Întrebare recomandată |

Help me! Mama mea in varsta de 46 de ani are hiperplazie endometriala simpla fara atipii. Ideea este ca prin octombrie-noiembrie i-a venit menstruatia si nu s-a oprit. Am fost la medic si i-a dat 3 luni tratament cu niste pastile ce contin hormoni (nu stiu exact numele) si i-a mai venit acum si la fel. De aproape 10 zile e la menstruatie si nu se mai opreste. Ma refer in mod special la femeile care au trecut prin asa ceva. Ce ii recomandati sa se opereze sau sa urmeze tratamente? Acum 6 luni a facut o analiza din care reiesea ca nu avea cancer.

2 Raportează Evaluează
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| a răspuns:

Sa consulte mai multi medici specialisti--- daca majoritatea ii vor sugera operatia de histerectomie sa o faca mai ales ca, in acceptul general, hiperplazia endometriala este cunoscuta a fi precursoare a cancerului endometrial.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Bună!

Am să-ţi răspund chiar dacă NU sunt femeie!


Nu ai dat detalii despre investigaţiile anterioare şi cauza acestei hiperplazii endometriale...
N-ai precizat nici ce medicaţie a primit şi nici "schema de administrare"...

De asemenea, NU ai precizat nici la ce "operaţie" te referi : bănuiesc că te referi la histerectomie = extirparea/scoaterea uterului.

Apoi, ar fi indicat ca, ACUM, să meargă la medic să-i prescrie Maleat de ergometrină ( sau medicamente similare ) pentru ca să se oprească menstra ( 10 zile de menstruaţie au fost suficiente ) - vezi Prospectul la linkul :
http://medicamente.romedic.ro/maleat-de-ergometrina-0-2mg-1ml-x5fi

Apoi, "analiza" de acum 6 luni ( bănuiesc că era o biopsie endometrială ) este cam "veche" : e PREFERABIL ca să fie făcută din 3 în 3 luni ( sau, cel târziu, la 6 luni )!


Acum, REVENIND la întrebarea ta, eu NU recomand operaţia/histerectomia!Îi recomand să urmeze "paşii" de mai jos, în ORDINEA prezentată de mine :


1. În PRIMUL rând, îi recomand să facă ( ACUM ) o biopsie endometrială pentru a vedea exact care este starea ACTUALĂ a afecţiunii şi dacă există risc de cancer endometrial.

Dacă sunt modificări ale ţesutului se va depista la biopsie şi, DOAR în acel caz, recomand histerectomia ( scoaterea uterului ).

Oricum, acest lucru NU se va întâmpla şi NU va fi necesar deoarece riscul de cancer endometrial este de 1-2 % ( în cazul hiperplaziei endometriale simple )!
Tocmai din acest motiv NU recomand histerectomia!

"Histerectomia (extirparea uterului) este efectuata cand un fragment din endometru (biopsia endometriala) prezinta modificari anormale a celulelor sau celule canceroase, cand sangerarea uterina este incontrolabila sau cand cauzele sangerarii cronice nu au putut fi gasite si tratate. Unele femei prefera histerectomia tratamentului medicamentos cu efectele sale secundare neplacute. Oricum, histerectomia este o operatie...2010 - 2154 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează