anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna,am o intrebare. Daca am 13 ani si am 161 la inaltime si am 71 de kg imi puteti spune cam cate calorii ar trebui sa mananc pe zi.Si cum as putea slabi putin.

Răspuns Câştigător
| TincutaNitu a răspuns:

Ca sa slabesti putin, poti face mai multa miscare fara sa schimbi ce mananci. Fa mai multe activitati in aer liber, plimba-te, mergi mai mult.

Consider ca a incepe sa numeri calorii la aceasta varsta iti poate limita libertatea. Asta se intampla si cu adultii care vad numaratul caloriilor drept o munca in plus. Daca o faci din placere, atunci vorbim despre altceva. Ghidurile acceptate spun ca necesarul caloric pentru un baiat cu varsta de 13 ani este de 1800-2400 kcal. Alte ghiduri spun ca necesarul este undeva la 55 kcal per kilogram corp. Dupa cum vezi, nici asta nu este o stiinta exacta si ceea ce functioneaza este determinarea individuala a necesarului, care oricum se schimba in functie de activitatile zilnice. Asta este un aspect mai complicat pentru ca e nevoie de timp si de atentie pentru a afla necesarul caloric pentru fiecare persoana in parte.

Presupun ca nu iti prepari tu alimentele. Vorbeste cu parintii sau un alt adult in care ai incredere pentru a primi mai multe sfaturi. Schimbari mici de genul limitarea uleiului sau alegerea altor metode de preparare a alimentelor sunt mai utile pentru inceput.

4 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

La 13 ani si 1.61m ar trebui sa mai maxim 50kg.
Daca vrei sa dai jos, mai ales ca ai 21 kg in plus, trebuie sa te apuci de sport, practicat zilnic minim 1 ora, pana transpiri si mancat modest, reducand portia la jumtate.
Dulciurile, sucurile, painea, pastele fainioase si pizza NU au ce cauta in mancarea ta, pana nu dai jos toate cele 20kg.
Tu vrei sa slabesti un pic?
Pentru ca 20 de kg peste greutatea normala, este o gramada, nu un pic. Practic esti deja incadrat la "obezitate".
Uite aici, calculatorul:
http://www.nutritiepediatrica.ro/calculator-imc/

| saftaiiustin a răspuns:

Nu trebuie sa mănânci anumite alimente sau un nr exact de calorii.
Ideea e sa mănânce dimineața la prânz și seara
ȘI poate o gustare între mese constând într-un fruct.
Renunță la sucuri, sosuri, dulciuri.

| AnastasiaK a răspuns (pentru saftaiiustin):

Ideea e fix sa mananci un anumit numar de calorii. Daca stii mai putine decat cel care pune intrebarea, ideal e sa eviti sa raspunziwinking

| AndreeaCristina1992 a răspuns:

De-obicei la fete si la persoanele care nu fac un efort mare si nu fac sport ar trebui 1000 sau 1400.Incearca sa renunti la prajeli, fast-food, dulciuri si paine.Fa cat mai multe abdomene.