| Mara1234510 a întrebat:

Cum imi pot da seama daca sufar de sindromul ovarelor polichistice? Acum cateva saptamani am fost la medicul dermatolog pentru o eruptie de acnee care mi-a aparut brusc dupa ani intregi in care nu am mai avut probleme dermatologice. Desi am 17 ani recent impliniti si in mod normal la varsta mea majoritatea adolescentilor au probleme cu tenul, eu in ultimii 2 ani am avut o piele curata, eruptia mea de acnee anterioara avand loc intre 12-14 ani. Dermatologul m-a trimis sa imi fac un set de analize de sange + exudat nazal si faringian pentru a vedea daca problemele mele cu pielea sunt cauzate de vreo infectie locala sau de sindromul ovarelor polichistice. Mi-am facut analizele, nu am vreo infectie precum stafilococ, streptococ, etc. Iar la analize mi-au iesit bine toate analizele de markeri endocrini (FSH, LH, testosteron, DHEA-S, progesteron, etc, de asemenea tin sa mentionez ca nu mi-am facut vreo analiza pentru tiroida, nu mi s-a recomandat) in afara de prolactina la care am o valoare mare pentru varsta mea si anume: 665. Am citit ca o valoare mare la prolactina poate fi un simptom de sindromul ovarelor polichistice, dar din moment ce celelalte analize de hormoni au iesit bine e foarte ciudat…daca as avea aceasta boala nu ar trebui sa iasa majoritatea analizelor de markeri endocrini cu valori anormale? Acum mai am de mentionat ca in afara de aceasta valoare de prolactina foarte mare eu nu mai am alt simptom de sindromul OP, adica menstruatia imi vine regulat, de obicei la 28 de zile, in ultima luna doar mi-a intarziat cu o saptamana, dar am avut luat si antibiotic si ma gandesc ca chestia asta poate a influentat, dar in rest am cicluri menstruale foarte sanatoase. Chiar nu stiu ce sa zic despre acest rezultat, sunt destul de confuza.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| RxTx a răspuns:

Iti faci asigurare medicala la medlife
Apoi iti da trimitere medicul de familie la ginecolog mergi.la ei la ginecolog poate ca te mai pune sa dai si tu un ban in plus ca sunt particulari
Si până la urmă dupa consulturi si analize dupa analize bani dupa bani bani dupa bani bani dupa bani vei afla
Si apoi poate te repara tot ei

| Violleta2022 a răspuns:

Apa calda si sapunul sunt singurele ingrediente care iti curata tenul, dar spalat musai dimineata si seara si intotdeuna dupa ce faci sport.
Vara nu se pune fard, fond de ten sau alte creme pe fata, fiindca in amestec cu transpratia pielii si praful din atomsfera se astuipa porii fetei, ii sufoca si asa apar bubele pe fata (acneea).
Tine fata curata intotdaeuna cu apa calda si sapun!
Ovarele polichtisice nu dau acnee pe fata!

| Violleta2022 a răspuns:

Cand ai ovare polichistice ai dureri premenstruale si menstruale foarte mari si ai sangerari abundente in timpul ciclului.

Ovarele polichistice sunt rezultatul hranei nesanatoase pe care cineva o mananca de multa vreme, hrana din care hormonii isis extrag vitaminele, mineralele si aminoacizii. cand hrana este bogata in fast food, prajeli, tocatur, salamuri, carnati atunci hormonii au au ce sa ia bun din ele si ajung in timp sa creeze mai multe strogen sau prgestoreon, declansand inbalansuri chimice, producand chisturi pe ovare, fibroame uterine sau chiar tumori.

Un medic naturopat recomanda intotdeauna schimbarea totala a dietei de mancare, cu multe, foarte multe legume si fructe proaspete si cu carne neprocesata, care se gateste simplu prin fierbere sau pe gratar, FARA nimic prajit, afumat, conservat sau cumparat.

| cristimihailov a răspuns:

Asteapta sa se decida si medicul de familie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ai exces de par pe tot corpul așa îți dai seama

| LadyKanae a răspuns:

Hei!
Intr-adevar, din ce spui tu aici, in afara de acneea si prolactina aceea marita, nu pare sa ai semne sugestive. Totusi, cu prolactina asta: desi e singurul lucru modificat poate sugera si sindromul ovarelor polichistice, dar NU este un marker specific pentru asa ceva. Prolactina crescuta apare si in alte boli, cum se intampla in unele afectiuni ale glandei pituitare, dat fiind faptul ca aceea o secreta. Asta o spun ca un fapt divers, ca poate indica ceva, dar nu confirma.
Ce pot eu sa sugerez este sa vorbesti cu medicul tau de familie si sa te trimita la un specialist, fie la endocrinolog, fie la ginecolog. In orice caz, trebuie neaparat sa ti se faca o ecografie ca sa se vada daca exista sau nu chiste pe ovarele tale. Posibil si alte investigatii vor trebui daca ecografia iese neconcludente. In functie de asta o sa ti se dea si tratamentul care sa vindece acneea si, eventual, sa scada si prolactina.

| Mara1234510 explică:

Am luat antibiotic deoarece am avut Covid si asa mi-a recomandat medicul de familie…sa nu se inteleaga ca am luat dupa capul meu happy

| DrDoolittle a răspuns:

Buna! Diagnosticul Sindromului ovarelor polichistice se pune pe baza unei ecografii și unui set de analize( ce ai făcut tu). Menționez ca la ecografie posibil sa se observe chisturi ovariene dar care sa nu afecteze buna funcționare a ovarului(adică analizele bune fără modificări). Aceste chisturi nu sunt o problema atâta timp cât nu determina valori alterate ale analizelor și se numesc "ovare cu aspect polichistic" care funcționează normal. In ceea ce privește prolactina, valorile ei pot sa crească considerabil in situații de stres major/ constant dar ele revin la normal după ce factorul declanșator a fost eliminat. Valorile crescute ale prolactinei trebuie analizate frecvent ( la fiecare 2 săptămâni )pentru a vedea dacă exista cu adevărat o problema in ceea ce privește secreția ei. Daca vei observa dereglări ale ciclului menstrual nu te speria deoarece prolactina crescută inhiba (stopează ) ovulația ceea ce duce la întârzierea menstruație. Daca menstruație continua sa fie neregulată 3 luni consecutive atunci vizita la un ginecolog este necesară. Numai bine!