| Hadarag_Eusebiu_2000 a întrebat:

Salut! Am 19 ani si sunt foarte slab, înălțimea sa zicem ca e ok dupa parerea mea(un pic peste 1.70) dar faptul ca sunt mărunțel ma face sa par de 16 ani, lucru ce îmi da o stare de inferioritate fata de ceilalți, nu m-am mai cantarit de mult timp, cred ca am aproape 50kg, mi s-a luat sa mi se mai spună 'puric', 'mana de om' recent m-am apucat de sală dar sunt de parere ca daca as lua proteine de alea as lua in greutate foarte repede, am mai discutat cu parintii despre chestia asta si cica îmi afecteaza ficatul, credeti ca o sa-mi afecteze sanatatea? Dorinta mea e sa iau in greutate intr-un timp repede, cunosc persoane care s-au făcut de 3 ori mai mari in doar 9 luni, nu-mi explic cum, stiu doar ca au făcut sala dar cred ca au rupt si proteinele in două

10 răspunsuri:
| Alverto a răspuns:

Salut
Ce îți trebuie ție sunt calorii, nu proteine. Trebuie să mărești mult aportul de calorii, trebuie sa consumi mai multe calorii decât arzi și poți face asta printr-un calcul simplu pentru că pe toate produsele din magazine scrie câte calorii conțin. Corpurile reacționează diferit, nu poți lua proteine doar pentru că la cineva a mers, nu garantează că va merge și la tine.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Proteinele luate în plus, și nu știi când ai luat în plus, afectează ficatul și rinichii. Dacă îi vezi la sală umflați și plini de mușchi, asta nu înseamnă că sunt și sănătoși. Consumă alimente naturale dacă vrei să fii sănătos, nu proteine trecute prin fabrică.

| Vântulalb a răspuns:

Asa sunt baietii la varsta asta. Nu te stresa. Si mai ales nu-ti strica ficatul si alte organe ca sa te umfli inainte de termen. Asta e metabolismul tau.

| Hadarag_Eusebiu_2000 explică (pentru Vântulalb):

Mda, da eu sunt prea slab fata de altii de varsta mea

| Constantin_Alexandru_1992 a răspuns (pentru Hadarag_Eusebiu_2000):

Nu te grabi sa te ingrasi, incearca doar sa mananci mai mult de cat mancai pana acu ar trebui sa te ingrasi, daca asta vrei tu... dar cred ca nu trebuie sa te schimbi pentru cineva in viata!, atata timp cat tu te simti bine in corpul tau si esti fericit cu tine, nu trebuie sa te schimbi pentru nimeni, vorba aia "am incercat sa ma schimb si m-am cam pierdut pe mine pe drum"

| daniel889 a răspuns:

Salut, cresterea in greutate trebuie sa se faca treptat, cam 2-3 kg pe luna, nu mai mult ca sa "nu dai in alte alea". Proteinele nu iti afecteaza ficatul, stiu ca in tara asta fiecare om e doctor, electrician si prim-ministru si stiu ei mai bine, dar totusi... proteinele nu iti afecteaza ficatul happy Daca faci sala, atunci proteinele sunt obligatorii. (eu am luat in greutate cu "Serious Mass" de la ON).

De ce nu te ingrasi!?

Raspunsul e cat se poate de simplu, nu mananci destul! Daca tu consideri ca mananci suficient, atunci trebuie sa mananci mai mult. Conteaza si ce, evident trebuie sa consumi cat mai multe calorii. Daca mergi la sala si iei acel gainer care contine ~2000 de calorii, atunci lucrurile ar trebui sa se rezolve in timp, indiferent de metabolism.

Organismul nostru asa ar trebui sa functioneaze, oricum lucrurile se vor schimba in timp, asta sigur si fara sa fie cineva "iertat". Dupa 25-30 de ani cei ce aveau 50 kg la 19 vor avea 70 kg, iar cei ce aveau 80 kg la 17 ani vor incepe sa aiba mari probleme cu greutatea. Cu alte cuvinte "cine rade la urma rade mai bine" big grin

| RobertMoon a răspuns:

Nu îți afectează ficatul proteinele. Cine spune asta este mare afon în sport sau nu sunt suficient de documentați. Proteinele de care zici tu sunt obținute cu ajutorul unor mașini care transformă laptele sau zerul sub formă de pudră, adică cum fel de lapte praf care nu este lapte, ci proteine care se obțin dintr-o cantitate mare de lapte sau zer (whey). Singurul efect advers pe care îl au proteinele sunt gazele la stomac sau greața, dar greața apare când nu îți place aroma proteinelor și o bei în silă pentru că știi și tu că au mai multe arome gen ciocolata, căpșuni, cookies and cream etc.
Tu daca zici că ești slab nu ai nevoie de proteine. Proteinele se beau doar dacă nu îți asiguri necesarul din alimentație (adică dacă nu mănânci suficientă carne, brânză, iaurt, soia sau alta sursa de proteine). Ele îți refac musculatura care este "obosită" de după antrenament, dar nu te fac mare deoarece nu au multe calorii așa că ai nevoie de multă mâncare și de sală. Tu ești ectomorf, crești greu în masă musculară, deci trebuie să mănânci mereu mai mult decât arzi pentru că de exemplu dacă mănânci la fel de mult ca și înainte de a te apuca de sala mai mult o sa slăbești pentru că arzi calorii in timpul antrenamentului și nu aduci nimic extra. Dacă totuși vrei sa apelezi al suplimente încearcă creatina și un mass gainer, pentru că mass gainerul este diferit față de proteine (are foarte multe calorii provenite din carbohidrați, iar pe langa asta are și ceva proteine, deci este cam ce cauți tu). Cam asta am avut de zis, daca mai ai întrebări dă-mi un replywinking

| Violleta2022 a răspuns:

Pune mana si mananca, ingrasa-te un pic, ca arati a copil mic, tocmai pentru ca esti extrem de slab, in plus fiind si foarte mic de statura pari si mai mic de varsta.
Nu recomand proteinele chimice, exista proteina animala in toate magazinele de cartier: pui, curcan, peste, porc, vita, poti manca non stop, dar alaturi de legume gatite ori salate.
Din pacate, ingrasatul chiar depinde numai de tine, iar daca nu mananci nu ai cum sa te dezvolti si sa arati un pic mai matur.
Sala nu ajuta la ingrasat, ajuta la facut muschi si la slabit.

| gabriel2004o a răspuns:

Degeaba faci sala și nu mănânci
Proteinele alea sunt sa iti dea energie și anduranta(oricum, dacă iei o sa ajungi sa ai coșuri multe în draci si o sa ai șanse foarte mari sa ramai chel dar în rest nu o sa ai probleme de sănătate)
Asa ca pune mana și mănâncă și multa bafta la sala?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Atunci ce cauți la sala dacă nu iei proteine? Mănânci tu atât de multă mâncare valoroasă nutrițional încât să suplinesti?