| Met a întrebat:

Salut, daca vreau sa donez sânge, fabrica unde lucrez este obligată să îmi dea liber sau poate sa nu-mi dea voie? (În zi care lucrez)

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Cksihja a răspuns:

Primești liber așa e legea.

5 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Legal, e obligata. In ziua in care donezi, esti liber. Dar trebuie sa dovedesti la fabrica cu adeverinta primita de la centrul de donare.

| GdX a răspuns:

Donezi sange si duci adeverinta la angajator. In ziua respectiva este obligat de lege sa iti dea liber.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Iti dau cei de la transfuzie sange o adeverinta pe langa bonurile de masa.

| Dana2103 a răspuns:

Esti scutit

| AlexandruRobert1602 a răspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

Drepturile donatorilor prevazute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange. Cheltuielile care rezulta din aplicarea prevederilor art. 7, 8 si 9 se suporta de la bugetul de stat prin bugetele ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, pentru asiguratii proprii.

Cheltuielile care rezulta din aplicarea prevederilor art. 10 se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice si al institutiilor de profil la care se efectueaza donarea de sange
Ti am lasat un fragment din articolul de lege, daca vrei poti sa citesti tot aici https://legislatiamuncii.manager.ro/......jator.html
O zi buna!