| lmaooohelllp a întrebat:

Buna! Am 16 ani și am o tulburare gravă de a vorbi, la modul ca mă bâlbâi NON stop, stâlcesc cuvintele; am și niște tulburări când citesc la modul ca uneori citesc cuvintele greșit.
O am de mica și mi-ar plăcea sa știu ce este. Dacă aveți o idee mi-ar plăcea sa știu.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| Ionvasile990 a răspuns:

Salut, si eu am avut probleme mari de vorbire care au inceput pe la 4-5 ani. Nu puteam deloc sa pronunt anumite cuvinte, in functie de litera cu care incepeau ( C, P, M erau cele mai dificile) iar problema se agrava cand aveam emotii, cand trebuia sa vorbesc la telefon. Eram clasa a 4a si nu puteam sa vorbesc decat daca bateam din picior sau dadeam din mana. Sunt muulti oameni cu problema asta insa din pacate nu are o explicatie concreta sau un tratament definitiv. Sfatul meu este sa nu lasi asa lucrurile. Explica-le parintilor si mergi la o sedinta la un logoped. Vezi daca intr-adevar ai o problema de vorbire sau sunt doar emotii. Sa speram ca sunt doar emotii caci se pot tine in frau mai usorhappy. Experienta mea nu a fost una tocmai ok. Se radea mult de mine cand eram mic, lumea nu avea rabdare sa ma asculte cum ma balbai si din cauza asta preferam sa nu vorbesc prea mult. Enervam mereu profesorii, ma faceam de ras in public. Abia prin clasa a 10a am reusit sa imi tin in frau problema. Inainte de un cuvant dificil de pronuntat ziceam mai intai alt cuvant mai usor "gen" "mai" pai" sau incercam sa gasesc un sinonim mai usor, sunt multe metode care insa depind de fiecare. Mergi si cere ajutorul cel mai bine ca sa nu lasi lucrul asta sa te afecteze prea mult. La mine si-a lasat destul de mult amprenta, cu toate ca balbaitul meu este aproape insesizabil acum, la 24 am ramas cu anumite chestii. Din cauza ca ma feream sa vorbesc de mic, imi lipsesc skill-urile sociale de conversatie sau din cauza ca incerc sa vorbesc in cuvinte usor de pronuntat tind sa am un vocabular destul de simplu. Daca depui efort insa o sa treci peste, poate nu 100% dar sanse sa treci peste sunt.

| lmaooohelllp explică (pentru Ionvasile990):

Am fost la un logoped când am fost mai mica însă nu a ajutat deloc

| lmaooohelllp explică (pentru Ionvasile990):

Și problema o am de mica, și am crezut ca e ceva normal, nu mi amintesc sa vorbesc altcumva, însă am observat ca nu e chiar așa la toți când am intrat anul asta la liceu și am început sa mai fiu atenta la lume

2 răspunsuri:
| jacktaylor a răspuns:

E posibil sa fi dislexica!
Bâlbâitul poate fi cauzat de o anxietate socială!
Mergi la psihologul școlii este gratis.

| lmaooohelllp explică (pentru jacktaylor):

Liceul meu chiar dacă e colegiu, nu are psiholog, îl are doar de forma, insa as vrea sa fac o vizita

| catalin09023 a răspuns:

Salut,

Incearca sa iei niste ore de dictie, probabil se va remedia problema.