anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Offf... Am 14 ani si 173cm si chiar imi doresc din tot sufletul ca pana la varsta de 20 de ani(sau cand se termina perioada de crestere) sa am 1. 80cm--1. 85cm... Din pacate acest vis este unul distrus pentru ca nu am cum sa mai cresc inca 12cm in doar vreo 5 ani... Sunt atat de trist TPU! Atat de trist! Va rog! Tatal meu are 1.76, bunicul meu 1.80, iar unul dintre strabunicii mei a avut 190 si ceva inaltime. Mama mea are 1. 63cm. Chiar cred ca daca m-as alimentat corespunzator si as fi dormit destul in loc sa pierd noptile uitandu-ma la telefon pe ascuns as fi crescut mai mult... Ceva sfaturi please. Daca stiti niste metode sigure de crescut inaltime vi le primesc cu bratele deschise si cu sincerul,, multumesc" pe buze!

Răspuns Câştigător
| heracles a răspuns:

Si apropo ceea ce-ti zice aXy99 legat de inaltimea lui, ca vezi doamne nu e obligatoriu sa cresti pana la 21 laughing) poate a emis el vreo lege si a decretat de aici inainte nu mai este obligatorie cresterea in inaltime pana la varsta de 21 de ani, din contra medicii sportivi spun altceva cresterea baietilor oricum se face pana la varsta de 21 de ani, e adevarat ca grosul inaltimi se produce pana la 18-19 ani, dupa care cresterea continua pana la 21 de ani milimetric, iar inchiderea/maturizarea completa a ligamentelor are loc la varsta de 25 de ani, deci dupa varsta de 25 de ani nu s-a mai inregistrat cresteri.Ce zice el acolo, ca el la varsta de la 15 ani a mai crescut doar 2 cm si la 18 ani s-a oprit definitiv, ciudat ori minte ori ar fi trebuit sa mearga la un endocrinolog sa-i faca o radiografie a pumnului, adica la cartilajele de crestere a radiusului si ulnei, daca stie ce sunt alea, pentru ca repet grosul cresterii in inaltime se face pana la 18-19 ani, si asta nu o spun eu ci specialistii, prin urmare minte, si tot legat de genetic el are influenta asupra inaltimii noastre doar 60-80 % in rest hormonii si hrana si stilul de viata in general au ultimul cuvant. Si asta nu o spun eu ca sa ma aflu in treba ci o spun medicii sportivi, si ce am mai invatat si eu pe la liceul sportiv.Asa dar kazimyr baiete, stai linistit ca o sa cresti pana la 18-19 ani mult si bine dupa care mai lent (mm)pana la 25 si daca patesti si tu la fel ca axy99 ca dupa varsta de 15 ani constati ca nu mai prea cresti, poti merge la un endocrinolog iti face o radiografie a pumnului si iti va zice daca cartilajele s-au inchis sau nu, insa ma indoiesc. o sa cresti cu siguranta, apucate de baschet pentru ca baschetul, inotul e.t.c. te ajuta sa cresti in inltime nu sunt mituri sunt realitati, doar cei care nu pricep/inteleg anatomia functionala a omului poate sa zica ca sportul in general, si baschetul, inotul, fotbalul(portarii)sariturile in inaltime si lungime cu elan, in special nu te ajuta de loc, din contra as putea sa le raspund ca trasul de fiare daca nu-l faci cu cap poate stopa cresterea in inaltime, asta nu este o prostie si nici mit, ci sunt realitati, au fost si vor mai fii persoane care nu gandesc se apuc de sala prea devreme se acidenteaza sau isi ingreuneaza organismul cu greutati /forteaza punan presiune pe oase si astfel ligamentele se maturizeaza mult mai repede decat ar trebui si pe la varsta de 18 ani totul se incheie pentru aia, poate asta s-a intamplat si cu aXy habar nu am, dar sigur la el a fost ceva ciudat cresterea nu se incheie la 18 ani nici la 19 ci la 25, Nu te mai lua dupa toti nestiutorii, care nu stiu altceva decat sa ridice fiare, mare scofala, e singurul sport unde nu trebuie sa ai antrenor. happy

| anonim_4396 explică (pentru heracles):

Ba frate, apreciez! Esti un om de calitate!
Oricum, chiar voiam sa ma apuc de baschet pentru ca pur si simplu imi place acel sport.
Apropo, totusi, legat de oprirea inaltimii la varste mici...atat tatal meu, cat si 2 unchi de-ai mei s-au oprit din crestere pe la 14 ani(toti erau sportivi---handbal, fotbal si baschet). Oricum, ei nu sunt oamebi scunzi. Toti au intre 175-180. Dar in fine, sa speram ca regula asta nu se va aplica si la mine(si eu am tot 14 ani).

| heracles a răspuns (pentru anonim_4396):

Mda, acestea sunt de domeniul medical si nu ma bag, cel mai bine ar fi sa mergi la medicul de familie sa-ti de-a o trimitere la un endocrinolog, i spui ca vrei sa faci o radiografie la pumn sa vezi daca sau inchis sau nu ligamentele de crestere si cu asta basta.

11 răspunsuri:
| aXy99 a răspuns:

Nu e obligatoriu sa cresti pana la 21 de ani. Eu de la 15 ani jumate am mai crescut doar 2 cm, iar la 17-18 m-am oprit definitiv.

Uite o formula orientativa:
(inaltimea mamei+ inaltimea tatalui + 15 cm)/2.
Spre exemplu (1.70+1.75+.015)/2=3.6/2=1.8
Aproximativ 1,8 m vei avea maxim.

| aXy99 a răspuns (pentru aXy99):

Si inca ceva. Inotul NU te ajuta sa te inalti. Nici baschetul, nici NIMIC! Sunt mituri.

| anonim_4396 explică (pentru aXy99):

Tu ce inaltime ai?
Parintii tai ce inaltimi au?

| aXy99 a răspuns (pentru anonim_4396):

1.87 eu, 1, 69 mama, 1, 86 tata.
Teoretic trebuia sa am 1, 85, dar eu 1, 85 aveam la 15 ani jumate.

| ywar a răspuns:

Prietene, tu faci sa roseasca prostia in persoana!
Sa nu ma mir, zic, si sa spun doar atat:
-uitatul pe telefon nu are legatura cu crescutul in inaltime
-metode sigure de crescut, nu exista, poate doar la minte
- apuca-te sa faci un sport (de exemplu inot) si o sa vezi lucrurile altfel
- ai 14 ani si tot o sa cresti pana pe la 16-17 ani
- asa cum ti-a dat (sper) parul la puta si ti-a mijit mustacioara, asa o sa vezi ca o sa si cresti
- ma bucur ca nu ne-ai intrebat daca iti va mai creste puta. E totusi o dovada, palida, e adevarat, de minte.

| mihaicelsfant a răspuns:

Du-te la inot ca o sa te ajute mult

| heracles a răspuns:

Ai doar 14 ani, si deja ti-e teama ca nu o sa mai cresti, ce gluma, hai sa-ti spun cum sta treaba masculii cresc pana la varsta de 25 de ani, cand cartilajele de crestere se maturizeaza ca sa zic asa si cresterea in inaltime se opresate, iar femelele happy pana la varsta de 18-20 de ani.
Deci fi fara grija ca o sa mai cresti, eu am terminat liceul sportiv si stiu ce vorbesc.Acum cel mai bine ar fi fost daca ai fi facut un sport, pentru ca sportul in general te dezvolta si te inalta, in special(baschetul, inotul, atletismul-sariturile in lungime si inaltime) un var de al meu este plecat in Italia de multi ani si face baschet acum are o inaltime de 1, 93, a implinit varsta de 15 ani saptamana trecuta, nu are nimic de aface cu zestrea genetica a parintilor, parinti lui nu sunt inalti, tacs-o are 175, iar masa are tot cam asa hai sa zicem 1, 78 cam pe acolo, si ca sa fiu si mai explicit tacs-o la varsta de 25 de ani avea inaltimea de 1, 75 acum tacs-o are 45 de ani si nu mai are aceeasi inaltime, pentru ca ghici ce, dupa varsta de 25 de ani asa cum ti-am spus cresterea in inaltime se opreste si incepe reversul medaliei, asa sta treaba si cu masa deci ea la varsta de 20 de ani a ajuns la 1, 78 ceva de genul, oricum nu a ajuns la 1, 80. Eu i cunosc pe amandoi ca doar suntem rude laughing)) ar fi culmea sa nu-mi cunosc rudele.Asa dar si prin urmare nu are nimic de aface cu zestrea genetica, este adevarat ca varul asta al meu nu s-a apucat de baschet la varsta de 14 ani cati ai tu, el face baschet cam de vreo 5-6 ani, deci pe la varsta de 9-10 ani s-a apucat de baschet, si de carand a avut un accident la ligamenele incrucisate si a trebuit sa fie operat, nici o problema i-a spus medicul care l-a operat, cartilajele de crestere nu s-au inchis si deci va creste in continuare, deci gandeste-te are doar 15 ani si a ajuns la 1, 93 cm, pana la 25 de ani o sa ajunga cat o pocie de fasoale laughing) sunt sigur ca in 2 ani, daca nu se va lasa de baschet va ajunge la 2 m.Nu te mai lua dupa unii si altii care nu stiu, e adevarat ca si geneticul are importanta, s-a caci altfel am fi ajuns ca uriasii din biblie, insa, geneticul actual al omului e putin cam schimbat si se pare ca s-a hotarat ca la varsta de 25 de ani(in cazul baietilor)sa incheie socotelile cu cresterea in inaltime, iar in cazul fetelor la 20 de ani, e asta e a devenit mai zgarcit geneticul asta.happy

| heracles a răspuns:

Dar chiar si asa, daca nu faci vreun sport, daca cresti doar 1 cm pe an pana la varsta de 25 de ani vei ajunge la 1, 83 cm, dar ca sa fi mai sigur mai bine apucate de o ramura sportiva caci sportul stimuleaza organismul, cartilajele, bafta.

| giulia283 a răspuns:

Stai linistit ai abia 14 ani pana la 21 mai cresti nu ramai asa. O metoda sigură ar fi sportul basketul de exemplu sau orice alt sport. Deci nu te stresa laughing degeaba. Esti inca mic. O sa cresti.