| Denly a întrebat:

Vi se pare corect botezul crestin ortodox? Ma refer ca esti botezat fara acceptul tau de mic, mi se pare incalcarea dreptului omului de a alege liber ce religie vrea sa urmeze.
Cred ca undeva la 18/20 ani ar fi corect sa se faca botezul. Voi ce parere aveti?

Răspuns Câştigător
| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Păi este corect, pentru ortodocși. Ei au dreptul sã primeascã ceea ce vor, așa cum alte culte au dreptul sã-și boteze copii la maturitate/adolescen, conform Evangheliei.
Referitor la „drepturile omului și libertate religioasã"...cam ai ceva dreptate (deși ai intenționat sã provoci dispute de tip RadicalismReligios).
Teoretic, are dreptul oricine sã-și aleagã de bunã voie religia, cultul sau denominația, cã doar nu trãim într-un stat Teocratic. Practic însã...intoleranța și discriminarea religioasã persistã de foarte mult timp în ortodocsie și catolicism.

75 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Sa mi se para corect? Categoric nu, niciodata nu stii daca si cand copilul se va identifica cu vreo religie sau nu. De exemplu eu sunt crestin si l-am pierdut pe barbos cam pe la 15 ani. Deci ar fi de apreciat sa se mute botezul la anii specificati.
Bine, este absolut irelevant botezul, ca l-ai facut si poti sa te descotorosesti oricand de religie si de semnificatia botezului; ceea ce este ingrijorator este faptul ca procesul este unul periculos in cazul ortodoxismului, a carui reusita tine de experienta preotului: sa ne amintim cazul bebelusului omorat prin innecare din februarie anul trecut.
Pe langa anii propusi, eu as considera botezul catolic: sa-i toarne apa pe cap/ copilul sa fie stropit, nu sa-l scufunde, si ce urmeaza ramane la latitudinea copilului.

| IceRope a răspuns:

Botezul nu înseamnă că i-ai băgat copilului o religie pe gât. Este o chestie cu însemnătate adâncă, ascunsă profanilor. Nu este ca și cum cineva ți-ar pune un sigiliu și o ștampilă pe suflet. Poți înțelege cum stă treabă exact, dar nu primind explicații online de la necunoscuți neavizați.

| Irinel15123532 a răspuns:

In Biblie nu exista botezul pruncilor, ci doar a oamenilor maturi, asa a spus Hristos, ''cine crede si se va boteza, va fi mantuit, cine nu crede, va fi osandit''

Nu cred ca botezul copiilor este ceva rau, dar nu apare in Biblie, referitor la intrebarea ta.

| halogen001 a răspuns:

După părerea mea botezul nu e bun la nici o vârstă și nu are nici o valoare pentru că nu există nici un Dumnezeu și nici o mântuire.
Dacă exista un Dumnezeu bun, drept, atotștiutor, nemuritor, inteligent și atotputernic, care a făcut tot ce există, atunci nu mai existau boli, războaie, neștiință, primitivism, minciună, hoție, tâlhărie, purici și păduchi.
Din moment ce zeul nu există, nu mai avem nici Rai, nici Iad și nici mântuire, iar botezul echivalează cu acceptarea minciunii în locul adevărului și demonstrează că omul e naiv, credul și neștiutor.

Câți oameni mântuiți am văzut? Zero. Câți oameni cu viață veșnică am văzut? Zero. Câte religii sunt? Care e cea bună? Cu ce dovedim că e bună sau rea? Cu numărul oamenilor mântuiți, adică cu zero. Ca să fim siguri de mântuire n-ar fi bine să ne botezăm în toate religiile? Da, pentru că nu sunt multe, doar în jur de 4300, deci în 4300/365 = 11 ani, făcând câte un botez pe zi avem "mântuirea asigurată". Zeul fiind inexistent, fiecare poate să spună ce vrea în numele zeului, pentru că zeul nu se supără și așa apar ușor 4300 de religii. Una din religii poate să aibă numărul oamenilor mântuiți mai mare decât alta, adică un zero mai mare și atunci simplificăm procedura și facem un singur botez alegând religia care are cel mai mare zero de oameni mântuiți din toate cele 4300.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Botezul pruncilor, pe lângă faptul că se găsește în Sfânta Scriptură, are o valoare practică. Dacă copilul moare nebotezat nu va putea ajunge în Rai.
Când copilul ajunge adult se poate lepăda de Biserică, are dreptul ăsta. Botezul nu te constrânge să faci nimic.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Irinel15123532):

Sfântul Apostol Pavel le-a scris colosenilor că botezul înlocuiește tăierea-mprejur din a opta zi.
Apostolii botezau familii întregi, care firește aveau și copii (Fapte 16, 14-15 și I Cor. 1, 16). Ba chiar au botezat o țară întreagă (Fapte 8, 4-16).
Hristos nu a pus limită de vârsta pentru intrare în Rai (Ioan 3, 5)
Tot Sf. Apostol Pavel, scriindu-le efesenilor și colosenilor, le scria și copiiilor, deci îi considera membrii ai Bisericii (Efeseni 6, 1 și Coloseni 3, 20).
În Marcu 10, 14 Hristos le-a zis Apostolilor "Lăsați copiii să vină la Mine".
Versetul Marcu 16:16 trebuie pus în contextul perioadei, cel de propovăduire a Evangheliei. Adică versetul se referă în primul rând la adulți, dar nu scrie nicăieri să nu botezăm copiii.

| LPCTSTR a răspuns (pentru IceRope):

Buna!
"Este o chestie cu însemnătate adâncă, ascunsă profanilor."
Neostentativ, lumineaza-ne si pe noi ce insemnatate atat de adanca are botezul asta, sa gaseasca si profanii mentionati insemnatatea.

"dar nu primind explicații online de la necunoscuți neavizați."
Asta te include si pe tine, neironic in ochii celor "neavizati" si tu esti unul/una. Ori te vezi avizat(a) doar pentru ca sustii religia? Ce mai complex de superioritate pe voi...

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ți se pare. Botezul acela nu îl face creștin. Acel botez este o ceremonie pentru părinți și restul din jur. Isus s-a botezat la 30 de ani.

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru halogen001):

Tu nu te saturi sa aduci aceleași argumente slabe mereu?

| halogen001 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

Realitatea nu e un argument slab. Ce argument e mai bun decât realitatea? Poveștile rămân povești, iar realitatea înseamnă adevărul.

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru halogen001):

Cum am spus, argumente slabe.

| andreisergiu123456789 a răspuns:

Total nul din punct de vedere biblic.

| andreisergiu123456789 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Da-mi te rog frumos versetul in care zice apostolul Pavel ca taiarea imprejur inlocuieste botezul, daca esti amabil si fdaca te rog si eu frumos.))

| Teddy1517 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

,,Cine crede si se boteaza va fi mantuit, dar cine NU VA CREDE va fi osandit". Daca voi credeti ca un bebelus va ajunge in iad, el va ajunge in iad chiar si botezat fiind, fiindca nu crede. Asta pe logica voastra ca un copil nebotezat daca moare merge in iad.

| andreisergiu123456789 a răspuns (pentru andreisergiu123456789):

Fa te rog frumos abstractie ce ultimul comentariu al meu cu "total nul din punct de vedere biblic", poate gresesc si poate e ceva ce eu nu am citit.Cu respect.

| halogen001 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

Cum e un zeu "atotputernic", "atotștiutor", "inteligent", "bun", "drept", "iubitor", care "a făcut tot ce există", invizibil, surdomut, incapabil de comunicare, care a făcut purici și păduchi și care lasă omul iubit în întunericul neștiinței și primitivismului să moară de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie? E un personaj imaginar de poveste primitivă, puerilă, fantezistă și absurdă bună pentru prostirea naivilor creduli și neștiutori. Un asemenea personaj e reprezentantul neștiinței, primitivismului, prostiei, minciunii, necinstei, nesimțirii, nerușinării și absurdului.
Nu se poate numi un asemenea personaj reprezentantul bunătății, cinstei, omeniei, adevărului, inteligenței, științei sau a corectitudinii.

| IceRope a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Faci niște legături ciudate. Tăierea împrejur este un act strict medical, care ține de igiena de o viață în zonele aride, foarte călduroase. Că s-a răspândit puțin azi și în alte zone, asta e altă poveste.
Nu nu înțeleg de ce fiecare interpretează cum vrea ceea ce scrie în Biblie. De parcă nu ar fi de ajuns că au fost făcute greșeli enorme la traduceri.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Teddy1517):

N-a zis nimeni că merge în iad. Doar catolicii cred asta. Adevărul e că nu știm. Nu poate merge un bebeluș în iad, că el personal n-are păcate dar nici în rai nu poate merge, că nu-i botezat.

| Sisiwieuc9 a răspuns (pentru halogen001):

Dumnezeu îți dă, dar nu-ți baga în traista. Ai auzit de liberul arbitru?

| Teddy1517 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pai ai spus ca nu merge in Rai. Daca nu merge nici in iad, nici in Rai, inseamna ca crezi in purgatoriu, ca si catolicii. Deci, cam aceeasi treaba.

| Denly explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Din punct de vedere religios cred ca ai zis bine, copilul se boteaza de mic fiindca trebuie sa inceapa de mic o viata in curatenia a sufletului. Ex: un copil nu se poate spala singur asta nu inseamna ca nu il mai spala nimeni. Trebuie ajutat pana ce creste si se va spala singur. La fel si cu botezul, copilul nu poate sa se curete de pacatele stramosesti decat daca cineva il ajuta. Din punct de vedere religios asta ar fi abordarea.
Din punct de vedere etic, botezul este cu 0 influienta pentru cineva care nu crede in continuare in religia cu care a fost botezat.

| halogen001 a răspuns (pentru Sisiwieuc9):

O boală nu e rezultatul liberului arbitru. O boală poate fi rezultatul acțiunii unui virus, unei bacterii. Un război nu e rezultatul liberului arbitru. E rezultatul voinței conducătorilor care se luptă pentru putere și resurse. Un om e tâlhărit, furat sau înșelat nu din cauza liberului arbitru ci din cauza altui om mincinos, hoț sau tâlhar.
Zeul din poveste e un exemplu negativ.
De exemplu aici: https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=59&cap=13
Ce face zeul "atotputernic" și "atotștiutor" și care "a făcut tot ce există"? În loc să dea oamenilor pământul de care au nevoie îi îndeamnă la hoție, tâlhărie și război. Nu putea zeul care "a făcut" tot Universul să dea puțin pământ acelora care aveau nevoie? Nu știa zeul "atotștiutor" care "a făcut" tot Universul ce e în acea zonă și avea nevoie de iscoade, de hoți și de tâlhari? Se vede că povestea e absurdă și calitățile zeului sunt inexistente.
Dacă zeul era adevărat, atunci dădea la toți ce le trebuie și nu mai mergea omul la furat, la înșelat, la tâlhărit și la război.
Dacă zeul era adevărat, atunci nu făcea omul păcătos, neputincios, neștiutor, naiv și credul.
Dacă zeul era adevărat, atunci nu mai existau boli, pentru că omul era făcut perfect de la început și nu mai era doar o viețuitoare care evoluează prin selecție naturală milioane de ani.
Dacă zeul era adevărat, atunci omul avea din partea zeului ajutor și știință, călătorea în tot Universul de la început și nu mergea călare pe măgar așa de mult timp.
Dacă religia era sursă de știință, atunci la facultățile de matematică, fizică, chimie, informatică, biologie, mecanică, istorie, geografie, medicină și așa mai departe se studia biblia, iar biserica construia mașini, calculatoare și rachete.
Când e nevoie de credință? Când nu există dovezi, pentru că dacă există dovezi, atunci avem știință. Când nu există dovezi? Atunci când e minciună. Zeul atotputernic poate produce dovezi, deci nu are nevoie de credință. Cine are atunci nevoie de credință? Omul mincinos, în lipsa dovezilor pentru a-i fi crezută minciuna, are nevoie de credință, deci credința e drumul către minciună, iar știința e adevăr.
De ce minte omul? Pentru că poate, pentru că are pe cine să mintă și își obține în felul acesta, prin minciună și înșelăciune cele necesare unui trai îmbelșugat.
Dacă zeul era adevărat, atunci omul avea tot ce-i trebuie și nu mai era nevoit să mintă.
Dacă zeul era adevărat nu aveam 4300 de religii. Cum zeul e inexistent, fiecare mincinos poate spune orice în numele zeului și așa devine zeul un instrument de prostire a naivilor creduli și neștiutori și avem 4300 de religii.

| Denly explică (pentru halogen001):

Ai si tu dreptate, nu e un zeu care se baga in viata noastra. De la inceput legile au fost facute si le suportam fiecare mai bine sau mai rau. Am vazut si oameni bogati si fericiti am vazut si oameni saraci si bolnavi. Daca e vreun zeu cu siguranta nu ii pasa de viata de aici ci. Chestia e ca noi o traim si noua ne pasa, dar suntem oameni si suntem limitati. Fiecare care da viata mai departe e constient ca aduce un om intr-o lupta de supravietuire care poate fi usoara sau grea, cine stie.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Pãi dacã bebelușul nu are pãcate, sau nu are încã, de ce trebuie botezat?! Unde scrie cã botezul garanteazã Raiul? Dacã botezul curãțã bebelușul de pãcatele strãmoșești, de ce au totuși comportamente rele, chiar din fragedã pruncie?!
Cum se explicã faptul cã persoanele botezate la maturitate, și copii lor, sunt un bun exemplu de comportament Creștin în familie și societate?!

| halogen001 a răspuns (pentru Denly):

Așa este. O entitate atotputernică și nemuritoare nu are nevoie de la nimeni de nimic, pentru că orice ar face acea entitate sau altcineva, pe entitate n-o afectează cu nimic, pentru că nu moare și e atotputernică.
Prin urmare e exclusă iubirea, ajutorul, pedeapsa sau recompensa pentru om, pentru că omul pentru acea entitate e egal cu zero.
O entitate atotputernică și nemuritoare nu are nevoie de nimic și nu face nimic, deci nici nu există așa ceva.
De simțuri, de inteligență, de memorie, de sentimente, de voință, de iubire au nevoie doar viețuitoarele pentru a supraviețui, pentru a se adapta la mediu, pentru a se feri de pericole, pentru a strânge resurse și pentru a se înmulți.
O entitate atotputernică și nemuritoare nu are nevoie să se ferească de pericole, nu are nevoie să strângă resurse, să se adapteze la mediu sau să se înmulțească, deci nu are nevoie de simțuri, de inteligență, de memorie, de sentimente, de voință și de iubire.
De ce avem purici și păduchi? Făcea entitatea atotputernică și inteligentă purici și păduchi? Nu, pentru nu avea nevoie de așa ceva. Îl făcea entitatea atotputernică și inteligentă pe om? Nu, pentru că nu are nevoie de om și de nimic din ceea ce face omul.
Materia are proprietăți și în timp se aranjează sub formă de viață care evoluează prin selecție naturală milioane de ani. De aceea avem viețuitoare de la viruși și bacterii, purici și păduchi, până la om inclusiv. Toate calitățile și defectele omului sunt înscrise în codul genetic. Orice viețuitoare e un fel de roboțel creat de natură care execută programul de viețuitoare: adaptare la mediu, supraviețuire, strângere de resurse și înmulțire. O viețuitoare face tot ce este posibil pentru a executa programul de viețuitoare. Un virus sau o bacterie nu întreabă omul dacă vrea să se îmbolnăvească. Un lup sau un om nu întreabă o oaie dacă vrea să fie mâncată. Omul mincinos, hoț și tâlhar nu își întreabă victima dacă vrea să fie înșelată, furată sau tâlhărită.
De aceea avem boli, hoție, minciună, înșelăciune, tâlhărie și războaie.
Un om nu spune întotdeauna adevărul și de aceea trebuie verificată practic și logic orice afirmație. În cazul zeului, nu numai că nu există dovezi ale existenței zeului, dar există dovezi clare că nu există și atunci iese la lumină adevărul că zeul e doar o sperietoare de tip Bau-Bau folosită pentru înșelarea naivilor de unde se deduce și inutilitatea botezului.

| Denly explică (pentru Manciu_Emil_1976):

Comportamentele rele la copii sunt din spatele constientului, un copil nu va face rau ca vrea ci ca asa ii vin gandurile si el le duce mai departe. Prin educatie invatam un copil sa isi controleze gandurile negative si sa pastreze o atitudine pozitiva fata de el si cei din jur.
Diferenta dintre un bebelus botezat si un om matur este ca bebelusul are incontinuare liberul arbitru sa faca ce vrea cu viata lui pe cand un om matur cand alege sa se boteze deja a ales o cale.

| Denly explică (pentru halogen001):

Nu stiu ce sa zic. Parerea mea este ca unele chestii au fost create pentru ca au mari urme de inteligenta in ele. Nu pot sa cred ca din materie totul de la sine s-a aranjat fara influenta nimanui si toate formele de viata au aparut din pura intamplare. La radacina aceasta viata are o poveste pe care nimeni nu o stie.
Daca merg in desert si gasesc o fantana frumos construita cu tot ce trebui ca sa fie folosita, crezi ca o sa gandesc ca a aparut acolo din pura intamplare a asezarii atomilor? La fel am patit cand am vazut cat de complex este creata fiinta umana. E adevarat, sunt multe probleme aici, dar un zeu e posibil sa existe indiferent daca noi credem sau nu. Ca e bun sau e rau, inca nu am ajuns sa il cunosc. Daca o sa il vad si-o sa stau de vorba cu el poate ca imi voi putea face o parere mai clara despre el.

| halogen001 a răspuns (pentru Denly):

Fântâna din deșert e clar construită de o viețuitoare care are nevoie de apă, în timp ce de om sau de orice viețuitoare nu are nevoie nimeni și de aceea viața e doar rezultatul aranjării atomilor.
Ce nevoie are un zeu de om, de purici, de păduchi, de ploșnițe, de căpușe și țânțari?

Zeul nu există deloc, nici bun, nici rău. Există doar materia cu proprietățile ei și viețuitoarele care trăiesc, se adaptează la mediu, strâng resurse, se înmulțesc și mor.

Un zeu care ar avea capacitatea de a crea viața, ar fi foarte inteligent și ar avea posibilitatea să vorbească cu omul, nu ar avea de ce să se ascundă de om și în plus ar face tot ce are nevoie direct. Evoluția vieții în milioane de ani, multitudinea de viețuitoare și lipsa zeului ne arată clar că nu e vorba de nici un fel de zeu. E doar aranjarea materiei în toate formele posibile.
Pe de altă parte, conducătorii folosesc religia pentru controlul mulțimii și de aceea există religie și zei.

| halogen001 a răspuns (pentru Denly):

Https://www.bible.com/ro/bible/126/MAT.19.23-24.NTR

Isus le‑a zis ucenicilor Săi: – Adevărat vă spun, cu greu va intra cel bogat în Împărăția Cerurilor! Din nou vă spun, este mai ușor să treacă o cămilă prin urechea acului, decât să intre cel bogat în Împărăția lui Dumnezeu!

Un preot de ce se înconjoară de bogăție? Ar renunța la viața veșnică pentru câțiva ani de belșug pe Pământ? Nu, dar știe că totul e fantezie și trăiește și el cât poate de bine viața asta scurtă și unică pe care o are.

| Denly explică (pentru halogen001):

Da, zeul nu are nevoie de om dar se pare ca omul are nevoie de un zeu. De asta sunt religiile. Totusi cred ca se putea crea universu asta si pentru dorinta de a crea un scop. Poate scopul zeului este de a oferi cuiva diferite experiente prin care sa invete ce e viata, ce e bine si ce e rau. Una e sa privesti un film, alta e sa fii actor in el.