anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Credeti ca anxietatea sociala si depresia in general poate fi tratata la un psihoterapeut? Daca da, cum anume? Plus alte probleme de nivel psihic cum ar fi timiditatea sau teama de nu fi judecat de ceilalti.Mersi.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
27 răspunsuri:
| valentingb a răspuns:

Anxietatea- da
Depresia- probabil
Depresia gravă necesită uneori medicamentație. Psihoterapeutul poate recomanda ceaiuri și remedii naturiste pentru calmare, sau poate recomanda un psihiatru, care este autorizat să dea prescripții pentru "tranchilizante dă cai" in cazuri serioase (pericol de sinucidere, cel mai des)
Timiditatea- da
Teama de judecată-da
Vina-da
Stimă de sine mare sau mică-da
Etc. Ești la școală? Ai consilier școlar. Sunt profesioniști, cei mai mulți din ei foarte capabili.

| anonim_4396 explică (pentru valentingb):

Nu,am 23 de ani, sunt somer si n-am bac si traiesc intr-un oras mort.Dar de cand am terminat liceul s-a acutizat problema.Si nu prea imi pot gasi mai nimic de munca.Ma gandeam sa-mi caut un psihoretapeut.Am lucrat in orasul meu la un loc de munca dar fara succes m-au dat afara pe motivul contractului determinat pe 2 luni dupa aceea, am mai lucrat la paza vreo 2 luni dar fara succes aveam colegi care ma agresau verbal si nu ma suportau, a trebuit sa-mi dau demisia din cauza sefului de tura care nu ma agrea deci tot chin.In prezent cam asta este.

| valentingb a răspuns (pentru anonim_4396):

Apelează la prieteni și găsește-ți repede de muncă în afară. Urmeaza o perioadă grea cu puține locuri de muncă.
Și da, nu ai nevoie de psihiatru, nu ai probleme psihice. Ai nevoie de un terapeut. Întrebarea e daca îți permiți un psiholog sau terapeut, prețurile sunt mari.
Oricum, vei găsi o cale. Succes!

| anonim_4396 explică (pentru valentingb):

Salutare! As dori sa va intreb ce sa aleg intre psiholog sau psihoterapeut? Deasemenea daca ma poate ajuta si cu orientare profesionala pentru ca sunt foarte confuz pe partea asta.Multumesc,cu sincer respect.

| valentingb a răspuns (pentru anonim_4396):

Salut. Nu sunt așa bătrân sau domn încât să fiu tratat cu "dumneavoastră" laughing
Psihoterapeutul este și el un psiholog, cu o pregătire anume. Psihoterapeut experențial, psihoterapeut special, etc. Fiecare e specializat în ceva.
Tu ai avea nevoie de un psiholog/psihoterapeut vocațional. Era bine să fi mers la cel din liceul tău. Sunt foarte pricepuți, deși au un salariu mizerabil. Surprinzător de buni, chiar.
Ai zis că ești dintr-un oraș mic așa că foarte multe variante nu cred că ai. Întră pe goagăl și dă-i sărci. Vezi ce psihologi sunt la tine in oraș și ce pregătire au. Apoi alegi.
Ține cont că poți și să suni la unul din ei și să întrebi dacă e potrivit pentru nevoile tale sau îți recomandă pe altcineva.

| Mosotti a răspuns:

Se trateaza la medic, te duci la un medic si ala spune daca e cazu de tratament sau psihoterapeut, nu invers, pentru ca de multe ori psihoterapeutii nu au treaba cu medicina dar se baga in ea zicand ca nu e cazul de medic, problema se poate agrava si asa mai departe.

Si teama de a fi judecat vine de la anxietate, dar nu in toate cazurile. Timiditatea e tot un fel de teama de esec, de sa nu te faci de ras, teama de respingere, de refuz, tot familia anxietate.
Fugi mai repede la un medic psihiatru si cere o parere.

| Frank51 a răspuns:

Se trateaza de catre tine insuti, doar daca este o depresie adanca ai nevoie de ajutor.

| Sofer a răspuns:

Teama încerci sa ți-o învingi singur prin a încerca să faci lucruri de care ți-e frica. Gasesteti prieteni care sa mergeți sa lucrați în alt oraș sau în străinătate.

| Donsavas a răspuns:

Da,cea mai buna psihoterapie este cea cognitiv comportamentala

| valentingb a răspuns (pentru Donsavas):

Tehnicile cognitiv comportamentale sunt incluse in Psihoterapia Experiențială, extinse, îmbunătățite și alăturate altor tehnici din alte terapii.
Psihologia Experențială este la acest moment cea mai bună, prin faptul că terapeuții au o paletă vastă de mijloace prin care pot ajuta clienți cu probleme foarte variate. Nu degeaba e și mai scumpă.

| alina2k18 a răspuns:

Te-a diagnosticat cineva cu aceste afectiuni? Nu a functionat deloc tratamentul pentru depresie?
Depresia printre altele distruge si neuronii, deci e necesar tratament medicamentos EFICACE.
''Daca da, cum anume.''
Asta o sa vezi la psihoterapeutul calificat, ma indoiesc ca sunt ei pe aici ca sa iti dea tie tot protocolul de terapiewinking

| anonim_4396 explică (pentru alina2k18):

La 18 ani, am vizitat un medic psihiatru, mi-a pus diagnostic tulburari afective, am luat si tratament, dar fara succes eram o leguma la scoala.Acum ma gandeam ca, poate un psiholog ar face ceva...

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Erai o leguma ca nu a dat tratamentul potrivit! Era un medic nasol, tulb afectiva adica depresie anxioasa de fapt. Cum am zis, du-te la alt medic in cazul asta. Psihologu iti ia bani multi degeaba, sa bla bla bla si atata.
Ai nevoie de tratament.
Antidepresivele bune care sunt si anxiolitice nu legumizeaza, nu sedeaza, nu dau somn.
Nu sta asa ca se poate agrava.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Pot fi vindecate sau ținute sub control prin terapie, în unele cazuri și medicație. Timiditatea mai trece și cu vârsta.

| JicaContra a răspuns:

"poate fi tratata la un psihoterapeut? Daca da, cum anume"
wishful thinking
practic iti doresti ca aici sa fie un psihoterapeut (si nu am vazut nici unul) SI, MAI ALES sa iti spuna cum isi face treaba - LUCRU CARE SE NUMESTE "tricks of the trade", (in rrrroiminieste "secretele meseriei")

asa caiti doresc MULT SUCCES SA GASESTI PE CINEVA CARE SA ITI RASPUNDA CORECT, o sa ai nevoie... MARE

si o sa urmaresc intrebarea, SPER DIN TOT SUFLETUL SA PRIMESTI UN RASPUNS LA OBIECT!

| Alverto a răspuns:

Nu știu care e diferența dintre pshiolog și pshioterapeut

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

As merge pe mana medicului. Nu m-as baza pe unu cu 3 ani de facultate ce se crede mare terapeut. Sa fim seriosi. Nu ai ce compara cu un psihiatru.

| valentingb a răspuns (pentru anonim_4396):

Psihoterapie sf [At: CAMIL PETRESCU, T. III, 9 / Pl: ~ii / E: fr psychotérapie] Metodă de tratare a bolnavilor prin influențarea psihicului lor, utilizându-se explicația rațională, hipnoza, persuasiunea, sugestia etc.

PSIHIATRÍE s.f. Ramură a medicinii care studiază bolile psihice și tratarea lor. [Pron. -hi-a-, gen. -iei. / < fr. psychiatrie, cf. gr. psyche – suflet, iatreia – vindecare].

Psihiatrul nu își va pierde timpul cu cazuri de tulburări emoționale ușoare, timiditate, stimă de sine scazută. În plus, pastilele nu au mare efect asupra acestor mici tulburări.

Psihologul face 3 ani de facultate apoi este obligat să faca un master sau o pregătire într-o terapie la alegere.
După absolvirea facultății de psihologie, licențiatul NU este psiholog. Trebuie să se înscrie în colegiul psihologilor, procedură mai ușoară sau mai grea, depinde de terapia pe care o face.
Psihologul care va da teste pentru obținerea permisului auto va intra repede, în câțiva ani, 2-3.
Psihoterapeutul pe de altă parte, minim 3 ani de studiu după facultate, apoi câțiva ani ca psiholog in supervizare, și abia când dovedește că poate, poate fi psihoterapeut.
E mult mai complicat decât pare la suprafață.

| anonim_4396 explică (pentru valentingb):

Sa nu comparam merele cu perele pentru ca e pacat. Ce fac cei de la psihologie e o gluma. AIA E FACULTATE SERIOASA? Haideti la UBB Cluj si vedeti ce absolventi slabi se scot pe banda de la psihologie. Culmea ca psihologii se mai cred si medici. Blasfemie!
Cand vrei sa te vindeci de o treaba mergi la medic. Asta e de cand lumea. Am avut multi colegi care au absolvit psihologia si acum cativa profeseaza cu copii. Altii fac coafura prin Anglia sau vand suc la dozator. Probabil ca si astia vor fi psihologi terapeuti dupa ce isi aduna bani pentru un birou. Cum sa ii compari cu un medic ce are 6 ani de facultate plus specializarea?

| eckblume a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu stii suficiente detalii despre aceasta profesie. Pentru a fi psiholog/psihoterapeut faci 3 ani de facultate plus 2 ani de master. Si depindece master! Ca nu toate masterele in psihologie sunt aprobate de Colegiul Psihologilor Romani (CPR). Dupa trebuie sa faci o formare pe care o platesti daca nu iti ofera masterul gratis. Mai adauga sute de ore de dezvoltare. De ce? Pentru ca mai intai iti rezolvi traumele/problemele personale ca mai apoi sa poti ajuta clientii/pacientii.
Nu termini 3 ani de facultate si devii psihoterapeut ca ar fi prea simplu. Faci ani de supervizare si te documentezi mereu, citind articole de specialitate. Toate articolele sunt publicate in jurnale de specialitate in limba engleza. E drum greu catre aceasta profesie.
Si da, psihiatrul e total diferit de psiholog. Psihiatrul pune diagnostic si e cel care ofera tratament medicamentos.
Plus ca se depune dosar la CPR si depinde daca esti acceptat ca psiholog. Ti-am comentat deoarece un licentiat in psihologie nu devine instant psiholog.

| anonim_4396 explică (pentru eckblume):

Nu am zis ca devine instant dar si cu masterul ala si ce alte studii tot nu ai ce compara cu medicina. Ai mentionat de pacienti. Numai medicii au pacienti. Psihologii la fel ca avocatii au numai clienti. Ei pot sa dea doar sfaturi si nu au facultatea de medicina plus dreptul de libera practica. Nu lucreaza cu pacienti.

| eckblume a răspuns (pentru anonim_4396):

Evident ca nu poti compara medicina cu psihologia. Medicina este mult mai grea. Da, corect este sa se spuna client. Carl Rogers a propus inlocuirea termenului de pacient cu cea de client. Pacient e folosit uneori de unii psihologi care lucreaza in spitale de asta am pus /. Dar da, client e corect.
Psihologii NU dau sfaturi.
Sfaturi iti dau prietenii, familia. Psihologul indruma, nu iti spune ce sa faci. https://lege5.ro/......n-24112018

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Psihoterapeutul meu este bicicleta. Ce depresii, ce anxietate... Cand plec cu bicicleta uit de toate acestea. Mai ales să mergi prin pădure, să obosești transpiri, aer curat, de munte. Locuiesc în Brașov, btw. Pana la urma orice sport e binevenit. Tu practici vreun sport anume?
Eu înainte de a-mi descoperi acest hobby ( bicicleta), obișnuiam să merg mult pe jos. Într-o zi am mers chiar și 60 km pe jos cu dus și întors. Dacă stai închis și ești sedentar și numai plângi de milă, asta nu te ajută cu nimic. Apoi medicamentele, acestea ajută pe o parte și face rău pe altă parte. Spre exemplu consumul excesiv de medicamente afectează ficatul. Nu poți o viață întreagă să te bazezi pe medicamente, excepție bolile care necesita medicamentație. Însă eu prefer natura, scap de depresie mergând pe jos, pe bicicletă, cu trenul, explorând, cunoscând oameni noi și chiar dacă nu păstrez prietenii măcar socializez. Stând închis între patru pereți nu ajută cu nimic, doar agravează situația.
Doi la mână, dacă zici că vrei să mergi la terapeut acesta costă. Consultația costa, medicamentația costa. Eu sunt de părere că medicul este o pierdere de timp, mai ales dacă ești om care știe cum să gestioneze situația și îți cunoști limitele.

"teama de a nu fi judecat de nimeni". Asta cred ca depinde și de tine. Felul cum arăți, felul cum te îmbraci, felul cum te încalți, felul în care te comporți în societate, felul în care vorbești. Poate trebuie să schimbi ceva la atitudinea ta, comportamentul tău, stilul vestimentar, stilul coafurii.
Btw, și eu la ultimul loc de muncă am avut un șef dat naibii care m-a făcut să simt cu adevărat ce înseamnă bullying la locul de muncă. Adică pur și simplu mă hărțuia, mereu râdea de mine, nu era mulțumit de munca pe care o făceam, mă jignea în fața colegilor, ei râdeau ca proștii. Erau femei care făceau aluzii sexuale, era plin de relații în firmă, x umbla cu y și la masa când te așezai trebuia sa povestești ce experiente ai avut cu femeile. Am fost isteț, am înregistrat cu telefonul câteva conversații cum mă hărțuia și după ce am plecat bineînțeles, fără a-mi da demisia și nimic ( chemat un uber și plecat bine merci), am făcut și plângere la ITM pentru hărțuire la locul muncă. Firma s-a ales cu amendă, eu cu o despăgubire. Însă se poate. Asa ca data viitoare să știi unde să ataci.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Anxietatea poate fi chiar vindecata in schimb depresia mai greu depinde de severitatea ei.

| eckblume a răspuns:

Depresia severa de cele mai multe ori nu poate fi vindecata de psihoterapeut. E tratata cu ajutorul psihiatrului.
Anxietatea sociala se poate trata si cu ajutorul psihoterapeutului/psihologului. Psihologii care au formare in terapie cognitiv-comportamentala te pot ajuta mai mult.
Gandurile tale sunt indreptate si catre un loc de munca. Mai cauta, poate in domeniul comertului o sa gasesti post.
Pe Facebook sunt grupuri cu,, Psihologie",,, Recomanda un psiholog" si poti sa expui o parte din problema ta. Vezi ce raspunsuri vei primi. Suna la deprehub, stiu ca ofereau consiliere gratuita.
E usor ca cineva sa spuna ca psihologul e inutil. Sedintele de terapie sunt minim 10 (in functie si de gravitatea problemelor) deoarece schimbarea, ameliorarea simptomelor nu se produce imediat. Unii clienti au impresia ca mergi de 5 ori la psiholog si gata, revii la normal. Nu e chiar asa. Si mama sau prietenii pot deveni "psihologi" daca s-ar rezolva asa repede. Psihologul pregatit cunoaste literatura de specialitate, participa la workshop-uri, conferinte si evenimente pentru a se informa constant. Stie metode si tehnici pentru astfel de probleme.
Timiditatea si teama de a fi judecat provin tot din cauza anxietatii sociale. Incearca sa fii mai increzator, nepasator fata de ce spune "gura lumii". Esti descurajat. Un loc de munca ti-ar fi de mare ajutor.
Daca iti pui in minte sa scapi de timiditate si sa faci ceva in acest sens, ai reusi si singur, fara ajutorul unui specialist.

| Bluestar15 a răspuns:

Salut.Discutia e lunga, tratamentul e diferit de la un om la altul fiindca si cauzele sunt diferite de la un om la altul.Da, psihoterapia poate ajuta, doar ca sunt diferite feluri de psihoterapie plus multe alte aspecte. Daca vrei sa discutam pe larg, da-mi un mesaj privat cu Facebook-ul tau si ne auzim.

| anonim_4396 explică (pentru Bluestar15):

Salut,nu-ti pot trimite mesaj, deoarece imi spune ca am statut de membru junior.Deci nu stiu cum te pot contacta.