| CaraxD a întrebat:

Heii!
Trebuia sa-mi vina menstruatia in data de 25, ieri am avut dureri de menstruatie dar nu mi-a venit. Ar trebuii sa ma ingrijorez? Si ce as putea face?
FUNDA!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| neutrino a răspuns:

Daca nu ai facut nimic...atunci inca nu te ingrijora. Poate fi o simpla intarziere. Daca totusi nu vine, mergi la medic.

| CaraxD explică (pentru neutrino):

Multumesc, chiar m-am ingrijorat. Si pana la urma mi-a venit. :*

7 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

O intarziere de 10 zile, nu ar trebui sa te ingrijoreze --- un ciclu menstrual nu este identic cu cel anterior lui.
Dupa mai mult de 10 zile, o intarziere ar trebui sa te ingrijoreze si sa te faca sa apelezi la un medic specialist.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca nu ai avut contacte sexuale neprotejate nu ar trebui sa te ingrijorezi

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intarzie sau ai un dereglaj hormonal.In urmatoarele zile asteapta-te sa iti vina in forta.

| Bpr_Vlas_1997 a răspuns:

Dupa cartile de anatomie, menstruatia ar trebui sa apara la fiecare 28 de zile iar cantitatea de lichidul ar trebui sa fie de 6-9 linguri. Problema este ca corpul tau nu citeste carti de anatomie si uneori poate functiona total diferit.


Unele femei au:
- cicluri menstruale neregulate (de fapt, cele de fix 28 de zile sunt rare)
- flux abundent in fiecare luna
- dureri menstruale mari
- lipsa menstruatiei


Uneori se intampla ca o femeie sa sufere de combinatii ale acestor simptome. Uneori nu reflecta nicio problema, alteori da. Asa ca, daca ai cicluri neregulate, prea abundente sau dureroase, sau daca nu apar deloc, ar trebui sa mergi la un medic.


Lipsa menstruatiei


De obicei, dupa primii doi ani de menstruatie, ciclurile sunt din ce in ce mai regulate. De aceea majoritatea femeilor au 12-13 cicluri pe an. Daca menstruatia NU apare in fiecare luna – daca intr-un an apar doar 5-6 sangerari – inseamna ca exista o problema cu frecventa menstruatiei si trebuie consultat un medic. Initial menstruatia poate sa nu apara cateva luni si apoi sa dureze de la una la zece zile. Este ceva obisnuit. Ciclul tau are nevoie sa se regleze si e posibil sa dureze pana la doi ani pana se intampla asta!


Dar daca ai menstruatie de ceva timp si intervin anumiti factori care iti deregleaza ciclul, cum ar fi sa lipseasca o menstruatie, poate fi vorba de o sarcina, dar si de:
- scadere in greutate
- o boala
- reducerea drastica a consumului de calorii
- prea mult exercitiu fizic (de exemplu, sa alergi mai mult de 60 km pe saptamana)
- stress foarte mare
- vara – de multe ori, menstruatia apare mai rar in timpul verii. Daca petreci prea mult timp in soare, iti poate afecta regularitatea ciclului.


Atunci cand femeilor aflate la sfarsitul perioadei fertile le lipseste menstruatia, inseamna ca se apropie de menopauza.


Cicluri menstruale neregulate


"Regulat" inseamna ca intervalul dintre doua menstruatii este mai mult sau mai putin acelasi in fiecare luna. Poate fi intre 21 si 35 de zile, 28 de zile in medie. Insa, atunci cand incepi sa ai menstruatie, ciclul este de obicei foarte neregulat. Dupa prima menstruatie pot sa treaca pana la 6 luni pana la umatoarea! E absolut normal. Pana cand corpul tau se adapteaza cu noile functii, ciclul menstrual poate fi imprevizibil. Apoi se va regla de la sine. Daca nu se intampla asta, mergi la medic!


Sangerarea sau "patarea" dintre menstruatii


Singura sangerare normal sau "patare" (sangerare foarte redusa) dintre menstruatii poate aparea la ovulatie (cu aproximativ 14 zile inainte de menstruatie). Daca sangerarea apare in orice alt moment, mergi la medic!


Absenta menstruatiei


Menstruatia poate sa nu apara deloc.
Principalele cause sunt:
- Sarcina
- Scaderea mare in greutate. Absenta menstruatiei este de multe ori un semn al unei tulburari alimentare: anorexia – inseamna ca pacienta, de obicei o o fata tanara, se infometeaza pentru a scadea in greutate. Alta tulburare alimentara, bulimia, se manifesta prin mancat excesiv urmat de vomat.
- Exercitiile fizice in exces (de exemplu, sa alergi mai mult de 60 km pe saptamana)
- Chisturile ovariene (chisturi care apar la nivelul ovarelor)
- Uneori, folosirea pilulelor contraceptive poate provoca scaderea volumului sangerarii sau chiar lipsa ei.


Sangerarea menstruala abundenta


Iti poti da seama ca ai o menstruatie prea abundenta atunci cand nici cel mai mare absorbant sau tampon nu face fata si trebuie schimbat mai des decat este recomdat, de obicei la interval de o ora.


Exista mai multe cauze:
- menstruatia este de obicei foarte abundenta
- folosirea unei metode contraceptive intrauterine, steriletul
- disfunctii hormonale – prea putin progesteron secretat
- tumori fibroase sau polipi (se pot dezvolta in uter)
- afectiuni ale glandei tiroide (tiroida este o glanda localizata la nivelul gatului care controleaza multe functii ale organismului).
- o afectiune numita endometrioza care afecteaza celulele membrane uterine – acestea incep sa creasca si in alte parti ale corpului.
- fumatul
- nasterea (la multe femei apare timp de un an dupa nastere).


Unele dintre situatiile descrise mai sus nu necesita ingrijire medicala, in timp ce pentru altele ar trebui sa mergi la medic!


Cand trebuie sa mergi la medic din cauza menstruatiei prea abundente?
- daca ai avut tot timpul menstruatii abundente, de regula nu ai niciun motiv de ingrijorare. Totusi, ar trebui sa mergi la medic daca:
- te simti tot timpul obosita. Sangerarea abundenta poate provoca anemie, ceea ce inseamna un deficit de celule rosii in sange. Daca te simti extenuate fizic, spune-i medicului sa verifice daca nu cumva suferi de anemie.
- esti nevoita sa-ti schimbi absorbantul sau tamponul la intervale mai mici de o ora.


Daca menstruatia ta si-a schimbat consistenta sau a devenit mai abundenta brusc, ar trebui sa mergi la un medic! Daca nu este cauzata de o boala, medicul iti poate prescrie un contraceptive oral cu progesterone, pe care sa-l iei regulat pentru a-ti controla fluxul menstrual.Baftă))

| IisusHristos a răspuns:

Sunt mai multe variante. Ori ti-a intarziat, ori trebuie sa asculti melodia "Maxim - Sarutari Criminale" in special versul de la inceput care se refera la ciclu: "si mi-e dor de tine, inca nu imi vine".

| CaraxD explică (pentru IisusHristos):

Haha. happy
Dar totusi defiecare data cand zice inca nu imi vine laughing) ma gandesc la aia