| andreeatudor a întrebat:

Buna seara, am si eu o problema poate ma puteti ajuta cu niste sfaturi.
de cateva luni bune ma ia o tusa si atunci parca mi se opreste respiratia pret de cateva secunde nu am aer deloc simt ca ma sufoc care sa fie cauza eu inainte nu aveam nici un fel de problema de genul acesta.
Sa fie din cauza ca lucrez intr"un mediu toxic? Ma puteti ajuta cu niste sfaturi... Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| ALGator a răspuns:

Ce fel de mediu toxic?
Unele medicamente (daca iei asa ceva) pot avea ca efect secundar sufocari. De aceea e bine sa citim intodeauna prospectul tuturor medicamentelor pe care le luam.
E de intrebat la doctor. Oricum, descrierea ta e prea sumara.

| andreeatudor explică (pentru ALGator):

Lucrez la volane, mai exact lucrez cu lipici si benzina.

| ALGator a răspuns (pentru andreeatudor):

Aha. Aceste noxe ar putea avea efect, pentru că te expui permanent. Mai ales dacă nu folosiți echipamente (incomode și ele) și sisteme de aspirare ale vaporilor.
Du-te la medic mai bine.
Sănătate!

| andreeatudor explică (pentru ALGator):

Da nu folosim nici un fel de echipament si cum lucrez de cativa ani e posibil sa nu fi facut cv la plamani sau cine stie. o sa consult un medic zilele acestea. mersi mult

10 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

E foarte posibil ca mediul toxic sa fie de vina pentru tusea ta. Daca se va dovedi a fi asa, va trebui sa iti schimbi jobul. Insa ce e cu acea tuse, si din ce cauza a aparut, e cel mai bine sa intrebi un medic, pentru ca orice tuse ce dureaza mai mult de doua saptamini ascunde in spatele ei ceva mai grav decat o simpla raceala.

| andreeatudor explică (pentru cristi202):

Ok, mersi mult pentru parere.
o sa consult un medic zilele acestea.

| Violleta2022 a răspuns:

Cel mai probabil este din cauza mediului toxic, dar asta se poate verifica la un medic de plamani, cu niste analize specifice.

| andreeatudor explică (pentru Violleta2022):

Am fost dar nu e nimic grav e din cauza tusei ca tusesc prea tare si din aceasta cauza mi se opreste respiratia.

| Violleta2022 a răspuns (pentru andreeatudor):

Respiratia nu se opreste, ca ai murii daca s-ar oprii, doar ca este ingreunata.
Te sfatuiesc sa bei mult ceai cald cu miere de albine si lamaie stoarsa in el.
Apoi, pe piept pui o punguta cu sare calda. sarea se poate incalzii in cuptorul cu microunde, sau in cuptor. Apoi o pui intr-o punguta de panza, de preferat sa fie bumbac, si peste un prosop, se pune pe piept.cand s-a mai racit un pci, se scoate prosopul sis e lasa direct pe piele, ca sa stea caldura cat mai mult acolo. Se repeta procedura de 3-6 ori/seara, cam cu 3-4 ore inainte sa te culci pentru cateva zile.
Se va observa o imbuanatire si in maxim 1 saptaman scapi de tuse!

| vocea a răspuns:

Scai - vanat
Este expectorant si calmant al tusei spastice si convulsive.Este cea mai eficienta planta chiar in caz de tuse rebela. Se face decoct cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se fierbe 15 minute. Se iau cate doua, trei linguri de doua, trei ori pe zi.

* Fructe de Fenicul
Este diuretic, antiseptic, sedativ, carminativ si antiinflamator. Se face infuzie cu o jumatate lingurita fructe zdrobite la o cana cu apa clocotita. Cantitatea se bea in trei reprize dupa mesele principale.

* Lichen de piatra
Este emoilent si calmant al sistemului respirator, antispastic pulmonar, antibiotic, fluidificator al secretiilor bronsice. Se face decoct cu o lingurita planta la 200 ml apa, se fierbe 5 minute si se neutralizeaza aciditatea cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau 1-2 cani pe zi inainte de mese.

* Flori si fructe de Porumbar
Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi. Ceaiurile se indulcesc cu miere de albine.

* Se recomanda urmatorul sirop de ceapa: o ceapa mare cruda se taie marunt si se fierbe in jumatate litru apa pana scade la jumatate. Se adauga miere. Ceapa se poate coace pana se inmoaie ( in loc sa se fiarba), apoi se zdrobeste si se pune in pahar. Se adauga 100 g miere. La nevoie se mai adauga putina apa. Siropul se poate pastra 3-4 zile la temperatura camerei sau 7 zile in frigider. Pentru copii se recomanda 6 lingurite pe zi iar pentru adulti 3-6 linguri pe zi.

* Se mai recomanda siropul de praz din decoct concentrat, 200 g praz la 1 litru apa, amestecat cu miere in cantitate egala.Se iau 4-5 linguri pe zi.



In faza a doua a tusei este nevoie de ceaiuri din plante medicinale cu proprietati expectorante care sa ajute la fluidificarea si eliminarea secretiilor bronhice.


* Flori si radacini de Ciubotica-cucului
Este emoilent, expectorant, antispastic, sedativ, calmant al tusei, fluidifiant al secretiilor bronhice, cicartizant. Se face infuzie din 1-2 lingurite flori la 200 ml apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi. Se mai poate folosi decoctul din 1-2 lingurite radacini la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute si se beau doua, trei cani pe zi. In cazul in care se foloseste tinctura de Ciubotica-cucului, se iau 15-20 picaturi pe zi.

* Muguri de Pin
Este antiinflamator, antiseptic, cicatrizant, modificator al secretiilor bronhice. Se prepara infuzie cu doua lingurite muguri la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi.

* Frunze de Urzica
Este bactericid, antiinflamator, emoilent, expectorant, antiseptic, antialergic, vitaminizant, remineralizant si echilibrator al sistemului imunitar. Se face infuzie cu o lingurita planta uscata (sau o lingura de planta proaspata bine maruntita) la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani de ceai pe zi. Se pot face cure de cate trei saptamani.

* Flori si frunze de Nalba mare
Este emoilent, expectorant, antiinflamator si calmant. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.

* Frunze de Patlagina
Este antiinflamator, emoilent, bactericid, hemostatic si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi sau se administreaza cate o lingura din doua in doua ore.

* Flori de Lumanarica
Are proprietati emoilente, expectorante, antiinflamatoare, calmante si cicatrizante.
Se face infuzie cu o lingurita flori la o cana cu apa clocotita. Se bea treptat in cursul zilei.

* Radacini de Iarba mare
Este un tonic general, antibiotic, antiinflamator si expectorant. Se face decoct cu doua lingurite de radacini la o cana cu apa. Se beau doua, trei cani pe zi. Atentie: nu se administreaza in timpul sarcinii si nu se depaseste doza indicata.

* Cimbrul sau Cimbrisorul
Este calmant, antiviral, antiseptic expectorant si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita planta la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani de ceai pe zi.

Ceaiurile se indulcesc cu miere. Trebuie remarcat faptul ca mierea si in special cea de tei este antimicrobiana, antiiflamatoare, calmanta si expectoranta.

Deasemenea Propolisul este antiinflamator, antibiotic si expectorant. Astfel se foloseste tinctura de propolis (60 g propolis la 200 ml alcool). Se ia de trei ori pe zi cate 15-30 picaturi inainte de masa in putin lapte cald sau in putin ceai cald de plante medicinale.

Un alt expectorant si antibiotic este usturoiul. Se face o infuzie din usturoi pisat in urmatoarele cantitati: 15 g pentru copii pana la 2 ani; 25 g pentru copii intre 2 si 5 ani; 40 g pentru copii intre 10 si 12 ani; 60-80 g pentru celelalte varste. Se iau 8-10 lingurite pe zi din apa usturoiata pentru copii pana la 5 ani, 6-7 linguri pentru copii de 10-12 ani si 8-10 linguri pentru celelelte varste.

Se mai poate folosi siropul de ridiche neagra (ridichea scobita si in ea se pune miere) din care se iau mai multe lingurite pe zi.

Unul dintre cele mai eficiente siropuri pentru potolirea tusei este dat de urmatoarea reteta: se fierbe o lamaie 10 minute si se stoarce.Se adauga doua linguri de glicerina.Se amesteca si se umple paharul cu miere. Se iau maxim 6 lingurite pe zi si anume, dimineata la sculare, inainte de pranz, dupa pranz, apoi la cateva ore dupa pranz, la cina si seara la culcare.Pe masura ce tusea inceteaza se reduce cantitatea.Preparatul este eficient atat la adulti cat si la copii.

Sirop de coacaze negre: se fierb 250 g coacaze intr-un litru apa pana scade lichidul la jumatate; se strecoara si apoi se adauga o cantitate egala de zahar, fierbandu-se din nou pana scade la jumatate.Se ia cate o lingurita la 2 ore. In loc de coacaze proaspete se poate folosi 100 g coacaze uscate.

Se mai pot folosi: infuzia din 40 g frunze de dafin la un litru de apa sau infuzia din doua lingurite seminte de gutui la un litru de apa.

| andreeatudor explică (pentru vocea):

Ok. multumesc pentru sfat o sa tin cont.o zi frumoasa