anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Unii musulmani ar actiona violent daca cineva ar arde coranul. Crestinii ar actiona la fel?

Intrebari pentru ambii :

Ce ati face daca in loc de carte fizica am arde o carte virtuala din PC (ma refer la coran sau biblie)? Ati reactiona la fel? Daca nu, cu ce difera cartea fizica de cea virtuala?

14 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Doar crestinii fanatici ar reactiona la fel ca si musulmanii intr-un asemenea caz. Sunt mult mai putini crestini fanatici in prezent decat musulmani fanatici. De fapt, marea majoritate a musulmanilor sunt fanatici.

| anonim_4396 explică (pentru sublime89):

Ma intereseaza mai mult reactia lor legata de stergerea cartii lor "sfinte" in format pdf (de exemplu). Sunt si atunci violenti? Daca nu, de ce?

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Foarte posibil daca ar sti cine i-a sters cartea.Sau daca te prinde in fapt ca ii stergi cartea cred ca la fel de violent o sa fie. Parerea mea e ca acesti musulmani sunt nu fanatici ci niste animale cu mintea programata.la ei rugaciunea si coranul este ca painea la noi. Ori ceva care creeaza dependenta, o fixatie, nu stiu cum sa spun.Altfel omoara si iti ia gatul dintr-un foc.Nu stiu ce scrie in coran dar taie gaturi cat ai clipi, fara remuscari.

| Felys a răspuns:

Eu as aprinde focul

| digital7shady a răspuns (pentru Felys):

L-ai arde pe Cheezas?

| Felys a răspuns (pentru digital7shady):

Religia din punctul meu de vedere in era noastra este inutila si pe alocuri chiar deranjanta, fac referire la fanaticii religiosi care comit crime pentru ca asa ii indeamna religia

| digital7shady a răspuns (pentru Felys):

Unde mai pui toti banii care merg inutil la BOR?

| Alcyon a răspuns:

Nu e vorba de arderea in sine a unei carti, ci de semnificatia acestui gest. Martin Luther de exemplu, si-a atras furia papei din cauza unui gest asemanator (a ars o bula papala). Un astfel de act poate fi vazut ca o sfidare. Cred ca-ti aduci aminte de revolutie si de faptul ca multi dadeau foc la tablourile lui Ceausescu. Probabil ca daca ar fi sters niste pixeli de pe un computer, gestul acela n-ar fi ramas in memoria multimii iar eu nu ti-as mai fi pomenit de asta acum.

| anonim_4396 explică (pentru Alcyon):

"ci de semnificatia acestui gest"... deci reactia lor la stergerea unei carti virtuale ar fi la fel?

"tablourile lui Ceausescu"... toate exemplele mentionate de tine tin de obiecte fizice nu virtuale.

"daca ar fi sters niste pixeli de pe un computer, gestul acela n-ar fi ramas in memoria multimii"... exact despre asta vorbesc. Care e diferenta dintre o carte fizica si una virtuala? De ce nu ar reactiona la fel? Daca e virtuala nu mai e "sfanta"?

| Alcyon a răspuns (pentru anonim_4396):

E vorba de faptul ca un gest realizat "intr-o lume virtuala" nu are acelasi impact ca unul savarsit in lumea reala. Asta-i tot.

| anonim_4396 explică (pentru Alcyon):

Bun, si eu te-am intrebat "de ce".

| Jardelin a răspuns:

Intrebarea ta mi-a adus aminte de o intimplare din anii de dupa Revolutie. Aveam niste prieteni arabi la mine in oras (erau studenti) cu care ma mai intilneam, fumam narghilea si povesteam. Intr-o zi, in timp ce le faceam o vizita, vad pe coltul unui dulap Coranul. Intind mina sa-l iau si sa-l rasfoiesc putin, moment in care arăbeţii incep sa strige la mine "Stai! Nu-l atinge! Nu ai voie sa pui mina pe el!"

"De ce?" intreb eu... "Pentru ca esti pagin!" raspund ei...

Sa stii ca pe undeva am apreciat reactia lor, desi este cam greu de inteles pentru noi europenii si o considerăm exagerata, asa cum de altfel am considerat-o si eu atunci. Ei au reactionat asa pentru ca pentru ei este o carte sfinta, pentru ca acolo este scris cuvintul lui Allah si pentru ca simt pentru ea respect si pretuire.

| anonim_4396 explică (pentru Jardelin):

Interesanta povestioara DAR consideri ca reactia lor ar fi fost la fel daca ai fi gasit pe desktop un folder pe care sa scrie "Coran"?

Practic eu la asta vreau sa ajung : carte fizica vs carte virtuala.

De ce o carte virtuala nu e considerata "sfanta"? Poti spune (daca intizi putin coarda) ca formatul virtual este si o sa fie hartia noilor generatii.