| Inferno a întrebat:

Poate religia sa spele mintile anumitor indivizi atat de mult incat sa-i aduca la nebunie?
Poate religia sa inebuneasca pe cineva?
Sau acei nebuni religiosi au fost nebuni de la inceput?

Răspuns Câştigător
| alexpop1234 a răspuns:

Sunt sigur ca da, religia poate sa inebuneasca orice fiinta sanatoasa care crede in cartile sfinte.
Unii s-au autoflagelat pentru ca se stiau malefici si pacatosi, altii s-au retras in pustiu, altii chiar au innebunit respectand toate ritualurile credintei din care fac parte.Asta este partea intunecata a credintei.

| florinmarius20 a răspuns (pentru alexpop1234):

Bine ca credinciosii au innebunit dar nu au facut rau nimanui, in schimb necredinciosii fara niciun Dumnezeu au facut numai orori:crime, masacre, torturi etc.

| Inferno explică (pentru florinmarius20):

In numele credintei se nasc monstrii. In numele credintei s-au facut mii de atrocitati. Inchizitia, atentatele teroriste, 80% din crimele din lume sunt facute in numele credintei.
Oamenii actioneaza pentru ca ei cred. Daca nu crezi nimic nu actionezi.

| florinmarius20 a răspuns (pentru Inferno):

S-au mediatizat prea mult inchizitia, atentatele etc. si nu se stie nimic despre lumea infractionala lipsita de credinta.
Ca numar si ca gravitate necredinciosii i-au lasat departe pe credinciosi.Cel putin credinciosii au avut un crez.

| Inferno explică (pentru florinmarius20):

Inchizitia tine de domeniul istoriei, nu s-a "mediatizat prea mult", s-au spus doar lucrurile asa cum au fost.
Atentatele sunt alta mancare de peste si aici da, este corect sa spui ca se exagereaza pentru ca ele tin de timpul prezent si Mass-Media isi face simtita influenta. Dar inchizitia tine de trecut, aici mass media nu are ce cauta, este treaba istoricilor care sunt obiectivi.
Sa spui ca :"S-au mediatizat prea mult inchizitia" este cea mai mare prostie pe care am auzit-o, de aici pot sa deduc doar ca nu aveti ordinea cronologica a evenimentelor si credeti ca inchizitia a avut loc anul trecut.

| TrentonChase a răspuns (pentru florinmarius20):

Spune-mi ce sti despre Evul Mediu si perioada inainte de
Iluminism referitor la religie...

| florinmarius20 a răspuns (pentru TrentonChase):

Am inteles unde doriti sa ma indreptati cu evenimentele.

| alexpop1234 a răspuns (pentru florinmarius20):

Spre ideea de evolutie, adica sa realizam asta. Dumnezeu difera de la o generatie la alta.Pot afirma cu certitudine ca mai bine sta mos Craciun care pare mult mai adevarat si mai constant.happy

| florinmarius20 a răspuns (pentru TrentonChase):

Dar cati credinciosi au fost omorati in chinuri groaznice pentru simplul fapt ca credeau in Dumnezeu?

| alexpop1234 a răspuns (pentru florinmarius20):

S-au ucis cu bestialitate si de o parte si de alta, semn al involutiei. Evolutie, evolutie, evolutie si atat!

| TrentonChase a răspuns (pentru florinmarius20):

Multi, imi pare rau pentru ei.

37 răspunsuri:
| Inferno explică:

Nebunii se considera mereu neintelesi si cred ca ei sunt singurii ce au dreptate, restul sunt nebuni pentru ei.

NOname
| NOname a răspuns:

Nu doar poate, a şi făcut-o sau în unele cazuri doar a contribuit substanțial.

| doctorandus a răspuns:

Oamenii religiosi pot fi fanatici si cruzi, insa in breasla psihiatrilor comportamentul determinat de idei si obiceiuri religioase nu este considerat drept boala psihica, daca se incadreaza in normalul unei religii traditionale. Max Weber arata ca cel care a sta o viata-n varful unui stalp pentru a fi sanctificat a procedat perfect rational, deoarece credea ca sfintenia este un lucru extrem de bun si a actionat in consecinta. Din perspectiva teoriei alegerii rationale, sinucigasii islamici care se arunca-n aer in mijlocul altor oameni nu sunt nebuni in sens psihiatric. Si normal, e un calcul perfect rational: o eternitate-n rai valoreaza mai mult decat suferintele produse de o bomba, chiar daca ea produce si raniti.

| andreiflorescu a răspuns (pentru doctorandus):

Dvs. ce credeti? Credeti ca oamenii erau primitivi si aveau halucinatii vizuale si auditive sau e posibil sa existe mai multi Dumnezei malefici, cand spun Dumnezei ma gandesc la faptul ca in vechime se credea in mai multi zei si in demoni in special.Un exemplu ar fi Pazuzu.Pe parcursul timpului au devenit mituri toti dar cei din vechime sustineau ca sunt reali.
Suntem noi mai evoluati sau mai involuati in acest domeniu supranatural?

| doctorandus a răspuns (pentru andreiflorescu):

Eu cred ca Dumnezeu exista, restul zeilor sunt produsi de imaginatia oamenilor. Clarvederea e prin definitie halucinatie vizuala, vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Paranormal#Din_punct_de_vedere_psihiatric

| andreiflorescu a răspuns (pentru doctorandus):

Credeti intr-un singur Dumnezeu dar sa nu omitem faptul ca totul a pornit de la politeism si o exista vreun sambure de adevar.
Trebuie sa credem in vechiul si noul testament doar pentru ca sunt mai recente?
Cum va explicati diversitatea raselor si a speciilor? Pare putin probabil ca un singur Dumnezeu sa fi creat mai multe rase care s-au luptat intre ele.
Eu cred ca avem mai multi dumnezei si ei lucreaza prin noi si nu au nevoie de vreo scriere.happy

| andreiflorescu a răspuns (pentru doctorandus):

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Dumnezeu
A se citi "De la Dumnezei la Dumnezeu".

| doctorandus a răspuns (pentru andreiflorescu):

Iar eu cred ca Dumnezeu=natura, lupta dintre oameni este consecinta fireasca a dorintelor infinite ale oamenilor si a limtarii resurselor de care dispun ei, iar darwinismul si economia politica o explica perfect. Consider ca Dumnezeu nu vorbeste cu oamenii, asa ca nu cred in vreun legamant dintre Dumnezeu si oameni.

| MishuD a răspuns:

Http://www.youtube.com/watch?v=LACyLTsH4ac
Crezi ca exista vreo sansa ca macar unul dintre acei copii maltratati sa fie altfel decat un nebun indoctrinat tot restul vietii lui? Da, religia spala minti si poate aduce oameni la nebunie.


| Alphawolf a răspuns:

In copilarie(aveam vreo 9-10 ani) am intrat cu un prieten(tot copil) intr-o biserica penticostala(cred...nu sunt sigur). Ne-am speriat! Am vazut o gasca de nebuni. Faceau matanii, zbierau, vorbeau in limbi, pe langa limbi, sau Dumnezeul lor stie ce faceau, dar ne-am ales cu o sperietura de mult timp nu am putut-o uita.

| M25M a răspuns:

Psihicul trebuie sa fie dereglat inainte de nebunie. Religia poate actiona ca un catalizator, poate cauza iesirile nervoase ale fanaticilor, poate explica fenomenul posedarii etc.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Ce intelegi tu prin nebun?

Răspuns utilizator avertizat
| TrentonChase a răspuns:

Ii poti numara dupa numarul exorcizatilor...

| alexpop1234 a răspuns (pentru TrentonChase):

Exorcizarile reprezinta o mare eroare pentru ca oamenii respectivi au probleme mintale si trebuie tratati medical nu cu slujbe care oricum sunt zero absolut.

| florinmarius20 a răspuns (pentru alexpop1234):

Si cum de au fost atatea cazuri reale din care s-au facut si filme cu posedati care au fost vindecati de preoti prin credinta?

| TrentonChase a răspuns (pentru alexpop1234):

Stiam asta...

| alexpop1234 a răspuns (pentru florinmarius20):

Interese economice, de imagine, educative...

Răspuns utilizator avertizat
| Mișika a răspuns:

Probabil au fost nebuni de la inceput, au interpretat gresit doctrina acelei religii si astfel se comporta necorespunzator.
Religia pare un subiect complex, gresit, si astfel deviat de la adevar.
Dupa parerea mea nu este asa, religia (crestina(ortodoxa)), spune atat ''Sa iubesti pe Dumnezeu cu tot cugetul tau si cu toata inima ta, iar pe aproapele tau ca pe tine insuti'', oare nu este ceea ce are nevoie societatea?, te sfatuieste sa devi un om invatat (intelept), sa studiezi si sa iti pui mereu cunostintele la incercare, te invata cum sa fi, Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!", Nicolae Steinhardt Dumnezeu, între altele, ne-a poruncit să fim inteligenţi, Nicăieri şi niciodată, Hristos nu ne-a cerut să fim proşti, sper sa nu te superi in legatura cu citatele, dar am incercat sa dau in raspuns la intrebarea : Poate religia sa inebuneasca pe cineva?

| SugarSkull a răspuns:

Eu consider cam nebun pe oricine crede in cuvantul Bibliei.

| HaKid a răspuns:

Religia a innebunit deja pe multi ..si tin sa cred ca religia a fost creata tot de nebuni:)

O dovada de nebunie:)))

http://www.youtube.com/watch?v=bkm_WwrhFUA