunari, vorbirea in limbi. De ce astazi crestinii din Corint nu mai vorbesc in limbi? Pentru ca vorbirea in limbi a incetat, asa cum a prezis acest lucru Sfintul Apostol Pavel (I Corinteni 13, 8). Penticostalii insa, dupa 10 veacuri de crestinism, se intrec care mai de care sa vorbeasca in limbi si nu pentru straini necredinciosi, ci chiar pentru credinciosii lor.

3. In Ierusalim, la Cincizecime, a fost deplina rinduiala. Nu ni se spune si nu rezulta din nimic ca ar fi fost cea mai mica neorinduiala, caci altfel nu s-ar fi inteles nimic din ceea ce se predica acolo. In Corint insa, prin vorbirea in limbi era neorinduiala si de aceea Apostolul Pavel cere sa se inlature harmalaia care facea ca rugaciunea sa se faca in chip necuviincios, pentru ca: "Dumnezeu nu este al neorinduielii" (I Corinteni 14, 27-35). La penticostali este ceva mai mult decit cum trebuie sa fi fost in Corint pina in momentul cind a intervenit Apostolul. Ei vorbeau in limbi mai multi deodata si nu numai ca nimeni nu intelegea, dar in harmalaia cuvintarilor unii mai bateau si in palme, altii sareau in sus, ridicau miinile, cadeau in genunchi, tremurau, plingeau s.a., fiind o atmosfera generala care semana a bilci mai mult decit a rugaciune si care numai seriozitate si ordine nu putea dovedi. Cine i-a vazut vreodata pe acesti coplesiti de "dar" s-a putut convinge de aceasta; or neseriozitatea si dezordinea nu vine de la Sfintul Duh.

4. In adunarile penticostale, predicatorii adeseori gasesc prilejul, fie inainte, fie dupa ce au vorbit "in limbi" de a adresa cuvinte glumete, de batjocora si de ris, la adresa noastra, cum adeseori s-a intimplat, dupa care cad iarasi coplesiti de "dar" si vorbesc "in limbi". Oare este cu putinta ca intr-o astfel de atmosfera sa fie de fata Duhul Sfint, Care, in astfel de oameni sa-si risipeasca darurile Sale? Oare este Duhul Sfint si la indemina batjocoritorilor, care se fac judecatori trufasi ai altora, in locul Singurului Judecator, Dumnezeu? Cine poate crede asa ceva, injoseste sfintenia Duhului Sfint.

5. Oare prin astfel de mijloace cauta Dumnezeu sa-si raspindeasca darurile si adevarurile Sale si sa-si descopere tainele Sale? O bolborosire neinteleasa nu poate sa uimeasca, ci cel mult sa amageasca si nu poate convinge pe pagini de superioritatea crestinismului si de adevarurile Evangheliei daca nu este inteleasa. Avem doar mintea treaza si graiul limpede, cu inteles si Dumnezeu le-a dat tocmai pentru a ne da putinta sa descoperim prin ele adevarul si pentru a-I aduce laude. Dar cind El vrea sa ne descopere ceva ce n-am putea afla altfel, sau atunci cind ne cere sa ne rugam cit mai cu caldura, oare alege El cai intunecate si neintelese de noi? In loc de a ne deschide mintea si de a ne dezlega cit mai mult limba, sa le intunece si sa le lege El oare pe amindoua? Ce minte sanatoasa ar putea crede ca sa fie aceasta placerea cea mai mare si semnul celei mai mari iubiri catre noi?

6. Am spus ca limbile penticostalilor nu pot fi insuflate de la Duhul Sfint. Dar atunci ne punem intrebarea, de la cine sunt? Caci ceva totusi trebuie sa fie. Ce ii face pe penticostali sa bolboroseasca, facind fel de fel de miscari nefiresti si nepotrivite? Toate acestea sunt simulari (prefacatorii) sau urmari ale postului negru cu care penticostalii se indeletnicesc uneori, cite doua sau mai multe zile de-a rindul inainte de a vorbi in limbi, sau, in sfirsit, sunt semnele prezentei unui duh care numai de la Dumnezeu nu poate sa fie. In Sfinta Scriptura citim ca este un dar special de la Sfintul Duh prin care cineva poate deosebi duhurile (I Corinteni 12, 10). Dar nu numai Duhul lui Dumnezeu insufla pe oameni, ci si duhul satanei (I Corinteni 12, 3) si chiar duhul omului. Noi suntem datori a fi cu mare grija in a cunoaste ce fel de duh este cel ce a insuflat pe cineva. Sfintul Apostol Ioan ne sfatuieste, zicind: "Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci ispititi duhurile de sunt (sau nu) de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume" (I Ioan 4, 1), iar in continuare ne spune ca acela este duh diavolesc care nu marturiseste pe Iisus Hristos, adica acela care tagaduieste pe Iisus Hristos. Dar sa nu uitam ca duh diavolesc poate fi uneori si cel ce marturiseste pe Hristos, "deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este dar lucru de mirare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfirsit va fi dupa faptele lor" (II Corinteni 11, 14-15). Cuvintele Apostolului ne indreptatesc sa credem ca nu este Duh Sfint acolo unde se lucreaza cu scopul de a sparge unitatea Bisericii lui Hristos si de a face din ea mai multe turme si mai multi pastori, care sa se dusmaneasca intr-olalta spre pieirea tuturor si distrugerea legaturii de pace intre oameni."

| Diamond5 explică (pentru kira30):

Copy paste raspunsul tau, l-am mai vazut pe alte site-uri, doream propia ta impresie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru kira30):

Esti teribil frate nusti ce fe l de student in biblie esti da esti varza. Unde scrie pavel sa nu VB in alte limbi? SDe unde stii cat de departe e vorbirea penticostalilor de cea a discipolilor? De unde ai luat prostia asta ca e pacat sa te rogi an glas? Cred ca romanii de azi in religiunea lor au ajunsi prea intelepti si au luat-o razna, stiu ca ruga in glas e pacat si alte multe.Bre desteptule Sa te inchini la iconae nu-i pacat? Ami pare rau de romanii prosti educati in ce priveste scriptura.Va rog cei nestiutori nu va inplicati nici ateii!

| KodeX a răspuns:

Penticostalii sunt o secta iar vorbirea prin limbi este un har dat De Dumnezeu prin Duhul Sfant care este parte intregrala din El fiind Suflarea Sa