| tonyc7 a întrebat:

Buna, TPU. Mi-am cumparat o sticla de lapte batut acum vreo 2 saptamani si abia azi mi-am adus aminte de ea s-o servesc. Pe capac scrie ca expira in data de 08.08. 2022, iar noi suntem azi in 10, deci a expirat de doua zile. Gustul mi s-a parut ok, nu am simtit gust stricat sau miros imputit la ea, deci am servit-o asa expirata.
Ce risc sa patesc daca am consumat un produs expirat precum acest lapte batut?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Apreciat de Editori
| Alex22C a răspuns:

Salut! Niciun produs nu trebuie consumat daca este trecut de data de expirare, indiferent de cum a fost stocat. Fiecare produs daca trece de perioada de expirare, suferă degradări la nivel enzimatic, își pierde din proprietăți, exista riscul de a duce la apariția altor microorganisme fie patogene sau nu pentru organismul uman. Acest standard se aplica pentru produsele alimentare care au fost obținute prin tehnologii speciale, in comparație cu un produs de producție proprie cum a spus utilizatorul MiereDeSalcam, acolo nu vorbim despre implicarea omului prin tehnologii de industrie alimentară pentru obținerea produsului respectiv prin urmare este cu totul altceva. Iar reacțiile divera de la organism la organism, astea fiind spuse îți recomand să nu mai consumi produse alimentare daca au trecut de perioada de expirare.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Du-te breh la plimbare de aici! Sarea expira? Mierea expira? Nu, dar au ambele data de expirare. Daca o cutie de lapte sta in conditiile de depozitare optime nu e nici o problema. Am baut lapte expirat de o saptamana-doua, la fel cum mi s-a acrit lapte care mai avea cateva zile pana expira. Sau, cea mai cea, am luat lapte la cutie care mai avea vreo 2 saptamini pana expira si era deja acrit, din cauza de ambalaj/stocare nasoale...

| Alex22C a răspuns:

Daca tu compari sarea și mierea cu laptele....nasol de tine. Și nu ți am cerut să îmi dai mie explicații. Eu i am răspuns utilizatorului la întrebarea pusă.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Hai sa te citez un pic - "Niciun produs nu trebuie consumat daca este trecut de data de expirare, indiferent de cum a fost stocat." - ai zis cumva cu exceptia sarii/mierii?

| Alex22C a răspuns:

Și ca sa îți răspund la întrebare, sarea expira datorita substanțelor chimice pe care le are, și mierea la rândul ei expira ptc deseori cea din comerț este falsificată. Problema la noi ca nație este că nu știm ceea ce mâncăm dar să arătăm cu degetul în sus și jos știm. Bafta!

| Alex22C a răspuns:

Sarea și mierea nu sunt produse alimentare finite.

| Alex22C a răspuns:

Sau semipreparate

| Alex22C a răspuns:

Sarea o mănânci de foame? laughing))

| anonim_4396 a răspuns:

Dacă am ști cu toții ce mâncăm(scrie pe ambalaj), nu am mai deosebi producătorii pentru consum propriu de cei mari. Ne mințim pe față...

| Alex22C a răspuns:

Corect

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca eu produc miere 100% naturala, sunt obligat sa ii dau termen de valabilitate. La fel si cu sarea. Vezi ca o sa gasesti sare fara antiaglomerant care are termen de valabilitate.

| relian a răspuns:

Raspuns total gresit, unde pui ca a si fost remarcat de editori laughing Termenul de expirare nu arata ce spui tu, termenul de expirare este termenul pentru care fabricantul acelui produs garaanteaza ca acel produs este exact ca in descriere.
Dupa ce au trecut acele date de expirare orice produs este f bun de consumat, nu se intampla absolut nimic din ce ai spus tu.Tu te auzi ce spui? Deci un produs la care expira termenul azi, maine asa peste noapte deja sa degradat laughing pfff naspa de tot.
Unde pui ce mai editori "destepti".
Tu ai idee asa dupa tine ce termen de garantie are piinea? Tu ai mincat piine de 2-3 zile? Sau ai mincat piine si de o saptamana? Ai mincat compoturi, gemuri, muraturi dupa termenul de expirare?
Sau produse de astea facute de om acasa si care is bune si dupa 5 sau mai multi ani.
Ai bagat si tu din top,iar editortii teau aplaudat ca aplaudacii aia habarnasti,habar nu au aia pe ce planeta stau laughing
Deci produsele nu sufere degradari cum spui,daca un produs n-a fost afectat de ciuperci, bacterii, este f bun de consum, indiferent ce data are trecuta pe el.
Termenul de expitrare este garantia cxe tio da fabrica, dupa el nu isi mai asuma responsabilitatea.
Asa daca tiu un prdus in contidii naspa se poate strica, deprecia in timpul teremenului aluia.
Este buna o conserve si dupa 10 ani, uneori si duopa 100 de ani daca a stat inghetata laughing

Sarea siu miere zici tu nu-s produse finite? Da ces? TRe pomeni ca tu meergi la stup, bagi mina dai la o parte acea ceara, scoti mierea si o maninci.Te duci sapi dupa sare si o consumi asa, asa faci?

Deci nu pate`ste nimeni nimic atita timp cit acele produse nu-s alterate. Faci gemuri acasa, nu le pui absolut nimic conservanti, pai si dupa 5 sau 7 ani is bune.
Ai mincat vreodata? Se pare ca nu.In sf am raspuns tie pentru ca ai gresit, pentru ca termen de garantie nu inseamna ce spui tu, sau altii ca tine.
Termenul de garantie nu inseamna ca produsul nu mai este bun, sau ca si-a pierdut din calitati.

| Alex22C a răspuns:

Și prin spusele tale cum poți să îmi confirmi că este adevărat ceea ce spui? Din cauza unora ca voi a ajuns țara asta in halul asta, ne meritam soarta, orice produs care a trecut de perioada de expirare nu mai este recomandat pentru consum fapt confirmați de mai mult și pentru ca multi vă dați smecheri și faceți exact contrariul ajungeți la doctor cu cine știe ce probleme și va plângeți mult și aiurea. Eu m-am referit la produsele obținute pe cale industrială, nu la cele făcute în gospodăria personala, din partea mea tu poți să faci ce vrei, și ca drept exemplu cel mai banal până și supermarketurile va atrag atenția la produsele cu reducere ai cu data de expirare 24h ca acestea sa nu mai fie consumate după această perioadă, dar na romanul este și doctor, și inginer și specialist și tot ce vrei. Tu compari laptele bătut un produs extrem de perisabil, cu produse tip conserve și murături? mult succes îți doresc!

| Alex22C a răspuns:

"Sarea și mierea nu s produse finite"
Daca tu fierbi mierea și prajesti sarea ca să ajungă la starea respectivă, bravo laughing) un produs finit este acela care suferă un tratament termic și ajunge produs finit, exemplu fierberea roșiilor și transformarea lui in bulion sau prăjirea cărnii crude ai transformarea în friptura. Acestea sunt produse fin.

| relian a răspuns:

laughing vezi ce ai scris, ori poate uiti de la mina pana la gura.Ai spus clar te citez 'nici un produs" deci la tine ce inseamna produs?
Vorba cuiva pe aici si mierea de albine are data de expirare, deci despre ce avioane vorbesti?
Te mai intreb odata, ai mincat paine de 1 sau 2 saptamani? Sint f multi care asa consuma piinea, o tin in congelator, apoi scoate cate una, se dezgheata si o maninca.
Deci tu bati cimpurile patriei, nu stii sa recunosti cand spui ceva gresit.
Termenul de expirare este un termen ce vinzatorul iti garanteaza acel produs, nu ca dupa expirare gata s-a stricat.

Deci expira un produs astazi la ora 10 dimineata ok? Ce fac? a trecut de otra 10 gata salutare s-a stricat sau ce?laughing Nu vezi ce logica ai.

| relian a răspuns:

Dupa spusele mele asa este si logic si legal,adica termenul de garantie este ala grantat de producator.
Ca legea cere magazinelor sa nu mai vinda produse cu termenul expirat,asta este adevarat,dar nu poti sa vii sa spui ca acele produse is stricate,sau ce ai mai zis.
Nu se dfa nimeni doctor,maninci ceva ce nu-i alterat,nu aio cum sa maninci ceva stricat,simti imediat,nu stiu despre ce avioane vorbiti.

Daca spuneai ca magazinele nu au voie sa vinda produse la care teremnul de garantie a trecut,aici ai fi avuit dreptate,simplu,Dar tu ai bagat-o produsele is stricate,calitatea este nu stiu cum.

Logic expira produsul azi cum am zis intr-o lora,deci dupa ora aia,gata deja calitatea este alta?
Fugi si te ascunde.Tu confunzi vinzarea cu altceva,una e sa vinzi,alta e sa consumi.
Cumperi pentru acasa ceva,le tii si expira,ce faci le arunci? Adica is bune, miros, gust, totu e ste ca si unu cu termenul neexpirat dar tu arunci.E bun, arunca, dar nu veni sa arati chestii ce te depasesc.

| Alex22C a răspuns:

Logica ta nu corespunde cu realitatea, și oricum ceea ce am spus eu este confirmată de mai mulți și nu sunt depășit de situație deloc, doar că nu ai înțeles ce am spus, sau nu ai vrut, dar in fine, atât poți. In mediul on-line suntem toți șmecheri dar în realitate... Decât sa schimbi ceva in tara asta, mai bine fugi că nu ai cu cine laughing)) In concluzie, rămân la aceeași părere, nu recomand consumarea produselor expirate. Și nu am spus că un produs după perioada de expirare este stricat decât că în structura interioara a produsului se întâmplă niste modificări pe care nu le poți înțelege. Alimentele din ziua de astăzi nu mai sunt așa de sigure, daca era lapte bătut făcut de mama ta acasă, puteai să îl consumi când voiai tu dar așa la nivel industrial, acel produs trece prin zeci de procese de obținere de care tu habar nu ai, prin urmare după data de expirare nu mai este așa de sigur precum un aliment obținut la mama ta acasă.

| relian a răspuns:

Bati gardu la greu.Deci dupa tine dupa termenul de expirare se intampla chestii ce eu nu le pot intelege laughing,dar pe care tu le intelegi.E bun si asa rau.
Afla ca se intampla chestii de care spui si imediat dupa ce produsul a fost preparat, deci si dupa o zi deja acolo s-a intamplat ceva, acel produs a pierdut apa, sau stiu si eu ce alte chestii.

Ai vazut ca ai dato in gard, acu cauti sa o sc oti, dar sa fie tot ca tine.Serios,daca ai lapte de la vaca batut il poti consuma cand vreo tu? De unde ai mai scos si balaria asta laughing ai mincat lapte de la vada vreodata?
Eu cred ca tu stai de fat in cutie de carton si te cdai mare l; ovit ca ai cunoaste ceva.
Laptele batut de la vaca,de la aia de la tara nu il poti minca cand vrei tu,pentru ca la un mom dat se duce de suflet,dar tu ce sa stii.

Amice am mincat de toate pe lumea asta,am mincat si late direct de la vaca,atunci pe loc muls laughing am mincat si lapte prins sau cum zic oamenii si asa mai departe,bati cimpii la greu.

Un lapte batut de la bunicata de mama de acasa cum zici tu laughing nu il maninci orcind vrei tu. Dupa cateva zile ala se strange si se face brinza laughing asa singur,dar ce sa stie unu din cutia de carton.

Produsele ce spui tu nu-s trecute prin zeci dxe procese,de ar fi asa tear reupe la cost,deci iar maninci lapte de la mama de acasa din ala zer clocit laughing
Produsele au putine proceser,ce le face sa stea mai mult timp? Is sterilizate,pasteurizate,asta daca stii ce inseamna astea.

Exact ce face si maicata acasa,sterilizeaza borcanele cu zarzavaturi, gemuri etc, adica distrugi ciupercile si bacteriile aflate in acele produse, apoi le poti tine cit vrei.
Deci nici industrial nu se fac ce povesti crezi tu, auzi zeci de procese laughing pai nu ar mai ramane nimic cde produsul ala, ar fi ca o pasata ceva.Deci topate produsele facute indiustrial ce spui tu,se cauta sa se faca cit mai putine procese,fiecare proces costa bani amice.

Poate voiai sa spui ca se pot pune ceva substante care sa prezerve acel produs,asta e altceva,dar nu proces.

Daca ar trece prin zeci de procese,atunci acel produs ar tine mult mai mult decat la maicata acasa laughingdar nu is procesate,doar li se adauga ceva substante sa le mentina mai mult timp asa cum sunt.

Nu recomanzi,asa nu-i nici legal sa se vinda laughing ca urmare de consumat eventual consuma omu acasa daca a tinut ceva si termenul a expirat.
Deci gusti,,vezi daca are mucegai,mirosi,ai destule simturi sa iti poti da seama ca un produs este bun sau stricat.

Ca idee ciupercile si bacteriile is cele care deteriorieaza produsele, deci in lipsa lor indiferrent ce consumi nu te afecteaza absolut deloc.
Deci daca produsl consumat n-a fost atacat de ciuperci ori bacterii, il poti consuma cu incredere.
Bine tu esti speriat de bombe, cred ca daca iti spune careva in care tu ai incredere nu respira,, asa si faci, morti sufocat de unu singur laughing

| Alex22C a răspuns:

Te plictisești acasă singuraticule?
Spor la mâncat rahat expirat.

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Daca nu miroasa si nu are gust de stricat, atunci se poate consuma.
Probabil, pentru a avea garantie mai indelungata, i s-a mai adaugat si ceva "conservant", iar astfel nu mai conteaza 2-3 zile in plus. happy

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Risc mic de tot.

| gabicoo a răspuns:

Riști să faci diaree! Dar la câți conservanți și alte chimicale conține nu cred că vei păți ceva!

| mi25 a răspuns:

Eu am crescut la tara si mama punea la prins lapte si-l mncam cand il doream. Il verificam daca nu miroase, nu ne uitam de cate zile era pus. Si nu m-am imbolnavit niciodata
De regula produsele lactate sunt bune de consumat, daca nu au miros "de stricat". Tata scotea branza din putina si cea care era pe langa putina uneori avea putin mucegai. O mancam cu placere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu risti mai nimic, daca l-ai tinut la rece. Data de expirare nu inseamna neaparat ca nu mai este bun de consumat ci din punctul ala nu se mai incadreaza intr-un standard de calitate, isi pierde din proprietati.

| tonyc7 explică (pentru anonim_4396):

OK, mersi pentru raspuns

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De murit, nu mori.

| nukeyly a răspuns:

Laptele batut de fel e fermentat, deci din start un ''lapte stricat''
pentru consum uman. Dar de evitat cand vezi la suprafata ciuperci colorate funny,
si mai depinde totusi cat de hotarat esti pe moment.

Alimentele din comert mai tin cel putin cateva zile dupa expirare, daca se respecta temperatura de depozitare, daca nu simti miros de rau e ok, exista cazuri rare ce pot duce la complicatii gen final destination. De evitat conserve depasite acolo in vid se poate dezvota in camuflaj de jungla, vedeta: toxina botulinica ce duce la paralizie si netratata la game over sever fara drept de apel.

De ex fornetii coapte sunt bune de mancat tinute la frig si cand devin cleioase, dar dulci chiar daca teoretic ele expira la 30 de minute de la coacere si se degradeaza la temp camerei rapid
in 12 ore, dupa 12h sunt practic zombi comestibile.
Interesant ca pizza picanta[varianta clasica cu salam picant din 2009 nu cea fake cu carnati picanti]
facuta terci cu apa, se impute la soare, miroase a cadavru chiar, nu apar viermi, si nici o musta infecta nu serveste mortaciunea oare de ce? De prea mult omega 3!

In armata 2001 se servea la soldati mancare expirata de ani de zile si nimeni nu a crapat, deci parea safe.