| salamior a întrebat:

Salut, prietena mea a fost sa ti niste analize, am aici rezultatul si observatii. un doctor de specialitate se poate uita si da cu o parere?


investigatii :
rmn cranio-cerebral nativ si cu subst.contrast
rmn orbita /nerv optic

rezultatul investigatie

Examinarea IRM cranio-encefalica si oculo-orbltara (sagiaxT1, axT2, cor/sag/axFLAIR, axT2dif, exT2EG, cor3DT1+Gd, isx1.1+Gd) evidentiaza:
- aspect normal at spatilor lkhidiene pericerebrale;
sistemul ventricular simetric, normal dimensionat;
- multiple focare rotunde Si ovalare relativ bine delimitate, hiperintense12-FLAIR, fara restrictie de difuzie si fara priza de contrast, doar cea mai voluminoasa dintre ele (18/14 mm) Cu corespondent hipointens Ti, dispuse aleator in substanta alba emisferica periventricular, subcortical fronto-temporo-parietal bilateral Si in corpul corpului calm, avand uneie dintre ele axul lung perpendicular pe suprafata ventriculara,
leziune millmetrica similara morfologic schitata la nivelul portiunli intraorbitare retrobulbare a n. II drept; fibrele calosale periventricutare In moderat hipersemnal FLAIR;
- parenchimul cerebral infratentorial bine configurat, fara anomalli de semnal;
absenta imaginilor evocatoare de ischemie acuta, acumulari hernatice sau mase Cu substrat tumoral.


Concluzii •
Leziuni demieiinizante cerebrale supratentoriale si de n. optic fara semne de activitate, cel mai probabil in contextul unei leuconevraxitate ( coroborarea clinino-bio-imagistica )

multumesc

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Leiunile din creierul prietenei tale arata ca ea are leuconevraxita, boala cunoscuta in popor sub numele de scleroza in placi. Aspectul este foarte caracteristic, pretand la diagnostic diferential doar cu o boala numita leucoencefalita progresiva multifocala, care apare la bolnavii de SIDA si la primitorii de transplant. daca prietena ta nu are HIV si nici un organ transplantata (cord, ficat, rinichi), inseamna ca are scleroza in placi

| vangaelis a răspuns (pentru Brigaela):

Sunt de acord cu tine, posibilitatile sunt mai multe in cazul acesta. Leziunea nervului optic poate arata si alte cauze in acest context: meniningita si boala Lyme poate afecta nervul optic pe langa afectarea cerebrala si aportul scazut de mielina.Cand vine vorba despre diagnostic folosim cuvantul "posibil" Brigaela. nu putem fi transanti chit ca suntem convinsi de asta. Daca ai fi in domeniu medical( nu ca doctor) ai intelege ca nu putem da diagnostice ca si batute in cuie. Sper sa intelegi ce vreau sa zic. Cele bune!

| Brigaela a răspuns (pentru vangaelis):

Nu are nici un fel de semn de meningita, s-ar fi vazut foarte bine. leziunile sunt complet incompatibile cu boala Lyme. Nu este sub nici o forma de aportul deficitar de mielina, ci de pierderea mielinei dupa mielinizare, printr-o boala demielinizanta difuza (aspectul este caracteristic). Din pacate, aspectul RMN este foarte caracteristic si specific pentru o boala demielinizanta, asa ca diagnosticul se poate formula cu destula claritate. Sunt medic si diagnosticele sunt, de obicei, batute in cuie, adica le formulam cand stim suficiente ca sa putem formula un diagnostic de certitudine. RMN-ul este standardul de aur in bolile demielinizante si daca stii sa interpretezi leziunile, diagnosticul de certitudine iti este la indemana. Imaginile descrise preteaza la diagnosticul diferential intre doar doua boli: leuconevraxita si leucoencefalita multufocala progresiva. Cum cea de-a doua este o infectie cu un virus comensal (JC) care da leziuni numai la doua categorii de pacienti (cei cu SIDA si primitorii de transplant in curs de terapie imunosupresoare), diferenta se poate face cu usurinta.
Nu poti trata bolnavii de un diagnostic "posibil", daca vrei sa incepi tratamentul trebuie sa-ti asumi raspunderea si sa cauti pana poti fi transant. Este regula de aur a medicinei: diagnosticul de certitudine.

| vangaelis a răspuns (pentru Brigaela):

Sunt asistent Brigaela si de asta nu pot fi transant privind diagnosticul unei persoane atat timp cat doctorul nu a confirmat diagnosticul. Nu aveam de unde sti ca dumneavoastra sunteti doctor si de asta am v-am zis ca daca nu sunteti medic sa nu faceti greseala sa ziceti ca este x diagnostic 100%. Am zis si clar asta "Daca ai fi in domeniu medical( nu ca doctor) ai intelege ca nu putem da diagnostice ca si batute in cuie".
Cat despre meningita si boala lyme le-am zis enumerat ca posibile cauze ale leuconevraxitei de care sufera. La acestea m-am gandit cand am citit in concluziile descrise de pe RMN ca are leziuni si pe nerv optic. A fost mai mult o completare la ce ai scris, nu altceva.
Bine, eu ma invart mai mult prin domeniul psihiatric dar
totusi sunt generalist si imi place sa stiu cate putin din fiecare arie. Sunt si la inceput, deci mai am timp sa mai asimilez multe chiar daca momentan locul de munca tine de psihiatrie.

PS: Sper ca ai inteles de ce folosesc exprimarea "posibil" cand vine vorba de diagnostic


Cele bune!

| Brigaela a răspuns (pentru vangaelis):

Eu am inteles, dar nu era pentru intelesul tuturor, de aceea am detaliat.
In rest totul este ok.
Sigur ca nu puteai sti ca sunt medic, sunt atatia aici care nu se pricep dar isi dau cu parerea.
Eu sunt medic anatomo-patolog si, din pacate pentru mine, sunt pe la mijlocul carierei (am 10 ani de vechime in spaecialitate, plus 5 ani de lucru ca asistent in urgenta unui spital mare). Insa rezultatul RMN este foarte clar pentru mine, chiar l-am inteles si integrat perfect (am scris o data o lucrare medicala cu diagnosticul diferential intre scleroza multipla si leucoencefalita progresiva multifocala, asa ca am citit mult suplimentar).

7 răspunsuri:
| salamior explică:

Cat de grav este?

| Brigaela a răspuns (pentru salamior):

Din pacate, este destul de grav. Leuconevraxita este o boala ca distrige incet incet mielina din jurul nervilor, din maduva si creier. Pacientul isi pierde progresiv capavitatile motorii si ajunge, dupa 10-25 de ani de evolutie a bolii imobilizat intr-un carucior cu rotile.

| salamior explică:

Noi suntem din constanta, de luni mergem la Bucuresti pentru investigatii superioare. va multumesc foarte mult ( acum sunt speriat mai tare )