| relativsausigur a întrebat:

O intrebare va rog, sumarul de urina arata daca ai infectie urinara, e un test sigur?
Am probleme urinare de ani de zile, si am ramas asa nevindecata, desi stiu ca nu e in regula, imi vine intr-una la baie, si la orice consult am fost mi s-a cerut sa fac doar sumar de urina.
Nu cumva urocultura e cea care determina daca ai infectie urinara sau nu?
Care e de fapt cel mai sigur test pentru asta?
Deja m-am umplut de nervi ca trebuie sa caut si sa gasesc singura, ca imbecilii astia stiu medicina la fel de multa ca inainte sa se apuce de ea.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Intotdeauna sumarul de urina va indica daca o infectie. In urma lui, daca este cazul, se face urocultura (analiza care determina care este agentul patogen al infectiei si cu antibiotic trebuie tratat). O urocultura, dupa un examen suma de urina normal, nu are absolut nici o relevanta, va iesi automat negativa.
Deci, fa un sumar de urina, daca apar in el modificari sugestive pentru infectie, vei face apoi urocultura. Asa e logic si normal, asta este combinatia sigura si inteligenta.
Faptul ca urinezi des nu inseamna ca ai infectie urinara, poti avea alte probleme, ca de exemplu o vezica neurogena (cu care poti ramane dupa vindecarea unei infectii)

| relativsausigur explică (pentru Brigaela):

Si asta cum se indreapta?

| Brigaela a răspuns (pentru relativsausigur):

Daca exista aceasta suspiciune, ai nevoie de consult neurologic si psihiatric. De obicei se vindeca in timp, cu rabdare, psihoterapie si eventual niste medicamente care sa calmeze hiperactivitatea si anxietatea. Iti trebuie multa vointa si rabdare, dureaza o vreme, nu te vindeci de pe o luna pe alta

| relativsausigur explică (pentru Brigaela):

Nu am avut niciodata probleme de genul acesta, pana cand am fost operata de o fractura de cartilaj la genunchi.
Mi s-a facut anestezie generala, am fost operata cu laserul, iar dupa ce mi-am revenit din anestezie si am plecat acasa, in ziua aceea am observat ca imi vine la baie prea des si dintr-odata fata de cum era inainte.
Am mers atunci, insa nu stiam ca trebuie sa merg al urologie, am mers la ginecologie, unde mi-a facut un eco in zona pelvina, eco extern nu intern, si mi-a dat mai multe medicamente, nu mai stiu acum sa zic care, insa nu mi-a trecut, din contra in cateva zile s-a agravat, imi simteam zona...vaginala, ca nu stiu cum sa-i spun altfel imflamata si imi venea intr-una la baie, adica mergeam sa urinez, si la cum eram puteam si sa raman in baie ca imi venea intr-una si pentru 2 stropi.
Iar de atunci, de cativa ani, nu am rezolvat problema, e fix cum am descris-o.
Nu cred sa nu aiba legatura cu ziua aia, ceva ce s-a intamplat, nu stiu daca a avut legatura cu anestezia, daca am contactat o infectie prin operatia in sine, daca problema de dupa la picior mi-o fi afecat cumva coloana si din cauza aia...dar cert e ca niciodata pana in ziua aia, nu am avut probleme de genul acesta.
Care este parerea dumneavoastra, e asa? Se poate sa aiba legatura?

| Brigaela a răspuns (pentru relativsausigur):

Este posibil sa fi luat o infectie din spital. Inteleg ca primul tratament nu a avut efectul scontat, dar imediat cum ai vazut ca nu merge bine, trebuia sa te intorci la medicul care ti l-a prescris pentru o noua reevaluare.
Nu stiu exact ce ai, dar ce ti-as recomnda eu sa faci: mergi la emdicul de familie si explica-i pe larg problema. El iti va recomanda niste analize. Nu ai nevoie de ecografie, de exemplu, ci de analize de secretie vaginala si de col (daca nu esti virgina) sau de secretie genitala recoltata din exterior daca esti activa sexual, cu culturi pentru ciuperci si microbi, plus teste pentru mycoplasma, ureaplasma, chlamydia. Un sumar de urina si apoi, daca este cauzl, urocultura. Niste analize de sange pentru a vedea daca nu cumva ai glicemia mare (adesea diabetul de tip 2 debuteaza cu usturimi si mancarimi inexplicabile in zona genitala). Si apoi, dupa analize vei face tratament, intorcandu-te la medic de fiecare data de cate ori tratamentul nu merge bine sau il termini. Nu schimba medicul macar 6 luni, mergi la el chiar daca nu simti ca nu a nimerit din prima tratamentul, vei avea sanse mult mult mai mari de vindecare.

| relativsausigur explică (pentru Brigaela):

Sau astea nu aveau relevanta cu o posibila provocare a problemei?

| Brigaela a răspuns (pentru relativsausigur):

Diferenta dintre 44 de kilograme si 50 este nerelavanta in cazul unei anestezii. Daca esti minora, din pacate nu poti decide peste cuvantul mamei tale, medicul iti intreaba mama si, daca ea vrea sa te consulte si pe tine, o face, daca mama tanu a vrut sa te intrebe, medicul trebuie sa se supuna. Nu, anticoagulantele nu sunt deloc obligatorii in caz de operatii. Nu aveai indicatii de anticoagulare si iata ca nu ai facut nici trombembolie pulmonara, nici AVC, deci decizia de a nu-tti da anticoagulante a fost una buna. Nu stiu cine ti-a spus ca anticoagulantele sunt obligatorii in caz de operatii, dar este o informatie gresita. E normal ca dupa o anestezie generala sa te simti ametita si confuza cateva zile. Se pare ca tu ai facut o criza de panica sau ceva de genul asta, care ti-a accentuat simptomele neurologice. Daca te lupti cu confuzia, ea se agraveaza desigur, dupa o anestezie generala trebuie sa stai cumintica, sa dormi cat mai mult, sa nu te agiti si sa lasi efectele adverse sa treaca de la sine. Dupa cum ai receptat efectele adverse, probabil nu ai fi rezistat psihic unei interventii cu anestezie locala, desi acum ai impresia ca ti-ar fi fost mai bine asa.
Este posibl ca o parte din simptomele tale sa fie explicate de trauma psihica pe care ti-a declansat-o operatia. Familia ta nu ti-a explicat suficient ce se va intampla si ai avut asteptari nerealiste, iar apoi ai fost dezamagita si ai inceput sa gasesti tot felul de probleme ciudate (aia cu anticoagulantele este un exemplu clar de problema inventata). Probabil te-ai ales si cu o infectie, ai facut tratament incomplet sau nu te-ai mai intors la medic pentru a verifica vindecarea si, corelat cu trauma psihica, ai dezvoltat o problema de somatizare.
Explicatiile anterioare raman valabile: medic de familie, analize, tratament daca este cazul si apoi psiholog sau psihiatru care sa te ajute sa depasesti momentul. Si nu iti mai face scenarii ciudate si lipste de orice suport real in minte, nu iti fac nici un bine.

| relativsausigur explică (pentru Brigaela):

Multumesc!

| relativsausigur explică:

Mai adaug si ca s-au facut ceva greseli, nu a fost chiar profesionist cum s-a desfasurat ziua respectiva...
In primul rand anestezista a intrebat-o pe maicamea ce fel de anestezie sa-mi faca, fara sa mi se ceara parerea, ea a zis ca generala, desi probabil putea sa faca locala, nu prea a fost ceva care sa necesite o anestezie generala, si pe mine nu m-ar fi speriat sa vad ce se intampla, dar nu mi s-a cerut parerea.
A 2-a chestie ar fi ca tot pe maicamea a intrebat-o anestezista cate kilograme am, ca sa stie cum sa-mi faca anestezia...nu ar fi fost normal sa ma cantareasca atunci pe loc ca sa afle la un moment actual cate kilograme am?
Nu dupa parerea mamei mele care a zis ca am cate kilograme are si ea, ca asa i se pare ei dupa ochi, nu ca ar fi stiut asta concret.
Sigur nu aveam kilogramele respective, aveam mai putine, cred ca vreo 44.
In zilele urmatoare dupa operatia aia, aveam stari de confuzie, parca corpul meu a uitat cum sa dea comanda pentru miscarea picioarelor, parca urma sa intru in convulsii cum ma simteam, lucru ce a tinut cateva saptamani.
Ce pot sa mai zic?
Pentru mine e clar ca are legatura cu asta, ca ceva s-a intamplat.

| relativsausigur explică:

Am uitat sa specific, ca mama a zis ca am 50, ca si ea.
Dar eu aveam 44.

| relativsausigur explică:

Aa, da, si nu mi s-au dat nici anticoagulante!
Ca la fel a intrebat-o pe mama, si ea a zis ca nu sunt fumatoare ( nu eram atunci ), ca sunt tanara, ca sa nu-mi trebuie, si asa a ramas.
Am inteles ca la o operatie anticoagulantele sunt obligatorii nu?

| relativsausigur explică:

Incercam sa iti spun tot, sa stii tot ce s-a intamplat.

| esanatos a răspuns:

Sunt medicamente care diminua sau impiedica coagularea.
Heparina (fiole de 1 ml 5 000 u.i. i.v. la 4 - 6 ore) inhiba coagularea rapid, dar de scurta durata (4 ore); este eficace in diferite afectiuni tromboembolice si corecteaza dislipemia din ateroscleroza. Actioneaza antitrombinic. Prin supradozare poate provoca hemoragii, diaree si reactii alergice.

http://www.qdidactic.com/sanatate-sport/medicina/anticoagulantele439.php

| Stanciu_Agnes_Daniela_1994 a răspuns:

Cel mai sigur e sumarul de urina, e un test sigur care arata daca ai sau nu infecție