anonim_4396
| Anonim întreabă:

Buna ziua! O prietena are diagnosticul de schizofrenie paranoida si as vrea sa stiu drepturile acesteia cu privire la pensie, loc de munca si daca are voie sa faca scoala de sofer. Daca e cineva in situatia ei sau are idee ce si cum, va rog mult sa imi raspundeti. Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Numai medicul specialist psihiatru i ti poate spune, el o va evalua psihiatric si după asta o trimite in comisie, acolo ei o sa i dea gradul de handicap si in urma acestui grad se va fixa pensia, daca o sa obtina gradul 1 pensia va fi mai mare, daca obtine gradele doi sau trei pensie mai mică. Daca este cu schizofrenie nu are dreptul sa faca niciodata scoala de soferi, acestia sunt pericole la volan, nu stii niciodata cînd o apuca din senin crizele si omoara oamenii pietonii.

| Donsavas a răspuns:

Dacă ai schizofrenie, nu primesti neaparat si pensie.
Dacă vrea si poate sa muncească, diagnosticul nu o retine, poate boala in sine sa o oprească din munca.
Ea poate urma cursurile la scoala de șoferi dacă primește avizele necesare si e in stare sa învețe, pentru a primi permis. Problema e ca medicatia o poate face sa nu fie in stare sa conduca.