| Nătărău a întrebat:

Pentru cîtă vreme e comestibilă/valabilă/potabilă apa (robinet, 2 litri, plastic) la umbră? Și la soare?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Apa e potabilă!

| Nătărău explică (pentru gabicoo):

Eu o mestec!

| gratargratar a răspuns:

Nataraule, apa potabila tinuta prea mult timp la umbra/soara se oxideaza, si devine acida pentru ca se combina cu CO2 din aer, formand acid carbonic H2CO3.
In general, calduara acelereaza reactiile. Deci la soare ar trebui sa se intample mai repede toata tarasenia.
Nu stiu sa spun viteza de reactie. Depinde de cantitatea de CO2 din aer. Dar, de obicei, e de ajuns sa lasi apa de pe o zi pe alta.
In recipiente de plastic, reactia se desfasoara mult mai lent.

| Nătărău explică (pentru gratargratar):

Vreau răspuns/uri de genul: 20 (de zile._._). Cumva ai reușit să nu spui nimic._._

| doctorandus a răspuns:

Pana mea, asta care ti-a spus ca apa expusa la aer se oxideaza e diliu. Ar insemna ca daca lasi apa mult la aer obtii apa oxigenata. De fapt e invers: daca lasi apa oxigenata la aer si lumina isi pierde din oxigen (o parte din apa oxigenata se transforma in apa chioara).

Iar daca ar prelua mult dioxid de carbon din aer, prin a lasa apa la aer ai obtine sifon (bautura carbogazoasa). De fapt, sifonul e instabil si pierde dioxidul de carbon in aer.