Dr. dermatolog Sebastian Pop raspunde utilizatorilor TPU.ro

Dr. dermatolog Sebastian Pop raspunde utilizatorilor TPU.ro

Acum cateva zile, ati fost invitati de realitatea.net  sa spuneti ce probleme dermatologice aveti . Intre timp, Dr Sebastian Pop, specialistul Realitatea.net pe probleme dermatologice, a oferit aici raspunsuri pentru problemele despre care ati intrebat.

Noi am centralizat intrebarile si raspunsurile, astfel incat sa aiba toata lumea acces la ele:
 

 • WhiteWings intreaba: Cum scap de dermatita atopica?

Dr Sebastian Pop raspunde: Din pacate atopia descrie o dispoziţie a pacientului de a dezvolta diferite afecţiuni precum dermatita atopica, rinoconjunctivita alergică, astmul alergic. Acestea pot apărea simultan sau pe rănd fără să existe o regulă. Tratamentul se face în funcţie de etajul afectat dar această dispoziţie nu dispare.
Foarte important în dermatita atopică să aveţi un dermatolog care să vă asiste în tratamentul local şi să adapteze tratamentul în funcţie de faza bolii dvs.
 

 • Sensei.BRO : M-am săturat de aluniţe, am două enervante. Dar ştiu ca nu ai ce să-mi recomanzi aşa că o sa le suport în continuare.

Dr Sebastian Pop raspunde: Aluniţele se pot trata şi din motive estetice, daca nu le suporţi, acestea pot fi îndepărtate chirurgical, cu margine de siguranţă pentru a putea fi analizate complet de către un dermato-histopatolog, care să determine dacă acestea prezintă un risc, sutura facându-se în profunzime astfel încât cicatricea sa fie una estetică. Acest tip de operaţie poate fi facut numai de catre un dermatolog cu o bună pregătire dermatochirurgicală.
 

 • Legiuitoarea intreaba: Ce tratament este recomandat pentru Lupus Discoid Diseminat pentru o persoană de sex feminin, în vârstă de 75 de ani, fumătoare, operaţie de cataractă în anul 2003, fără alte probleme de sănătate? Menţionez că se află sub tratament cu Plaquenil, 2 tb/zi şi a fost diagnosticată din anul 2006.

Dr Sebastian Pop raspunde: Tratamentul lupusului cutanat (cu subtipurile acestuia printr care şi lupusul discoid) se face după stabilirea sau excluderea unor afecţiuni sistemice. Tratamentul local este indicat numai în cazul leziunilor unice din cauza riscului tulburarilor de pigmentare şi a formării de zone cicatrice. De aceea se impune un tratament sistemic.
Ţelul tratamentului local este de a evita apariţia a noi leziuni, efectuandu-se o protecţie eficientă împotriva UVA/UVB. Pentru leziuni se pot folosi corticosteroizi şi imunomodulatoare (inhibitori de calcineurină). Sistemic se folosesc de elecţie antimalaricele (de exemplu Plaquenil) dar si metothrexatul, retinoizi, dapsona, sau MMF/MP-S. Pentru a stabili un tratament local corespunzator este evident necesară o vizită la medicul dermatolog.
 

 • micadoctorita intreaba: Cum putem controla hiperhidroza palmară şi plantară? În afară de toxina botulinica mai există alt tratament eficace, ma refer aici şi la cele naturiste. Mulţumesc.

Dr Sebastian Pop raspunde:: Din păcate nu există.
 

 • Delight intreaba: Cum pot scăpa de coşuri?

Dr Sebastian Pop raspunde:: Acneea are mai multe cauze şi de aceea mai multe tipuri de rezolvare. Tratamentul, cum am spus şi mai sus se alege în funcţie de gravitate, de durata bolii şi de tipul de piele. Numai printr-un consult dermatologic putem sa rezolvăm această problemă.
 

 • adeana intreaba: Pentru niste coşuri mici apărute pe gât, ăn apropierea feţei, roşii şi dureroase ce pot sa iau sau să fac? Bănuiesc ca sunt din cauza prafului, parfumului sau transpiraţiei.

Dr Sebastian Pop raspunde:: Este posibil, poate fi vorba şi despre o dermatită periorală, poate fi o foliculită, dacă bănuiti ca este vorba despre parfum ar fi indicat să evitaţi să-l îl folosiţi. Însă cel mai indicata este o viztă la dermatolog.
 

 • Oliana :Îmi apar uneori, cred ca este legat de anotimp, nişte cruste mici alburii, ca nişte liniuţe, la nivelul labei piciorului. Am micoză la o unghie, dobândită la pedichiura; mi-a fost scoasă unghia chirurgical, a crescut sănatoasa până la jumatate şi apoi s-a deformat reapărand micoza. M-aş bucura să mă puteţi ajuta!

 Dr Sebastian Pop raspunde: Desigur! Dacă se confirma micoza, se poate face un tratament local cu lac de unghii care să conţina un antimicotic cu actiune bună împotriva acesteia sau un tratament sistemic cu antimicotice orale.

 • Anonim intreaba: Ce crema recomandati pentru regenerarea mai rapida a pielii?

 Dr Sebastian Pop raspunde:: Recomand să adaptăm întotdeauna tipul de emulsie folosită la nevoile pielii,: piele uscată-emulsie ce conţine mai mult ulei(grăsimi) şi mai puţină apă, piele normală/seboreică- emulsie cu mai multă apă şi mai puţin ulei(grăsimi).
 

 •  Anonim intreaba: Cum pot depista agentul alergen din cauza căruia m-am ales cu o eczema?

 Dr Sebastian Pop raspunde:: Există teste alergologice standardizate cu alergeni ce pot fi testati pe suprafaţa tegumentului. Se fac în cabinete/clinici de  dermatologie/alergologie.
 

 •  dudu intreaba: Cel mai eficienta tratament pentru diminuarea pistruilor?

Dr Sebastian Pop raspunde:: Peelingul chimic.

 • micurutza2005 intreaba: O problemă ar mai fi psoriazisul ,am pe maini şi aş vrea să ştiu: de ce îşi schimbă formele din cand în când ?de câte feluri este psoriazisul?(am înţeles bine de 11feluri ?)  La mine uneori e sub forma de pete mari roşii ,sau punctiforme, alteori sunt puncte cu puroi în vârf, sau cu scoarţă sau alteori fară. E asociat sşi cu mancarimi? pt.ca la mine este şi la alţii nu. Multumesc.

 Dr Sebastian Pop raspunde:: Psoriazisul este într-adevăr cameleonul bolilor de piele pentru că poate lua aproape orice formă. De regulă nu apar mâncărimi însă în cazuri singulare s-adescris şi prurit. Tratamentul este complex şi întotdeuna este nevoie de asistenţa unui medic dermatolog pentru a ţine cât mai bine sub control aceastăboală.
 

 • lacrimi intreaba: Cum pot scăpa de semnele rămase în urma acneei? Am acnee vulgară, şi se manifestă deseori cu puroi , am încercat diferite tratamente, (Skinoren, Zinerit)dar continua să apară.Pe 40% din suprafaţa feţei, am semne enervante rămase iân urma acestora, şi aş dori sa scap de ele, şi să-mi recomandaţi un tratament pentru stoparea apariţiei coşurilor, cel putin diminuarea acestora.

Dr Sebastian Pop raspunde:: pentru a trata cicatricele sau tulburările de pigmentare trebuie sa tratam evident, întâi acneea floridă. Am mai spus, tratamentul se face in funcţie de gravitate, durată şi tipul de piele, nu există un şablon de terapie. După ce acneea e stabilă se poate face un peeling chimic sau cu laser in funcţie de indicaţie, pentru a scăpa de semnele rămase.

 • gaby intreaba: Buna!Cum sa scap de TRANSPIRAŢIA excesivă? Am încercat mai multe deodorante dar niciunul nu ţine mai mult de 3 ore şi începe să şi schimbe mirosul iar la şcoală trebuie să merg în pauze de mai multe ori cu deodorantul la baie şi trebuie să mă şi schimb deoarece am o mare pată de transpiraţie pe tricou .Am 17 ani şi sunt fată şi aş dori să ştiu ce aş putea folosi sau ce aş putea să fac mai ales că voi începe şcoala şi sunt foarte stresată din cauza traspiraţiei.Vă rog frumos să îmi răspundeţi. Multumesc.

Dr Sebastian Pop raspunde::  cel mai bun şi eficient tratament este cel cu toxină botlinică. Se injectează intradermic soluţia ce conţine toxina, iar efectul se instalează progresivdin a doua zi după tratament ajungând la maxim de eficienţă în a 14-a zi. Acţiunea substanţei este de 4-6 luni după care tratamentul se poate reface.

 • cappodonna intreaba: Mi se cojeste toata pielea de pe mâini(între degete mai exact, de pe talpi,şi în cap.Cel mai rău este în cap, de problema asta vreau sa scap prima. Nu este mătreaţa, sunt nişte coji imense. Imediat dupa ce mă spăl; cum se usucă părul,simt ca mi se strânge pielea capului, că a doua zi sa am niste coji imense de care nu scap de 2 ani.Am fost la dermatolog, nu mi-a fost de folos. 3 dermatologi am schimbat, în zadar. Mai nou am şi ceva gen arsură în gură mai exact pe fălci (simt cand dau cu limba). Să fie toate simtomele cauzele unei singuri boli? Ce să fac...ce să iau? AJUTOR.

Dr Sebastian Pop raspunde:: În primă fază o sa vă rog să folositi o emulsie hidratantă pentru pielea capului (cremă cu uree 2% sau chiar ulei de măsline) de 2-3 x pe săptamana, pe care o lăsaţi să acţioneze noaptea şi o spşlaţi dimineaţa cu un şampon care să nu irite pielea. Pentru a continua tratamentul va trebui să mergeţi totuşi la un dermatolog chiar daca aţi schimbat 3 până acum...
 

 • yourfriend intreaba: Aş vrea să ştiu cum pot scăpa de acnee rapid sau de coşuri?

Dr Sebastian Pop raspunde:: Există soluţii bune în funcţie de gradul de afectare pe termen mai scurt. Vă recomand o vizită la medicul dermatolog!

 

 • M.J.intreaba: Cum pot scăpa de punctele negre?am un ten gras şi parcă tot timpul e murdar...mulţumesc.

Dr Sebastian Pop raspunde:: O soluţie foarte bună este peelingul cu alfihidroxi acizi (de ex acidul glicolic), care curăţă tenul şi influenţează metabolismul keratinocitelor în mod pozitiv, iar rezultatul este întotdeauna un ten curat, uniform, fara tulburări de pigmentare.

 • nosugar intreaba: Cum scap de urmele lăsate de acnee & puncte negre? Mulţumesc pentru răspuns.

Dr Sebastian Pop raspunde: Vezi MJ

 • daniela intreaba: Am o unghie la picior are alta culoare şi nu mai creşte în lungime ci în grosime şi atunci când încerc să o tai este casantă. Acum chiar doare. Ce sa fac?

Dr Sebastian Pop raspunde: Poate fi vorba despre o micoză de aceea trebuie făcut un test pentru a stabili exact cauza acestei deformări.

 • Anonim intreaba: Cum pot scapa de vergeturile apărute în timpul sarcinii?

Dr Sebastian Pop raspunde:: Există mai multe tipuri de tratamente care să îmbunătăţească vergeturile. Ele constau în primul rând într-o hidratare corespunzătoare, apoi există tratamente corporale care să redea din elasticitate ţesutului, (ex.: fitopeeling, tratamente cu lumina intens pulsata/laser/ laser fracţional), tehnici chirurgicale speciale pentru astfel de afecţiuni. Vă recomand o consultaţie la un dermatolog/dermatoestetician care oferă aceste tipuri de tratament pentru a putea afla detalii despre acestea.

 • Anonim intreaba: Ma numesc Mirela si vreau sa va intreb ce trebuie sa fac daca mi s-a rupt o alunita de curand?

Dr Sebastian Pop raspunde: E bine să vă consulte undermatolog, să facă o dermatoscopie, şi dacă macroscopic există suspiciuni că ar putea fi vorba despre o aluniţă periculoasă, să fie excizat şi restul rămas pentru a putea fi trimis la dermato-histopatolog.

 • Anonim intreaba: Care este vârsta minima recomandată pentru injectiile cu botox?

Dr Sebastian Pop raspunde:: Nu există o vărstă minimă, acestea facandu-se în funcţie de indicaţie. Este de datoria dermatologului să stabilească împreună cu pacientul, indicaţia, ţelul tratamentului şi să-l informeze pe acesta în legătură cu orice posibile reacţii adverse sau neplăcute

73 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
73 răspunsuri:
| a răspuns:

Am si eu o intrebare... este sambata si nu am unde sa merg acum cu fetita mea... are niste bubite numai la nivelul palmelor... bubitele sunt fff mici... ca si grisul pe un fond eritematos (rosu) ...si o mananca... nu e prima data cand ni se intampla... insa am zis ca e de la cald ca am mai patit cu ea sa avem bubite de genu dar pe alte parti ale corpului (am fost la dermatolog si au spus ca e de la cald)... acum este a 3 a oata cand ni se intampla si daca o dau pe palme cu gel cu aloe vera ii trece pana seara abia se mai vede... oare ce ar putea fi? ce tratament ar avea... o sa merg cu ea la medic abia peste o saptamana (daca nu se agraveaza) ca mergem o saptamana in concediu... multumesc anticipat...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

As vrea sa-l intreb si eu pe dumnealui cum se pot elimina petele, cicatricile ramase de la varicela? Prin ce solutie? Multumesc

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna am si eu nevoie de un sfat am varsta de 20 de ani problema este ca am 3 cicatrici pe frunte cele doua sunt vechii de cand eram mai mica multa energie in mine si le-am acaparatbig grin m-am uitat pe internet si am vazut ca se vorbeste despre acel gel Contractubex ca este bun si pentru cicatricile vechii dar in alta parte mentioneaza ca nu este bun decat pentru cicatricile pana in 6 lunii. Cum pot scapa de ele? mai am inca o intrebare acum cateva luni nu demult sa va spun am plans m-am uitat in oglinda eram toata rosie la fata si mi s-a facut o explozie sub piele arata asa parca sunt niste vase mici cum sa zic poate ma intelegeti cum sa scap si de acelea va multumesc mult

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acum cateva zile mi-au aparut niste pete rosiatice pe abdomen..s-au extins pe spate, maini si picioare. dupa dus se fac si mai rosii..am citit pe net ca astfel de pete dispar fara tratament dupa cateva zile..saptamani..este adevarat ?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna exista ceva pentru anemie?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna as dori sa va intreb si eu cum pot scapa de negi. Am vreo 4 in palma stanga si tot cam atatea in palma dreapta. Va multumesc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:


Buna seara va rog sa ma ajutati
am o alunita care a prins ca o coaja deasupra nu ma doare nu ma ustura si are cateva puncte mai inchise nu am zgariat o si atunci cand am mers la mare i am dat cu protectie 50 direct peste ea e posibil Sa fie cancerigena?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cum scap de negi? Am incercat tot felul de solutii si nimic... La medic vreau sa ajung doar cand raman fara optiuni.big grin

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna seara!
Cum se pot estompa semnele (destul de profunde) lasate de varicela in zona fetei? In afara de laser mai exista vreo metoda?
Multumesc anticipat!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna. Astazi am observat un fel pata maronie pe fata care se prelungeste printr-o dunga, ca si cum ar fi o zgarietura care se trage din acea pata. Pielea in acel loc e uscata si neplacuta la atingere. Voi pune si o poza http://i48.tinypic.com/dvlpop.jpg. As vrea sa aflu parerea dumnevoastra. Ce poate fi?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bună.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Sănătate maximă.
Pa, pa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bziua...pentru micozele de la unghii si calcaie crapate si ingalbenite ce imi recomandati? am facut tot ce a fost posibil ca tratament si efectele nu au fost vizibile.este inestetic sa vezi o fata cu calcaie crapate si ingalbenite.va multumesc

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna. Am 17 ani jumate, si am tenul foarte foarte gras. Din cauza tenului am foarte multe cosuri de grasime (puncte f mari si albe) pe fata si parul de asemenea este foarte uleios, trebuie sa-l spal zi de zi. Am incercat cu tot felul de chestii si tratamente .babesti si de la dermatolog, dar nici un rezultat. In momentul de fata folosesc un sapun de fata cu ceva grauncioare de grau in el .si imi face fata curata, dar cosurile albe tot nu au disparut; iar pentru par, folosesc sampon pe baza de nuc pentru par gras de la Elmilplant. dar oricum tot in fiecare zi trebuie sa-l spal. Ce-mi recomandati? va rog ajutati-ma. Multumesc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

As mai avea. o intrebare, daca nu va suparati. Am pe solduri, pe fund, si pe picior in jos vergeturi. Unele par a fi niste venisoare rosii, unele albe. Sora mea mai mare, imi zice mereu ca cele albe sunt vechi si cele rosii, gata formate. Am folosit multe tratamente, aparate vibromasaje, creme, masaj facut de mana de mama mea, inot, bronz. si nici un rezultat. dimpotriva, parca se accentueaza din ce in ce mai mult. ce sa fac sa imi dispara? ca arata asa de inestetic .si mi-e aiurea sa stau in costum de baie. ca se vad vergeturile .si totusi am o varsta frageda.17 ani. multumesc!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cum sa opresc cresterea parului, pe intreg corpul? Exista pastile, pentru a incetini cresterea parului, sau oricare alt remediu? daca da, va rog spuneti-mi. Multumesc din nou. asta e ultima intrebare. Sanatate multa.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna as vrea sa stiu cum sa scap de burta nu mare da e un pic si ma enrveaza pentru ca am 14 ani 1.65 si 57 d kg sunt obsedata de greutate ma consider grasa ajutati-ma va multumesk

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu ma-ntere

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna ziua as avea si eu o intrebare pentru domnul doctor...cu cv timp in urma am avut pojar(varsat de vant) si mi-au ramas semne pe fata, pe burta si picioare, exista vreo crema ceva ca sa imi dispara? mutumesc.:*

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna ziua ma numesc alina, si as dori sa stiu si eu cum pot scapa de semnele de pe picioare va rog frumos ajutati-ma si pe mine si spuneti-mi, ma deranjeaza si ma jeneza pentru ca am o anumita varsta si sunt fata in primul rand! va rog ajutati-ma si spuneti-mi! va multumesc

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Buna ziua ma numesc alina,si as dori sa stiu si eu cum pot scapa de semnele de pe picioare va rog frumos ajutati-ma si pe mine si spuneti-mi,ma deranjeaza si ma jeneza pt ca am o anumita varsta si sunt fata in primu rand!va rog ajutati-ma si spuneti-mi!va multumesc

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Poate nu era specializarea dansului.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Fix peste intrebarea mea a sarit.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Multumim mult.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Am alergie la detergent, clor, rosii si vinete, imi apar mai intii bubite mici care ma maninca si apoi se intareste pielea si se fac coji de obicei pe maini si sunt tare urate, mi sa recomandat gamaglobulina sau histaminoglobulina dar nu se mai fabrica; ma dau cu dermovate si imi mai trece;
ce tratament as putea urma?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cand eram mica am avut bubite pe fata am dat cu floncinolon si acum am sub sub ochi o pata maro.cum sa scap de ea ca vara apare si iarna mai deschisa?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu stiu daca mai raspunde dl doctor la intrebarile de aici, dar as vrea sa intreb ceva legat de o infectie cu HPV. Am HPV tulpina 55 si condiloame. Lenjeria intima este spalata impreuna cu cea a mamei mele, care sta foarte prost cu sistemul imunitar. As vrea sa stiu care sunt sansele ca in perioada cand am condiloame sa ia si ea infectia cu HPV, prin contactul lenjeriei intime. Multumesc.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acum 2-3 zile mi-au aparut cateva pete rosiatice pe abdomen. s-au extins pe maini, spate, picioare. dupa dus am observat ca se inrosesc si mai tare...am citit pe net ca genul acesta de pete trec fara tratament in cateva saptamani.este adevarat?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acum cateva zile mi-au aparut niste pete rosiatice pe abdomen. s-au extins pe spate, maini si picioare. dupa dus se fac si mai rosii.am citit pe net ca astfel de pete dispar fara tratament dupa cateva zile.saptamani.este adevarat?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acum cateva zile mi-au aparut niste pete rosiatice pe abdomen..s-au extins pe spate, maini si picioare. dupa dus se fac si mai rosii..am citit pe net ca astfel de pete dispar fara tratament dupa cateva zile..saptamani..este adevarat ?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Acum cateva zile mi-au aparut niste pete rosiatice pe abdomen..s-au extins pe spate, maini si picioare. dupa dus se fac si mai rosii..am citit pe net ca astfel de pete dispar fara tratament dupa cateva zile..saptamani..este adevarat ?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează