| 0PopaPorno a întrebat:

Pentru a face sala iti trebuie o limita de varsta? Adica nu cred ca zice nimeni nimic daca merge acolo un copil de 14 ani nu?

13 răspunsuri:
| OoBunnyoO a răspuns:

Nu cred ca iti va zice nimeni nimic. Si proprietarii salii au nevoie de bani. Insa daca te apuci de sala acum si faci exercitiile nepotrivita, mai tarziu pot impiedica dezvoltarea armonioasa a corpului si pot chiar incetini cresterea.

| JohnnyBi a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Daca mai vad porcaria asta de mit cu incetinirea cresterii o iau razna. nu e adevarat acest lucru. motivele pentru care nu e recomandata sala la varsta asta sunt cu totul altele: lipsa testosteronului sa te ajute la cresterea masei musculare, incheieturi subdezvoltate => risc mare de accidentari, etc, nimic ce tine de crestere

| OoBunnyoO a răspuns (pentru JohnnyBi):

Exact tot ceea ce ai spus tu aici tine de crestere/dezvoltare. Cand m-am referit la crestere nu m-am referit numai la cresterea in inaltime, dar dezvoltarea armonioasa a corpului, dupa cum am specificat mai sus. Exemplele tale imi sustin argumentul, asa ca nu cred ca mai are rost sa ma lungesc.

| JohnnyBi a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Nu, dezvoltarea e una, incheieturile alta. Tine de rezistenta lor la presiune care e scazuta, nu cu dezvoltarea in orice mod a corpului

| OoBunnyoO a răspuns (pentru JohnnyBi):

Dezvoltarea tine si de cresterea rezistentei incheieturilor, pentru ca rezistenta incheieturilor tine de dezvoltarea structurii osoase si a cartilajelor. Dezvoltarea corpului cuprinde absolut toate particelele corpului de la celule, pana la organe, pana la oase, pana la membre. Fiecare individ este programat genetic prin adn-ul sau sa se dezvolte intr-un anumit fel, iar de regula aceasta dezvoltare este intotdeauna armonioasa (daca nu exista afectiuni fizice). Cu spatele drept, cu masuri proportionale cu oase si incheieturi puternice. Prin diverse procese (fumat, baut, lipsa somnului, exercitii fizice prost efectuate) individul poate impiedica desfasurarea acestui proces (dezvoltarea). Rezistenta incheieturilor tine de dezvoltare, prin simplul fapt ca la 20 de ani nu mai avem incheieturile pe care le aveam cand le aveam la un an pentru ca sunt mai rezistente. Tot ceea ce se schimba in perioada cresterii tine de dezvoltare. Iar daca prin sala opresti ori incetinesti ori opresti acest proces, exact asa cum ai spus si tu in primul tau comentariu, ajungi cu "incheieturi subdezvoltate" exact asa cum le-ai numit si tu. Atat timp cat ai folosit un derivat al cuvantului "dezvoltare" in ele, iar apoi ai sustinut ca "incheieturile subdezvoltate" nu au legatura cu dezvoltarea, te-ai cam contrazis singur in cele doua comentarii si tind sa cred ca vrei sa te contrazici cu mine doar pentru ca ai prea mult timp liber la dispozitie.

| JohnnyBi a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Pai nu opresti sau incetinesti niciun proces. asta zic eu. datorita subdezvoltarii lor risti accidentari, dar nu le influentezi dezvoltarea. ele se vor dezvolta normal, cu sau fara greutati,, dar nefiind facute sa suporte presiune vor ceda. asta incercam eu sa zic. nu modifici nimic dpdv al dezvoltarii, doar pericolele pentru corp ce sunt foarte mari.

ca fapt divers, steroizii pot opri sau incetini dezvoltarea incheieturilor prin calcifierea lor, altfel doar geneticul face asta. deci nu, nu ma contrazic, doar ca nu gaseam o metoda sa iti zic ce am zis mai sus in alte cuvinte.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru JohnnyBi):

Ok. Am inteles ce spui. Este adevarat cand esti mic cresc sansele sa iti rupi oasele pentru ca nu esti complet dezvoltat.
Insa sa sustii ca sportul nu influenteaza dezvoltarea este o aiureala. Sportul creaza deformari la nivelul corpului daca o faci in timpul cresterii. Ai observat ca cei care fac sport de cand sunt mici cresc intr-un anumit fel? Voi lua exemplul celui care a comentat mai sus. Cei care au facut inot de cand sunt mici au umerii mai lati decat cei care nu au facut. Chiar daca au facut acest sport de la 10 pana la 20 de ani si apoi s-au lasat de el, toata viata vor avea umerii mai lati decat cei care nu au facut inot. Cei care au facut fotbal de cand sunt mici vor avea picioare mai mari. Nu uita, insa, ca sporturile astea pot fi practicate de cand esti mic si ai un antrenor care te supravegheaza si stie ce exercitii sa dea pentru cei de 10 ani, pentru cei de 12 etc. Cand tu mergi la sala singur la 14 ani ai toate sansele sa faci seturi de exercitii gresite care iti pot influenta cresterea intr-un mod gresit. Niciun antrenor cu putina integritate nu va sfatui un pusti de 14 ani sa faca sala, nici macar cardio, daramite forta. Daca te extenuezi si nu ai o cunoastere minima despre ceea ce faci, ai toate sansele ca la sala sa iti distrugi corpul.
Sa iti explic de ce nu este un mit acest lucrur si voi incerca sa nu intru in detalii foarte tehnice. Din nastere corpul este programat de ADN sa se dezvolte intr-un anumit fel. In perioada pubertatii care incepe pe la 12, 13 ani si se termina pe la 20, se produce hormonul de crestere. Acest hormon este distribuit in mod egal in partile corpului pentru a transforma corpul in modelul programat de ADN. Poti compara ADN-ul, in cazul asta, cu un contur al unui model din cartile de colorat. Hormonul de crestere coloreaza in interior pentru a da forma intregii imagini. In aceasta perioada daca faci un sport intens ori faci sport de performanta corpul tau va incepe sa trimita o cantitate mai mare a acestui hormon al cresterii in zonele care sunt folosite cel mai mult. Noi nu producem o cantitate infinita de hormoni de crestere. Este o cantitate limitata. Asa ca in momentul in care hormonul cresterii este trimis mai mult intr-o anumita zona care este folosita cel mai des, (sa zicem catre umeri, in cazul inotului) pentru intarirea oaselor si indeosebi a muschilor, va ramane o cantitate mai mica de hormoni ai cresterii pentru restul partilor corpului. Cat despre incetinire, cred ca ai inteles de ce sportul poate incetini procesul de crestere. Pentru ca aceeasi cantitate de hormoni care in mod normal s-ar fi dus in dezvoltarea in lungime a muschilor si a oaselor, acum este impartita in cea care se duce spre dezvoltarea umerilor si ramane mai putina pentru dezvoltarea in lungime a spatelui, de exemplu. Si pentru ca este impartita, are nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a ajunge in toate partile.
Prin urmare daca tu te duci la sala la 14 ani si incepi sa faci forta si sa pui accent si pe zona umerilor si pe zona abdomenului si pe zona picioarelor, corpul va trimite acest hormon in acea zona si va avea mai putin pentru dezvoltarea in inaltime. Eu nu spun ca asta de intampla in toate cazurile. Exista cazuri in care unii sa aiba o cantitate mai mare a acestor hormoni decat altii. Dar tu ca individ nu ai de unde sa stii. Depinde ce cantitate de hormoni ai in organism. Insa in cazul inotului, dupa cum spuneam ai un antrenor si iti lucrezi doar o parte a corpului in mod intens. Corpul tau poate secreta o cantitate mai mica de hormoni ai cresterii si este posibil sa dauneze cresterii, insa pentru ca este atat de bine limitat programul, cat si zona lucrata, nu vor exista diferente mari in crestere, poate de un centimetru, doi. De asemenea, daca ai o disfunctie a organismului si corpul tau secreta hormonul cresterii mult mai putin decat ar trebui, te poti alege cu deformari serioase precum un brat mai mare si unul mai mic, ori un picior mai mare si unul mai mic. Sunt rare cazurile dar posibile. Insa posibilitatea lor este intarita de practicarea sportului intr-un mod gresit.

| JohnnyBi a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Ti-as mai raspunde sa stam pe discutie, dar cu o mana rupta pana tastez obosesc.

| Anonimaa27 a răspuns (pentru OoBunnyoO):

A cerut limita de varsta, nu povesti nemuritoare date cu copy paste happy

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Anonimaa27):

1. Poate daca te-ai fi uitat un pic mai sus ai fi vazut ca i-am raspuns intrebarii.
2. Poate daca te-ai fi uitat un pic mai sus ai fi vazut ca discutia s-a largit pentru ca cel care a pus intrebarea a inceput conversatia si ca nu am vorbit singura.
3. Poate daca te-ai fi uitat pe Google ai fi vazut ca raspunsul nu este dat cu copy paste. Mai exista oameni pe Pamant care studiaza medicina si persoane cu interes in medicina.
4. Poate daca ai avea cunostintele necesare unei persoane care traieste in secolul al XXI-lea nu ai numi ceea ce am spus mai sus o poveste nemuritoare.
5. Si in final, poate daca ai fi raspuns acum mai bine de jumatate de an, raspunsul tau ar fi contant.

P.S. Observ ca raspunsul tau este cu adevarat edificator pentru intrebarea de fata. De asemenea, nici nu m-as gandi ca esti genul de persoana care se baga ca musca la... miere. happy

| Etelca a răspuns:

Nu, nu este limita de varsta.Insa tu poti sa faci inot, fotbal la varsta asta.Bafta!

| SimpleIsCool a răspuns:

Salut.
Nu exista limita de varsta, dar eu iti recomand sa nu te apuci inca, mai asteapta pana faci 15 ani jumate 16, inca esti in dezvoltare, important lucru.
Fa fotbal sau altceva pana pe la 15 ani jum 16.
O viata frumoasa sa ai.
Peace!

| Vladut_Ady_1988 a răspuns:

Sa nu faci de la varsta asta! nu esti dezvoltat destul!

Întrebări similare