| Alex22C a întrebat:

Salut! Am câteodată probleme de comunicare și exprimare, nu mă exprim coerent și clar. Nu știu ce as putea face in privința aceasta. Vreau sa mai adaug că nu este vorba de o problema medicală.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

1) Ce zicea Violleta. Citește cît mai mult. Ca sa îți îmbunătățești vocabularul. Ajuta mult la comunicare.
2) Caută să îți faci relații. Persoane cu care sa poți comunica lejer. In ultima instanta, doar practica te ajuta cel mai mult
3) Nu te aștepta la rezultate imediate. Asta nu se schimbă în câteva zile. Fă-ți curaj și comunică. Chiar daca știi că e un handicap. Permite-ti sa greșești. Nimeni nu se naște învățat. Dar, daca ești dispus să înveți, va fi un moment cînd nu vei mai greși. Și, cine știe, poate vreodată vei ajunge sa fii un orator ca Cicero.

| Drolja a răspuns:

Exersează. Ține un jurnal vocal sau în scris, începe cu ce îți e ție mai ușor, deși baza este jurnalul vocal. Sigur ai în telefon aplicația de a te înregistra. Pune-ți căștile, alege orice temă vrei și începe să vorbești, depunând eforturi de a fi mai coerent, clar, organizat și adună-ți gândurile. Dacă te ajută, prefă-te că vorbești cu cineva important ție căruia ai vrea să îi transmiți un mesaj autentic și nu ai vrea să lași loc de interpretare. În timp, vei observa că vei avea un discurs mai fluent.

Cititul și scrisul ajută în dezvoltarea vocabularului, însă coerența în mesaj se capătă prin a enunța acele mesaje. În capul tău poți fi cel mai bun orator, însă odată ce deschizi gura într-o situație socială, să fii dezamăgit că nu ai exprimat exact ce aveai în minte.

Alți factori pe care îi poți lua în considerare sunt:

1. Cât de mult vorbești? Nu trebuie să fii vreun retorician cu prietenii tăi, dacă ceva nu ți-a ieșit bine din prima, poți reveni oricând cu adăugiri sau explicații. De asta ești între prieteni. Poate ai o doză de anxietate și odată ce scapi de ea, nu îți vei mai faci griji, știind că poți reveni oricând asupra unei idei.

2. Cui te adresezi? Dacă ești înconjurat de un grup de oameni... diferiți, iar tu ești o persoană foarte abstractă cu un vocabular complex, e posibil ca problema să fie la ei. Schimbă audiența cu cineva care vorbește aceeași limbă.

3. În ce situații se întâmplă să ai probleme în a te exprima? Dacă ești în fața unui public numeros, ai un examen oral sau un interviu la un serviciu, este normal să îți pierzi șirul ideilor, să te intimidezi sau să simți că nu exprimi exact ce aveai în minte. Nu pune presiuni pe tine, ci încearcă să te pregătești.

Urmărește oameni care sunt bun oratori, observă exprimarea folosită în conferințe sau prezentări pe Youtube, ascultă podcasturi, și repetă și tu ce fac oamenii e care îi admiri din acest punct de vedere. Cel mai simplu este să începi cu ce ai deja la dispoziție: ai o idee, teorie, experiență, vorbește cu tine și încearcă s-o explici până ești mulțumit de rezultat și consideri că ai exprimat exact ce aveai în minte. Nu trebuie să știi termeni de specialitate pentru a vorbi coerent, ci să fii sincer cu tine și să îți legi ideile.

| Violleta2022 a răspuns:

Pune mana serios pe limba romana si citeste carti multe, foarte multe, ca sa-ti dezvolti vocabularul si sa te faci inteles, vorbind clar si exprimandu-te corect.

| Alex22C explică (pentru Violleta2022):

Fac asta destul de des, in mare parte a timpului il am ocupat cu studiile, citesc si învăț zilnic.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Alex22C):

Evident ca nu-i suficient cat citesti, odata ce ai constat chiar tu ca ai lacune in comunicare.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Când ești singură, poți? În scris poți? Este o problemă apărută recent?

| Alex22C explică (pentru sadrian46):

In scris, nu am probleme.

| sadrian46 a răspuns (pentru Alex22C):

În acest caz pot fi emoțiile legate de relația cu persoana să interefereze cu procesul de elaborare a ideilor.

| Lioana a răspuns:

Citește, citește si iar citește! Cititul iti dezvolta limbajul, te ajuta sa te exprimi mai bine si iti da si idei de conversatii.

| mi25 a răspuns:

Desigur ca, asa cum au spus ceilalti, cititul dezvolta vocabularul si poti sa-ti exprimi mai corect ideile. Dar nu este de ajuns. Incoerenta in vorbire, de cele mai multe ori, nu se datoreaza inexistentei unui bogat vocabular in minte, ci neconcordantei intre vorbire si gandire. Adica vrei sa exprimi repede anumite idei, dar gandirea este mai inceata. Asa ca trebuie sa le coordonezi: intai sa gandesti, apoi se vorbesi se zice in popor.
Nu cititul e baza inlaturarii acestei anomalii, ci a trai in colectiv si a te controla. E greu, dar nu imposibil.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te blochezi din cauza lipsei de comunicare cu alții de vârsta ta sau alți oameni.

| Alex22C explică (pentru anonim_4396):

Nu știu dacă aceasta ar fi cauza, sunt mereu înconjurat de persoane, prieteni și angajat în totul feluri de discuții.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Alex22C):

Rămâne emoția că se uită alții la tine când vorbești.

| Alex22C explică (pentru anonim_4396):

Nu uit ceea ce spun.
Da, mai degrabă este legat de emoții...

| anonim_4396 a răspuns (pentru Alex22C):

Aia e problema la toți care trebuie să vorbească în fața la mai mulți oameni.