Întrebare recomandată | AnONimAByY21 a întrebat:

E "grava" "boala" de spate Spina Bifida? eu o am si sunt putin ingrijorata :-(

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

DEPINDE de tipul afecţiunii...


Vezi mai multe detalii la linkul :
http://ro.wikipedia.org/wiki/Spin%C4%83_bifid%C4%83

http://www.sfatulmedicului.ro/......ebrale_242

http://www.desprecopii.com/......oloana.htm


Toate cele bune şi multă sănătate.

| AnONimAByY21 explică (pentru bursuc001):

Multumesc!

| bursuc001 a răspuns (pentru AnONimAByY21):

Cu plăcere!

Multă sănătate.

5 răspunsuri:
| Zapakita a răspuns:

Spina bifidă (din Latină:"spina bifida") este un defect congenital al coloanei vertebrale care constă în lipsa sudurii complete a arcului vertebral care determină dezvoltarea incompletă a tubului neural din zona lombară sau sacrală. Termenul este generic pentru mai multe afecțiuni cu gravitate deosebite între ele după cum urmează:
spină bifidă ocultă (ascunsă)- este cea mai ușoară formă
spină bifidă manifestă
meningocel
mielomeningocel.
Este un defect congenital si inseamna pe scurt ca nu s-a inchis complet coloana vertebrala.

Spida bifida se petrece in cazul in care nu are loc o dezvoltare corecta a tubului neural al fatului in uterul mamei (pantec). Cele doua parti ale coloanei vertebrale nu reusesc sa se uneasca si lasa o zona deschisa, numita fistula. Maduva spinarii si nervii nu se formeza corespunzator.

Exista doua tipuri de spina bifida:

Spina bifida occulta (ascunsa)

Este forma cea mai usoara si cea mai des intalnita. In cazul in care apare spina bifida occulta, exista o mica fisura intre vertebrele maduvii spinarii. Majoritatea oamenilor cu aceasta afectiune nu au nici un simptom sau prezinta forme usoare si nu sunt constienti de ce afectiune sufera.

Spina bifida cystica

Semnele vizibile ale bolii spina bifida cystica sunt un mic sac sau un chist, care arata ca o basica mare, acoperita de un invelis subtire de piele. Exista doua forme de spina bifida cystica.

Mielomeningocelul

Mielomeningocelul (cateodata este notat ca meningomielocel) este forma cea mai rara si mai grava a bolii spina bifida cystica. Un chist sau un sac poate fi vazut, de obicei, pe spate, acesta fiind acoperit de piele. Acest sac contine tesuturi si nervi. Maduva spinarii este afectata si nu se dezvolta corespunzator.

Bebelusii cu aceasta forma de afectiune au, de obicei, nervii afectati sau prezinta cazuri de paralizii in unele situatii, in functie de locatia chistului. Este posibil sa nu mai poata sa mearga sau sa nu isi controleze vezica urinara.

Majoritatea copiilor care prezinta aceasta forma de afectiune au, de asemenea, si hidrocefalie. In aceasta situatie, se acumuleaza o cantitate anormala de lichid cefalorahidian, care este impiedicat sa circule prin vasele de sange din organism. Anumite parti ale creierului sunt afectate inainte de nastere, impiedicand lichidul sa circule corespunzator. Acest exces de fluid duce la cresterea presiunii intracraniene.

Meningocelul

Meningocelul este o forma mai rara si mai putin daunatoare decat mielomeningocelul. In acest caz, chistul (sacul) care contine membranele se poate rupe foarte usor.

Tipuri de Spina bifida
Cat de des este intalnita spina bifida?

Se estimeaza ca un procent de 5-10% din populatie ar putea suferi de spina bifida oculta fara ca ei sa fie constienti de aceasta. In jur de 1 din 1000 de copii se naste cu mielomeningocel, cea mai severa forma a acestei afectiuni.

Cand ar trebui sa aflu despre spina bifida?

Spina bifida este descoperita, de obicei, in timpul ecografiei din primul trimestru de sarcina, sau, mai adesea, in timpul ecografiei morfo-fetale care se realizeaza in cea de-a 20-a saptamana de sarcina.

Care este tratamentul pentru spina bifida?

Copiii care prezinta forme severe de spina bifida vor avea nevoie de interventii chirurgicale in primele doua zile de la nastere pentru a repara fistula. Exista cazuri in care doctorii nu apeleaza la operatii, ci lasa ca afectiunea sa se vindece de la sine.

Au fost situatii in care unii bebelusi au suferit interventii chirurgicale reusite in timp ce se aflau in uter (pantec). Acest tip de interventie este rar intalnit.

Copiii care sufera de hidrocefalie au nevoie de o interventie cu ajutorul unui tub gol care sa dreneze lichidul cefalo-rahidian din creier inspre abdomen.

Poti sa reduci riscul aparitiei de spina bifida in cazul bebelusului tau prin administrarea unui supliment care contine 400 micrograme (mcg) de acid folic. Ar trebui sa iei acest supliment imediat ce doresti sa ramai insarcinata si pana in cea de-a 3-a luna de sarcina. Femeile care iau astfel de suplimente cu acid folic prezinta sanse scazute sa nasca bebelusi cu spina bifida.



Sursa: http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1312#ixzz2aE5IVU00