| teodorabrsvn a întrebat:

Care sunt simptomele diabetului de tip 2? fundahappy

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Aleccsandra a răspuns:

Ca si in cazul hipertensiunii arteriale si a altor boli netransmisibile, nu exista nicio cauza clara care sa poata fi atribuita celui mai raspandit tip de diabet (Diabet de tip II, diabetul de tip I fiind al doilea efect al insuficientei pancreasului). In orice caz, se cunosc cativa factori care maresc sansele de a deveni [...]
Unul dintre pericolele diabetului se refera la neuropatiile diabetice. Acestea sunt afectiuni ale nervilor. Uneori, bolnavii nici nu sunt constienti de prezenta vatamarilor. Alteori pot aparea tulburari ale sistemului nervos, manifestate prin senzatii de amorteala si furnicaturi in maini, talpi, brate sau picioare. Orice organ al corpului poate avea de suferit de pe urma neuropatiilor [...]
Diabetul de tip 1 sau diabetul de tip 2 au simptome specifice, comune. Cunoasterea timpurie a acestor simptome este critica, intrucat indica diabeticului un tratament adecvat. Simtomele diabetului sunt: Excesul de urina: este cel mai raspandit fenomen si cel mai ingrijorator. Este regretabil ca rinichii se umplu cu foarte multa glucoza desi acestia sunt organe [...]

Te confrunti cu o sete excesiva, ai o puternica senzatie de foame, ai o stare de nervozitate, urinezi frecvent, vezi incetosat, ai ameteli, furnicaturi sau amorteli la maini si picioare. Poti avea diverse infectii recurente ale vezicii urinare sau ale pielii, iar ranile se cicatrizeaza mai lent.

Glicemia

Daca nivelul glicemiei depaseste 126 mg/dl, Ar fi bine sa repeti testul. ai diabet. Aceasta analiza masoara nivelul de glucoza din sangele tau. Glicemia capilara, adica intepatura din deget, se ia pe nemancate, la doua ore dupa masa si la culcare.

Glicemia plasmatica, adica sangele care se ia din vena, se ia pe nemancate si la doua ore dupa masa. Poti sa-ti masori si acasa glicemia, cu ajutorul unui aparat numit glucometru. Dimineata, pe nemancate, te intepi in deget, iei o picatura de sange, o pui pe o banda reactiva si apoi o introduci in aparat. Acesta va afisa valoarea glicemiei.

Nu intra in panica daca ti-a iesit glicemia mare. Poate ai mancat cu o seara inainte de analize multe dulciuri!

Daca nivelul glicemiei depaseste 126 mg/dl, Ar fi bine sa repeti testul. Hiperglicemia provocata va spune adevarul. Ti se va da sa bei 75 de grame de glucoza dizolvata in 250 ml apa. Ti se va lua glicemia inainte si dupa acest test de hiperglicemie provocata. Dupa ce ai consumat glucoza respectiva, zaharul din sange creste, dar trebuie sa revina la normal dupa vreo doua ore. Daca ai diabet, glicemia va creste foarte mult si nu va reveni la normal dupa doua ore, ci mult mai tarziu.

Injectia cu insulina

Cu precadere in diabetul de tip 1, numit si insulinodependent, dar si in diabetul de tip 2, sunt prescrise insulinele injectabile. Sunt vreo 500 de feluri de insuline, dar in mare trebuie sa stii ca unele au actiune lenta, altele intermediara si altele actiune rapida.

Injectiile cu insulina se fac subcutanat, iar diabeticii sunt invatati sa se injecteze singuri. Exista si cazuri speciale in care insulinele se administreaza intravenos, dar numai de catre cadrele medicale este indicat sa se faca asta. Injectiile cu insulina se fac, de regula, zilnic sau chiar de cateva ori pe zi.

Exista si pompe de insulina dotate cu un furtunas si un cateter mic din silicon, montat in piele, care livreaza si administreaza insulina. De asemenea, exista si insulina inhalatorie. Dozele si modul de administrare le stabileste medicul diabetolog.

Retinopatia diabetica

Una din cele mai frecvente cauze de orbire. Este o boala instalata la nivelul capilarelor retiniene, care duce la slabirea vederii. Boala este, de fapt, o complicatie a diabetului si reprezinta una din cele mai frecvente cauze de orbire. Aproximativ 2% dintre persoanele care au diabet de peste 15 ani sunt afectate de un grav handicap vizual. De aceea, daca suferi de diabet, nu uita sa-ti faci cat mai des un control oftalmologic.

Daca prima glicemie ti-a iesit peste valoarea normala, repeta analiza. Nu uita ca in dimineata respectiva sa nu mananci nimic pana la recoltare.


Hipoglicemia

Numita si hipoglicemie, aceasta reactie poate aparea cand excesul de insulina, cand prea multa miscare fizica sau prea putina hrana scad nivelul glicemiei. Simptomele apar la cateva ore dupa masa si se traduc prin:
tremuraturi
slabiciune
somnolenta
vedere dubla
ameteala
stare de confuzie

Coma diabetica

Apare cand nivelul glicemiei este prea mare (hiperglicemie). Evolueaza mai lent ca reactia la insulina, in decursul mai multor ore sau al unei zile. Se manifesta prin varsaturi, dureri abdominale, slabiciune, sete accentuata, miros aromat al respiratiei, respiratie din ce in ce mai rapida si mai profunda, ajungandu-se la confuzie si stare de inconstienta.

Sugestii pentru o masa festiva
Daca ai invitat la masa o persoana cu diabet, poti sa prepari un meniu special, pe care sa-l poata savura cu placere si fara restrictii.
Bors de legume - 200 grame
Sarmalute din carne de porc fara orez - 130 grame si alaturi o mamaliguta sau o friptura la gratar - 150 grame cu cartofi natur -150 grame si salata de varza – 150 grame.
Desert: salata de fructe preparata din 100 grame grapefruit, 50 grame mere; 70 grame mandarine si 20 grame frisca.
Multe din simptomele diabetului de tip 1 seamana cu cele ale diabetului de tip 2. In ambele cazuri exista prea multa glucoza in sange si insuficienta in celulele corpului dvs. Nivelurile ridicate de glucoza la diabetul de tip 1 sunt datorate unei lipse de insulina, pentru ca celulele care produc insulina au fost distruse. Tipul 2 de diabet apare atunci cand corpul devine rezistent la insulina produsa. In orice caz, celulele din corpul dvs nu primesc glucoza de care au nevoie, iar corpul dvs va va transmite niste semnale de alarma.

Drumuri dese la toaleta

Mergeti la toaleta mult mai des in ultima vreme? Vi se pare ca urinati cat e ziua de lunga? Urinarea devine mai frecventa atunci cand exista multa glucoza in sange. Daca insulina este ineficienta sau inexistenta, rinichii nu pot filtra glucoza inapoi in sange. Devin suprasolicitati si incearca sa obtina mai multa apa din sange pentru a dilua glucoza. Astfel aveti vezica mereu plina si trebuie sa urinati frecvent.

Sete care nu mai trece

Pare ca nu va mai ajunge apa si beti mai multa apa ca de obicei, acesta poate fi un semn al diabetului, mai ales daca este asociat cu urinare frcventa. Daca corpul dvs isi ia apa din sange pentru a dilua glucoza si implicit urinati mai des, veti fi deshidratat si veti simti nevoia de a bea mai multa apa.

Pierdeti in greutate fara sa incercati acest lucru

Acest simptom este mai des observat la diabetul de tip 1. La diabetul de tip 1, pancreasul inceteaza a mai produce insulina, posibil din cauza unui atac viral asupra celulelor pancreasului sau din cauza unui raspuns autoimun care face ca corpul sa atace celulele producatoare de insulina. Corpul are nevoie de o sursa de energie pentru ca nu mai are glucoza. In consecinta consuma grasime si tesut muscular pentru a capata energie. Diabetul de tipul 2 apare gradat, odata cu cresterea rezistentei corpului la insulina, asa ca pierderea in greutate nu este asa de evidenta.

Slabiciune si oboseala

Tot din cauza glucozei. Glucoza din mancarea consumata ajunge in sange unde insulina ar trebui sa contribuie la tranzitia acesteia in celulele corpului. Celulele o folosesc pentru a produce energia de care avem nevoie pentru a trai. Daca insulina e inexistenta sau daca celulele nu reactioneaza la ea, atunci glucoza ramane in sange. Astfel celulele nu mai au energie, iar dvs va simtiti epuizat.

Furnicaturi sau amorteala la maini, picioare sau labele picioarelor

Acest simptom se numeste neuropatie. Apare gradat, in timp, pe masura ce nivelurile ridicate de glucoza din sange deterioreaza sistemul nervos, mai ales la extremitati. Diabetul de tipul 2 se instaleaza gradat, si este posibil nici sa nu va dati seama ca sunteti bolnavi. Prin urmare, nivelul de glucoza din sange poate sa fi fost mare pe o perioada mare de timp inainte ca un diagnostic sa fi fost pus. Leziunile la nivelul nervilor pot aparea fara sa va dati seama. Neuropatia se poate ameliora atunci cand este tinut sub control strict nivelul de glucoza din sange.

Alte semne sau simptome care pot aparea
Vedere incetosata, piele uscata sau iritata, infectii frecvente, taieturi sau sangerari care se vindeca foarte greu, toate acestea sunt semne ca ceva nu e in regula. Din nou, cand aceste semne sunt asociate cu diabet, sunt rezultatul unui nivel ridicat de glucoza in sange. Daca observati oricare dintre aceste simptome, mergeti la medic. Acesta va va putea spune daca aveti de ce sa va faceti griji in privinta diabetului.

Fundaa?

2 răspunsuri:
| Sabinutza16 a răspuns:

Printre semnele si simptomele diabetului se numara setea intensa, urinarea excesiva, pierderea inexplicabila in greutate, tulburarile tranzitorii de vedere si oboseala sau somnolenta neobisnuita. Aceste semne si simptome apar treptat, de-a lungul timpului, si nu sint recunoscute decit la citiva ani dupa ce boala a debutat. Nu iti fa griji nu este o boala care iti distruge viata chiar daca toata lumea asa crede! :* Uite parerile catorva experti:):http://www.sfatulmedicului.ro/......endent_861

Întrebări similare