| rap4us a întrebat:

Am 14 ani jumate si inaltime 1, 75 m. Ieri mi-am cumparat niste gantere reglabile ca sa incep sa fac muschi. De ieri am inceput antrenamentele(cu greutati mici, o sa maresc greutatea pe parcurs). Am si eu o intrebare. Pot ramane mic de statura?

9 răspunsuri:
| Cosmin86 a răspuns:

Nu poti ramane mic, dar nici nu pui muschi cu 2 gantere

pentru muschi ai nevoie de o bara de tractiuni, de o banca reglabila pentru impins, de paralele pentru flotari, de un suport de genuflexiuni ( + o presa pentru picioare ), de o bara cu discuri, etc.

Cam ala ar fi MINIMUL necesar sa pui muschi.

| MrLoveLife a răspuns:

Nu ramai mic.Stai linistit.Dar nu vreau sa te dezamagesc.CU 2 gantere nu faci prea multe lucruri.Umeri.biceps.truceps.si putin spate.Si ca sa-ti raspund la intrebarea ta.Singuru ex care iti opreste din crestere sunt genoflexiunile cu haltera cu greutati mari.De aceea acest ex nu este recomandat persoanelor sub 21 de ani dar si asta poate doar nu e o certitudine...

| TheDuddah a răspuns:

Salut! Răspunsul e cam da, mai ales că la vârsta asta ești in creștere, adică mușchii se dezvoltă etc.Adică nu este vorba ca rămâi mic dar te vei dezvolta mai greu si nu e neapărat vorba de inălțime pentru că ai 1, 75 si e destul de bine dar este vorba de dezvoltarea masei musculare,nu sunt medic sau ceva dar eu te sfătuiesc sa faci abdomene,flotări,etc(dacă vrei sa faci ''mușchi'", dar NU și să ridici greutăți, de ex:gantere, haltere, etc.Deci cam atât ți-aș spune...altceva spor in lucru si sa nu te dai bătut niciodată rolling on the floorChiar dacă asta sună ciudat, depinde de care este voința ta si cat vrei sa muncești.
Succes!

| Cosmin86 a răspuns (pentru TheDuddah):

Serios? te dezvolti mai greu daca ridici greutati?

tu GANDESTI inainte sa aberezi?

| TheDuddah a răspuns (pentru Cosmin86):

Mdah,nu o sa mai scriu cu diacritice,ca nu prea mai am rabdare rolling on the floor. Deci da,eu GANDESC, aici este vorba de tine daca GANDESTI, da te dezvolti mai greu, adica nu iti atingi limita in inaltime, pentru ca nu are 18 ani sa i se fi terminat cresterea,deci da este un risc care el si-l asuma,eu i-am spus ca nu sunt medic dar am vazut si variantele voastre, pana la urma el decide noi nu, eu am incercat sa ii dau un sfat, si da, chiar asa este.Adica,daca ridici greutati o sa cresti mai greu si nu o sa iti atingi limita ta, adica o sa fii mai mic la inaltime, stiu ca are 1, 75 ca asa a zis dar nu asta e singura problema, problema e si cu musculatura.DECI DA OMULE, pe intelesul tuturor, CRESTI MAI GREU.Si daca tu te uiti la desene sau in filme in care copii se antreneaza la 11-12 ani si au ''muschi'' si nu risca nimica si crezi ca fiecare poate sa faca la fel ....atunci continua sa traiesti in ''viata de film''.
Nu prea am vrut sa ma cert sau cine stie ce, ca pana la urma nu trebuie sa ne certam ci trebuie sa il ajutam; P.Deci..bafta la toti si sa aveti o zi buna!

| TheDuddah a răspuns (pentru Cosmin86):

^_^

| Cosmin86 a răspuns (pentru TheDuddah):

" adica nu iti atingi limita in inaltime", poti sa argumentezi prostia asta?

sunt o gramada de STUDII STIINTIFICE care te contrazic.

Tu aduci argumente din "desene si filme", eu iti aduc studii stiintifice :
Intr-un studiu al "Asociatiei Americane de Pediatrie", din numarul din Iunie, 2001" spune CLAR :
"Strength training programs do not seem to adversely affect linear growth and do not seem to have any long-term detrimental effect on cardiovascular health." "

Ai aici tot studiul :
http://pediatrics.aappublications.org/content/107/6/1470.full.pdf+html

Si inca ceva, DOCUMENTEAZA-TE despre inaltime, e DETERMINATA GENTIC, nu o opresti tu cu sala.

Eu am crescut in inaltime fara probleme si am facut sala de la 16 ani ( si am 27 acum )

| TheDuddah a răspuns (pentru Cosmin86):

Http://sportsanatate.blogspot.ro/2010/02/culturismul-pentru-copii.html
Si da, sunt si eu de acord ca e vorba si despre genetica, adica ca se trage din familie depinzand de inaltime dar daca faci adica ridici haltere si gantere sau alte greutati mari ele vor apasa pe coloana si vor aparea perturbatii in organism.Deci cam atat am de zis pana acum.Astept sa vad ce o sa spuneti.

| Cosmin86 a răspuns (pentru TheDuddah):

Acolo se refera la alt tip de perturbatii, nu de cresterea in inaltime.

nici macar nu apare cuvantul "inaltime" in articol.