| Criss123criss a întrebat:

Am 13 ani si de curand am aflat ca am un chist dermoid pe ovarul drept. Imi poate spune cineva de la ce s-a format si in ce consta? Mentionez ca sunt virgina. Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| dannyel86 a răspuns:

Chistul dermoid este un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Au o marime extrem de mica si nu se manifesta decat in foarte putine cazuri.

Acest tip de chist este extrem de neobisnuit si este considerat mai degraba o anomalie, ciudatenia din spatele lui nefiind nici pana acum elucidata. Se mai numeste si teratom in termeni medical, care in limba greaca inseamna "tumora monstruoasa".

Chisturile dermoide sunt inofensive in majoritatea cazurilor!

Chisturile dermoide sunt prezente in organism inca de la nastere si nu produc niciun simptom. Descoperirea lor este pur intamplatoare si survine in urma unor investigatii ecografice sau radiologice de rutina pe care le realizeaza o persoana.

Pot aparea la orice varsta, dar se pare ca femeile tinere sunt mai predispuse sa le dezvolte. In 98% dintre cazuri sunt benigne si nu au niciun fel de simptomatologie.

Cand devin acestea periculoase?

Dimensiunile chisturilor dermoide sunt in general mici, cam de un centimetru. Uneori ele se pot mari, putand ajunge in cazuri exceptionale si pana la 45 de cm. Atunci incep sa apara complicatiile. Unele dintre acestea sunt:

chistul se poate rupe si continutul se varsa in organism putand provoca infectii care se manifesta prin dureri abdominale severe, febra, varsaturi;
poate aparea torsionarea ovarelor in jurul chistului si poate determina necroza ovarului;
in cazuri extrem de rare si din cauze necunoscute, acesta devine malign (canceros).

Ce se intampla cand sunt descoperite?

Daca in urma unui examen de rutina este depistat chistul dermoid, se recomanda excizarea lui, pentru a se evita riscul malignizarii acestuia.

Acesta se indeparteaza prin interventie chirurgicala clasica sau laparoscopica. In functie de dimensiunea lui si de modul in care a afectat sau nu ovarul, se poate recomanda extirparea intregului ovar.

Chiar si prin indepartare chirurgicala, nu exista siguranta ca acesta nu va reaparea.