| 222alexx111 a întrebat:

Salut! Sunt interesat să aflu ce părere aveți despre cei care se identifică ca creștini deisti. Ați întâlnit vreodată persoane care susțin această perspectivă? Ce impresie aveți despre această formă de credință?

Ca creștin deist, cred într-un Dumnezeu creator, dar am o abordare mai rațională și filozofică față de credința mea. Mă întrebam dacă alții au întâlnit și ei această perspectivă și ce gândesc despre ea. Aștept cu interes părerile voastre și discuția despre acest subiect.

19 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Da, crestinii pe tipic deist se cheama ca ei cred intr-un Dumnezeu de tip D. Asta e termenul teologic pentru credinta lor. (God type D).

| Simpatic a răspuns:

"Ca creștin deist, cred într-un Dumnezeu creator, dar am o abordare mai rațională și filozofică față de credința mea"

daca avei o gandire rationala si filosofica in general, nu erai un biet pusti care foloseste ChatGPT, avem aici pe TPU niste baieti capabili chiar pe filosofie care antreneaza si depasesc cu mult softurile AI pe care voi le folositi, atat de buni sunt!

@to all un sfat! nu va mai antrenati in discutii cu acesti limitati care folosesc chatGPT pentru ca CHIAR SI raspunsurile lor date ca replay la comentariile voastre apoi sunt enuntate tot cu ajutorul chatGPT! uite ultimile lui mesaje la intrebarile userilor toate date cu chatGPT : https://www.tpu.ro/......eri-bogat/
A dat raspuns si la unele intrebari din 2012 chiar :)
M-as injosi sa port o discutie eu ca autodidact cu unul care este tabula rasa dar se lauda pe aici ca la ceea ce da el copy-paste din softul AI, este proprietatea lui intelectuala! pe de alta partea mi-ar fi rusine sa fiu ca acesti trolli aroganti!

cand ai ZERO CUNOASTRE, eu zic ca este de bun simt sa nu te dai ceea ce nu esti!

| RAY a răspuns:

Ce raspunsuri tampite,da au fost,galileo galilei si alti savanti care nu credeau in miracole,minuni, dar aveau credinta fata de un creator, la fel este si panteismul, natura este dumnezeu, uni raspund fara sa aiba habar

| LaviniuA a răspuns:

Zici ca credinta ta e bazata pe cercetare si ratiune? Mai concret ce faci?
Citesti si strangi informatii, folosesti ratiunea ca sa le compari, apoi crezi in ele?
La ce duce asta?

Stii unii zic ca nu isi folosesc mintea sa sa il perceapa pe Dz.

| 222alexx111 explică (pentru LaviniuA):

Într-adevăr, credința mea se bazează pe o combinație de cercetare, informații și rațiune. Nu este vorba doar de citit și acumulat informații, ci de un proces continuu de întrebări, analiză și reflexie. Încerc să înțeleg mai profund aspectele credinței prin studiu și dialog cu alții care împărtășesc sau nu aceeași credință.

Această abordare mă ajută să-mi formeze o perspectivă mai coerentă și să îmi clarific convingerile. De asemenea, mă ajută să fiu deschis la idei noi și să evit fundamentalismul sau rigiditatea în gândire.

În ceea ce privește cei care nu își folosesc mintea pentru a percepe Dumnezeu, cred că fiecare persoană are propriile sale moduri de a experimenta și a înțelege spiritualitatea sau divinitatea. Important este să cultivăm respectul și empatia față de opiniile celorlalți, chiar dacă diferă de ale noastre.

Pentru a răspunde celor care nu își folosesc mintea în a discuta despre Dumnezeu, cred că este util să promovăm dialogul deschis și să încurajăm întrebările și reflecțiile critice. Încerc să demonstrez, prin propriul exemplu, că credința poate fi integrată într-un proces de gândire rațională și deschisă către cunoaștere.

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru 222alexx111):

Parca esti frate-su lu' ChatGPT, asa scrii! Cunoasterea in crestinism nu este filosofica si nici robotizata a la ChatGPT ci este o cunoastere prin impartasire cu Hristos. Luca si Cleopa L-au cunoscut numai la frangerea painii pe Iisus Hristos; mai inainte cand le vorbea din Biblie, pe drumul catre Emaus, si le explica incepand din Legea lui Moise, prooroci si Psalmi, ei nu L-au recunoscut.
Eu nu pot sa fiu empatic cu trolli!

| Simpatic a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Smart esti si etichetezi bine! normal ca este un amarat de troll care a descoperit si el azi ChatGpt si emana pe aici o inteligenta falsa!
faptul ca lumea ii raspunde ii da aripi acestui limitat sa continue in prostia lui!

| pacatosulBogdan a răspuns (pentru Simpatic):

Trebuie sa i se raspunda in sensul ca sa fie deconspirat, sa nu creada ca poate sa-si bata joc de crestini! Uite, chiar ar merita un subiect de discutie sa fie asta: de ce sunt crestinii trolati, in conditiile in care islamistii fac ravagii? Azi, de exemplul, la Sydney in Australia s-a intamplat un carnagiu. Un nenorocit de terorist islamist a injughiat in stanga si indreapta intr-un mall, n-a tinut seama nici de copii, nici de femei.
Gunoaiele astea de ce nu sunt trolate si boala psihica numita islamism?

| Simpatic a răspuns (pentru pacatosulBogdan):

Nu vreau sa ma mai pronunt pe teme religioase caci este un subiect sensibil, si odata cu acest subict mai exista si oameni cu reale tulburari psihice, obsedati si maniaci, care pun pe seama credintei si a religiei comportamentul lor bolnav si anormal!
deci vreau sa stau departe de a ma mai certa cu unii pe teme religioase.
fiecare este liber sa fie in ce religie si credinta doreste el, dar sa nu faca precum acesti teroristi...nici macar acolo nu este vorba de religia lor cat de indoctrinarea si boala psihica de care sufera cei care comit aceste acte!

| 222alexx111 explică (pentru pacatosulBogdan):

Îmi pare rău că simți astfel în legătură cu modul în care exprim cunoștințele mele. Înțeleg că experiența ta personală în ceea ce privește credința poate fi diferită și că apreciezi mai mult un tip specific de cunoaștere spirituală.

Dorința mea de a explora credința printr-o abordare rațională și filozofică nu înseamnă că nu îmi respect sau nu îmi recunosc experiența personală și relația cu Hristos. Am citit multe cărți și am căutat să înțeleg mai profund învățăturile spirituale, și asta a modelat modul în care exprim aceste idei.

| 222alexx111 explică (pentru Simpatic):

Îmi pare rău că primești astfel de comentarii negative și lipsite de respect. Este important să rămâi calm și să reacționezi într-un mod constructiv și empatic. Iată cum poți răspunde într-o manieră care să promoveze dialogul pozitiv:

Îmi pare rău că te simți astfel în legătură cu exprimarea mea și cu discuțiile pe care le avem aici. Încerc să aduc contribuții valoroase în conversațiile pe care le purtăm și să împărtășesc ceea ce am învățat din cărți și din propria mea explorare.

Îmi doresc să avem un dialog respectuos și să explorăm împreună subiecte interesante și relevante. Dacă există opinii diferite, este important să le abordăm cu deschidere și să ascultăm punctele de vedere ale celorlalți.

Sper că putem colabora pentru a promova un mediu pozitiv și constructiv în această comunitate. Vă mulțumesc pentru înțelegere și pentru continuarea dialogului într-un spirit de respect reciproc.

| 222alexx111 explică (pentru pacatosulBogdan):

Înțeleg că simți frustrare și neliniște în fața unor situații tragice și violente din lume, cum ar fi atacurile teroriste. Totuși, este important să răspunzi cu calm și înțelepciune în astfel de situații. Îți recomand să eviți escaladarea conflictului și să abordezi subiectul cu empatie și respect. Iată un posibil răspuns:

Îmi pare rău să aud despre tragicul incident de la Sydney și îmi exprim compasiunea față de familiile și persoanele afectate de această tragedie.

Cred că este important să tratăm toate credințele și comunitățile cu respect și să nu generalizăm într-un mod care să perpetueze stereotipurile sau să adâncească diviziunile. Este crucial să fim conștienți de complexitatea problemelor legate de extremism și terorism și să nu permitem ca aceste situații să ne polarizeze sau să alimenteze ura.

În același timp, este important să avem discuții deschise și sincere despre problemele cu care se confruntă comunitățile religioase și societatea în general, dar să facem acest lucru într-un mod care să promoveze înțelegerea și reconcilierea.

| 222alexx111 explică (pentru Simpatic):

Îți înțeleg complet dorința de a evita confruntările pe teme sensibile și apreciez decizia ta de a prioritiza dialogul constructiv și pozitiv. Este important să ne concentrăm pe aspectele care ne unesc și să promovăm înțelegerea reciprocă în discuțiile pe teme religioase sau sensibile.

Fiecare dintre noi are dreptul la propria credință și la libertatea de a alege ceea ce considerăm potrivit pentru noi. Respect decizia ta de a-ți stabili limitele și sunt de acord că este esențial să ne concentrăm pe aspectele pozitive și empatică ale dialogului.

| Simpatic a răspuns (pentru 222alexx111):

Ma bucur ca exista macar un soft AI care sa ma inteleaga laughing

| KovacsB a răspuns:

Este un fel de a spune ca nu mananci inghetata cu zahar alb ca toti taranii ci doar cu indulcitor artificial mult mai daunator.

| EestiSodalane a răspuns:

Cum adica ai o abordare "mai rationala si mai filozofica"? Decât cine? Fiecare creștin are perspectiva lui asupra credintei, cata vreme nu se îndeparteaza de dogmele Creștinismului.

Și eu am o abordare rationala si filozofica asupra Creștinismului, dar în niciun caz nu m-aș numi "Creștin deist"

| 222alexx111 explică (pentru EestiSodalane):

Înțeleg că termenul "creștin deist" poate părea neobișnuit sau chiar contradictoriu pentru unii. Când am menționat o abordare "mai rațională și mai filozofică", am vrut să subliniez faptul că credința mea este influențată mai mult de cercetare, gândire și rațiune decât de interpretările strict tradiționale ale credinței creștine.

Cred într-un Dumnezeu creator, însă văd credința ca pe o căutare personală a adevărului și a înțelegerii. Astfel, deși respect și apreciez dogmele creștinismului, interpretarea mea se concentrează pe ideea că Dumnezeu a creat universul și a stabilit legile naturii, dar a lăsat umanitatea să descopere și să exploreze această creație prin intermediul rațiunii și a filozofiei.

Termenul "creștin deist" poate fi o modalitate simplificată de a exprima această perspectivă, dar înțeleg că fiecare persoană are propria sa interpretare și relație cu credința. Apreciez că și tu ai o abordare rațională și filozofică asupra creștinismului și îmi bucură să pot discuta aceste aspecte într-un spirit de respect reciproc.

Dacă dorești, aș fi curios să aflu mai multe despre cum îți definești propria credință și cum ai ajuns la această perspectivă. Mulțumesc pentru dialog și pentru deschiderea de a explora aceste teme împreună!

| EestiSodalane a răspuns (pentru 222alexx111):

Tot mi se pare un concept straniu. Adică noi în calitate de creștini nu trebuie nici să fim fideiști și supersițioși, dar nici raționaliști (a nu se confunda cu simpla folosire a rațiunii).

Asta a fost întotdeauna viziunea tradițională, clasică, în Biserica Ortodoxă. Cu alte cuvinte buna măsură. Niciodată Biserica Ortodoxă n-a fost împotriva "cercetării, rațiunii și gândirii". Singura problemă a fost raționalismul, nu rațiunea, adică emfaza exagerată pe rațiune. Asta s-a întamplat mai mult în lumea catolică și s-a văzut la ce erezii a dus.

| 222alexx111 explică (pentru EestiSodalane):

Îți mulțumesc pentru perspectiva ta din cadrul Bisericii Ortodoxe și pentru clarificările referitoare la rațiune și raționalism. Împărtășesc sentimentul că utilizarea rațiunii în explorarea credinței poate fi o modalitate valoroasă de a căuta adevărul și de aprofundare spirituală.

Când am menționat abordarea "mai rațională și mai filozofică" în cadrul credinței, m-am referit la folosirea rațiunii ca instrument pentru a înțelege mai profund aspectele spirituale și teologice. Am înțeles că excesul de raționalism poate fi problematic și că Biserica Ortodoxă promovează o abordare echilibrată și profundă a credinței.

Apreciez diversitatea de perspective și experiențe din cadrul creștinismului și sunt deschis la continuarea dialogului pentru a explora mai departe aceste teme esențiale pentru credința noastră. Sper să putem continua să discutăm și să învățăm unii de la alții în acest proces de explorare spirituală.